Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-11-2013, 08:42 PM   #11
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Vokalni kompresor / granica pristojnosti

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Ja koristim vec dugo vremena DBX 166xl u vokalnom lancu i nisam preterano zadovoljan.
A ?to ga onda, bolan, koristi??

Pozdrav,

Vasa
Old 07-11-2013, 09:09 PM   #12
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
Ja koristim vec dugo vremena DBX 166xl u vokalnom lancu i nisam preterano zadovoljan. Vise bih voleo neki 1176 clone, ali jbg, kad budem imao neki svoj studio nekad u nekom narednom zivotu...
166xl nema veze sa mozgom ako cemo iskreno a posebno ne sa 160A, i sama cena ide tome u prilog
Old 08-11-2013, 10:32 AM   #13
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Ja koristim vec dugo vremena DBX 166xl u vokalnom lancu i nisam preterano zadovoljan. Vise bih voleo neki 1176 clone, ali jbg, kad budem imao neki svoj studio nekad u nekom narednom zivotu...

Pa da, ali to je kao da poredi? Mercedes A klase sa pravim Mercedesom, nekom limuzinom...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2013, 11:03 AM   #14
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
compression ratio (1.2:1 do max 1.5:1)
Eh, sad vidim ?ta sam tamo napisao, je**m se slepog i sakatog. Mislio sam na ratio 1.1:1 do max 1.3:1, al mi prsti br?i od očiju.

Pozdrav,

Vasa
Old 08-11-2013, 02:10 PM   #15
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

pozdrav Vlado,

moja iskustva vezana za hardverski kompresor - na vokalu - za mix...

... jedino neke sprave koje nazalost kostaju dosta Distressor, Tubetech CL1b, Teletronix La2a, 1176, Voxbox.... sve ostalo cini mi se nema nekog smisla jer pluginsi rade jako dobro, a ako bas hoces da to bude jos bolje, mora da se izdvoji neka veca svota.

Ajmo sad iskreno - meni je licno hardverski kompresor zapravo najvazniji u snimanju! Neki Distressor ili LA2A je nezamenljiv u snimanju, i potpuno se drugacije ponasa tada, nego u miksu - mozda neko misli drugacije i ima drugacija iskustva, ali jedno je kad imas live akciju sa LA2a i interaktivno namestas majk, preamp gain i sve to za sto bolji usnimak... a drugo je kad ga sarafis posle... em dobijas AD/DA viska, em vecina ljudi radi 44.1 pa je taj ADDA gubitak dimenzije i rezolucije jos vise ocigledan...

Tako da, znam da si naveo da ne zelis hard/soft raspravu, ja samo dobronamerno kazem da neke razlike nema (u tom cenovnom rangu). Ako vec ne mozes da snimas sa nekim finim kompresorom, batali hardverski komp u miksu, zbog gorenavedenog.

Za korak dalje stvarno mora da se odresi kesa.
Dbx 160a je super, opet stvar ukusa, nazalost dobijas kompresiju koja se cuje (sto je trademark svakog DBX-a), dok pravi vocal komp treba da bude ono - isteravanje svega moguceg, da ne cujes nista - i da ti sve bude in your face - i sapat, piano, i deranje ....

... i eto razloga zasto LA2A, CL1B i Distressor kostaju toliko para - jer pruzaju bas to.

.... ako je bas 800e u igri, mozda povijati neki klon LA2A, neke kako su li se zvali... Tageler, Gyraf... bilo sta opto.
Mozda i 1176 klon ... samo sto on kao i svaki drugi VCA komp zahteva odlicno poznavanje attack treshold i release kontrola (ne teorijski, nego uzivo i primenljivo) ... dok su opto LA2-type prilicno set & forget...

Nadam se da je nesto bilo korisno od ovoga

pozZ
B.
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2013, 03:06 PM   #16
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
jedno je kad imas live akciju sa LA2a i interaktivno namestas majk, preamp gain i sve to za sto bolji usnimak...
To je tačno, ali je po meni još važnija interakcija izvođača (pevača, svirača) i kompresora, EQ-a, bilo čega... flendžera... tokom snimanja. Postavka utiče na izvođenje koliko i izvođenje na postavku. Kokoška i jaje

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
Mozda i 1176 klon ... samo sto on kao i svaki drugi VCA komp zahteva odlicno poznavanje attack treshold i release kontrola (ne teorijski, nego uzivo i primenljivo) ... dok su opto LA2-type prilicno set & forget...
E, 1176 nije VCA nego FET. A i sa njim je ustvari teško upropastiti bilo šta, pa da bude nepopravljivo. Moraš da budeš mnogo lud ili drogiran da bi zas*o. Dok je sa dbx-om potpuno suprotna stvar.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 08-11-2013 at 03:52 PM. Reason: drugi pasus
awacs is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2013, 07:35 PM   #17
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Hvala svima na odgovoru. Buzge, u potpunosti delim tvoje misljenje. Softver je postao odlicna zamena za sve i svasta ali tokom miksa osecam tu neutazivu zelju za hardverskim kompresorom. Znam kako rade ti dobri komadi, radio sam na njima u tudjim studijima i ZNAM da prave razliku, veliku. Moderna muzika iziskuje puno kompresije, pa kad vec 80% kanala prolazi kroz njih, ima smisla imati jedan odlican komad. Ono sto me je do sada spasavalo je softube cl1b, koji je u momentu kad je izasao kostao 1000$! Fucking gem zbog kog sam na momenat zaboravio na hardversku alternativu. Izmedju sprava koje si pomenuo najpre bih izabrao distressor, sa kojim mozes gaziti signal do smrti a da opet ispadne sjajno. Generalno, obozavam sve od empirical labs-a. Zna li neko u kom cenovnom rasponu se krece polovan distressor?

Ima taj jeftini i puno hvaljeni art pro vla II koji je neka vrsta poor mans la2a. Medjutim ne nadjoh nikog ko ga ima pa da se posavetujem. Ameri ga moduju, menjaju lampe i I/O trafoe i kazu da zvuci super...

Btw, imao sam dbx 166xl u studiju par meseci, jednom sam ga upalio i ugasio.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2013, 10:18 PM   #18
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post

Ima taj jeftini i puno hvaljeni art pro vla II koji je neka vrsta poor mans la2a. Medjutim ne nadjoh nikog ko ga ima pa da se posavetujem. Ameri ga moduju, menjaju lampe i I/O trafoe i kazu da zvuci super...
Ziva istina, mnogo bolji od tri puta skupljih. Imao sam priliku da probam, jurim i ja njega. Imam ART gold digital preamp sa telefunken 12ax7 lampama i Gold mike (jeftiniju verziju) .Kako sam zamenio lampe, retko kad upalim gold mike. Jest pomalo off topic, ali htedoh reci da ART pravi dosta dobre sprave, koje su u rangu dosta skupljih, jedino ako neko ima predrasuda to sto na njemu pise ART, a ne nesto skuplje. Naravno sa teletronix-om i slicnim spravama ga ne bih poredio, ali kako rekoh sa spravama koje su par puta skuplje od njega, svakako.Pozz
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2013, 10:53 PM   #19
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post
(...) Softver je postao odlicna zamena za sve i svasta ali tokom miksa osecam tu neutazivu zelju za hardverskim kompresorom. Znam kako rade ti dobri komadi, radio sam na njima u tudjim studijima i ZNAM da prave razliku, veliku. Moderna muzika iziskuje puno kompresije, pa kad vec 80% kanala prolazi kroz njih, ima smisla imati jedan odlican komad. Ono sto me je do sada spasavalo je softube cl1b, koji je u momentu kad je izasao kostao 1000$! Fucking gem zbog kog sam na momenat zaboravio na hardversku alternativu. (...)
Jesi li mo?da razmi?ljao u nekom drugom smjeru?
Ne znam kakav konverter ima?, i ima? li bar 8 kanala izlaza, ali mo?da da proba? pazariti neku sumu?

Ima na ebayu iz njemačke naručiti suma koje male firme ili samostalni likovi sastavljaju od starih Neumann i sličnih modula. To su blokovi koji su se koristili u osamdesetima kao dijelovi modularnih miksera i radijskih sistema. Ka?u da recimo Neumann 475 suma radi najbolje, da ?ije mnoge dana?nje. To se mo?e rackirano uloviti za oko 1000e.

Onda mo?da da si slo?i? sistem u kojemu miksa? tako da se kanali analogno zbrajaju. Kad potjera? s malo vi?e gaina pa pusti? da unutra transformatori oznoje, to ti mo?e ispasti bolje od vi?estrukih printanja kroz jedan isti analogni kompresor (i vi?estrukih konverzija van-unutra!).

Vjerovatno oni kompresori koje si probao u večim studijima nisu bili spojeni kao hybrid insert nego je signal putovao kroz neki pult, pa insertom u kompresor i nazad. Tu ti je dobar dio zvuka i?ao iz ostalih sklopova a ne samo kompresora.

Meni nikada nije le?ao taj hybrid insert način rada. Totalno je drugi koncept kada ti svoj outboard ne mo?e? nategnuti preko granica, da potjera? output da bude malo topliji i onda u nekom slijedećem analognom stupnju to sti?a?. U hybridu ti mora? dr?ati output gain u granicama normale (pa i ti?e) da ne udari u konverteru na ulazu i sjebe se. A to znači samo 50% magije tog uređaja! A da ne spominjem kako stalna printanja totalno odvlače od kreativnog rada i pretvaraju mix u neko tehničko odrađivanje...

- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 04:23 AM   #20
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Vec su drugi rekli, ali ajde i ja da odgovorim. Mislim da je harverski kompresor must have ispred konvertora, radi neke male normalizacije snimka, pre nego sto udje u konvertore, kao i eventualna zastita od pikova i tome slicno. Kao sto je awacs vec rekao, vrlo pazljivo i malo, cisto da "sluzi svrsi" Softverski comp je ovde neupotrebljiv, jer kada signal jednom udje u konvertor - us'o je i gotovo.

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
A što ga onda, bolan, koristiš?

Pozdrav,

Vasa
Sto se tice pitanja - zasto ga koristim ? Pa zato sto se nekome svidja da bude na mikrofonu, kad budem imao svoj studio, ja cu odlucivati o tome - kao sto sam vec i rekao... Za sada imam na raspolaganju 166 i koristim ga najbolje sto umem... Inace taj dbx 166 ima vrlo karakteristican "puc" ponekad na brzim tranzijentima, to mu je - da kazemo mana, ali ja ga ne gazim toliko da to postane cujno... Neko ga koristi upravo zbog toga na nekim clean gitarskim deonicama i slicno... Pa cak i ovakav kakav je, ne usudjujem se izvaditi ga napolje iz lanca. Bolje on nego nista.

Jos jedno (malo zajedljivo) zapazanje: lako je biti dobar vozac sa mercedesom

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules