Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-12-2012, 01:41 PM   #1
TheBraco
Member

TheBraco's Avatar

Default elektronika za bas

Pozdrav,
mo?e li mi netko pomoći oko ovog.
Naime kupio sam Hohner Jack bas i kao ?to se vidi netko je "popravljao" elektroniku. Na webu nisam uspio naći shemu iste a iz Hohnera odgovora nema .
Dakle umjesto jednog potenciometra je bio uglavljen jack koji nije bio spojen na ni?ta. Tako da je sada?nje stanje dva pickupa, dva potenciometra ( volumen i tone ) i dva switcha ( on - off po svakom pickupu ). Po nekim slikama tu je bio jo? jedan potenciometar, a moje pitanje bi bilo kako to pospajati ( dva volumena ??? za svaki pickup po jedan ili?? )
E da na slici se ne vidi jack za kabel je dolje.
Uglavnom molim pomoć
LP
Attached Images

TheBraco is offline   Reply With Quote
Old 20-12-2012, 03:12 PM   #2
nikolaivanic
Senior Member

Default Re: elektronika za bas

U tu rupu gurnes pot od 250k-500k na seriju sa 4,7nf i imas ton kontrolu... sve ostalo stvar volje i pocetnickog znanja u elektronici.. mozes iskoristiti i sheme od squier prec bass, ima 3 pota
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2012, 09:07 PM   #3
TheBraco
Member

TheBraco's Avatar

Hvala, no ako sam dobro shvatio moguće su razne kombinacije?
2 volumena 1 ton ili 2 tona i master volumen ili ...
Obzirom na ova dva on-off prekidača koji zapravo točno to i rade po svakom magnetu zaista jo? i dva volumena?
Old 23-12-2012, 10:51 AM   #4
nikolaivanic
Senior Member

prekidacima ukljucujes magnete.. sluze da odmah dobijes ton koji si ranije podesio.. ostalo kako ti se svidja, ja bih stavio 2 vol 1 ton...
Old 23-12-2012, 05:23 PM   #5
TheBraco
Member

TheBraco's Avatar

ku?im,
obzirom da sada imam 1 volume i 1 ton dodam jo? jedan volume i razdvojim ih po magnetima. Tako imam on off i volumen po svakom magnetu i ton za oba.
Hvala ti na savjetu.
Old 23-12-2012, 11:34 PM   #6
nikolaivanic
Senior Member

pazi da se ne zeznes, nije dobro da kada se iskljuce oba magneta izgubis ton))) sranje na sceni
zato prave one preklopnike sa vise polozaja da nema praznog hoda...
tip je nesto istripovao, izbusio gitaru a onda odustao... jel ima mesta za neku elektroniku?
mozda bi resenje bilo da ti prekidaci sluze za boju tona po magnetu.. znaci 2x volume, prekidaci ukljucuju boju tona posebno za svaki magnet i jedan pot za regulaciju boje

Last edited by nikolaivanic; 23-12-2012 at 11:39 PM.
Old 24-12-2012, 06:35 AM   #7
TheBraco
Member

TheBraco's Avatar

Mo?e? biti malo precizniji ( bubnjar slu?a ). Sviđa mi se ideja da stavim elektroniku no morao bih znati kako to izgleda ( da li stane ).
A ako ne moguće ima? neku shemu po kojoj bi mogao slo?iti da prekidači uključuju boju tona i treba li na njih u seriju ići neki ne?to. Gdje uopće kupovati te dijelove ( Zagreb bi bio super ili po?ta )?
Old 25-12-2012, 11:40 AM   #8
nikolaivanic
Senior Member

mislim da je najjednostavnije da batalis prekidace koji su visak po meni.. napravi metalnu plocicu koja pokriva sve rupe i ostavi samo 3 pota, 2x vol, 1x ton... ostalo je predrkavanje ukoliko ne mislis da stavis komplikovanu elektroniku sa nekim boljim filterima... ukoliko posta-poto zelis i prekidace, postovacu shemu...
Old 25-12-2012, 04:05 PM   #9
nikolaivanic
Senior Member

evo nesto.. ima jos nekoliko verzija))
Attached Images

Old 29-12-2012, 10:06 AM   #10
TheBraco
Member

TheBraco's Avatar

Pozdrav Nikola,
evo ja sam pokupovao dijelove i otvorio gitaru i nai?ao na sljedeće.
Jedan magnet ( bridge ) je Select designe by EMG i on ima dvije zavojnice pa tako i dva + izlaza pored mase. Drugi ( neck ) ima jedan + i jednu masu.
Nameće mi se pitanje mo?e li se splitati taj magnet i dobijem li ?to tako ( tada bi iskoristio prekidače koje isto kupio ). Ako da mo?e? skicirati na mom jpgu.
Tnx
Attached Images

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules