Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-09-2012, 09:13 AM   #1
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Reaper vs. Cubase

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
.. ali otvaranje 10 prozora da se dođe do plugin-a u Cubase, kao i grozomorne boje i kontrasti,....
malo off-topic
Bez namere da ulazim u raspravu i da branim neki soft, ne znam kako koristis Cubase i sta si pod tim tacno mislio samo mi nije jasno kako si dosao do tolikog broja prozora za otvaranje plugina?

Kod mene je obicno jedan, max 2 klika, a sto se tice boja
opet kazem , ne znam kako i koliko si koristio Cubase, ali podesavanje izgleda i boja u Cubase je po prilicno jednostavno i fleksibilno, ja licno ne volim da mi bilo sta sljasti i da se sareni.
Ako vec pricamo o prednostima i manama nekog softa onda neka barem bude realno.
Old 17-09-2012, 02:52 PM   #2
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: 32bit ili 64 bit?

@Moritz

Malo sam se slobodnije izrazio, ali je suština da je Cubase software sa najvećim brojem click-ova po jediici urađene radnje. Mnogo dugo sam radio u njemu, a onda sam otišao i nikad se nisam vratio.
Što se boja tiče, ništa ne pomaže tolikom šarenilu, kontrasti su jako loši, ikone nerazumljive, ima ih milion sa nekim besmislenim slikama i sve su svugde po screen-u, veoma zamoran software.
Svakako, ovo za broj click-ova je prosta matematika, dok je ovo drugo moje subjektivno mišljenje, iako globalno prihvaćeno...

@Jan

Ako je tako onda koristi 64bit kao što si i radio, onda dižeš u bridge-u te 32bit pluginove.
Kod mene je drugačija priča, ne opterećujem se puno je li 32 ili 64, ali sam Kontakt i Superior stavio u Dedicated Process i sve ostalo vadim iz 32bit Reaper-a.
Ne zaboravi da svaki Dedicated Process vuče i rpocesorsku snagu pa će malo ranije da zacvili procesor ako imaš više od jednog ili dva procesa van Reaper-a.

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 17-09-2012, 11:20 PM   #3
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
@Moritz

Malo sam se slobodnije izrazio, ali je suština da je Cubase software sa najvećim brojem click-ova po jediici urađene radnje. Mnogo dugo sam radio u njemu, a onda sam otišao i nikad se nisam vratio.
Što se boja tiče, ništa ne pomaže tolikom šarenilu, kontrasti su jako loši, ikone nerazumljive, ima ih milion sa nekim besmislenim slikama i sve su svugde po screen-u, veoma zamoran software.
Svakako, ovo za broj click-ova je prosta matematika, dok je ovo drugo moje subjektivno mišljenje, iako globalno prihvaćeno...

@Jan

Ako je tako onda koristi 64bit kao što si i radio, onda dižeš u bridge-u te 32bit pluginove.
Kod mene je drugačija priča, ne opterećujem se puno je li 32 ili 64, ali sam Kontakt i Superior stavio u Dedicated Process i sve ostalo vadim iz 32bit Reaper-a.
Ne zaboravi da svaki Dedicated Process vuče i rpocesorsku snagu pa će malo ranije da zacvili procesor ako imaš više od jednog ili dva procesa van Reaper-a.
Pa s obzirom da u Cubaseu moze da se ukljuci ikonica za pozivanje plagin prozora cak i u samom midi editoru, moram da kazem da se ne slazem sa ovim za broj klikova. A ubacivanje VST efekata takodje moze bez pritiskanja na "e" kao i u bilo kom drugom DAW sekvenceru... Samo je stvar navike.

Dodatni procesi ne jedu mnogo procesora, bar ne u toj meri, da bi se merili sa potrosnjom jednog osrednjeg plagina... Ne otvaraju se plaginovi - svaki u svom procesu, narocito Cubaseov ili Sonarov bridge to ne rade.

Quote:
Jan, zašto koristiš 64bit verziju, ipak je glavnica pluginova 32 bit, samo pojedini moraju biti otvoreni u 64bit zbog memorije, a njih otvaraš uz pomoć bridge-a, nema potrebe za komplikacijama...
Ovo je netacno. Ima za skoro svaki plagin x64 verzija, sem nekih starih, cije su firme prestale da postoje...

32bit sekvencer isti adresni prostor koristi i za iscrtavanje interfejsa i za neke druge namene memorije sem semplova, sto moze da bude i do 250 neverovatnih megabajta za recimo Omnisphere (od 3GB koji su dostupni, 250MB nije malo). Danas kada svi ili bar 99% plaginova moze da se nadje u 64bita, ne razumem zasto bih koristio 32bit sekvencer, sem ako ne moram (nema narodnog Cubasea 5, na primer i tome slicno) Samo bih 32bitne plaginove kojih jos nema u 64bit verziji koristio preko bridgea, i to je verovatno 1% plaginova trenutno na trzistu... Naravno, najbolje je raditi bez bridgea, a to je 64bit za sve i 32bit za tih par komada koji ce pre ili kasnije, da se pojave i u x64.

Efekti ne jedu mnogo rama, tako da u tom slucaju moze da se ostane i na 32bita...
...Ali opet, moglo je lepo i sa Atarijem da se radi...

Last edited by psionic; 18-09-2012 at 12:13 AM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2012, 12:37 AM   #4
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Matematika je neumoljiva, ne pita nas slažemo li se ili ne.
Ali, nije uopšte poenta u poređenju, već u prednostima softvera koji je jeftiniji 10 puta.

www.dynamix-audio.com
Old 18-09-2012, 01:15 AM   #5
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Matematika je neumoljiva, ne pita nas sla?emo li se ili ne.
Ali, nije uop?te poenta u poređenju, već u prednostima softvera koji je jeftiniji 10 puta.
Pa o matematici i pricam... Manje klikova treba u Cubaseu nego u Reaperu... Narocito za multichannel plaginove (to su u Reaperu stvarno jadno resili) Opet, kazem stvar navike - mozda to neko izvede u 2 klika, a neko u 10... A o stabilnosti reapera - pa evo upravo sad sam probao Arturia Spark 1.4.1 i u Reaperu koci i puca, dok u Sonaru i Cubaseu radi savrseno... Ne napadam ja Reaper, ali mislim da jos uvek nije bas tako superioran na 'skuplju' bracu... Naravno, gomilu stvari iz Reapera bih voleo da vidim u Cubaseu... Ne postoji savrsen DAW. Jedino da se bacim na programiranje i sam napravim - i opet ce biti samo meni dobar
Old 18-09-2012, 11:07 AM   #6
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

@psionic

Hvala na iscrpnom objasnjenju, nisam u potpunosti skapirao sve korake ali kad nadjem danas/sjutra vremena za instalacije i bridzovanje i krenem korak po korak sa tvojim upustvima siguran sam da ce sve bit ok..

Tenk ju veri mach na odvojenom vremenu, glasam da ovaj post bude sticky jer sigurno jos uvjek ima pokoji win xp dinosaurus kao sto sam bio ja
Old 18-09-2012, 01:27 PM   #7
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Možeš li u Cubase na mixer-u jednim click-om otvoriti plugin, drugim clickom podesiti send?
Jedim click-om izbrisati plugin?
Jednim clickom kopirati plugin?
Jednim click-om poslati kanale na grupu?
Jedim click-om sve ih izbaciti iz grupe?
Snimiti jedan audio kanal direktno u drugi unutar softvera?

Malo si nerealan, ali to je razumljivo, braniš svoga konja pa skrećeš sa teme.
Moje osvrtanje na Reaper je bilo upućeo Janu da ne baca pare na C6, jer za 10 puta manje novca može dobiti u većini segmenata podjednako dobar i u nekim segmentima bolji software.

Cubase je ovde neki "standard" samo zato što ga ima za džabe, jedan je od prvih koji su se tako pojavili i postoji velika tradicija kod nas da se baš Cubase koristi.
Ne kažem da je software loš, ne kažem da su drugi generalno bolji, ali ako vidiš na nečemu rogove, a to nešto kaže BEEEE, zaš da je u pitanju koza, pa tako ne možeš ništa reći što će izmeniti utisak većie ljudi na planeti koji koriste DAW da je Cubase jedan od najsporijih i subjektivno najružnijih DAW-ova na tržištu.

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 18-09-2012 at 03:39 PM.
Old 18-09-2012, 03:56 PM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

@Rhino - Hvala, nadam se da sam bar malo pomogao

Quote:
Možeš li u Cubase na mixer-u jednim click-om otvoriti plugin, drugim clickom podesiti send?
Jedim click-om izbrisati plugin?
Jednim clickom kopirati plugin?
Jednim click-om poslati kanale na grupu?
Jedim click-om sve ih izbaciti iz grupe?
Snimiti jedan audio kanal direktno u drugi unutar softvera?
1 - moze: F11 i jedan klik misem.
2 - Za brisanje plagina treba 2 klika
3 - Drzis ALT i jednostavno prevuces plagin
4 - Moze, naravno, selektujes kanale, drzis shift i klik na output. Svi idu na grupu (ako mislis na subgrupu u mikser)
5 - Na isti nacin mozes i da ih izbacis
6 - Jedan klik na "lanes" ikonicu i svaki tejk je zasebna traka unutar jedne trake.

Quote:
Malo si nerealan, ali to je razumljivo, braniš svoga konja pa skrećeš sa teme.
Moje osvrtanje na Reaper je bilo upućeo Janu da ne baca pare na C6, jer za 10 puta manje novca može dobiti u većini segmenata podjednako dobar i u nekim segmentima bolji software.
Ne branim ja nicijeg konja, od svih mogucih programa, ostao sam na kombinaciji Sonar / Cubase. A probao sam ih bukvalno sve. Svi imaju nesto sto mi se svidja i nesto sto mi se ne svidja. Imam ja brojne zamerke na Cubase, ali Reaper ima neku filozofiju rada, koja meni licno ne lezi. Jos sam na beta forumima pokusavao da ih nateram da urade to multichannel rutovanje malo bolje, da ne moram da sendujem kanale kroz master kanal - koji je ustvari 16 kanalna traka sa plaginom... To me je odbilo od Reapera. Mene licno.

Drugo - sam izgled reapera je nekako nedovrsen - narocito ako ne nadjes neki dobar skin (nasao sam jedan odlican - RADO v4) Stvar ukusa, ali meni je Cubase sredjen bas kako treba, narocito od verzije 5.5.1... Melem za oci posle npr default Reapera

Trece - Reaper startuje brzo. Ali problem je (bar meni) sto na setovanju bafera od 64 sempla, Reaper secka i krcka, dok u Cubaseu otvorim projekat sa dosta kanala i on radi...

Quote:
Cubase je ovde neki "standard" samo zato što ga ima za džabe, jedan je od prvih koji su se tako pojavili i postoji velika tradicija kod nas da se baš Cubase koristi.
Ne kažem da je software loš, ne kažem da su drugi generalno bolji, ali ako vidiš na nečemu rogove, a to nešto kaže BEEEE, zaš da je u pitanju koza, pa tako ne možeš ništa reći što će izmeniti utisak većie ljudi na planeti koji koriste DAW da Cubase nije jedan od najsporijih i subjektivno najružnijih DAW-ova na tržištu.
Opet se ne bih slozio. Sve moguce sekvencere, pa i Sequoju mozes da skines za dz. Jednio ne mozes upravo CUBASE 6 da skines dz. Samo 5 i to 32bit. Pojavio se prvi, jer pre njega i nije bilo nekog izbora, sem Cakewalka (i on je mogao da se nabavi, ali ga niko nije koristio), Frutija (od kog sam pobegao glavom bez obzira) i raznih amiga-style trekera (ST3, ReNoise i slicni), kao i experimentalnih (Jeskola Buzz) Niko mene nije prisilio da radim u njemu. Jednostavno mi je "lego" ko budali samar

Da bi neki softver ocenjivao, moras da ga dobro savladas, ne samo da znas da radis na njemu. Svaki ima precice, olaksice i slicno. Ja kad pricam o Reaperu, uvek naglasim da je meni ovo ili meni ono, ne govorim to kao da je apsolutno tako i nikako drugacije, jer mu mozda nisam dovoljno vremena posvetio, da mu udjem u srz. Na kraju, vec sam rekao - sve je stvar ukusa i navike...
I odosmo off-topic...

Last edited by psionic; 18-09-2012 at 04:38 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2012, 05:09 PM   #9
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
pa tako ne mo?e? ni?ta reći ?to će izmeniti utisak većie ljudi na planeti koji koriste DAW da je Cubase jedan od najsporijih i subjektivno najru?nijih DAW-ova na tr?i?tu.
@Psionic to je odgovorio na najveci deo tvojih pitanja.

A je tebe licno pitam zasto si toliko ostrascen po pitanju pljuvanja Cubase i velicanja Reapera?
Iznosis i predstavljas svoje licno ubedjenje kao opste prihvaceno i poznato a zapravo daleko od istine.
Vec nekoliko puta je receno da svaki DAW ima + i - i da svakome odgovara nesto drugo i da je stvar skoro 50% subjektivne prirode ali ti i dalje nastavljas "advokaturu"...i po postavljenim pitanjima vidim da nisi koristio Cubase uopste ili si ga samo letimicno pogledao sto ti definitivno ne daje za pravo da iznosis takve tvrdnje koje ni sam nisi probao.
Reaper nisam probao i ne veruem da cu jer nemam vremena za ucenje novog softa samo da bi bio u trenutnim tokovima i samim tim nemam prava da ga pljujem jer ga ne koristim i ne znam. Meni Cubase radi sve sto mi treba, da li bi voleo neke promene u Cubase DA kao i svi drugi koji korite bilo koji DAW.
Vidim da imas iskustva i samim tim sam jos vise iznenadjen takvim stavom.
Be more Pro less Tool
Old 18-09-2012, 05:37 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules