Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-07-2012, 10:44 AM   #21
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

Default Re: Nekoliko malih tajni dobre produkcije

Synclavier, ma ne obracaj paznju na mene , ja ako nest pogresim priznam odma!! jbg hehe.. al cisto, slabo znam ja s tih konzola nesto, osim da su najbolje, i kad neko neku rec napise ja trazim samo takvu, kao i za onaj plug,a ono jedno te isto ustvari.
branoy is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2012, 10:57 AM   #22
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

My 2 cents: sto rece dabear samo slusanje. Pazljivo slusajte pesmu i probajte da izvalite gde koji instrument nastupa i kako. Takodje deonice gde vi mislite da je cista perkusija ili kick/clap nisu CISTE vec imaju jos nesto dodato. Trenirajte uvo I KRADITE FORE!
Cak i da ne znate neke cake,pa who cares. Ako zvuci dobro,never mind. Mislim da ih je Jan nazvao ga triggere. Jedan od njih je i avicii koji je to i priznao .
Ne dajte niko i nista da vas obeshrabri,samo jurite melodiju dobru i cepajte .

Ne kazem da ovde nema dobrih saveta itd ali ja ne znam zasto neki lepo ne odg NECU,ne mogu,trazi na google nego krenu sprdacinu. Citao sam skoro neki decko hteo nesto da se zastiti od snimanja nekakvog u njegovom studiju dal autorska prava nesto ali stvarno je lose pitao,nista nije objasnio. Kad su krenuli da kace slike kondoma itd. Dajte ljudi bre,pa covek se smorio mislim da je cak i napisao u nekom postu kao HVALA I CAo . A to da se na forumu ne uci nije tacno. Na jednom kompjuterskom forumu sam naucio dooosta stvari. I sve to uz step by step ako treba. Ispade da ja mrzim po svemu sudeci rumski i njegovu ekipu haha . Daleko od toga, samo bih voleo kad neko rookie pita nesto da ga ne spucamo odmah u glavu sa odg u " vasem stilu" i da decko skroz odustane. I nemojte sad "da je uporan,ne bih odustao" hehe. Imajte malo razumevanja i flexibilnosti,nemojte da ste toliko surovi

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited by ugljesa; 07-07-2012 at 12:59 PM.
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2012, 01:47 PM   #23
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by ugljesa View Post
KRADITE FORE!
Cak i da ne znate neke cake,pa who cares.
Koje cake i fore?

Kad covek dobije upalu slepog creva, operacija odstranjivanja slepog creva kod hirurga je caka?

Isto tako ako recimo neki instrument nadjacava vokal, automatizacija glasnoce vokala u trenutku nije caka, nego potreba.

A vidjao sam bisere koji kazu "Da, vidis, automatizacija, toga se nisam setio, to se radi?". I onda mu kazes "Ne, ne radi se, istripovao sam nesto, kompresor NIKADA ne smes da stavis na kick, eq-om, NIKADA ne smes da dignes 5khz vise od 2db" i odveo si coveka u dvogodisnju ili visegodisnju zabludu

Eto moja caka je da gotovo nikada ne kompresujem semplove kick-a u elektronskoj muzici, a ponekada i kompresujem, gotovo 3 od 5 puta kompresujem, ali nikada ne kompresujem.

Procitaj ponovo ona dva dosadna Synclavier-ova posta sa druge strane

Evo citiram jedan deo posta:

"Naravno, sa iskustvom, neke stvari ostaju I automatizuju se, ali mnogo je konfornije znati npr. sam princip rada kompresora, parametre I sta se postize njihovom promenom. U tom slucaju, vrlo se lako moze doci do optimalnih setovanja (I njihovog kreativnog koriscenja) za vokal, bass gitaru, dobos, za svaki pojedincni instrument, izvodjaca, tip muzike, aranzman…"

Nema tu caka, sa moje tacke glediste to je kombinacija tehnickog znanja i umetnosti, neki pak audio miksing (iskljucivo o miksingu pricam, jer se ja samo snimanjem i miksanjem bavim, od toga zivim, nisam aranzer, to sto "produciram" beatove ne smatram da sam kompozitor i sto ponekad dam neki predlog kad se radi aranzman ne smatram da sam aranzer...), smatraju za zanat, ja to ne posmatram kao zanat, i mislim da postoji razlika izmedju umetnika i zanatlija.

I da se razumemo, momci/ljudi koji na sitnim tezgama povezuju 5 kabla sa ozvucenjem i podizu jedan/dva reglera na beringer ili nekoj dynacord mikseti, nisu audio inzinjeri, to su zanatlije u pravom smislu reci, oni znaju kako da povezu nekoliko zvucnika da se cuje, naucili su gde, sta, povezati, sto svako iole inteligentno bice moze da nauci i tu se njihovo znanje zavrsava. Pri tom ne govorim o live sound inzinjerima koji zapravo miksaju on fly koncerte, to je za mene umece i takodje se stice kombinacijom znanja, iskustva i umetnickog aspektai osecaja onoga koji radi, ja ne bih mogao tako brzo da reagujem a recimo na bini imam poznati bend, lupam Van Gogh, sve jedno ko, Metaliku (koji moj dobar drugar), zato se nikad nisam ni upustio u live engineering... O opremi na manjim koncertima i to da ne pricam...

Prisustvovao sam jednoj maloj raspravi, igrom slucaja sam sedeo na nekom dogadjaju sa njima za stolom i ako nisam ni bio sa njima tu, ali su nas tako stavili, dvojca poznatih ljudi sa nase estrade, pri tom nijedan nije niti producent/aranzer/mikser, ali obojica misle da su vrhunski u tome. I jedan se zali drugome kako ne moze da napravi da mu vokal bude kompaktan sa muzikom, na sta ce mu ovaj drugi

Osoba 2: "Jel si probao stereo sirenje?"
Osoba 1: "Stereo sirenje hmmm, vidis nisam!"
Osoba 2: "To ti je najbolje za vokal"
Osoba 1: "Da, da, znaci stereo sirenje?"
Osoba 2: "Da bre, to uradis i to ti je to"

Hteo sam da eksplodiram od smeha

Last edited by Jan; 07-07-2012 at 02:11 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2012, 03:25 PM   #24
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Koje cake i fore?

Eto moja caka je da gotovo nikada ne kompresujem semplove kick-a u elektronskoj muzici, a ponekada i kompresujem, gotovo 3 od 5 puta kompresujem, ali nikada ne kompresujem.

Procitaj ponovo ona dva dosadna Synclavier-ova posta sa druge strane

Evo citiram jedan deo posta:

"Naravno, sa iskustvom, neke stvari ostaju I automatizuju se, ali mnogo je konfornije znati npr. sam princip rada kompresora, parametre I sta se postize njihovom promenom. U tom slucaju, vrlo se lako moze doci do optimalnih setovanja (I njihovog kreativnog koriscenja) za vokal, bass gitaru, dobos, za svaki pojedincni instrument, izvodjaca, tip muzike, aranzman…"

Nema tu caka, sa moje tacke glediste to je kombinacija tehnickog znanja i umetnosti, neki pak audio miksing (iskljucivo o miksingu pricam, jer se ja samo snimanjem i miksanjem bavim, od toga zivim, nisam aranzer, to sto "produciram" beatove ne smatram da sam kompozitor i sto ponekad dam neki predlog kad se radi aranzman ne smatram da sam aranzer...), smatraju za zanat, ja to ne posmatram kao zanat, i mislim da postoji razlika izmedju umetnika i zanatlija.

I da se razumemo, momci/ljudi koji na sitnim tezgama povezuju 5 kabla sa ozvucenjem i podizu jedan/dva reglera na beringer ili nekoj dynacord mikseti, nisu audio inzinjeri, to su zanatlije u pravom smislu reci, oni znaju kako da povezu nekoliko zvucnika da se cuje, naucili su gde, sta, povezati, sto svako iole inteligentno bice moze da nauci i tu se njihovo znanje zavrsava. Pri tom ne govorim o live sound inzinjerima koji zapravo miksaju on fly koncerte, to je za mene umece i takodje se stice kombinacijom znanja, iskustva i umetnickog aspektai osecaja onoga koji radi, ja ne bih mogao tako brzo da reagujem a recimo na bini imam poznati bend, lupam Van Gogh, sve jedno ko, Metaliku (koji moj dobar drugar), zato se nikad nisam ni upustio u live engineering... O opremi na manjim koncertima i to da ne pricam...

Prisustvovao sam jednoj maloj raspravi, igrom slucaja sam sedeo na nekom dogadjaju sa njima za stolom i ako nisam ni bio sa njima tu, ali su nas tako stavili, dvojca poznatih ljudi sa nase estrade, pri tom nijedan nije niti producent/aranzer/mikser, ali obojica misle da su vrhunski u tome. I jedan se zali drugome kako ne moze da napravi da mu vokal bude kompaktan sa muzikom, na sta ce mu ovaj drugi

Hteo sam da eksplodiram od smeha
Cek jel se ovo sad sprdas ili stvarno ne stavljas kompresor na kick?

ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2012, 03:56 PM   #25
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by ugljesa View Post
Cek jel se ovo sad sprdas ili stvarno ne stavljas kompresor na kick?

Ups

Last edited by Jan; 07-07-2012 at 03:58 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2012, 06:07 PM   #26
quake2
Banned

Jao,jao.....i svega toga nebi bilo kada bi se Pera okanuo komputera i lepo sa svojim bendom SVIRAO,pio pivo i jurio ribe.

Last edited by quake2; 07-07-2012 at 06:15 PM.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2012, 11:32 AM   #27
Seller
Member

[QUOTE=ugljesa;330657]Cek jel se ovo sad sprdas ili stvarno ne stavljas kompresor na kick?]

Cek, jel` se to ti sada sprdas da se on sprda da ne stavlja kompresor na kick?!?

Mislim stvaaaaaarno....
Seller is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2012, 03:04 AM   #28
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
dvojca poznatih ljudi sa nase estrade, pri tom nijedan nije niti producent/aranzer/mikser, ali obojica misle da su vrhunski u tome. I jedan se zali drugome kako ne moze da napravi da mu vokal bude kompaktan sa muzikom, na sta ce mu ovaj drugi

Objasnili su , ne zna covek da li da se smeje ili place .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules