Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-02-2012, 07:23 AM   #11
Pere_ZD
Junior Member

Default Re: Prostorija za probe u podrumu

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Pere_ZD,
moje skromno mi?ljenje: zaboravi da če? ne?to pametno uraditi.
Premaleno je + ti ima? premalo para.
Ma ba? dobar poticaj, umisto da se daju savjeti i sl. vi ode poku?avate napraviti kontra efekt.
Premaleno nije jer ako sad sviram u prostoriji do ove u 7 kvadrata (nas četvorica, vokal, gitara, bass i bubanj) onda će 13 kvadrata biti sasvim dovoljno za probe. Sto se tice para, čekat cu od plače do plače i kupovati ?to mi treba za next step ili provući neku od kartica pa na rate, u planu mi je sve zavr?iti do kraja godine!
Pere_ZD is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2012, 08:43 AM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Pere_ZD View Post
Ma ba? dobar poticaj, umisto da se daju savjeti i sl.

Ako nisi primetio NLP ti je dao savet, odlican savet, jedino se taj savet ne poklapa sa tvojim verovanjima, ocekivanjima i ubedjenjima.
Quote:
vi ode poku?avate napraviti kontra efekt.......
Mislis li da je postenije kazati da to sto si nameravao da uradis je super, i da samo tako nastavis, iako znamo iz iskustva da neces imati rezultate koje ocekujes?
Novac je tvoj, snaga i znoj su tvoji, niko ti ne brani da radis sta god pozelis.
Ziv bio!

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2012, 10:30 AM   #13
Pere_ZD
Junior Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post

Ako nisi primetio NLP ti je dao savet, odlican savet, jedino se taj savet ne poklapa sa tvojim verovanjima, ocekivanjima i ubedjenjima.

Mislis li da je postenije kazati da to sto si nameravao da uradis je super, i da samo tako nastavis, iako znamo iz iskustva da neces imati rezultate koje ocekujes?
Novac je tvoj, snaga i znoj su tvoji, niko ti ne brani da radis sta god pozelis.
Ziv bio!
To je ok, ali ja sam već počeo raditi, ako naknadno bude potreban jo? jedan sloj izolacije, dodat će se. Nisam mislio na savjet u tom smislu, nego meni treba savjet od onoga ko zna ?to se stavi ispod letava, koji materijal, na koji način staviti da poslu?i svrsi?
Ne zanimaju me uopće savjeti tipa to ti je premalo para i neće ti to funkcionirati i točka, pa kad si već to napisa onda reci koliko ti misli? da mi je potrebno para i ?to napraviti da to funkcionira! Ja sam tu zato da dobijem savjete kako napraviti kvalitetno ovo ?to sam počeo, ali očito tu niko ne daje takve savjete!!! Ne ?elim nikoga uvriditi i jo? uvik se nadam da postoji netko ko će mi dati ne?to konkretno!!!
Pere_ZD is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2012, 10:59 AM   #14
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
To je ok, ali ja sam već počeo raditi, ako naknadno bude potreban još jedan sloj izolacije, dodat će se. Nisam mislio na savjet u tom smislu, nego meni treba savjet od onoga ko zna što se stavi ispod letava, koji materijal, na koji način staviti da posluži svrsi?
Pa ne moze nikako posluziti svrsi za frekvencije ispod 100Hz... makar dodao dvadeset slojeva izolacije.
Quote:
Ne zanimaju me uopće savjeti tipa to ti je premalo para i neće ti to funkcionirati i točka,
Pa sto pitas onda? Koliko vidim, ti ves sve ionako znas, trebaju ti "samo" neki detalji...
Quote:
pa kad si već to napisa onda reci koliko ti misliš da mi je potrebno para i što napraviti da to funkcionira! Ja sam tu zato da dobijem savjete kako napraviti kvalitetno ovo što sam počeo, ali očito tu niko ne daje takve savjete!!! Ne želim nikoga uvriditi i još uvik se nadam da postoji netko ko će mi dati nešto konkretno!!!
Niske frekvencije ispod 100Hz (koje gradjevinska/arhitektonska akustika ignorise!!!) se ne mogu gipsom i kamenom vunom zaustaviti, nego ce zbog mass-air-mass rezonancije (i prelaganog gipsa) ta izolacija biti upravo gora na tim frekvencijama. Znaci za izolaciju niskih frekvencija moras raditi betonom i supljom ciglom punjenom suvim peskom, preko toga mora ici dodatna betonska ploca, a cela konstrukcija (zidovi, betonski stubovi, osnovna betonska ploca i pokrivna ploca od PUNOG betona) mora "plivati" na elasticnim nosacima i po moguctvu imati ukupnu rezonantnu frekvenciju ispod 5Hz. Za sve to tebi treba barem jos metar visine koju nemas. O parama (za projekat, materijal i izradu) ne znam da li treba da pricam... srecom te je to podrum i ispod je zemlja te je to puno jeftinije nego ojacavati konstrukciju ploce ispod cele ove skalamerije koju sam opisao koja moze biti teska i preko 50 tona, sto obicna stambena spratna ploca ne moze da izdrzi.

Primer Mike Valetovog studija nije tvoj slucaj, njegova prostorija je u fabrici, a NE u stambenoj zgradi, te tamo niko nece spavati u vreme dok Vale pravi buku. Njemu potencijalno moze smetati buka fabrike, ne znam da li on moze smetati fabrici... ali svejedno... muzika koju on producira ne zahteva apsolutnu tisinu te je izolacija koju je tamo NLP pravio upravo odgovarajuca za konkretan slucaj, nije svemoguca i to je sve.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 03-02-2012 at 11:20 AM.
Old 03-02-2012, 12:11 PM   #15
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Da - sve.
... ta Mike Valetova konstrukcija bih rekao da je nekakako "početak" ozbiljnijeg soundproofinga. Za njegove potrebe radi odlično.
... ali ako bi situacija bila gora onda onda bi se drugačije radilo.

Nisam ja zločest pa da te zafrkavam jer nemam drugo da radim, imam puno posla, svaki dan se susrečem sa kvazi akustičkim rešenjima, jer mu je neko savetovao jer ima kao i sam odličan studio... i internet ti je tako, ima pametnih i ludih odgovora... no i skoro uvijek razočaranim vlasnicima moram da saopštim da su bez veze potrošili novac (bolje to nego policajci koji imaju još ružnije vijesti), sa kojim bi mogli več nešto da naprave.

Čuvaj pare, nađi drugi prostor ili nabacaj par rolna meke kamene vune i sviraj violinu i slično, to susjede neče uznemiravati jer neče čuti.
Malo šale ali posve ozbiljno.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2012, 12:31 PM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
..........
Čuvaj pare, nađi drugi prostor ili nabacaj par rolna meke kamene vune i sviraj violinu i slično, to susjede neče uznemiravati jer neče čuti.
Malo šale ali posve ozbiljno.
To nije sala... uradili smo to ovde uspesno na Rumskom (svi clanovi zajedno), evo:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40164
Jedino je to akusticki tretman, ne izolacija.
I da... nema sale, za sve insturmente koji ne generisu nesto glasno ispod 200Hz, za izolaciju koju je Pere_ZD zapoceo moze da se kaze da ce dati prihvatljive rezultate.

Last edited by boggy; 03-02-2012 at 01:19 PM.
Old 03-02-2012, 06:08 PM   #17
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
To nije sala... uradili smo to ovde uspesno na Rumskom (svi clanovi zajedno), evo:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40164
Jedino je to akusticki tretman, ne izolacija.
I da... nema sale, za sve insturmente koji ne generisu nesto glasno ispod 200Hz, za izolaciju koju je Pere_ZD zapoceo moze da se kaze da ce dati prihvatljive rezultate.
Tako je! Akustički tretman, a ne izolacija, a kako smo mi tebe shvatili, iznad podruma su stambene prostorije i tvoja buka će stanarima smetati ... Bez "soba u sobi", po principu:
Quote:
Niske frekvencije ispod 100Hz (koje gradjevinska/arhitektonska akustika ignorise!!!) se ne mogu gipsom i kamenom vunom zaustaviti, nego ce zbog mass-air-mass rezonancije (i prelaganog gipsa) ta izolacija biti upravo gora na tim frekvencijama. Znaci za izolaciju niskih frekvencija moras raditi betonom i supljom ciglom punjenom suvim peskom, preko toga mora ici dodatna betonska ploca, a cela konstrukcija (zidovi, betonski stubovi, osnovna betonska ploca i pokrivna ploca od PUNOG betona) mora "plivati" na elasticnim nosacima i po moguctvu imati ukupnu rezonantnu frekvenciju ispod 5Hz. Za sve to tebi treba barem jos metar visine koju nemas. O parama (za projekat, materijal i izradu) ne znam da li treba da pricam... srecom te je to podrum i ispod je zemlja te je to puno jeftinije nego ojacavati konstrukciju ploce ispod cele ove skalamerije koju sam opisao koja moze biti teska i preko 50 tona, sto obicna stambena spratna ploca ne moze da izdrzi.
... ni?ta neće? dobiti za svoje bubnjeve, bas gitaru ... susjedi će ti sve po spisku nabrajat ...

Za plivajuć pod bi trebala ić tvrda guma, makar ne znam koje čvrstoće (jačine ili kako god se već to ka?e), a to se određuje, kao i točan raspored i udaljenost jednog gumenog kvadrata od drugog, prema sili koja će pritiskati pod. Nisam projektant, pa ti ne znam izračunati koliko kvadrata treba? i na kojoj udaljenosti moraju biti . Ali ti to stvarno nema smisla, jer neće? dobiti bez "SOBA U SOBI" NI?TA, ?to će spriječiti da basevi idu u stan iznad . Zvuk putuje kao val u svim smjerovima, kao kugla koja se ?iri od mjesta gdje je proizvedena. Napravi? plivajuć pod, ali su ti ostala mjesta neza?tićena, a nema? dovoljno mjesta da stavi? NE?TO DEBELO da spriječi prolazak niskih frekvencija.

U najboljem slučaju mo?e? akustički doraditi prostor, ali potpuno izolirati, mislim da ne ... Mo?e? pitati susjede u kojim satima mo?e? rokati, pa onda im tada valjda neće smetati bubnjevi ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2012, 06:23 PM   #18
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
......
Za plivajuć pod bi trebala ić tvrda guma......
Celicne opruge se stavljaju da drze celu konstrukciju...

Old 03-02-2012, 06:32 PM   #19
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Celicne opruge se stavljaju da drze celu konstrukciju...
Ti si gazda ... ja samo prepričavam ?to sam vidio u ponekim photo threadovima uokolo ... i poku?avam laički dočarati Peri ?to mu vi poku?avate reć ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2012, 06:34 PM   #20
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Ti si gazda ... ja samo prepričavam ?to sam vidio u ponekim photo threadovima uokolo ... i poku?avam laički dočarati Peri ?to mu vi poku?avate reć ...
Nisi ti nista pogresio... samo kazem sta se isto stavlja... 50+ tona nije malo.

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules