Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-10-2011, 11:17 PM   #21
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: koji uzeti novi HardDisk? help

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
@psionic - posto diviner kaze za plocu da ne bi trebao preko 2TB, ja sam ipak odlucio najbolje za pocetak uzeti jedan od 1.5TB od 7200 64mb, zasto? uzeo bi ja od 1TB ma dovoljno mi, al kad ga formatiras ode jos 100gb, bezveze, bolje 1,5TB i bice citavih 1TB sigurno i kusur.
Pa 2TB nije preko 2TB Ma ja imam 2x1TB WD Black vec duze vreme i rade kao sat, + 2 stara od po 320GB na kojima mi je sistem - isto WD. Jako sam zadovoljan tim diskovima, ti od po 320GB imaju jedno 4-5 godina i rade savrseno... Stoga moj glas za WD Black seriju

2x po 1 TB je stvarno mnogo, cak i za banke, za storage i za svasta, nego moj rezon je - ako vec placas oko 100njak evra, bolje dodati jos 20-30e pa uzeti neki mnogo veci. Mnogo je samo kad biju, nece nista da smeta da ti HDD bude poluprazan. Ta zackoljica oko >2TB, mislim da neces imati problem sa time.

Tvoja ideja sa 1.5 TB je isto tako skroz u redu, bitno je samo da uzmes dobre HDDove, a ne neke stedljive green i sl - mislim, sve to radi super, jedino sto sam ja malo megalomanski nastrojen, pa volim da sve to bude top-performance. Takodje, postoje diskovi i od 1TB, sa manje od 7200 obrtaja - znaci nije vezano za velicinu HDDa. Evo neka tabela kako utice brzina obrtanja na latenciju:

[rpm] == [ms]
-----------------
15000 == 2
10000 == 3
7200 === 4.16
5400 === 5.55
4800 === 6.25

Kada uzmes u obzir veliki broj malih fajlova koje sistem obradjuje, vidis da je za sistem bolje uzeti disk sa vise obrtaja... Dalje, bafer takodje ima ulogu ubrzavanja cesto pristupanih fajlova, dakle vece je bolje.

Quote:
a graficka hahaha, imam ja treci HD, na njemu mi je win7 64bit, graficka mi je nvidia GT9600, i jedno 50 brate igrica do najnovije na fullu, znaci nista bezveze igra samo najbolje hehe.
GT9600 ?! Pa ja na mobilnom imam jacu GTX 580 brale, pa da vidis kako przi BF3 Ali ovo nije forum namenjen igranju, ako zadjemo u te vode, ode mas' u propas' Ovo na slici (GTX580 DirectCUII) je smejurija za "prave" gejmere - 2 x GTX590, 4way SLI, ekran 3000x2000 i slicno

Quote:
i jos nesto da dodam,. opet pohvala za WIN7 definitivno.. od kad su izasli imam ih instalirane , nisam instalirao ni jedan antivirus, i bilo sta po prvi put u zivotu, evo danasnji dan, sve leti i dalje.
Slazem se, ali ovde i dalje ima ljudi zaljubljenih u XP samo zato sto ne vole da menjaju nesto, na sta su navikli... Mislim da je u pitanju stariji deo populacije rumskog... Znas ono - lampe, analogija i XP Salim se - nemojte se ljutiti

Last edited by psionic; 19-10-2011 at 11:24 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2011, 11:35 PM   #22
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

@psionic - sve razumejsn. naravno. pazi zbunilo me je sto diviner kaze nemoj preko 2tb zbog ploce.. ako je rekao 2tb, onda znaci mora skroz fino saradjivati sa 1,5tb. i zbog tog najvise cu i uzeti takav. i stvarno ma dosta mi je to harda, kad skontam brzo ce proc par godina valja to opet prebacivati, na novi.. a za muziku? ma sve one banke mi ne trrebaju, treba mi par vrednih, najvise semplova od sf2, akai-a , gig i tih stvari, meni dosta sa plus vsti kvalitetnim. i sve to nek mi zauzme 500gb proslih a nece ja sam super prosao.

a za igre haha, de ba kakve te grafe jos par godina, ne igram na velikim LCD da u mene ne radi neka igra, nece full i te foree ja bi vec razmislio o menjanju, al sta cu menjati kad sve su na full il 80-90 posto po neka do fula plus samsung hd lcd monitor za tu grafu i za njegovu rezoluciju odlicno
bat3 do sad najjaca grafa za mene u nekoj igri. nema sta

a za win7 se slazemo. dosta ljudi muku muci s instalacijom nekih vsti i programa a kamo li da menjaju xp i sve ponovo sredjuju. al ono sto daje optimizam nama svima je da win 7 nije za kante i da konacno i ne ovisim o sledecem win8 /! .. . win98.. pa XP, i sad win7 .. provereni! to se trazi.

ps. evo slika. .za ovaj monitor lcd mi stvarno ne treba ta grafa za te reolucije?? gresim li?
Attached Images

Last edited by branoy; 19-10-2011 at 11:41 PM.
branoy is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2011, 11:29 AM   #23
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Moze 1.5 TB 7200rpm, to bi trebalo da je skroz ok!

diviner is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2011, 06:42 AM   #24
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

upravo vidim da su ovih dana cene hardova skočile za više od 50%
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2011, 11:06 AM   #25
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Quote:
Originally Posted by DADDY Z View Post
upravo vidim da su ovih dana cene hardova skočile za vi?e od 50%
Poplavile tvornice diskova u tajlandu.. srecom nedavno sam uzeo jednog od terabajt za duplo manje love.
Solozabal is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules