Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-04-2011, 07:38 PM   #91
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Default Re: Novi prostor, akustika?

Koliko para, toliko muzike ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2011, 07:55 PM   #92
djzmaj
Member

Ako je tako, onda mi je sve jasno
Tebi sam jednom prilikom rekao da cu ti poslati apsorber koji sam zamislio na mail, to je taj koji sam nacrtao. Jel tebi izgleda ok?
djzmaj is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2011, 09:19 PM   #93
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Quote:
Originally Posted by djzmaj View Post
Hvala Rhino. Koliko sam procitao u linku koji mi je NLP dao nema nekih klasifikacija. Video sam samo da ako je tanji apsorber trebalo bi gusci materijal, a ako je deblji onda "redji" materijal.
Isto tako sam pricitao, doduse to sam i ranije video, da gusca vuna bolje deluje na niske frekvencije.

Razmisljao sam da napravim 6 apsorbera (apsorberi za prve refleksije na zidovima "sa strane" i jos po 2 na istim tim zidovima, onakve kakve sam ih nacrtao sa kamenom vunom 75kg/m3. Moooogao bih da napravim sa vunom 120kg/m3. Duplo je skuplje. A da li je duplo bolje?
Ništa, ama baš NIŠTA kod akustike nije duplo bolje, porast rezultata nije linearan kad je u pitanju uložen materijal
Kad se ulaže u prostor do neke granice ide dosta brzo a onda uloženo/performanse sve je teže... veča je kubikaža i bolje su proporcije dimenzija stranica manje je to važno...
... ostala razmišljanja možeš da nađeš u tom linku.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com

Last edited by NLP; 27-04-2011 at 09:26 PM.
NLP is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2011, 10:29 PM   #94
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Ako je tako, onda mi je sve jasno
Tebi sam jednom prilikom rekao da cu ti poslati apsorber koji sam zamislio na mail, to je taj koji sam nacrtao. Jel tebi izgleda ok?
Ako nema zračnog d?epa, jest ...

@NLP "Koliko para, toliko muzike ..." sam napisao kao frazu na pitanje Zmaja, da li je gu?ća vuna bolja za absorbere?! ... Nadam se da ku?i? da ne mislim da se dobiju "duplo" bolji rezultati ...

Studio Predator
Old 28-04-2011, 01:08 AM   #95
djzmaj
Member

Hvala ljudi

evo kad vec slusam pesmicu, da podelim sa vama, mozda niste culi skoro, da se podsetite
http://www.youtube.com/watch?v=kEogJacjLTE

Koliko sutra cu krenuti da radim na tome da napravim 6 apsorbera kao sto sam nacrtao sa vunom 75kg/m3 ili 120kg/m3, za zidove sa strane. Potrudicu se da bude gusca, ali dzep odlucuje u ovom momentu. U svakom slucaju nista ispod toga...

Isto tako od sutra mogu da krenem da pravim difuzor, planirao sam da koristim BUKOVO drvo za njega (jer jedino sto sam procitao o njima jeste da bi trebalo koristiti TVRDJE drvo, a bukva je odlicna za taj kriterijum i "cista" je, nema nepravilnosti, cvorova i sl).
Necu kaciti odmah difuzor (pre bass trapova i sve ostale apsorbcije), eto imam vremena sad da ga pravim pa cu ga praviti (nemojte misliti da se glupiram sto pravim takav difuzor. Procitao sam da ste i eomsy-u pisali da nema potrebe za tim, da manji 1D rade posao, ali razlozi iz kog pravim ovakav jesu: 1. MOGU da ga napravim, 2. NE SKODI, moze samo eventualno da bude bolji (koliko sam shvatio?), 3. Da ne lazem, OPASNO mi se svidja kako izgleda).
Ucvrsticu ove "stubice" na jednu 1cm debelu drvenu plocu za pocetak... Citao sam da ste pisali o tome da iza treba staviti "OZBILJAN" apsorber, o tome cemo tek pricati kad dodje vreme da postavim difuzor mada sam vec procitao sve na tu temu kod Eomsy-a...

Postoji JEDNA stvar koja me buni kod ovog difuzora.
Boggy, pisao si da NE STAVLJAS difuzore dublje od 15cm u prostorije do 4x5m zbog blizine slusaocu. Da li se to na neki nacin odnosi i na ovaj difuzor? Jel ga to cini STETNIM i NEPOTREBNIM u ovoj prostoriji? - u tom slucaju ova prica o difuzoru pada u vodu.

pozz
Old 28-04-2011, 10:40 AM   #96
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.........
Postoji JEDNA stvar koja me buni kod ovog difuzora.
Boggy, pisao si da NE STAVLJAS difuzore dublje od 15cm u prostorije do 4x5m zbog blizine slusaocu. Da li se to na neki nacin odnosi i na ovaj difuzor? Jel ga to cini STETNIM i NEPOTREBNIM u ovoj prostoriji? - u tom slucaju ova prica o difuzoru pada u vodu.

pozz
Nikada nisam rekao da difuzore ne treba koristiti u malim prostorijama, pobogu. Nego se moraju dizajnirati tako da im donja granicna frekvencija bude tako odredjena da udaljenje slusaoca od difuzora, cini tri do cetiri talasne duzine odredjene donjom granicnom frekvencijom.

Znaci, ne smes koristiti bilo kakav dizajn koji nadjes na netu, nego trebas svoj difuzor da uskladis sa svojim prostorom. Za to se koristi qrdude.

Drugo, letimican pogled na tvoj crtez u sketchupu, pokazuje da nisi uopste skapirao kako difuzor radi. Naime, ako povuces simetrale visokotonaca iz zvucnika, primetices da taj pravac promasuje difuzore, sto znaci da se najvise visoke frekvencije NECE odbijati od tog difuzora.

Difuzor ili mora biti blizi slusaocu ili zvucnici dalji od zida, ako zelis imati funkcionalni difuzor, a ne samo vizuelnu atrakciju za posetioce.

Nemoj se preterano zabrinjavati zbog toga, jer sam puno takvih pogresnih postavki video i u amaterskim a bogami i u nekim "profesionalnim" studijima... pogotovo sto je ovo jedna od lako razumljivih.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 28-04-2011, 04:26 PM   #97
djzmaj
Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Nikada nisam rekao da difuzore ne treba koristiti u malim prostorijama, pobogu. Nego se moraju dizajnirati tako da im donja granicna frekvencija bude tako odredjena da udaljenje slusaoca od difuzora, cini tri do cetiri talasne duzine odredjene donjom granicnom frekvencijom.

Znaci, ne smes koristiti bilo kakav dizajn koji nadjes na netu, nego trebas svoj difuzor da uskladis sa svojim prostorom. Za to se koristi qrdude.
Jasno. Citam ova dokumenta na strani gde je QRDude ne bi li shvatio vise detalja o principu rada. Razumem ovo sto si naveo za talasnu duzinu, samo eto, to sve da prenesem u QRDude ne bi li ga kvalitetno iskoristio.

Verovatno da monitori nisu "gadjali" difuzor na crtezu, ali u taj detalj sam bio upucen, to bi sigurno bilo reseno kod postavljanja.

Hvala Bogi.
Old 30-04-2011, 08:29 AM   #98
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Hej, Boggy.

Samo sam htio da ka?em kako sam mu ja crte? "skicirao" u sketch-upu, čisto da vidi gdje koji element dolazi. O samom izboru difuzora, absorbera i trapova sam mu izričito rekao da posta ovdje kako bi dobio točne informacije .... da ne misli? da mu je ovo gotov crte? po kojem će raditi ...

Studio Predator
Old 30-04-2011, 08:49 AM   #99
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Hej, Boggy.

Samo sam htio da ka?em kako sam mu ja crte? "skicirao" u sketch-upu, čisto da vidi gdje koji element dolazi. O samom izboru difuzora, absorbera i trapova sam mu izričito rekao da posta ovdje kako bi dobio točne informacije .... da ne misli? da mu je ovo gotov crte? po kojem će raditi ...
Ma sve je ok...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2011, 01:42 PM   #100
djzmaj
Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Evo ovako Nadam se da sam makar na pravom putu, ako nisam potpuno pogresno shvatio...

"donja granicna frekvencija bude odredjena da udaljenje slusaoca od difuzora cini 3 - 4 talasne duzine odredjene donjom granicnom frekvencijom"

-dakle, treba da izracunam koja je to najniza frekvencija koja ce od "monitora" do zida na kome stoji difuzor imati "mesta" da razvije 3 - 4 talasne duzine?
Jel to tacno?
npr:
1000hz
340m u sekundi / 1000hz = 0.34
-znaci tonu na 1000hz treba 34cm za jedan pun period oscilacije.

Mislim da ja imam oko 3.8m prostora, ali izmericu to tacno i izracunati ako sam ovaj deo dobro shvatio? Ako jesam, samo neka neko potvrdi, imam jos neko pitanjce u vezi samog QRDude-a.

Pozz
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules