|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Senior Member
|
![]()
Mozda si jednostavno samo imao drop frame-ove prilikom konverzije videa u neki odredjeni format. Ako imas originalni video [ne znam na sta je sniman, miniDV?] probaj ponovo da ga capture-ujes, ali obrati paznju da li si imao drop frameove prilikom konverzije.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
![]()
Ukoliko nema spoljnog uredjaja koji daje sync, sync-a nikad nece biti, svaki uredjaj bar malo gresi. Ako projekat nije previse dug i slozen, najbolje je u project settings odrediti 'get from video file' za frame rate, pa se igrati ili sa stretch-om ili seckati segmente i navlaciti manuelno, kao sto je vec spomenuto prethodno, a konverzije mogu da naprave i dodatne probleme sa pull-down, pull-up frame rate-om, pise sve mnogo lepo i jasno Nuendo, operating manual, video, bolje i jasnije objasnjenje nego u knjigama za vido snimatelje i montazere. Nuendo je izuzetan u ovom segmentu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Osnova je kada radi? zvuk koji ce biti kasnije dodan na nekakvu sliku je da ta dva izvora zvuka budu "sinkani", obično se to radi sa klapom. Sample rate i Bit depth je ono s cim ima? problem, jer očigledno rezolucija zvuka na kameri i rezolucija u kojoj si snimao koncert nije ista. Također obrati pa?nju kako je snimljena slika: da li je snimljena u 24 frame-a (film), 25 frame-ova (video) itd... ako je npr. video format 25fps onda u programu u kojem radis post, npr. nuendo, logic, protools i sl. moras namjestiti da se video reproducira u istoj rezoluciji u kojoj je snimljen, npr. 25fps. ovde mozes naci korisne informacije: http://www.planetoftunes.com/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
MAO
|
![]()
dakle, ajdmo ponovo. Exprerimentalno sam precizno uspeo da ustanovim da se SVAKA dva snimača zvuka, bez obzira da li vrte isti samplerate, bitdepth, framerate ili štagod, a koja NISU međusobno sinkovani DIGITALNIM putem (ne klapne i slično), obavezno raspadnu posle nekog vremena. To su posledice mikroodstupanja u radu samog digitalnog clocka SVAKE sprave koja snima digitalni zvuk. Od kamera pa do zvučnih karti. Šta je prioritet u sređivanju, to već zavisi od samog cilja projekta.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ako su oba snimaca - digitalna, ne mogu da verujem da se to toliko "raspada". Mislim, u pravu je i cika Arthur i svi, ali klock i to je sve nesto u milisekundama itd, a ovde bas treba da se dooobro raspada da bi se primetilo toliko... ![]() Moguce vidis, da mu je projekat namesten u 24fps, a da je sam snimak 25fps ili tako nesto...
![]() |
![]() |
#16 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Ono ?to Analog ka?e je verovatno najbli?e istini, mada čak i u tom slučaju audio obično ide prilično stabilno, a to je ono ?to Jox nije naveo. Dakle, Jox, daj malo konkretnije podatke o tome ?ta ti se raspada u odnosu na ?ta. I u kom softveru uop?te misli? da sinhronizuje? događaje? Pozdrav, Vasa |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
MAO
|
![]()
jednostavan test- snimi jedan najobičniji klik metronom na neku drugu spravu, analgonim putem. Zatim pusti sa te sprave taj snimak i snimi ga nazad odakle si ga pustio prvi put. Složi prvi klik, i videćeš da već od drugog kreće da se dešava chorus i raspadanje, bar po fazi. Obrni fazu, doći ćeš do sličnog zaključka. Milisekunde ili ne, meni do kraja prosečne pesme od 3-5 minuta ume da bude razlaz i po 10ak sekundi, što je baš mnogo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Da izvineš, toliko si me zbunio ovim postom da sam morao da uradim test (doduše, na svoj način). I rezultati su skoro isti kao pre mnogo godina kad sam prvi put počeo da se bakćem A/V sinhronizaciom. Primer je simultano snimljen sa istog izvora (zvučnika) putem dva mikrofona na dva snimača: 1. M-Audio MicroTrack 2496 + AT822; 2. SONY MiniDisc MZ-R701 + M-Audio stereo Lavalier; Snimljeni fajl sa M-Audio MicroTrack-a je prebačen u računar preko USB porta, MiniDisc je prebačen analogno (u real time-u, stereo mini-Jack kroz Line6 UX2 Line In) u Sound Forge. Snimak sa MicroTrack-a je na levom kanalu, sa MiniDisca na desnom. Zvuči ovako: http://www.box.net/shared/2bmu0ieiak Bottom line: offset dve amaterske sprave u "freewheeling" modu posle 5 minuta je jedva prešao 1/2 frame-a (24ms). Za sinhronizaciju zvuka sa slikom to je više nego dovoljno. Koliko shvatam - to je tema ove teme ![]() Pozdrav, Vasa P.S. Preporučujem Download (a ne Play) pošto je lakše videti koliki je zaista offset. Last edited by awacs; 24-10-2010 at 06:29 PM. Reason: P.S. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
MAO
|
![]()
ja sam više puta dobijao te varijante, snimak iz reportažnih kola koji treba da nalepim preko snimka sa hdd-snimača. Oba u 48khz rate-u, isti frame rate štagod. I uglavnom bi se do kraja jedne prosečne pesme dobrano raspadali. Isto se desilo i sa koncertom i Zoom recorderom, multitrack sa ONYX FW mixera u laptop i fajlovi sa Zooma, odoše u majčinu posle 3-4 minuta. Oba imaju isti samplerate. Nisam stvarno detaljno ulazio u ovu pojavu, jer mi se empirijski tako nekako ispostvaljalo. A ovo sa klikom sam odavno provalio, jer smo pustili klik sa PC-a na HDD rekorder, u free clocku, i na njega snimili bubanj. Posle kad sam vraćao trake bubnja sa tim već snimljenim klikom na isti PC koji je taj klik i generisao, odma se javljao flanging klika sa samim sobom, a bogami i blagi offtime bubnjara sa snimka i novog klika sa PC. E sad, o čemu se tu tačno radi, ne znam i ne pretendujem da znam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
banned
|
![]()
Bas zanimljivo, i ujedno, prilicno tacno: izgleda da su dovoljna izuzetno mala odstupanja od clock-a digitalne opreme da bi sve otislo u PM. Zato bas valja syncovati ih sve nekako, najbolje preko word clocka, a moze preko spdif-a ili adata. Dok sam koristio RME nekoliko puta sam snimao sa razlicitih izvora, ali sam svu opremu prethodno sinkovao, i nisam imao probleme. Ako se javlja flange, verovatno je jitter jedne od sprava dovoljno velik da ga izaziva. I tu onda nema pomoci
![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Audion na Zagrebačkom Audio Video Show-u | diviner | Obavestenja | 5 | 01-11-2009 06:11 PM |
Dva stereo izvora u jedne slusalice - najjednostavniji nacin? | oaprograms | Computer Hardware | 6 | 08-06-2009 12:35 PM |
Popis Svih Analognih Izvora Zvuka | roginator | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 20 | 27-09-2008 02:21 PM |
Video/audio multitraking sinhronizacija | Igor | Audio Software | 37 | 17-02-2008 04:10 PM |