Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-10-2010, 01:39 PM   #1
Neuron
Junior Member

Neuron's Avatar

Default Oprema za Industrial, EBM i Dark Electro muzički ?anr

Dobar dan, dobar dan... Neuron je na vezi... Pre svega ?elim da pozdravim sve one koji su ovde na forumu i koji ?ele pomoći jednom mladom čoveku pri izboru nabavke muzičke opreme neophodne za (uspe?nu) kreaciju jednog mračnog elektronskog projekta kojim se bavim.

Moje pravo ime je Jan i ovo je moj prvi post u ?ivotu, pa se nadam da ćete imati strpljenja i razumevanja za neka moja pitanja koja imam da vam postavim vezana za muzičku produkciju i naravno opremu.

Ok, evo ovako...

Već neko vreme komponujem gore pomenuti ?anr u nadi da će jednog dana iz sna prerasti u delo i sada, kako sam vremenom napredovao učeći preko ovog foruma saznajući, za mene, nove stvari, mislim da je do?lo vreme da sav svoj rad dovedem na vi?i (ozbiljniji) nivo.

Moja pitanja za vas su:

1.

Da li je ok da za pocetak snimim svoj vri?teći vokal na dinamičkom mikrofonu Shure SM57, jer mi soba jo? nije akustički tretirana a i reč je o distorziranom, uglavnom sintetičkom, procesiranom vokalu tako da kapiram da mi ne treba sad ne znam kakav mic... Evo mo?ete poslu?ati jednu pesmu čisto da čujete odprilike kako bi to eventalno zvučalo mada nije da kopiram isti vokal ali je taj neki stil...

http://www.youtube.com/watch?v=53p9JrECiik

2.

Koji studijski monitori bi bili ok za totalni početak produkcije ovog ?anra...
Da li je Alesis M1 Active Mk2 hmmm... dobro resenje dok ne skupim novac za ne?to mnogo ozbiljnije (Adam A7x su mi jako privukli pa?nju ali to te?ko da ću moći da si priu?tim u skorije vreme...)

To bi bilo to, za sad... Unapred se zahvaljujem

Neuron
Neuron is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2010, 01:58 PM   #2
tomo
Member

tomo's Avatar

Default Re: Oprema za Industrial, EBM i Dark Electro muzički ?anr

Quote:
Originally Posted by Neuron View Post
Dobar dan, dobar dan... Neuron je na vezi... Pre svega ?elim da pozdravim sve one koji su ovde na forumu i koji ?ele pomoći jednom mladom čoveku pri izboru nabavke muzičke opreme neophodne za (uspe?nu) kreaciju jednog mračnog elektronskog projekta kojim se bavim.

Moje pravo ime je Jan i ovo je moj prvi post u ?ivotu, pa se nadam da ćete imati strpljenja i razumevanja za neka moja pitanja koja imam da vam postavim vezana za muzičku produkciju i naravno opremu.

Ok, evo ovako...

Već neko vreme komponujem gore pomenuti ?anr u nadi da će jednog dana iz sna prerasti u delo i sada, kako sam vremenom napredovao učeći preko ovog foruma saznajući, za mene, nove stvari, mislim da je do?lo vreme da sav svoj rad dovedem na vi?i (ozbiljniji) nivo.

Moja pitanja za vas su:

1.

Da li je ok da za pocetak snimim svoj vri?teći vokal na dinamičkom mikrofonu Shure SM57, jer mi soba jo? nije akustički tretirana a i reč je o distorziranom, uglavnom sintetičkom, procesiranom vokalu tako da kapiram da mi ne treba sad ne znam kakav mic... Evo mo?ete poslu?ati jednu pesmu čisto da čujete odprilike kako bi to eventalno zvučalo mada nije da kopiram isti vokal ali je taj neki stil...

http://www.youtube.com/watch?v=53p9JrECiik

2.

Koji studijski monitori bi bili ok za totalni početak produkcije ovog ?anra...
Da li je Alesis M1 Active Mk2 hmmm... dobro resenje dok ne skupim novac za ne?to mnogo ozbiljnije (Adam A7x su mi jako privukli pa?nju ali to te?ko da ću moći da si priu?tim u skorije vreme...)

To bi bilo to, za sad... Unapred se zahvaljujem

Neuron

pozdrav!
57-ica na vokal, bez akusticki tretirane prostorije, valjat ce(sad ce sigurno svi reci da ne znam sto pricam). pogotovo za ovaj zanr te pogotovo ako ces ga jos procesirat kao primjer klipa kojeg si postavio. ja snimio vokal cijeli album na 58-cu, ispalo mega, izaslo oficijalno,
super kritike, tko uopce zna na sto se i gdje se snimalo. citam okolo da su cak neki world bendovi tipa U2 snimali vokal na 58-icu. tako da to nije problem. stvar ukusa i izbora. npr. meni se moj vokal uopce ne svidja na niti jednom kondenzatorskom kojeg sam probao, a vecinom sam probavao skuplje od 57-ice i 58-ice za vise od troduplo. samo je vazno kroz sto prolazi signal koji dodje do mikrofona: preamp, konverter, ostala outboard oprema...kao i, ako se snima na komp, dorada unutra pluginovima....ne samo efektirano nego naravno i korektivno sa EQ, kompresijama...sve ovisi sto se ima na raspolaganju.

sto se tice monitoringa, meni i tu na forumu, a i kolege na poslu govore da ispod 500 eura se nema sto kupovati. prolistaj malo po Monitoring odjelu na forumu...
tomo is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2010, 02:14 PM   #3
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Talking Re: Oprema za Industrial, EBM i Dark Electro muzički ?anr

Dok ti neko ne da odgovor u vezi mikrofona evo ja...prvo da te pozdravim ...

U vezi Alesis Mk1 Active Mk2...ima vec dosta piskaranja bas na temu njih pa procitaj na forumu...u principu su za te pare best buy (posebno za el. muziku), samo da se naviknes na to kako rade na ovim, kako na "onim" frekvencijama (sakupi par diskova Prodigy-a i Stanton Warriors-a recimo pa ih pustaj dok ti ne udje u uvce kako i sta ces raditi kada pocnes sa stvaralastvom) (Eventualno mozda model M1 Active 620 koji su mislim i malko jaci). Posle njih Adam-i 7 (kada skupis pare) slede kao logican izbor...

Pozz bro'

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2010, 02:16 PM   #4
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Post Re: Oprema za Industrial, EBM i Dark Electro muzički ?anr

Quote:
Originally Posted by Filip_ View Post
Dok ti neko ne da odgovor u vezi mikrofona evo ja...prvo da te pozdravim ...
Tomo je brzi od svetlosti i moje tastature

Old 03-10-2010, 02:43 PM   #5
Neuron
Junior Member

Neuron's Avatar

Evo ovako, znači ideja je da uzmem neke monitore u tom cenovnom rangu (300 evra za par) koji će mi omogućiti da napravim iole dobar mix i da udjem u ?tos sa svim tim frekvencijama i osnovama muzičke produkcije. E sad, ja znam da su Alesis Mk1 Active Mk2 kao ?to ka?e? best buy za tu kintu ali sam se uhvatio za njih jer sam negde pročitao da ću moći lak?e da ih prodam kad ih jednom prevaziđem a dobro će poslu?iti kao početnički montori (ispravite me ako gre?im)... O ovim drugim koje si naveo M1 Active 620 nisam jo? razmi?ljao ali svakako ulaze u opciju zbog cene. Ne znam kakvi su (nisam jo? ni?ta čitao o njima) mada iskreno, kapiram da će mi sve biti bolje od onoga na čemu sam do sada komponovao... (Kr? zvučnici za komp ) Ali ajde... Kao ?to sam rekao ?elim svoje stvarala?tvo uzdići na vi?i nivo...
Old 03-10-2010, 04:44 PM   #6
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Thumbs down Re: Oprema za Industrial, EBM i Dark Electro muzički ?anr

Quote:
Originally Posted by Neuron View Post
O ovim drugim koje si naveo M1 Active 620 nisam jo? razmi?ljao ali svakako ulaze u opciju zbog cene. Ne znam kakvi su (nisam jo? ni?ta čitao o njima)
Prelistaj...ima sto sta da nauci co'ek http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33437

Old 03-10-2010, 08:55 PM   #7
TekTonic
Member

za industrial moras da koristis iskljucivo kineske zvucnike. microlab solo-2 ti je najbolji izbor, ja ih imam i odlicni su.
mikrofon ti je svejedno koji uzimas, najbolje neki genius, ionako ce da glas ide kroz distorziju/chorus/delay i ofkors pitch shifter, pa bih ti pre preporucio da kupis univerzalni industrial vokalni procesor boss se-70 (kod nas je nerealno skup, pa gledaj da uzmes preko, ovde je oko 200 evra kada se pojavi na forumu, a realna cena mu je oko 120, inace fatboy slim iz prodigija ga je koristio za sve efekte, pa sad svi misle da je taj efekat bogznakakav vintage) imas i stariji, se-50, ali on ima digitalnu distorziju i mnogo slabiji pitch shifter. taj procesor koriste sve najbolje indastrijal grupe: suicide commando, hocico i magazin
nadam se da sam ti pomog'o

Last edited by TekTonic; 03-10-2010 at 08:58 PM.
TekTonic is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2010, 09:29 PM   #8
Srdan Durden
Member

Srdan Durden's Avatar

Ja sam maznuo Esi near8, 330 evra... i radim recimo slican zanr... Misljenja su podeljena, kao sto ces videti i ovde ako budes trazio, ili su ljudi odusevljeni njima ili ih pljuju.. ja sam u prvoj kategoriji, mislim za 300 jevreja nema boljih!! Pozz

www.facebook.com/groups/abletonserbia
Srdan Durden is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2010, 02:00 AM   #9
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Unhappy Re: Oprema za Industrial, EBM i Dark Electro muzički ?anr

Genius mikrofon i Micro Lab Solo 2 licno mislim da nema sta da traze u iole kvalitetnoj muzickoj produkciji, ali ajde...

Old 04-10-2010, 02:04 AM   #10
Neuron
Junior Member

Neuron's Avatar

Eee sorry ?to kasnim sa svojim odgovorima, ne?to sam premoren danas u?asno...

Dragi moji drugovi, puno vam hvala ?to imate ?ivaca da mi odgovorite i ?to samim tim činom moj prvi post nije iskuliran! Ulep?ali ste mi ovaj grozan i hladan dan

E sad...

?to se mikrofona tiče, iskreno, uzeo bih pre SM57-icu iz nekoliko razloga... Mogao bih da je koristim i kao mic za ozvučenje gitarskog pojačala i da dobijem dobre rezultate (jel?). A drugo, ranije dok sam snimao sa tim Geniusima i sličnim spravama tipa mikrofon na slu?alicama i to, imao sam običaj da ih sje*em u roku od... Pokidam onaj nikakvi mini jack kabl ili slomim slusalice a zatim i mic, pa lepim nekakvim izolir trakama i tako u nedogled a da ne govorim o lo?em signalu i jo? lo?ijim snimcima koje sam sa takvom polu razdrndanom opremom pravio... Hoću da ka?em da je SM57 mo?da bolje i kao psiholo?ko re?enje jer ću naučiti da čuvam tu opremu koja se i sama po sebi ne da tako lako uni?titi... Jel?

A ?to se tiče tog Boss-ovog procesora SE-70, to sam nekada hteo da uzmem kao kućni efekat za gitaru... Ali vidi? nije mi palo na pamet da nekoga pitam kako bi to funkcionisalo kao re?enje za vokal... Inače sam se često pitao ?ta drugi koriste da distorziraju glas a da to zvuči onako kako Bog zapoveda! Ok, kul! Ako će Boss uraditi posao isplaniraću da ga uzmem kad skupim kintu...

Monitori... ovo me najvi?e brine... Aj pogledaću i te ESI mada mi je krivo ?to ba? u ?ivotu nisam imao prilike da čujem kako uop?te zvuči zvuk na bilo kakvim studijskim monitorima sem jednom kada sam bio kod nekog lika koji je imao Alesis Mk1 Active Mk2... E sad nije mi jasno za?to da uzmem te kineske i za?to ba? oni moraju??? Da, ovo je glupo pitanje... Za?to i bilo ?ta drugo? Znam da je fora da prvo treba da čujem kako neki monitor zvuči i to ali ne znam koliko je koji dobar za ovu vrstu elektronske muzike (i da li ima uop?te pravila tipa ovaj se ovo onaj za ono?)... Sorry ja sam malo mrtav umoran sad, kao da ne povezujem neke stvari (znači nije do manjka inteligencije nego iscrpljenost) pa odo da spavam... Ja ću se sutra uveče vratiti medju vas ?ive da nastavimo ovu temu... Puno pozdrava za sve vas i hvala vam ?to mi poma?ete da ostvarim i naučim svoje snove... ZZZzzzzzzz.........
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Posting Rules