|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav,
Izvodim neke gluposti oko PC-a pa bi me zanimalo va?e mi?ljenje. Dakle; imam 3 PATA(IDE) diska i jedan SATA. PATA diskovi su : 80GB, 40GB i 20GB , a SATA disk je: 500GB. Zanimalo bi me da li bi imalo ikakve koristi rasporediti OS,software,semplove,itd...svaki na svoj disk? Hvala unaprijed |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
MAO
|
![]()
u principu da, ali koliko vidim to što ti imaš od hardova su muzejske vrednosti, te mi se čini da bi ti ipak više vredelo da ostaviš sve samo na SATA hardu, na 2 particije.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
banned
|
![]()
Pazi, ako su ATA100, to su i dalje diskovi reprezentativne brzine, tako da ih koristi slobodno, odnosno, particionisi kako hoces. Ako ces koristiti win xp i audio programe, 20gb ti je dovoljno (ako taj disk ima dobru brzinu). Ostala dva HD-a mozes iskoristiti po volji, jedan za semplove, drugi za VST instrumente, a glavni HD mozes iskoristi za projekte (ako radis dosta snimanja, tih 500gb ce ti prilicno potrajati). Na taj nacin ces postici maksimum iz onoga sto trenutno imas. Dobra stvar ovakve raspodele je sto se ne moras bojati da ces gubitkom nekog od diskova izgubiti sve. I radi redovan bekap projekata, naravno.
![]() |
#4 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Superoperater
|
![]()
Ne bih se kladio da su ti pata diskovi narocito brzi. Ima manje kesha, sporiji pristup podacima (moze da bude transfer velikih fajlova brz, ali file access je znatno sporiji), a sto je najbitnije - vremesni su to diskovi, samim tim su podlozniji kvarovima. Pobacaj ti to u kantu sve, stavi sistem na onaj od 500GB sa particijama...
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Pokusaj fizicki odvojit OS od sampleova, a onaj najmanji disk ostavi prazan i podesi kao virtualnu mememoriju. Ostalo moze za backup...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Administrator
|
![]() Quote:
Zato se i prelazi na SSD, jer je kod njih seek time teoretski 100 puta manji, u praksi i do 20-50 puta (zato sistem na njima djeluje brze zivahnije)... Poz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#9 |
banned
|
![]()
Sporiji pristup i znaci da ce se sa vecom kolicinom fajlova sporije raditi... Razlog moze biti i povecana velicina bafera, ona je sada standardno 8 mb (mozda i vise, vise i ne pratim) dok je ranije bila oko 2mb. Ja imam nekoliko prastarih diskova koji i dalje dobro rade, jedan cak ima vec osam godina (20 gb), jeste rizicno drzati bilo sta ozbiljno na njemu, ali je odlican kao sistemski disk, posto je mali i brz.
![]() |
#10 | ||
Superoperater
|
![]()
Eto ne bejah lenj, bash me zaintrigirala tematika, pa sam programom HD Tach uradio mali bench:
Quote:
Quote:
Dakle, bukvalno svaki disk je prica za sebe, ali definitivno kako se penjemo ka danasnjem datumu, srednja brzina transfera fajlova raste. Access time je otprilike stalno tu negde.
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 07-09-2010 at 04:24 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|