Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-07-2010, 04:23 PM   #1
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Default Do?s & don?ts

Par osnovnih savjeta za setup monitora iz jednog stranog magazina;

1. Do tow in your near-field monitors to a 30-degree angle.
2. Do space your near-field monitors far enough apart so that the apex of your equilateral triangle is 18 inches behind your head. (I recommend 67.5 inches from tweeter to tweeter.)
3. Do use speaker stands.
4. Do adjust the height of the acoustic center of the speaker (usually midway between the tweeter and midrange).
5. Do experiment by moving the monitor/engineer position back and forth along the length of the room to avoid axial mode nulls. If you?re lacking bass response, your best bet will be to close to the front wall.
6. Do attenuate first reflections once you have chosen your positioning by sitting in the listening position and having someone walk along the right side wall with a mirror until you see the left speaker. Repeat for the left wall and ceiling. Place absorptive panels at the wall and ceiling positions that you have identified, as well as the rear wall.
7. Don?t assume that your speakers are going to be truly accurate in your room, no matter how much you paid for them or how well your room is acoustically designed.
8. Don?t use any other angle other than 30 degrees for stereophonic monitoring. The laws of physics determined that 50 years ago.
9. Don?t mount your monitors on the console. Unless your console has a lot of mass, the console resonance will greatly affect the frequency response.
10. Don?t use consoles with high backs that prevent proper speaker height positioning.
Solozabal is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2010, 06:14 PM   #2
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Default Re: Do?s & don?ts

Ajd nek neko prevede na naski, precizno.
DeerBeer mislim da ces ti ovo najbolje prevesti.
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2010, 06:56 PM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

hvala Solozabal
Quote:
Originally Posted by Solozabal View Post
..........
8. Don?t use any other angle other than 30 degrees for stereophonic monitoring.
Nije jasno na koji se ugao misli... ako je ugao izmejdu monitora a teme je na mestu slusanja onda je 60 stepeni.
Quote:
The laws of physics determined that 50 years ago........
Jeste davno utemeljeno, ali nema mnogo veze sa "zakonima fizike"... u pitanju je konvencija, standard... dogovor.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 12:30 AM   #4
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

to je to, samo sto misli na ugao monitora od ose slusanja a ne ugao koji grade ravan monitora sa jednim od monitora (60 stepeni)

btw, ova njegova druga stavka, ako je apex to trece teme (mesto slusaoca) zasto ga postavljamo iza glave slusaoca tih njegovih 18 inca... pored toga, nisu mi jasni ovi 65,5 inca, sta to je kao savrsena udaljenost tvitera?

pozdrav!

Last edited by Miha Blaze; 04-07-2010 at 12:34 AM.
Miha Blaze is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2010, 11:18 AM   #5
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post
btw, ova njegova druga stavka, ako je apex to trece teme (mesto slusaoca) zasto ga postavljamo iza glave slusaoca tih njegovih 18 inca... pored toga, nisu mi jasni ovi 65,5 inca, sta to je kao savrsena udaljenost tvitera?

pozdrav!
Pretpostavljam da se misli na vrh (apex) odnosno treci kut tog zamisljenog jednakostranicnog trokuta koji mora biti 18 incha iza glave slusaoca. Sta je u jednu ruku i logicno jer neslusamo ocima vec ushima .

Izgleda da je tih 65,5 incha neka zlatna sredina, a zanimljivo da sam nedavno trazeci idealnu poziciju glavnih monitora namjestio upravo toliku udaljenost od oko 170cm sto je tu negdje..
Old 04-07-2010, 12:29 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Pretpostavljam da se misli na vrh (apex) odnosno treci kut tog zamisljenog jednakostranicnog trokuta koji mora biti 18 incha iza glave slusaoca. Sta je u jednu ruku i logicno jer neslusamo ocima vec ushima .
cak i tada nam usi nisu 18incha iza ociju... barem ne znam ni jednog takvog.
Quote:
Izgleda da je tih 65,5 incha neka zlatna sredina, a zanimljivo da sam nedavno trazeci idealnu poziciju glavnih monitora namjestio upravo toliku udaljenost od oko 170cm sto je tu negdje..
nema "zlatne sredine"... bitan je jednakostrancni trougao, svaki zvucnik u po jednom temenu... a glava (sa usima) u trecem.
Da "zlatna sredina" postoji nikada ne bi mogli main monitori da se postave

Ako zelite da znate pravila a ne "pravila", evo standarda/preporuke za postavku 5.1 sistema, za stereo izuzmite tri zvucnika... ostalo je isto...

http://www.aes.org/technical/documents/AESTD1001.pdf

ima dosta da se cita...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 05-07-2010, 01:04 AM   #7
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Pri uglu od 60 (2x30 stepeni) i nekoj standardnoj udaljenosti monitora od nas, ako stavimo da je teme trougla 18 inca iza nase glave, usi nam se nadju taman na stranicama tog ugla, pa svaki zvucnik bije u po jedno uho (na visim frekvencijama), dok ako bi stavili tu tacku ispred nosa, onda bi pokvarili stereo, jer bi se zvuk sabirao ispred nas i bio bi mono ...
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2010, 09:28 AM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
........... dok ako bi stavili tu tacku ispred nosa, onda bi pokvarili stereo, jer bi se zvuk sabirao ispred nas i bio bi mono ...

pozdrav

bogi

p.s. nekad ne razumem clanove foruma kada pokusavaju da DOGOVORENA pravila promene jer im ne izgledaju "logicna"...

p.p.s drugi je problem sto se stereo cuje i van ose a kamoli 18 ili vise inca napred ili nazad... da se samo MONO moze cuti van odredjene tacke, bioskopi nikada ne bi videli ni stereo ... a kamoli surround...

Last edited by boggy; 05-07-2010 at 10:03 AM.
Old 05-07-2010, 10:28 AM   #9
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
cak i tada nam usi nisu 18incha iza ociju... barem ne znam ni jednog takvog.
..zbog usmjerenosti visokih frekvencija to pravilo mi ima smisla.
Quote:
Originally Posted by boggy View Post

nema "zlatne sredine"... bitan je jednakostrancni trougao, svaki zvucnik u po jednom temenu... a glava (sa usima) u trecem.
Da "zlatna sredina" postoji nikada ne bi mogli main monitori da se postave
Najbolji razlog zasto su mi ovih 65,5" "zlatni" jer sam sam dosao do te udaljenosti usporedjujuci frekv. karakteristike raznih udaljenosti monitora u mojoj sobi. U mom slucaju izgleda ima smisla, generalno neznam..., ali sigurno je dobra pocetna tocka.

Btw. ono pravilo 38% recimo (sto nije spomenuto u ovih 10) ne vrijedi za moj slucaj , tako da vjerovatno i ovih 10 ne bi trebalo uzimati kao MUST DO.
Old 05-07-2010, 10:43 AM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
..zbog usmjerenosti visokih frekvencija to pravilo mi ima smisla.
Pa vidi, Solozabal, mozes svoje monitore pozicionirati kako god zelis, to meni nije problem, jedino imam problem kada se iznose "pravila", smislena i ona druga, koja nisu definisana u nekim zvanicnim dokumentima. Audio tehnologija, na zalost, ima jako malo definisanih postupaka i principa, postoji velika "entropija" u pristupima... mozda je to ok.. mozda ne... ali ovo malo papira koji su napisani i besplatno objavljeni (kao ovaj koji sam linkovao) treba barem procitati pre diskusije o tome da li neki savet ima logike ili ne. Pored entuzijasta, ovaj forum posecuju i profesionalci (ponekad) i nije ok ako na njemu imamo savete koji nisu opste prihvaceni, ma koliko imali "logike". Promena pozicije monitora i mesta slusanja nije tako trivijalno i to izaziva promene u pristupu miksanju...
Drugo, kako ces rasporediti surround 5.1 monitoring na ovaj "novi" nacin koji ti "ima smisla"...
Quote:
Najbolji razlog zasto su mi ovih 65,5" "zlatni" jer sam sam dosao do te udaljenosti usporedjujuci frekv. karakteristike raznih udaljenosti monitora u mojoj sobi. U mom slucaju izgleda ima smisla, generalno neznam..., ali sigurno je dobra pocetna tocka.
Generalno, monitori imaju obicno samo jednu dobru poziciju u bilo kojoj sobi...
Ne moze biti dobra polazna tacka ako je soba veca ili manja... pozicija je relativna u odnosu na dimenzije sobe.
Quote:

Btw. ono pravilo 38% recimo (sto nije spomenuto u ovih 10) ne vrijedi za moj slucaj , tako da vjerovatno i ovih 10 ne bi trebalo uzimati kao MUST DO.
Dokument koji sam prilozio... nigde nema "must do" u tekstu.. ali prakticno ima snagu "must do"...

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules