Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-01-2010, 06:23 AM   #11
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Default Re: Plasma vs. LCD TV

"Glavne mane plazma televizora su zadr?avanje prethodne slike (Image rentation) i problem tzv. zapečene slike (screen burn). Prvi problem je uočljiviji kod manje kvalitetnijih plazmi i rje?ava se sam od sebe. Drugi problem je moguć kod svih plazmi. Do njega dolazi prilikom zadr?avanja iste statične slike na ekranu dugo vremena, a sprječava se screen-saver metodama gdje se slika stalno neprimjetno pomiče. Da bi se ovaj efekt smanjio, potrebno je u prvih 200 sati rada plazmu koristiti na 50% kontrasta i osvjetljenja te gledati sliku preko cijelog ekrana (ne u 4:3 modu). Stalno zapečenje slike mo?e nastati ukoliko se na ekranu satima dr?i ista statična slika i u tom slučaju nema popravka".

http://hdtelevizija.com/2008/12/06/p...-novog-hdtv-a/
Attached Images

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2010, 04:34 PM   #12
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Kupljeno
Attached Images

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
Old 29-01-2010, 09:15 PM   #13
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Quote:
Kupujete novi HDTV i još se niste odlučili? Slušate razne priče o prednostima i manama plazma i LCD TV-a? Proizvođači će rado prikazati prednosti tehnologije koju proizvode i naglasiti mane druge, neupućeni trgovci će Vas navesti na krivi trag i potpuno kriva razmišljanja… HDtelevizija donosi realne činjenice i odgovore na Vaša pitanja! Pa počnimo…

1. Plazma ili LCD TV - što je bolje?

Pravi odgovor je: ovisi! Obje tehnologije imaju svoje prednosti i mane, koje ćemo razraditi u ovom članku.

2. Razlika u kvaliteti slike kod plazma i LCD ekrana?

Plazma TV-i imaju blagu prednosti u kvaliteti slike. Razlog leži u tome što plazma ekrani nude bolji prikaz crne boje i samim tim bolji kontrast. Drugi razlog je u tome što plazma ekrani pružaju bolji prikaz boja, zbog činjenice da boje dobivate “direktno iz izvora” odnosno isijavanjem iz RGB piksela dok LCD ekrani boje dobivaju filtriranjem bijelog svijetla koje je kombinacija svih boja. Crna boja kod LCD-a se dobiva blokiranjem bijele svjetlosti.

3. Prednosti i mane plazma TV-a?

Prednosti: bolji kontrast, veći vidljivi kut, jasnije boje, mali odziv iz čega proizlazi da plazma odlično prikazuje brze pokete;

Mane: efekt upečenja slike (screen burn-in), zadržavanje prethodne slike (image retention), titranje prilikom prikaza računalnih slika, staklena površina ekrana jako reflektira svjetlo, nešto veća potrošnja energije od LCD-a.

Prednosti plazme najviše će doći do izražaja u tamnijim prostorima i prilikom gledanja filmova.

Najveća mana plazme je upečenje slike i refleksija ekrana. Rizik od upečenja slike smanjuje se na način da plazmu koristite s određenim ograničenjima u prvih 200 sati rada (smanjivanje kontrasta i osvjetljenje ispod 50% vrijednosti, izbjegavanje prikaza statičnih slika na ekranu više od 30 minuta i gledanjem slike preko cijelog ekrana, u 16:9 modu - više u ovom članku).

4. Prednosti i mane LCD TV-a?

Prednosti: općenito veća izvorna rezolucija (veći broj piksela na ekranu), troše nešto manje energije od plazmi, općenito su laganiji kod istih dijagonala, nemaju problema sa upečenim slikama, pogodniji su za spajanje na računalo i igranje igara na konzolama poput Sony Playstationa, LCD zasloni manje reflektiraju svijetlo od plazma zaslona i pogodniji su za upotrebu u osvjetljenim i otvorenim prostorima;

Mane: lošiji kontrast, nešto lošiji prikaz i prirodnost boja u odnosu na plazma TV-e, manji vidljivi kut, mogući zaglavljeni i “mrtvi” pikseli, znatno veće vrijeme odziva piksela nego kod plazma ekrana što može uzrokovati “razmazivanje” slike prilikom prikaza brzih pokreta.

Prednosti LCD-a će najviše doći do izražaja u osvjetljenim i otvorenim prostorima te kod spajanja na računalo i igranja na konzolama.

Najveće mane LCD-a su manji kontrast, manji vidljivi kut i manje vrijeme odziva u usporedbi s plazmama, premda su modeli nove generacije otišli jako daleko po pitanju ovih karakteristika, no i dalje u mnogočemu zaostaju za plazma zaslonima. Kontrast je znatno poboljšan kod novijih LCD TV-a sa LED pozadinskim osvjetljenjem (veliki broj LED dioda umjesto jedne CCFL lampe). “Razmazivanje” slike kod LCD-a znatno je smanjeno i gotovo prevladano kod LCD-a sa 100Hz tehnologijom.

5. Veličine i cijene?

Plazma televizori proizvode se u veličinama (mjeri se duljina dijagonale) od 32″ (82 cm) do 65″ (165 cm). LCD televizori proizvode se u veličinama od 13″ (33 cm) do 65″ (165 cm). Postoje i televizori većih dijagonala ali još uvijek nisu dostupni kupcima.

LCD TV-i su u prosjeku 1″ (2,50 cm) tanji od plazma TV-a i također laganiji.

Uspoređujući cijene plazma i LCD televizora obzirom na veličinu veličini (duljinu dijagonala), plazma televizori su danas još uvijek jeftiniji, iako se cijene LCD-a postepeno spuštaju.
izvor:
http://hdtelevizija.com/
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2010, 11:26 PM   #14
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

mozda ovo

ma plazma je jedino sta sada valja

da ima trinitrona ja bi sada kupio jedan!!!!!
LCD izgleda ko C64 kad ide iz fade out u fade in slike...KOMA
roginator is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2010, 02:55 AM   #15
slowstar
Pro Member

Pazario sam 40 inch SAMSUNG, neki model LE 40 551, i tada shvatio koliko nam emiteri, kao i provajderi NISTA NE VALJAJU.
Uporedjivao sam LCD i Plazmu u radnji, gde su bili veoma strpljivi, i iskreno, sa istim signalom, nisam uspeo da vidim NIKAKVU razliku, koliko god se trudio.
Jedinu znacajknu razliku sam video kada su mi taj isti signal (blu ray) propustili na neku seriju 8 LED televizora, koji je totalno "razbio" i plazmu i LCD, slika je naprosto FENOMENALNA! ima samo jednu manu, a to je da 40 incha kosta oko 200 soma sa popustom, tako da moja lova tamo otisla nije, ali da je najbolji, najbolji je. Znaci LED tehnologija rules, samo treba sacekati da malo padne cena, jer kako sam cuo u proizvodnji je LED tehnologija najjeftinija, ali se drzi samo zbog toga sto je sada to vrh, i opasce cena za 6-8 meseci, kako mi kazu.
Toliko o LCD-PLASMA prepirci, prevazidjeni i jedan i drugi!
Old 30-01-2010, 08:44 AM   #16
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

@Roginator

To je pravi MlatiMudijalni kucni sistem!!!!
Old 30-01-2010, 11:26 AM   #17
DobarDan
Junior Member

Pa plazma je mnogo veca dok LCD mozes da birash velichinu moj ima 72 po dijagonali (LCD je) i ima hd ready nema full hd ali dobro dovoljno mi je hd ready.. mada ako imash veliku sobu uzmi plazmu (ako imash toliko kesha) a lcd je jeftiniji i manji.. a veci tv kvari ochi ako gledas na blizinu zato kupi naspram sobe.. mani se tih "kvaliteta" neces ti videti bitnu razliku na plazmi i lcd-u ako oboje imaju hd ready ili full
@edit: i na kraju sam skontao da si kupio TV ^^
DobarDan is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2010, 01:19 PM   #18
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Pazario sam 40 inch SAMSUNG, neki model LE 40 551, i tada shvatio koliko nam emiteri, kao i provajderi NISTA NE VALJAJU.
To je tacno...

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Uporedjivao sam LCD i Plazmu u radnji, gde su bili veoma strpljivi, i iskreno, sa istim signalom, nisam uspeo da vidim NIKAKVU razliku, koliko god se trudio.
Jedinu znacajknu razliku sam video kada su mi taj isti signal (blu ray) propustili na neku seriju 8 LED televizora, koji je totalno "razbio" i plazmu i LCD, slika je naprosto FENOMENALNA! ima samo jednu manu, a to je da 40 incha kosta oko 200 soma sa popustom, tako da moja lova tamo otisla nije, ali da je najbolji, najbolji je.
To se samo da uociti kada je A/B test u pitanju. Kad se stavi kuci to vise i nije bitno jer kad sam gledao blu-ray demo disk u radnji nije mi bilo dobro ...i onda dodjes kuci, pustis kablovsku i "mnogo se lepo osecas"...

T
Old 01-02-2010, 08:54 PM   #19
didovzub
Member

didovzub's Avatar

Quote:
DobarDan Re: Plasma vs. LCD TV

Pa plazma je mnogo veca dok LCD mozes da birash velichinu moj ima 72 po dijagonali (LCD je) i ima hd ready nema full hd ali dobro dovoljno mi je hd ready.. mada ako imash veliku sobu uzmi plazmu (ako imash toliko kesha) a lcd je jeftiniji i manji.. a veci tv kvari ochi ako gledas na blizinu zato kupi naspram sobe.. mani se tih "kvaliteta" neces ti videti bitnu razliku na plazmi i lcd-u ako oboje imaju hd ready ili full
@edit: i na kraju sam skontao da si kupio TV ^^
bravo ,odlično si to objasnio.
didovzub is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2010, 09:14 PM   #20
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

E, zna li neko gde to ima da se uzme lcd 26" do 30000? to mi je gornja granica...Na it-svetu, kao ima a kada pozoves-nemamo trenutno...
Nemania is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules