Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-10-2009, 06:45 PM   #11
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Electro-Voice 478

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
No dobro,kazem, to sto si kupio je ok sprava, stvarno, nego samo reagujem,jer dosta puta to cujem pa mi idu na ganglije tvrdnje o tome da je to pogresno i da kondenzatori su osetljivi i mikrofonisu... eh...hebi ga...
He, pa JESU osetljiviji od dinamičkih. Mislim, to im je glavna prednost. I ne vole da ih se bije ili baca po patosu ili nedajbo?e da se pljuje u njih I stvarno ne vole da čuju P i B iz bliza.

@Sava:
Ako pevači i svirači pevaju i sviraju uredno i ako tonac ima vremena i ?ivaca (znanje + poznavanje opreme se podrazumeva) da name?ta zvuk jedno pola sata - mogu kondenzatori da rade posao. Ba? kao ?to je dozvoljeno pevati u dinamičke mikrofone u studiju.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit) @Sava:
Nekada sam imao Pignose (pa mi ga neko mazn'o). Igraj se sa njim, probaj da ga otvori? i da ga peca? iz "čudnih" uglova - "kroz od?krinuta vrata" ili tako nekako. Ispadne čudno, ali mo?' da bude zanimljivo

Last edited by awacs; 21-10-2009 at 07:14 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2009, 07:22 PM   #12
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
He, pa JESU osetljiviji od dinamičkih. Mislim, to im je glavna prednost. I ne vole da ih se bije ili baca po patosu ili nedajbože da se pljuje u njih I stvarno ne vole da čuju P i B iz bliza.
Ma da,mislim,kao osetljivi,ne smes da se deres u njih,pa su kao osetljivi... ...Budalastina...
Quote:
I stvarno ne vole da čuju P i B iz bliza.
Ma isto je sve,cak i bolje,jer su bolje zasticene kapsule na handheld kondenzatorima,nego membrane na dinamici (bar one vecine popularnih,koji se najvise koriste) Eno poslusaj Sisterke,nikakvih ja tamo nisam imao problema sa plozivima,odsekao 75hz na mixeru pri usnimavanju i cao,cak me shurke vise karaju u mixu...

Last edited by Bockie; 21-10-2009 at 07:26 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2009, 09:40 AM   #13
Sava
Member

1. Koliko je meni poznato svi ovi jeftini "kondenzatorski" mikrofoni su u stvari elektret mikrofoni, ali i sami proizvođači sve što se dodatno napaja nekom strujom nazivaju kondenzatorski verovatno iz čisto marketinških razloga. Kao radioamater mnogo sam se igrao sa elektret kapislama i one mogu da odrade jako dobar posao, a može da im se donekle koriguje amplituda i boja tona promenom struje. Elektret za razliku od kondenzatora ima tanku opnu koja je opuštena dok joj se ne privede neka struja kada se zategne i počne da vibrira. Jako su jeftini za proizvodnju, malih su dimenzija i dobrog kvaliteta pa se zbog toga masovno upotrebljavaju u telefonima i sličnim uređajima. Pravi kondenzatorski mikrofoni su teški za proizvodnju pa su srazmerno tome i jako skupi pa su uglavnom opredeljeni samo za studijsko korišćenje. Dodatni razlog koji me je odvratio od "kondenzatorskog" je i fantomsko napajanje koje nekada može biti problem. Primera radi mojim drugarima se desilo da je u sred svirke crkao razglas, oni su jednostavno uboli dinamičke mikrofone u gitarska pojačala i ipak završili svirku. Za kuću mi je verovatno sledeći mikrofon neki tog kondenzatorskog tipa koji koliko znam po pravilu imaju i topliji ton.

2. Kada pričamo o ovom EV koji sam uzeo ne zaboravite da sam ga platio u sred Beograda samo 7.050,00 dinara što je zaista skromna cifra za dobar mikrofon. Pri tom je na moje iznenađenje ovaj mikrofon u Americi kod npr. musiciansfriend 119,00 dolara dok je Shure SM57 jeftiniji i košta 99,00 dolara! Najzad, proizveden je na Tajvanu što je osetno bolja opcija od made in PRC. Da, jeste i to Kina, ali ja sam još pre 15-ak godina za policiju i taksi uvozio Motorolinu opremu proizevedenu na Tajvanu koja i dan danas radi besprekorno. Ova zemlja ima dosta dugu i ozbiljnu elektroničarsku tradiciju. Nisam protivnik kineske robe već je problem što kod nas stiže uglavnom ona iz najnižeg kvalitativnog ranga.

3.
Quote:
Originally Posted by awacs View Post
P.S. (edit) @Sava:
Nekada sam imao Pignose (pa mi ga neko mazn'o). Igraj se sa njim, probaj da ga otvoriš i da ga pecaš iz "čudnih" uglova - "kroz odškrinuta vrata" ili tako nekako. Ispadne čudno, ali mož' da bude zanimljivo
Možda je taj maznuti ovaj što je sada kod mene ? Napiši mi na pm serijski broj tvog komada pa da zaista i proverim. Ja sam ovog kupio na aukciji pa eto ima bar nekakvo poreklo.

Last edited by Sava; 22-10-2009 at 09:48 AM.
Sava is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2009, 09:59 AM   #14
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ok,matori, nisam protiv dinamike,jedino sto eventualno jeste problem je taj phantom,ali to je stvar izbora mixera...

Old 24-10-2009, 02:04 PM   #15
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Eno poslusaj Sisterke,nikakvih ja tamo nisam imao problema sa plozivima,odsekao 75hz na mixeru pri usnimavanju i cao,cak me shurke vise karaju u mixu...
Ma naravno, al' ja ne zborim o handheld kondenzarorskim mikrofonima. Nego sam viđao poku?aje da se pevači "urbanih autorskih bendova" ozvučavaju sa RODE NT-2a u kamenim katakombama Beogradske tvrđave A da su čak i handheld konjdenzeri osetljiviji na padove i udarce od SM57/58, jbg - jesu.

HPF neću ni da pominjem - mikser bez HPF - ko ?ena bez dupeta. Ups... izvinjavam se

Pozdrav,

Vasa
Old 24-10-2009, 02:10 PM   #16
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
pevači "urbanih autorskih bendova"
Ohohhahahahihihihhehehe....

...nasi inzenjeri...

Old 24-10-2009, 02:25 PM   #17
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ohohhahahahihihihhehehe....

...nasi inzenjeri...
In?enjeri ljudskih du?a

Nego, i dalje ne kapiram za?to ljudi ovde retko pominju EV N/D? Mnogo dobra serija, raspon cena od X - do Y, a stra?no prilagodljivi raznim situacijama (studio, live, pa jo? na raznim instrumentima).

Pozdrav,

Vasa
Old 24-10-2009, 02:39 PM   #18
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ja to zovem "sindrom Shure-a & Dynacorda"...
lat./dynacordilis shurea vulgare/

Postoje samo ta dva i niko drugi ne pravi mikrofone i mixere i slicno...

Old 24-10-2009, 04:51 PM   #19
Sava
Member

Kada je i?ao onaj veliki dobrotvorni koncert iz raznih delova sveta (be?e pre 2-3 godine, zaboravih i kako se zvao) ba? sam obratio pa?nju na stage mikrofone i ubedljivo je bilo najvi?e Audix opreme. E sada da li je to zbog reklame ta firma osvojila pravo da njihovi mikrofoni budu glavni ne znam, ali tako je bilo.
Sava is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules