Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-09-2009, 10:01 AM   #1
alhoholicar
Member

alhoholicar's Avatar

Default Windows i koji - ili OSX, i 2 kompa ili ne?

Dje ste drugari!

Volio bih da me savjetujete oko nekoliko stvari. da krenem redom...

Kupih novi komp

EP45-UD3
Q9550
4*2 GB ram
2*1 TB hard dis

Stari takodje nije za bacanje
amd4500+
4GB ram
600 GB hd
i radi jos dosta dobro.

Kako bih da koristim svih 8GB rama na novom, a XP ne vidi vise od 3,5 - ne znam da li da stavim Vistu ili XP ili Windows 7- ili da probam i sa OS X. Dosad radix na XP SP2 i Nuendo. Takodje, vidjeh da mogu dodatno pojacati rad koristeci i drugi komp preko FX Teleporta.
Nedje procitah, da Nuendo ili Cubase mogu raditi i na OS X? Da li mogu? Mada, mozda bih presao na Logic - ako na njemu rade svi VST-i ili neki slicni?
Takodje imam dvije karte UAD-1 na starom kompu(nalog je na tudje ime i nema vise slobodnih naloga) a razmisljam da uzmem jos neki UAD (UAD-2 vjerovatno) ali i to na neciji tudji nalog - kako da sve to uparim najbolje? Da li to moze sve da radi...
Kako sam uz vasu pomoc napravio lijep studio, ne sumnjam da ce i masine biti vise nego lijepe!
Hvala
alhoholicar is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2009, 10:11 AM   #2
kejkz
banned

Default Re: Windows i koji - ili OSX, i 2 kompa ili ne?

sacekaj da izadje sedmica, te nju instaliraj, za tvoj komputer ce to biti najbolje. Prelazak na os x sa sobom povlaci i promenu u nacinu rada, sto mislim da ti ne treba, sem ako ne zelis da malo eksperimentises.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2009, 11:47 AM   #3
alhoholicar
Member

alhoholicar's Avatar

Sto podrazumijeva eksperimentisanje na OS X? Sto je sa Vistom? Bih da brzo ubacim sve u rabotu, jer nema vremena za cekanje...Mora se stvarati!
Old 25-09-2009, 11:59 AM   #4
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by alhoholicar View Post
Sto podrazumijeva eksperimentisanje na OS X? Sto je sa Vistom? Bih da brzo ubacim sve u rabotu, jer nema vremena za cekanje...Mora se stvarati!
"stvaraj" na ovom starom - i sam kazes da ti lepo radi...imas i UAD-e....
sta ti vise treba?
A ovaj drugi, sacekaj malo..ne znam... prelaz na Logic..? Pola ti nece raditi...cemu? ..a sto si uopste kupio novi komp? jel ti sporo bilo, malo kanala? malo snage? mnogo posla? ne postizes?
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2009, 12:16 PM   #5
alhoholicar
Member

alhoholicar's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
"A ovaj drugi, sacekaj malo..ne znam... prelaz na Logic..? Pola ti nece raditi...cemu? ..a sto si uopste kupio novi komp? jel ti sporo bilo, malo kanala? malo snage? mnogo posla? ne postizes?
Pa u sustini sam razmisljao da uzmem jos nekog UAD-a a na stari komp nemah bez 1 PCI-e mjesto. Fali mi malo disanja dok se miksa - da ne ide bas visoko cpu... Inace, za snimanje je sve ok... Koliko je to " sacekaj malo"? Sto mislite da ih spojim FX teleportom? I sto je najbolje od OS za ovih 8GB rama?
Old 25-09-2009, 01:33 PM   #6
kejkz
banned

bilo koji 64 bit sistem ce ti iskoristiti tih 8 giga rama, bio on Vista, Windows 7, 64 bit verzija XP-a ili Snow Leopard, mada ne znam da li ce ti to ista znaciti, posto ako koristis 32bit softver, ta prednost realno nista ne znaci, posto sami programi nece moci iskoristiti raspolozivu memoriju u potpunosti.

Da, zaboravio sam da ti odgovorim, Nuendo i Cubase postoje i u verzijama za OS X. Pod eksperimentisanjem podrazumevam pre svega samu instalaciju (mada je ona danas izuzetno laka), promenu okruzenja, zamenu plaginova... hosta... ako ti se sve to radi, probaj, ako ti se radi muzika, nemoj.

Last edited by kejkz; 25-09-2009 at 01:46 PM.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2009, 04:05 PM   #7
marin_ri
Junior Member

Slažem se s postovima iznad, i ako kreneš eksperimentirat s OS-ovima, pogubit ćeš masu vremena s tim (moguće da se na kraju vratiš opet na staro), treba radit muziku!

Win7 je i sad dostupan u beta verzijama, moraš samo malo potražit, praktički je i izašao već final release, samo službeno nije u prodaji. Službeno će biti u prodaji 22.10.2009 , a ovih mjesec dana ti nije problem pričekat

64 bitni OS, opet ima prednosti iako se radi sa 32 bitnim DAW-om, iz razloga što bilo što drugo upaljeno u sistemu neće gušiti DAW, nije više potrebna optimizacija windowsa, gašenje svega živog itd - radi radne memorije.

Vistu ti nebih nikako preporučio da instaliraš u kompjuter.
Isto tako,ako misliš raditi sa win7, imaš 64 bitnu verziju Cubase-a,ako radiš s time.
VST-i bi trebali raditi preko bit-bridgea, i eto to bi bilo to.

Govorim ti ovo jer sam ja pogubio mjesec dana bez veze sa setupiranjem MAC OSx, i napravio sam sve (na kraju još nisam jedino UAD uspio), isto Gigabyte EP45 , samo UD3R.
Na kraju sam shvatio da uopće ne želim raditi u tom okruženju ni u logicu, i da sam pogubio mjesec dana bez veze.

Jedna bitna stvar - NEKI DAW-OVI , KAO REAPER , OMOGUĆUJU POKRETANJE PLUGINOVA KAO ZASEBNE PROCESE.
A to znači ako imate 64 bitni os, 2gb može vući samo DAW(što je dovoljno za glatki rad), a vst-a se onda može popaliti tolko dok se ne napuni svih 8gb rama.
marin_ri is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2009, 04:22 PM   #8
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Dobrodosao Marine, veoma koristan post!

diviner is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2009, 08:37 PM   #9
marin_ri
Junior Member

Hvala!
marin_ri is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2009, 10:00 PM   #10
alhoholicar
Member

alhoholicar's Avatar

Hvala najljepse!

Znaci, ostajem na Cubase-u i li Nuendo-u... Valjda je tek verzija 4 64 bita? Ima li smisla instalirati neku beta verziju Windowsa 7 sada - da li radi ok i na duze vrijeme, ili ipak sacekati pravu da iskoci?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules