|
Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
poshto sam tek od skoro ushao u prichu sviranja bassa, i znam svega par basista koji i nisu neshto dobri (niti se interesuju toliko za bass), treba mi mala pomoc.
uz pomoc vas sam uzeo magnete za gitaru (tachnije gitare sa tim magnetima haha) i reshio sebi problem gitare do daljneg.. obe su fender strat, jedna sa emg dg20 a druga sa lace hot gold magnetima.. sad, bass (Blade tetrastandard) mi previshe zuji, i ne mogu nikako da dobijem dovoljno puncha.. koliko god ga slapovao, nikad nije dovoljno.. chak i kad povuchem zicu kao konj i pustim je u ischekivanju jakog puncha ne dobijem ni blizu ono shto mi treba.. sam ton se brzo gubi u zujanju i shumu.. i prilichno nije svirljiva ako su sporije pesme u pitanju.. na kraju sam doshao do toga da izolujem frekvencije na kojim je zujanje i shum naj prisutnije na drugom kanalu i obrnem fazu na istom.. ali onda, naravno, dobijem muljav ton.. a i sam ton gitare (uz svo zujanje itd) je prilichno nedefinisan i muljav.. sam bass je ok (vrat, kobilica, drvo, chivije odlichne), samo me brine to shto se vibracija svake zice prenosi i na ostale podosta.. ne znam da li je to sluchaj sa drugim i skupljim gitarama, ali ja sam se navikao da prigushim ostale zice dok okidam jednu.. shto mi definitivno smanjuje brzinu sviranja.. sad, veoma je moguce da sam u nedostatku iskustva i informacija zakljuchio da to ne bi trebalo da se deshava.. ali opet, moram i to da pitam.. da li je to normalno? ![]() e sad, ja stvarno ne znam ni jedan model niti firmu koja pravi VALJANE magnete.. pa mi treba vasha pomoc.. sad, trazim shto bolji vremenski odziv.. to je ono u shta sam siguran. chak mi mozda i izoblicheni odzivi trebaju, ne znam vishe ni sam.. hahah.. elem svirka je uglavnom jazz/rnb/hip hop sa dosta funk-a.. sa druge strane, radim i rock i jazz, i koristeci se logikom, za takvu svirku mi treba neshto malo drugachije.. ali mislim da cu moci to posle da reshim ekvalizacijom i dobrim izborom bass amp plugova.. da, bode se direktno u preamp koji pichi u kartu.. i to je to.. ![]() imate neke ideje? ako vas neshto josh zanima da mogu da vam opmognem da bi mi pomogli, recite slobodno.. poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
da ne bude vidi ga ovaj.... ja trazim magnete a on mi salje pedale, predlazem ovo samo kao jeftiniju opciju i kao nesto sto sam ja probao zbog kilavog zvuka i odusevilo me je. napominjem da nisam snimao i slusao kako radi u mixu, ali kao solo.... ima MUDAAAAAAA MASNA
![]() probaj OVO, mozda je lakse i jeftinije nego menjanje magneta ![]() ja probao odusevio se i cekam da stigne... i ne mogu da sacekam.... mnogi hvale i ovu spravu ali kao nedostatak joj je MIDRANGE, ja sam ipak odlucio za VT ![]() ovo nisam probao, pa ne mogu da kazem, ali sam slusao lika koji objasanjava kako ima i neku vrstu komprosera u sebi, koji se ne svidja svima.... bash pogledni na harmony central-u ima MILIONNNN komentara, a ako su basshhhh magneti problem... ne bih znao kako da ti pomognem. izvinjavam se ako sam pomesao babe i zabe ali iz najbolje namere.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
hahah vidi ga ovaj..
![]() nazalost, problem su stvarno magneti, i ni jedna pedala mi nece pomoci kod toga, pogotovo ne neka sa kompresorom.. midrange mi i fali, tako da su mi potrebni magneti koji ce mozda to chak i da istaknu.. poz btw, zaboravih.. gitara je polu-pasivna (pasivna beshe za baterijom? poshto ja drugachije kapiram aktivno i pasivno) tj, ima boost bez kog bi bila prilichno neupotrebljiva, iskreno.. jer tako malo dignem zujanje, ali josh manje i shum.. shto mi je ok odradjivalo posao, ali ochigledno ne dovoljno.. sad mi je i crkla baterija, i nemam zivaca da je menjam jer cu dobiti 30% bolji zvuk, koji i dalje nije onaj koji trazim.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
eehhhh,Aco....kad bi to bilo tako jednostavno...puno je faktora koji pre magneta utiču na zvuk (bass) gitare....elem,vrsta drveta za vrat,vrsta drveta za fingerboard,tip veze vrat telo(bolt/on neck,set on neck,neck thru konstrukcije...)...pragovi,ŽICE!.......čitava matematika!
ali da te ne oboshrabrim......ja sam u par nekih mojih bass gitara koje sam budžio stavljao EMG (Hz seriju magneta),nažalost jedinu od EMG-a za bass dostupnu na našem tržištu....nisam preterano oduševljen...za žive nastupe o.k.,ali za snimanje....hmmmm....maaaalko mutno za moj ukus.... stavljao sam ih na instrumente gde su stvarno ispoštovani svi akustički zakoni u pogledu izbora i kvaliteta drveta i tipa konstrukcije..... ono što bih ti savetovao od komercijalnih magneta je da probaš sa Seymour Duncan Bassline magnetima....ni kod njih baš nemaš preteran izbor.....imaju ih u Mitrosu.... ali se raspitaj,mislim da postoji i neki lik Vlado koji premotava magnete i to jako dobro......neko na forumu sigurno zna.... a što se tiče dampingovanja žica....pa to je stvarno zajebana i iritirajuća stvar pogotovo kod višežičnih bass gitara (5 i 6 žica)... baci pogled kako sam ja to rešio na slici....prosto i lako....ženska gumica za kosu(ali ne od gume već od one rastegljive tkanine)...završiće ti posao ![]() Last edited by milanCHE; 06-08-2009 at 09:02 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |||||
Moderator
|
![]()
Sale, drago mi je..
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
Quote:
poz Quote:
![]() uhh.. znam.. do skoro mi je to bio ogroman problem.. sad je malo manji.. ali i dalje je jbg.. sviram gitaru i klavijature (tu i tamo) i jbg nisam navikao na bas kao instrument, PLUS shto je neshto shto drzi gruv u pesmi pa je preciznost neophodna, te mi je sve to zajebano da priznam.. ali se polako navikavam.. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
he....SALE,sorry za preimenovanje
![]() hmmm...namotavanje magneta...aj da ne tupim na tu temu,evo otprilike šta se radi sa tvojim postojećim pickupom(ili pickupovima) na jednom malom videu.....znači,ukoliko ti nije magnet blade-tip već ima klasične magnetiće za svaku žicu...dakle pogledaj kako to majstor Ramirez radi na svojim custom pickupima... a drugo pitanje...kako damper utiče na ton,tj.da li smanjuje sustain na žicama? DA,ali samo na onim na kojima ne sviraš(tj.na "otvorenim" žicama),u tome i jeste caka ![]() ja probao na mom 5-žičanom fretless-u i olakšao sebi život poprilično....da poštediš desnu ruku suvišnog posla i da se usredsrediš na svirku i snimanje... uostalom,ako Victor Wooten-u ne smetaju damperi,neće ni tebi sigurno. nadam se da će i Oggy,Deki ili još neko od iskusnijih "bassadžija" moći da ti pomogne na ovu temu pozdrav! Last edited by milanCHE; 06-08-2009 at 09:13 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]() verovatno bi uzeo samo neck magnet kriza je a dole mi je neki dimarzio prastari jako lepo svira http://www.bartolini.net/information...bass_pu_s4.htm http://www.youtube.com/watch?v=T4Ylo...eature=related
![]() |
#9 | ||||
Moderator
|
![]()
ma opushteno..
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() btw, na otvorenim zicama mora da bude kraci sustain drugachiji zvuk! ![]() ![]() Quote:
Quote:
![]() btw, jako lepo zvuche ovi bartolini magneti.. vidish, na tjubu snimano live zvuchi bolje nego zvuk koji ja dobijem iz same gitare hahaha.. pa moram da izvlachim maksimum iz procesora ne bih li sredio taj bass.. ![]() raspitivao sam se kod dosta basista o magnetima, (ovo traje vec jedno 6/7 meseci) i iskreno doshlo mi na kraju da se popnem SMV-ovcima na scenu i da ih ne pustim dok mi ne kazu koje magnete da uzmem.. ![]() poz Last edited by HeatMan; 06-08-2009 at 09:19 PM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
hm...pa ima fora oko tog namotavanja koju majstori znaju,a to je odnos izmedju broja namotaja,debljine žice koja se namotava,izolacije,...... nisam ni ja neki expert,da te ne lažem,ali je fora što iole bolje firme to rade otprilike kao lik na tom videu što si pogledao..dakle:temeljno,odabrani magneti(al-ni-co poles) tačno odredjenog namagnetisanja,odabrana bakarna žica odredjene debljine...tra la laaaa..
a,evo sad mi pade na pamet....nemam ovde link,ali pogledaj-čini mi se da baš na oficijalnom sajtu Seymour Duncana imaš audio primere kako koji magnet zvuči...ovako napamet je jako nezahvalno davati bilo kakve preporuke....glupo je da ti kažem:kupi Seymour Duncan Bassline "quarter pound" za neck i "antiquity" za bridge i završio si posao.....(mada bi ovo što sam naveo imalo prilično širok spektar upotrebe) ......a da ti kažem: uzmi 2 x S.Duncan Bassline " NewYorkCity" pickupe (M.M. style)- to je 500 tinak evra...velika lova... znači-pogledaj na njihovom sajtu i preslušaj.......a ovi u Mitros-u su kao navodno njihovi zastupnici (a imali su svega par modela zadnji put kad sam bio) ![]() pozdrav Last edited by milanCHE; 06-08-2009 at 09:36 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Vicevi - samo dobri | HeatMan | Pricaonica | 266 | 02-12-2015 06:15 PM |
magneti za bas | liman021 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 8 | 01-03-2008 01:40 PM |
Impulsi.... novi, stari, dobri, loshi....... | OFF | Audio Software | 38 | 29-08-2007 08:29 PM |