|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |||||
VIP Member
|
![]()
E, ovo je već neka priča
![]() Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
![]()
Postoji u tvom predlogu Braco jedna blaga nerealnost...
Neizvodljivo je da svaki emiter sklapa sa svakim autorom ugovor o izvodjenju. I prostom matematikom bi se moglo doci do tog zakljucka. 7-8000 autora oko 1000 raznih emitera, po tome ispada da bi se tokom cele godine samo potpisivali ugovori i da se nista drugo ne bi radilo. A tek bi onda bila pogodna klima za razna namestanja favorizovanim pojedincima. Resenje je prvenstveno u ZAKONU. Toga su svesni i emiteri pa zato i pokusavaju da ovu svinjariju sprovedu "kroz zakon" i onda im ne mozes nista. Realno samo treba stvoriti mehanizam prisile (nazalost uvek neophodan) kojim ce se vlast usloviti da donese normalan zakon, da obaveze emitere na nabavku uredjaja koji automatski salju plej liste u centralu (na ovaj nacin se automatski suzbija i piraterija jer mora da se emituje sa originala koji i sadrzi podatke), a da se ustanovi vrlo ostra kazna za nepostovanje isplata naknada za autorska prava. Tu bi morala da bude ukljucena i velika novcana kazna, plus oduzimanje dozvole za rad na odredjeno vreme ili trajno. Tada se vise niko ne bi salio da ne postuje zakon, jer bi ostao bez i jedne mogucnosti da zaradi (ili opere) novac. Nezgodacija je ta sto se smese izbori, a vlast se uvek slihta medijima. Zato je potreban prvo "mehanizam prisile", a posle sve ostalo. Pa ako ne zele da razgovaraju, onda neka svi mediji formiraju program o politicarima, njihovim ukucanima, daljim i blizim rodjacima, kucnim ljubimcima, a sve to bez muzike... Pa da vidimo koliko ce to trajati...
![]() |
#13 |
Senior Member
|
![]()
Pa postoji zakon, pa sta? Nista, nikad ne volim da drzava stiti moje privatne interese jer ih nikad i nece stititi. Zakon o autorskom pravu postoji i u sustini nije los (osim dela gde se daju javnopravna ovlascenja udruzenjima), kladim se da ne znate da iza OFPSu stoji jedan nas mocnik, to je pozadina a ne izvodjaci koji su navodno na taj nacin zasticeni. Znaci zakon postoji, ali je tehnika losa (uvek negde naprave neku klackalicu).
Evo mozemo da se kladimo da ako napravimo udruzenje, Vlada Srbije nam ne bi dozvolila da takvo udruzenje stiti interese autora. Nije tesko pogoditi zasto!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ali nije to ni bitno, jer je cinjenica da se placa i to papreno. Ti si u onoj tvojoj posalici imao ne pola, vec celu istinu o tome kako bi trebalo izvodjaci da placaju, jer se to uglavnom i desava. Zato kazem opet: 1. Omasovljenje, grupisanje 2. Uspostavljanje nekog konsenzusa o "zajednickim interesima" 3. Angazovanje pravnih strucnjaka 4. Direktna prisila zakonodavca u zakonskim okvirima da donese ispravan zakon.
![]() |
![]() |
#15 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
- Dobar dan, ja sam Zoran Jović i snimio sam letnji hit koji se zove "Vadim pivo, pivo vadi mene". Cenim da biste to mogli da emitujete celo leto po ceni od 100? đuture... - Nema problema, samo da na? muzički urednik preslu?a pa da aminuje dogovor, ali on je trenutno u Grčkoj, pa ćemo vam odgovoriti čim se on vrati... Ali, za va?u informaciju, mi ne dajemo vi?e od 1,1? po pesmi godi?nje, pa u međuvremenu razmislite da li vam to odgovara... Beep, beep, beep......
![]() |
![]() |
#16 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ovaj postojeci zakon o pravima i intelektualnoj svojini nije los, koliko sam ja uspeo da shvatim, osim sto ne poznaje SANKCIJU za njegovo nepostovanje. U fazonu ti prekrsis zakon, oni ti kazu "Znas, ti si prekrsio zakon", ti kazes "Dobro..." i nikom nista jer ne postoji kazna... Ali opet kazem, nije to tesko formulisati. Ako ne postuje zakon, treba (recimo...) da plati drzavi godisnju zaradu te stanice, plus gubitak dozvole za emitovanje na odredjeni period ili trajno (ako se to ponovi neki put...). Samo je potrebna volja. A posto volje nema, treba je "omoguciti"... ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Pro Member
|
![]()
hehehe evo ja juce kao i Jan dobili PRVI izvestaj i uplatu od emitovanja na televiziji spota za jednu pesmu za 2008-u godinu, iznos je bio 4.000 din i nesto mi dobili pola ... a sokoj nije odneo tu pesmu cimao i sl. malo mi je to smesno , po kom osnovu oni nama mogu da uzmu toliko ??? i da tj to sam hteo da predlozim ako ovaj post neko cita ko ima uticaja u sokoju ili gde vec , zar nije realnije i po meni postenije da sokoj uzima svoj procenat u odnosu na emitovanje nekog dela na radiju ili spotovima ??? tipa (samo primer) da za riblju corbu koja se emituje svaki boziji dan uzme 40-50 zato sto ima preko 500 emitovanja u nedelju dana(cifra je nalupetana ali se nadam da kapirate poentu) a na primer jankova pesma iz krusedola koji drnda neki reggae ili punk kome se ta pesma pusti za godinu dana 500 puta na nekom radiju ili televiziji slucajno uzme oko 10-20% ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#19 |
Junior Member
|
![]()
Prvo Sokoj moze emitera koji ne placa da tuzi sudu i 100% dobija. Nego, promaklo vam je da je u izvestaju za 2007 predvidjena raspodela u iznosu od 430 miliona dinara bruto a rasporedjeno je 230 miliona. Gde je 200 miliona nestalo? Koliko ja znam 200 mil nije njihovih 30%. Kako u Srbiji od 7-8 mil stanovnika svake godine broj novo pristiglih autora se meri u hiljadama?!! Raspitala sam se za radno vreme Sokoja i ono je od 7-15 h, tamo nikada nikog nema pre 10 h, plus imaju mesec i po kolektivnog godisnjeg odmora, plus svi praznici, kako stignu da obrade novo pristiglu brojku autora koja je oko 2000 hiljade u odnosu na proslu? Kako muzickih kosuljica za neke uvek ima te dobijaju vise milionske isplate a za druge muz urednici ne popunjavaju iste? Nego, da li su se nekome pojavili cudni koeficijenti ( 0,06; 0,02 i sl) u odnosu na proslu godinu?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Pro Member
|
![]()
ne mrzi me , samo da ne zaboravim
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
kori?ćenje muzike u reklamnim spotovima bez pitanja autora - molim savet | i? pile preko ?ile! | Pravna Pitanja | 45 | 14-11-2009 11:17 PM |