Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken

Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken Jedan od na?ih najboljih glazbenih producenata, čovjek koji je u poslednjih 20 godina svog rada postao zaslu?an za najveći deo onog ?to se čuli od popularnih rock sastava poput Majki, Pipsa, Hladnog piva, Jinxa, Kojota, Overflowa, Zabranjenog Pu?enja, vlasnik svoje sopstvene Denyken Music podetikete, razgovara sa vama!

Thread Tools Display Modes
Old 30-03-2009, 06:14 PM   #1
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Default snimanje gitara/iso cab

Pozdrav Denise,

zanima me dali si probao snimati el.gitare preko izolacijskih kabineta
tipa Randall isolation cabinet,Grendel SDR,Demeter,AxeTRAk ili sličnih?

..i dali je moguce dobiti zadovoljavajuce rezultate takovim principom
ozvuke guit.speakera?
na kraju krajeva, radi se uvijek o close mikingu.. utjecaj prostora bi trebao biti minimalan (ako su zadovoljeni određeni parametri)

tnx!!!
Reinhardt is offline  
Old 30-03-2009, 08:12 PM   #2
Denyken
Member

Denyken's Avatar

Default Re: snimanje gitara/iso cab

Ciao Reinhardt
interesantno pitanje ....
reci cu ti neka moja razmisljanja o tome :
U slucaju Randalla taj iso box jos uvijek nema dovoljno atenuacije a da te recimo ne smeta ako bi ga drzao u reziji...drugim rijecima...cuje se dosta iz njega...
drugo mislim da je to uvijek nazalost neka vrsta kompromisa...u tom smislu da je recimo pozicioniranje mikrofona dosta limitirano...i drugo nekada ti iso boxevi doista zvuce...hm ..well..kao sto i ime kaze...boxy...ruzno-nazalno u onim kartonskim srednjima...nisam ga cuo ali kazu da je Demeter tu puno bolji...
uz sve to ne kazem da iso box ne bi imao svoju ulogu u necijem setup-u ali moje je misljenje da ljudi danas i tako rade previse kompromisa u instant-prasak iz vrecice-dodaj malo vode , promijesaj i gotovo -produkciji da je ovo samo jos jedan prilog tome...mozda sam ja malo preosjetljiv po tom pitanju ali eto ja sam ti prvenstveno producent poznat po gitarskom zvuku pa sam samim time i izgradio neki svoj ukus tako da u svakom slucaju preferiram klasicnu kombinaciju mic-amp cabinet..
no jos jedno hvala ti na pitanju jer si me podsjetio na slijedece:
jedna od stvari i servisa koje mislim u buducnosti ponuditi na trzistu je reamping servis....
ideja je slijedeca :
primjera radi .....ti radis pjesmu u svom studiju ...
prilikom usnimavanja gitare splitas signal i uvijek usnimis cisti D.I. signal na poseban kanal....na taj nacin imamo na jednom kanalu tvoj amplificirani signal..svejedno bilo to pravo pojacalo ili recimo Guitar rig koje si koristio u snimanju cisto radi feelinga ..ali isto tako imamo i usnimljenu cistu i neprocesiranu svirku gitare na drugom posebnom kanalu...dakle cisti izlaz iz gitare..nakon toga ti sa svojim sessionom dodjes kod mene i onda preko moje male reamp-er kutijice koja ne radi nista drugo nego prilagodbu impedancije izmedju DAW-a i guitar ampa....ponovo reamp-amo ovaj put taj cisti DI signal preko mojih pojacala...benefit je slijedeci :
-mozes birati izmedju desetak vrhunskih cijevnih gitarskih pojacala
-nekoliko vrsta gitarskih cabineta
-nekoliko legendarnih guitar amp mikrofona
-nema susjeda koji te mrko gledaju (ja sam sa svojima dobar jer su daleko)zato sam i pobjegao na selo zivjeti
dakle mozes ga odfrljiti koliko hoces
- ja nekog vra....pardon Boga znam o tome pa dobro dodje to moje iskustvo.. a i to nije sve... jer ako se odlucite za taj servis i nazovete odmah dobicete jos i paket plasticnog pribora za rucavanje
zezam se..nadam se da si me uspio sta skuziti...
Denyken is offline  
Old 30-03-2009, 08:58 PM   #3
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ja sam vođen identičnom logikom za svoj studio kupio Radial ProRmp, i vredi mi svaki dinar. Samo što ja nemam u svom vlasništvu neku kolekciju ampova ni kabineta, ali mi se više isplati da ih rentiram od ljudi koji imaju, jer se ceo album lako reampuje za prilično kratak vremenski period. Druga velika prednost je da manje iskusni-umešni gitaristi mogu na miru kod svoje kuće da snimaju, edituju i picane svoje snimke, ne trošeći studijsko vreme i novce, niti moje živce Čak se kanim da kupim neki ozbiljniji Di-box ili line6 UX2 pa da ga u sklopu ponude i pozajmljujem klijentima, ne bi li što čistije i kvalitetnije snimili svoju gitaru.
Arthur is offline  
Old 30-03-2009, 11:10 PM   #4
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Denise, hvala na opse?nom odgovoru,
takodjer i na prijedlogu za reamp service

to je dakle tvoj DIY uredjaj?

reci nam ne?to o njemu i njegovom kori?tenju!

dali pusti? loop clean gitare,spusti? sa line na hi-Z level,ubode? u amp i onda sa slu?kama pored cab-a pozicionira? majkove, ili drugo?

tnx!!
Reinhardt is offline  
Old 31-03-2009, 12:38 AM   #5
Rasta
Member

Prvo, pozdrav Denisu, covjeku koji je spasio zvuk gitare na ovim prostorima od propasti pred naletima jeftine plastike !

Evo malo i mene sa iskustvima oko iso boxova. Ja sam ih u svojoj reziji sagradio 3 samo iz razloga snimanja svirke uzivo. Nedavno sam ga modificirao i izmjenio neke detalje (bolja medjusobna izolacija). Jos ima nekih nedostataka (cujne vibracije koje ne ulaze u mikrofon), ali i to ce se uskoro rjesavati. Jedan od ta tri ima dosta jak comb filtering, ali nakon iskustva sa jednim bendom, gdje smo se svi odusevili tim zvukom, mislim da cu ga zadrzati bas za specijalne efekte. Nisam mjerio, ali izolacija je dosta dobra, da se normalno pricati uz skroz odvrnutog voxa AC30. Cak neki glazbenici traze da ga malo otvorim, kako bi imali bolji monitoring i osjecaj svirke uz pojacalo... Doduse, kad mogu, uvijek puno radije snimam gitarski amp u studiju nego u iso boxu, medjutim kada je u pitanju odnos kvaliteta svirke / zvuk, uvijek biram kvalitetu svirke, odnosno iso box.

Kako mi je Royer 121 dugo na wishlisti, a pogotovo nakon nedavnog jako dobrog iskustva s njim se popeo na prvo mjesto, nije ti losa ta ideja o reamp servisu Imam na raspolaganju Peavey 5150, Marshall 20th Anniversary White JCM 800 Series, Fender Bassman 100, Fender Twin Reverb 135, Fender Super Reverb, Vox AC 30 iz '64, Hiwatt Custom 100 iz '77... i podosta cabineta. Jedini je problem sto reampanje preko tih classic pojacala nikako ne bi moglo biti povoljno, pa sumnjam da bi netko platio reampanje punu cijenu od vrijednosti zvucne kartice ili gitare preko koje svira...
Rasta is offline  
Old 31-03-2009, 04:11 AM   #6
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Sjecam se kad sam prije par godina FrankoPanka davio sa ReAmp-om. Na kraju sam ga nabavio iz slovenije (kao pravi fan DIYa nije mi padalo na pamet bacat lovu na komercijalna rjesenja, naravno!).

Ljudi to je sprava koju svatko treba imat! To je super stvar! A za relativno malo novaca!

- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline  
Old 31-03-2009, 08:11 AM   #7
Denyken
Member

Denyken's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Sjecam se kad sam prije par godina FrankoPanka davio sa ReAmp-om. Na kraju sam ga nabavio iz slovenije (kao pravi fan DIYa nije mi padalo na pamet bacat lovu na komercijalna rjesenja, naravno!).

Ljudi to je sprava koju svatko treba imat! To je super stvar! A za relativno malo novaca!

To je istina..ja sam svog napravio od Jensena JT-11P-1 kupljenog na Ebay-u ...na njihovom sajtu je i schema http://www.jensen-transformers.com/as/as092.pdf... cak i ovaj 25 kOhm-ski pot koji regulira izlaznu impedanciju dobro dodje jer fakat cujes razliku(sto veca impedanca- manje basa) a pogotovo je koristan kada reampas, a da jos stavis neke malo zajeb. pedale ispred ampa tipa Fuzz....
druga stvar tko kaze da trebas biti limitiran samo na guitar amp...
to mozes raditi i sa vokalom (dist vokal preko Marshalla)pa ga vratis u session i malo samo podlozis ispod orig. nedistorzir. vokala...dobijes malo lo-fi karakter( puno bolje zvuci ova varijanta nego biulo kakav a ala Guitar rig amp sim. ) ali to moze biti upravo ono sto je doktor prepisao za taj song..a da o bubnju ne govorim....ukoliko u studiju imate neki mali PA..tipa samo za vokal....mozete postaviti taj PA u jedan kut sobe a mono mic. ili stereo par majkova na drugi kraj sobe..reampati nesto iz sessiona tj.reproducirati kroz PA....s druge strane to "pokupiti" sa mikrofonima ..dozirati auxovima send/return i eto ti room reverba a la Abbey Road...
Soundgarden-ov Superunknown (mixed by Brendan O'Brien ).....meni jedna od najdrazih rock ploca i produkcija sa vrhunskom produkcijom bubnja..sjecate se onog prijelaza nakon C dijela(sola...) u BLACK HOLE SUN...interesantna je prica... da bi dobili taj masivan a opet ziv zvuk bubnja..u miksu su ga upravo reampali (mislim na bubanj) preko malog PA u studiju...usnimili natrag u session preko stereo para mikrofona (spaced )...zatim Sa Eventide Harmonizer-om taj reampani signal spustili za oktavu dolje i poput reverba-(wet) "podlozili" ispod bubnja (dry)..zato se i cuje ispod svakog udarca taj masivan...gust..pomalo dramatican sound koji ga cini vecim od zivota sto ja znam reci
Denyken is offline  
Old 31-03-2009, 08:16 AM   #8
Denyken
Member

Denyken's Avatar

Rasta

lijepu kolekciju ampova imas...svaka cast...mmmm.pogotovo ovaj Vox sto je stariji cak i od mene
Denyken is offline  
Old 31-03-2009, 08:18 AM   #9
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Evo Shot, sad si me opet zaintrigarao, morat cu napravit reamp! Nisam ga nikad koristio, a zanima me da li se i bas gitara moze tako tretirati? Do sada sam bas uglavnom tjerao na direkt i pojacalo preko splitera, eventualno poravnavao sinusoide amplificiranog zvuka sa direktnim (zbog faznih problema) i onda se igrao u miksu. Denis, kako ti snimas i obradjujes bas gitaru i da li rockeri sviraju uglavnom trzalicom ili ne? Koji trafo si stavio u reamp i sa kojim ratiom ili impedancama?
FrankoPanko is offline  
Old 31-03-2009, 08:36 AM   #10
Denyken
Member

Denyken's Avatar

FrankoPanko imas gore moj odgovor .... ratio impedancije...i na primaru i na sekundaru ti je 10kOhma..dakle turns ratio je 1:1.00

sto se tice reampanja bassa...da pace...nema nikakvih problema....
dobra je stvar i od Little labsa http://www.littlelabs.com/ibpjr.html
in between phase (sad ga ima i kao UAD plugin ) ...ne znam da li si pratio...ali sa njim mozes naci pravu "mjeru" izmedju ta dva signala ( tipa DI bassa i bass amp-a)....super fora i za bubanj (snare ) itd..
Denyken is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules