Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-05-2008, 08:24 PM   #41
iatros
Member

Default Re: Albert Hofmann

Quote:
Originally Posted by SHIVA View Post
Prochitan sam kao polu otvorena knjiga Ali gledaj... zhelimo li dochi do bilo kakvog zakljuchka moramo pregledati chitav spektar mishljenja, od krajnje "lijevog" do krajnje "desnog". Tek uzevshi u obzir sve perspektive imamo kakvu-takvu shansu donjeti "objektivan" zakljuchak. Dobro si primjetio... ja se ne slazhem nuzhno sa svime shto napishem i cheshto "napadnem" i istomishljenike ako mi se uchini da je njihov stav zapravo dogmatichan... neovisno o tome shto se sa krajnjim zakljuchkom mozhda i slazhem. No nie isto helihopterom se iskrcati na vrh planine i popesti se pjeshke do vrha* (upamti ovu metaforu jer chu se kasnije vratiti na nju).

Recimo da se slazhem s tobom, ali istodobno imamo i jedan ozbiljan problem. Pokushat chu ti opisat jednu situaciju i to nam mozhda pomegne dochi do odgovora na tvoje pitanje.

Napravi jedan jednostavan i zabavan eksperiment. Trebaju ti slushalice, ping-pong loptica i crvena sijalica (kao ona u kuhinji Ilije Chvorovicha). Na slushalice pusti "white noise" a ping-pong lopticu presjeci na dvije jednake polovice. Svaku polovicu stavi preko jednog oka i neka ti netko pomogne to prichvrstiti tako da mozhesh slobodno otvoriti ochi i gledati u unutrashnjost loptice. Potom sjedi ispod crvene sijalice, stavi slushalice s white noise-om na ushi i prichekaj 10-ak minuta. Imat chesh iskustvo VRLO nalik LSD-u... ne potpuno, ali jako blizu!

Naime nash mozak je tako "gladan" percepcije da kad deprivirash osjetila (white noise je zapravo nishta, a i uniformno crveno svjetlo takodjer) da nakon shto prekinesh "dotok" informacija mozak pochne projecirati sadrzhaj podsvjesti u percepciju. Nastupaju jake auditivne i vizualne "halucinacije" potpuno jednake onima na vechim dozama LSD-a.

Zashto ti to predlazhem...!? Iz dva razloga. Jedan je samo iskustvo (koje je zanimljivo a ne zahtjeva da koristish LSD) a drugi je argumentacijske naravi. Naime kad ljudi konzumiraju LSD imaju tendenciju misliti da "fabula" iskustva proizlazi iz LSD-a... ali nishta nie dalje od istine. White noise i ping-pong loptica ukljuche taj isti mehanizam... "fabula" dolazi iz nas samih. Postoje deprivacijski tankovi gdje se tegulira i temperatura i pritisak na nachin da se osjechash gotovo kao u bestezhinskom stanju. To iskustvo je identichno LSD-u (primjeti slichnost sa povlachenjima osjetila tokom meditacije).

LSD "pali" receptore tako da ih radi dvostruko vishe nego inache, ali istovremeno sprjechava "popunjavanje" percepcije sjechanjima. Sve shto gledash vidish gotovo kao da gledash prvi put u zhivotu... bez definiranih koncepata, bez predrasuda i bez dnevne rutine. No za razliku od deprivacijskih tehnika LSD ima jedan dodatak... a to je vrijeme trajanja. Ping-pong loptice i slushalice mozhesh skinuti kad god hochesh... LSD iskustvo (50 mic.) traje cca 8 sati. Kada deprivacija postane neugodna (a postat che) prekinut chesh je... LSD ne mozhesh prekinuti. U pravom setu i sa pravim setting-om LSD iskustvo che jamachno zavrshiti "umiranjem". Prestanak rada srca, punjenje plucha vodom, otkazivanje zhivchanog sustava i u konachnici "smrt". Umrijeti i ostati zhiv je iskustvo koje te promjeni iz temelja... Vidjeti iz prvog lica ljepotu i radost smrti znachi nastaviti zhivot neopterechen strahom od umiranja i svjestan svrhe i vrijednosti ovog zhivota. To zauvijek promjeni nachin na koi dozhivljavash sebe i druge... jer i "ja" i "drugi" smo samo razlichiti likovi u lutkarskoj drami, ali lutkar je "jedan". Na kraju predstave lutke se odlazhu, a lutkar izlazi iza zastora, nakloni se publici i ide kuchi.

Sve si to vech tisuchu puta chuo i/ili prochitao... ali vidjeti to iz prvog lica je ipak neshto sasvim drugo. Neovisno o nachinu na koi uspijesh to vidjeti iskustvo je od neprocjenjive vrijednosti za ostatak zhivota koi ti ostaje nakon toga.

Ipak... do vrha planine* se treba popesti sam, ali danas mnogi sumljaju da vrh planine uopche postoi. Vozhnja helihopterom do "vrha i nazad" mozhe uvjerenje zamjeniti osobnim iskustvom. Tada ZNASH ne samo da "vrh" postoi vech znash i gdje je on i kako izgleda... i znash da tamo definitivno zhelish stichi. LSD je poput te vozhnje helihopterom. Jednom kad si otishao do "vrha i nazad"... momentalno odjebi s heliodroma i kreni pjeshachiti tamo kud si i krenuo... ovoga puta bez nepotrebnog osvrtanja, jer sad znash kuda idesh. Helihopterom ne mozhesh stichi do cilja... On te uvijek vrati na heliodrom s kojeg si i krenuo. Teshko je putovati a ne znati gdje zapravo idesh... ovako je lakshe... ali jedna vozhnja je i vishe nego dovoljna. TO je moj stav o tome, a zagovaram pravo na izbor jer je mene to iskustvo toliko dobro usmjerilo da bi bilo krivo drugima uskratiti takvu pomoch... ukoliko je zhele, dakako.

Dakle, da to imash priliku uchiniti legalno i iskljuchivo pod nadzorom lijechnika, zlouporabe ne bi bilo. Ovako to padne u ruke klincima koi bi se zabavljali, a smrt bash i nie zabavna... suocheni s vlastitom smrchu ljudi mogu postati psihotichni... pogotovo kad to ne ochekuju... a nekom rodjendanu ili na partiju. 98% konzumenata je upravo takvog ili slichnog profila.

ps: unaprijed se isprichavam shto nechu odgovarati na kritike mog subjektivnog dozhivljaja od strane ljudi koi nemaju nikakav dozhivljaj vech barataju "objektivnim" informacijama nesvjesni chinjenice da je "objektivizam" tek apstrakcija i misaona imenica. Subjektivnost je u konachnici najobjektivnija.
Oprosti, ali neotkupljujem ti tu prica, kao "svo vrijeme sam vas samo pratio, igrao se svama, da iniciram diskusiju itd.", u stilu Sokrates-a, nego imam dojam da patis od toga da uvjek pokazes svoju superiornost! Ljepo je to sto se volis baviti filozofijom, nacitan si ocigledno, ali imaj i vecinu da budes iskren! Kazes da je razlika baviti se filozofijom i ziviti je! Imao sam u skoli ucitelja, koji je bio u istim fazonu kao i ti - doduse mnogo od njega naucio - , tako da sam neke tvoje fore vec vidjeo!

Evo za kraj nesto sa wiki-a na temu LSD!

Acid is not for every brain - only the healthy, happy, wholesome, handsome, hopeful, humorous, high-velocity should seek these experiences. This elitism is totally self-determined. Unless you are self-confident, self-directed, self-selected, please abstain."

Eto necu napisati od koga je citat ali vjerovatno ce ti biti poznat! Inace, smatram da je sustina onoga sto si ti rekao o tvom "samoiskustvu"! Kao uvjek, bez ljutnje, uvjek pozdravljam zdravu diskusiju i pozdravljam sve ucesnike!
iatros is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2008, 03:11 AM   #42
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Da... tako je. Ja imam strahovitu potrebu da me ljudi koje ne poznajem dozhivljavaju kao jako pametnog, jer to mi prichinjava strahovito zadovoljstvo i olakshava mi svakodnevni zhivot. Dnevno chitam po 3-4 sata samo da bih mogao josh sljedecha 3-4 sata iznosit novopopijenu pamet po forumima.

Redovito placham i vidovnjaka da provjeri shto ekipa s foruma misli o meni pa da se mogu osjechati u skladu s time. Za svaku "spiku" koju vam prodam dobijem ekstra 100 bodova za samopouzdanje i narednih 50 za karizmu

Sad sam totalno utuchen jer nisi popushio spiku

Mislim... ako che tebi bit tako lakshe... mozheshti to i tako interpretirat
Old 05-05-2008, 08:30 AM   #43
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

aj opusteno shivadine , ajd' na pivu i koju rizlu duvana :P

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2008, 10:11 AM   #44
iatros
Member

Quote:
Originally Posted by SHIVA View Post
Da... tako je. Ja imam strahovitu potrebu da me ljudi koje ne poznajem dozhivljavaju kao jako pametnog, jer to mi prichinjava strahovito zadovoljstvo i olakshava mi svakodnevni zhivot. Dnevno chitam po 3-4 sata samo da bih mogao josh sljedecha 3-4 sata iznosit novopopijenu pamet po forumima.

Redovito placham i vidovnjaka da provjeri shto ekipa s foruma misli o meni pa da se mogu osjechati u skladu s time. Za svaku "spiku" koju vam prodam dobijem ekstra 100 bodova za samopouzdanje i narednih 50 za karizmu

Sad sam totalno utuchen jer nisi popushio spiku

Mislim... ako che tebi bit tako lakshe... mozheshti to i tako interpretirat

Zaboravio sam da si ti presao na veci nivo spoznaja, uz pomoc "cokolade"! Cinim ti nepravda! Pomoci tvojih velikih spoznaja nece ti biti tesko da mi oprostis moju malu gresku! Evo nabavio sam sebi dvije loptice, rasjeko ih na dvoje a i crvenu lampu sam postavio...Poslje toga nadam se da cu da svjet vidim na drugi nacin! Vozdra!
iatros is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2008, 04:56 AM   #45
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Zar sam ti ja ishta zamjerio da ti imam shto oprashtati

Ajde... bitno da se tome mozhemo nasmijati... ja nishta nisam shvatio osobno
Dijalektika je zdrava za formiranje mishljenja, ali ne mishljenja o sugovorniku vech o objektu dijaloga. Pozitivno iskustvo i ispravno, "objektivno" mishljenje su zajednichki cilj svih diskutanata. Poanta nie biti u pravu i uvjeriti u to i "drugu" stranu... poanta je dochi do tochnog odgovora, pa kakav god on bio.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules