Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-05-2008, 11:02 PM   #1
Spofolica
Junior Member

Spofolica's Avatar

Default Kucni studio - Ideje i sugestije

Zdravo, nov sam na forumu i vidim da ima dosta ljudi koji se razumiju u akustiku i "sredjivanje" studija. Dosta sam teksta i topica procitao na tu temu al ipak bih da cujem misljenja i ideje malo strucnijih ljudi...

Ja kao sto vidite na slici dolje imam prilicno dugu sobu i posto je tek useljavam, imam odresene ruke da sa njom napravim sta hocu. Jedini "must" je krevet koji sam smjestio kao sto vidite na slici. E sad, sta dalje ? Gdje je najbolje postaviti sto ? Monitore ? Sta "akusticki" intervenisati ? Soba ce se prije svega koristiti za mixanje, eventualno bih dodao i neki improvizovani vocal booth ako imate neku ideju. Cilj je znaci da sobu/studio sredim akusticki najbolje sto mogu, da rijesim koliko mogu i low, mid i high probleme...

Ponavljam, imam skroz odresene ruke da uradim sto hocu, novac nije problem samo je problem sto zivim u CG tako da sto se tice materijala za akusticku obradu izbor je suzen na ponudu u Srbiji i CG...

Vrata ce biti klizeca, balkonska-dvostruko ili cak trostruko staklo.

Ako neko ima vremena da odvoji da me malo posavjetuje i da mi neke ideje, bio bih veoma zahvalan !

Unaprijed hvala !
Spofolica is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 11:13 PM   #2
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Default Re: Kucni studio - Ideje i sugestije

Koji ti je budzet?

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 11:30 PM   #3
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

a zashto je pozicija kreveta "must"?

kvadratura je dobra, moze se primjenit dobar LEDE dizajn (live end dead end)
iliti, sa jedne strane(gdje su monitori)-umrtviti refleksije,apsorbirati sto vise,
a sa druge strane ostaviti "zivom", ne apsorbirati mnogo, kontrolirati refleksije
difuzorima(2 ili 3D)
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 11:52 PM   #4
Max
Pro Member

Imam jako slican prostor , koji takode imam ideju da preradim u studio ( maaalo veci 3,60 x 6 m ) pa cu bas pratiti ovu diskusiju .....

Moj budzet takodje nije preterano ogranicen , mada mi je Boggy rekao da je LEDE uzasno prevazidjen i da ne valja za ovu vrstu prostorije .....

Namena prostora je takodje samo mixanje , tako da necu krasti thread .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 11:54 PM   #5
Spofolica
Junior Member

Spofolica's Avatar

Quote:
Originally Posted by dvuckovic View Post
Koji ti je budzet?
Budzet ? Koliko god treba da bude dobro...

@Reinhardt
A krevet, pa ne, pozicija nije MUST samo je must da mora biti u sobi . A ok, ja to kapiram u teoriji, ali ako bi mogao biti malo konkretniji, sta-kako, gdje sta da stavim, koji da bude live a koji dead end i to... Hvala u svakom slucaju
Old 03-05-2008, 11:56 PM   #6
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Spofolica View Post

@Reinhardt
A krevet, pa ne, pozicija nije MUST samo je must da mora biti u sobi . A ok, ja to kapiram u teoriji, ali ako bi mogao biti malo konkretniji, sta-kako, gdje sta da stavim, koji da bude live a koji dead end i to... Hvala u svakom slucaju
Koja ti je visina prostorije ( to je bitno za proracune ) .... moja je negde na 3.20

Moj ti je savet da izbegnes vocal boot ( dugo sam o tome mozgao ) jer mali vocal boot pa defaultu ne zvuci dobro , tako da je bolje da snimas u istoj prostoriji , koja bi bila akusticki obradjena ( pogotovo ako hoces da snimas instrumente sa vise mikrofona .... ) a i vocal boot bi ti razbio simetriju sobe i oduzeo dosta mesta , koju ce ti akusticki tretman i onako oduzeti ......

Pozdrav

Last edited by Max; 03-05-2008 at 11:59 PM.
Old 04-05-2008, 12:02 AM   #7
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Quote:

)
Sta to znaci? 20000 eura? Mozes?

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2008, 12:06 AM   #8
Max
Pro Member

Last edited by Max; 04-05-2008 at 12:24 AM. Reason: suvisna observacija
Old 04-05-2008, 12:30 AM   #9
Spofolica
Junior Member

Spofolica's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Koja ti je visina prostorije ( to je bitno za proracune ) .... moja je negde na 3.20

Moj ti je savet da izbegnes vocal boot ( dugo sam o tome mozgao ) jer mali vocal boot pa defaultu ne zvuci dobro , tako da je bolje da snimas u istoj prostoriji , koja bi bila akusticki obradjena ( pogotovo ako hoces da snimas instrumente sa vise mikrofona .... ) a i vocal boot bi ti razbio simetriju sobe i oduzeo dosta mesta , koju ce ti akusticki tretman i onako oduzeti ......

Pozdrav
Ok, tu se i ja slazem, nego reko da vidim sta ostali misle, vocal booth cemo preskocit... A visina, pa da, tu negdje, mislim oko 3 metra, mozda i tacno 3 metra, provjericu ujutru...

@Dvuckovic
Pa ne, govorimo o akustickoj obradi sobe za studio, 20000 eura !? Za sta, bass traps od zlata !?
Old 04-05-2008, 12:45 AM   #10
Max
Pro Member

Quote:
Pa ne, govorimo o akustickoj obradi sobe za studio, 20000 eura !? Za sta, bass traps od zlata !?
I meni se ucinilo malo suvise ..... mada je neka cifra koja se pocela pojavljivati ( za full studijski tretman ) u fazonu drvenih apsorbera ..... bila prilicno visoka .... ni iz bliza 20 000 ..... ali boga mi nije bila ni mala

Javice se sutra Boggy , NLP i Joka ..... pa cemo imati vise informacija od strucnjaka iz prve ruke

Pozdrav
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules