Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-04-2008, 12:06 AM   #21
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Sae institut u engleskoj

ne zanemarite zivot u sloveniji koji nije uopste jeftin. Drugo, neko rece, ima sigurno da nesto ne znas, e pa to, veruj mi, neces nauciti na SAE ni na jednoj drugoj komercijalnoj skoli . Ne znam sta si zapeo, ti bar imas cistu pistu da nastavis da se zanatski bavis ovim poslom, i imas prilicno pristojan pristup sticanju novih znanja. Za ljude koji su u tvojoj poziciji, neko zvanicno skolovanje sada, bilo bi cisto gubljenje novca i sto je jos strasnije, vremena. Skole su dobre za maturante koji su do pre par dana drkali gitaru u skolskom bendu a sada bi da nauce sta to nadrkani tonci cackaju po mixeti i onda svrsavaju od srece kad nesto nabodu. I pri tom, za maturante koji imaju para.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 12:52 AM   #22
Boki_R
Member

Boki_R's Avatar

Heh, ne mogu se bas slositi ni sa ovako cvrstim stavom n i u napadi ni u odbrani da ih tako nazovem "renomiranijih" skola.
@HeatMan - Ako ti je diploma jedini razlog skolovanja, SAE je skroz los izbor zbog male prolaznosti. Ako hoces diplomu mora da si ili dovoljno namazan sa dosta predznanja ili da si streber do koske i pri tome talentovani fanatik u radu. (tada ti ova skola i netreba, uspeces i bez nje)

@peter the great - Nemoj se zanositi da je sve med&mleko. To sam ti jos davno rekao na PMu. Naucices koliko si sposoban da ukrades od profesora. Ako cekas da ti sami kazi, zajebao si se.

@Arthur - Naucices ono sto nedostaje vecini samoukih, a to su osnove. To u radu uvek ostaje za neki drugi put, sto znaci, radi se napamet i otprilike. Mozes nauciti i par finih prakticnih trikova (ali to samo ako ih sam iskopas od profana). Nikad neces nauciti "skupe stvari" kao sto su fini FX setupi koje svaki producent cuva samo za sebe. To znaju samo oni koji rade sa takvim ljudima.

Da ne zaboravim da pomenem kolegu iz klase ispred mene. Sad preko veze radi na izdavanju materijala u jednoj firmi koja ozvucava zive nastupe, (a imao je sve sanse da bude student generacije). Jedini peh koji je imao je sto se nasao sa sluskama maksimalno odvrnutim na usima u trenutku kad je njegov kolega napravio petlju u mikseti, pocepao mu bubne opne i trajno mu ostetio sluh

Ovo poslednje samo da bih predstavio koliko je u stvari glupo utrcati tolike pare za nesto sto ne donosi nikakvu sigurnost. Danas cujes odlicno, a sutra mozes da budes gluv k'o top.

Boki_R is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 07:39 AM   #23
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

Quote:
Originally Posted by Boki_R View Post
Ovo poslednje samo da bih predstavio koliko je u stvari glupo utrcati tolike pare za nesto sto ne donosi nikakvu sigurnost. Danas cujes odlicno, a sutra mozes da budes gluv k'o top.
po ovome ne bi uopste bilo potrebno ulagati u sebe... sutra moze da te strefi i grom

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 08:35 AM   #24
Boki_R
Member

Boki_R's Avatar

Ne, to znaci da sam i ja u sebe ulagao ali potpuno svestan rizika i sa rezervnom profesijom iza sebe. Druga je stvar sto sam ipak odabrao nesigurnost kao nacin zivota.

Old 11-04-2008, 09:20 AM   #25
Era
Member

Era's Avatar

Interesntna prica sa kojom se potpuno slazem (bar kada je u pitanju SAE , s obzirom da sam nesvrseni SAE - ovac),voleo bih da se u raspravu ukljuce studenti koji su studirali kod nas BK,VETS,Fdu i da kazu svoje misljenje o ovom problemu (odnos ulozenog novca prema dobijenom znanju)
Era is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 11:54 AM   #26
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Dragi moji i drage moje, malko ste mladji clanovi (po pristupu, a ne godistu), foruma od mene, ova prica se vrti online vec jedno 3-4 godine koliko sam ja prisutan. I zapravo, odgovorno tvrdim, da na forumu nema upucenije osobe po ovom pitanju od mene, jer sam dugo i temeljno istrazivao sve na tu temu, kako domace, tako i strano. Cak sam bacio 3.250e na jednu godinu na BK, bez obzira na svoju opreznost. I stvave koje sad prosipam po forumu, baziram na tom svom poznavanjanju materije skolstva, kao i NAJBOLJOJ NAMERI ka mladjim i zaludnijim clanovima foruma koje prosto svrbi da svoje viskove novca a nedostatak inventivnosti u procesu ucenja, nadoknade papirom, tek nesto vrednijim od vlaznih papirnih maramica (inace,mnogo gotivna stvar, skoro sam je otkrio).
Jedina mera koju sam video da ima smisla, je slucaj jedne mlade koleginice koja ide u sredjnu muzicku, mislim da "Kosta Manojlovic", na cijem teoretskom odseku postoji smer za produkciju. Skola je, naravno, besplatna, a glavni predmetni profesor je D.Petrovic, ozloglasen sa BK akademije, koji tamo besplatno, maloletnicima drzi predavanja ali i vezbe iz osnova snimanja i mixanja zvuka. E ovo je skroz gotivno, i ja da imam 15 godina, ne bi to smatrao bacenim vremenom .

@Boki_R aka SAE Certified
hmmm... osnove jesu kljucna stvar, ali daleko od toga da ih samouki ne mogu nauciti.. zapravo, ne propagiram ja 100% samoukost, vec craftmanship, tojest, zanatski pristup ucenja od starijih majstora, nacin na koji se i preko radi vec decenijama.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 12:24 PM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
.........
hmmm... osnove jesu kljucna stvar, ali daleko od toga da ih samouki ne mogu nauciti.. zapravo, ne propagiram ja 100% samoukost, vec craftmanship, tojest, zanatski pristup ucenja od starijih majstora, nacin na koji se i preko radi vec decenijama.
Arthure, nevolja kod samoukosti i zanatskog pristupa je nedostatak odgovora na pitanje "zasto?", ako ikakve odgovore dobijas, to su odgovori na pitanje "kako?".

Imao sam priliku da prelistam beleske jednog SAE studenta (UK), na temu akustike... program i predavanja koja imaju su, po meni, jaaako dobri, jer, iako posle tih predavanja nemas dovoljno prenesenog znanja i sigurnosti da sredjujes studijsku akustiku, sebi i drugima, mozes sa lakocom da prepoznas nestrucnog akusticara, jer su predavanja (barem ova iz UK) bazirana na jednostavnim principima i pravilima... koja se skoro nikako ne mogu zaobici.... jednostavno, neko je izvukao te osnove, bez preteranog teoretisanja i sveo to na zanatske principe... (o tome ti pricas) koji ti samo pomazu da se ne udavis u ovom moru zamki... nista vise od toga...

E bas na to mislim, s obzirom na izvore i haos koji na netu postoje po ovom pitanju (studijska akustika), na takav (tvoj) nacin, ne mozes sa lakocom da procenis sta je od svega na netu tacno a sta ne... dok, na primer, u ovim SAE beleskama koje sam prelistao nisam video ni jednu sumnjivu pricu, verovatno zato sto je ta predavanja sastavio neko ko nije SAE student/diplomac, nego je strucnjak za studijsku akustiku, sa akademskim (pred)znanjem, i koji je umeo da izvuce sustinu iz svog iskustva i znanja, a da pri tom ne zamlacuje citaoca/slusaoca njemu nebitnim stvarima za struku kojom ce se baviti.

Pricam samo o kursu iz akustike studija na SAE u UK, zato sto sam tu koliko-toliko kompetentan da ista kazem... za ostalo ne znam.

Drugi je problem kod ucenja bilo cega uciti i stvari koje ne volis, i nauciti ih do nivoa da polozis ispit... kada to radis sam, obicno ih nikada ne naucis, jer nemas ni volje ni zelje da se smaras... i to ti ostanu vecite rupe, mnogo vece nego da te je neko na bilo koji nacin naterao da to ipak barem iscitas do te mere da mozes ispit poloziti. Pri tom ne mislim konkretno na tebe, nego je to jednostavno preterano rasirena pojava... da ljudi neke stvari vole a neke ne... i da obicno treba strahovit karakter da bi se "samostalno" ucilo nesto sto ne volis... a to je retka pojava.

EDIT:
Treci je problem izboriti se sa sopstvenim predubedjenjima, ako su pogresna, odnosno sa ad-hoc stavovima o pojmovima o kojima nemate znanje... mnogo para, znoja i vremena treba da se to sve slozi onako kako mora.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 01:39 PM   #28
Boki_R
Member

Boki_R's Avatar

Ocigledno da nema svrhe dalje polemisati jer smo otprilike dosli do istog misljenja. Skola ima nekih pozitivnih strana, ali samo kao produbljenje zanatskih znanja. Jedino redosled moze biti ovakav ili onakav. Niti samouki mogu bez teorije i osnova da postignu vrhunske rezultate niti skolovani mogu bez puno iskustva da prilagode nauceno. Istina je negde izmedju. Bas kao sto ne postoji (ko li vec ono rece) "super sound" dugme, tako ne postoji ni 100% ispravan put.
Jedino sto je sigurno je to da skola ovog tipa mora da ima i dobar deo zanatskog principa, a uvodjenje klasicnih akadepskih predmeta kao sto su visa matematika, kojekakve_druge_nebuloze i slicno samo mogu nauditi zanatu.

Old 11-04-2008, 01:45 PM   #29
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Boki_R View Post
....a uvodjenje klasicnih akadepskih predmeta kao sto su visa matematika, kojekakve_druge_nebuloze i slicno samo mogu nauditi zanatu.
do neke mere se slazem, mada s obzirom na modernu digitalnu obradu signala, i mogucnosti koje ona ima, ako pogledamo digitalne filtre, konvoluciju, wavelet, FFT, "impulsi"... uh... May The Force Be With You!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 01:54 PM   #30
Boki_R
Member

Boki_R's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
do neke mere se slazem, mada s obzirom na modernu digitalnu obradu signala, i mogucnosti koje ona ima, ako pogledamo digitalne filtre, konvoluciju, wavelet, FFT, "impulsi"... uh... May The Force Be With You!

pozdrav

bogi
Nema potrebe da se brines, sve je to u programu SAE, a sva matematika koja je potrebna se zavrsava sa par integrala i ostatkom u logaritmima (srednja skola) Zapravo, meni licno najkomplikovaniji deo je bio pretvaranje iz heksadecimalnih u decimalne i u binarne oblike, a koristi se u midi programiranju (moj omrazeni deo audio industrije, koji bez ovoga nikad ne bih ni naceo a kamoli naucio) iz prvih versija Cubase. (u novijim verzijama to sve ide samo od sebe)

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules