|
Ogi Radivojević Producent, aran?er, dirigent,orkestrator, pevač perkusionista, umetnički direktor, jedan od glavnih članova Bregovićeve live-act ekipe, internacionalni saradnik većine dobro poznatih umjetnika (Iggy Pop, Ofra Haza, Jorgos Dalaras, Cezaria Evora (Capo Verde) itd...), ali i samostalni stvaraoc (Hajde Cico sa Albuma "U tebi kad me ima" jedan od najpoznatijih hitova) razgovara sa vama na temu muzicke produkcije... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 |
Banned
|
![]()
imas gore"rashodi"dvesta i nesto vise hiljada,jebem li ga vrlo moguce,neke kafane sigurno jesu.Treba da se zovu SHOJIC-SOKOJ.
|
![]() |
![]() |
#42 |
Junior Member
|
![]()
Prijatelju, nekoliko postova ranije si kao cinjenicu naveo da je SOKOJ naplatio 200.000.000 dinara, a u medjuvremenu se to pretvorilo u "nezvanicnu informaciju"...
Ne verujem da na "razliku" od skoro 120 MILIONA dinara jos uvek niko nije otisao na ozbiljnu robiju...dakle, ne verujem da je (ni zvanicno ni nezvanicno) u SOKOJ uslo 200.000.000 dinara. Naplate i preko suda S. DOBROSAVLjEVIĆ, 15.05.2007 18:47:52 ORGANIZACIJA za zaštitu autorskih muzičkih prava SOKOJ, najavila je žestoku borbu u naplati svojih potraživanja. Za 2006. na ime autorskih prava od svojih korisnika naplatila je više od 200 miliona dinara, od čega će, po odbijanju troškova, autorima pripasti 120 miliona. - Autorska prava isplaćuju se jednom godišnje, ali je ideja da to svedemo na šestomosečni nivo - kaže za "Novosti" direktor SOKOJ-a Aleksandar Kovačević. - Naš veliki problem je kako da od pojedinih korisnika naplatimo novac. Zbog nepoštovanja zakona od emitera, koncertnih agencija, ali i malih korisnika (restorani, diskoteke, kafići,prodavnice...) SOKOJ godišnje vodi blizu 500 sporova. Svi su do sada rešeni u našu korist, jer je tu sve vrlo jasno. "Egzit" je sa oko 55 miliona dinara i dalje naš najveći dužnik, dok sa RTS, čije obaveze prema SOKOJ-u iznose preko 24 miliona dinara, pregovaramo kako da rešimo problem naplate. kompletan tekst na stranici: http://www.novosti.co.yu/code/naviga...tum=2007-05-16[/SIZE][/FONT] |
![]() |
![]() |
#43 | |
Banned
|
![]() Quote:
Profo vrati se stranicu unazad izneo sam crno na belo sve SOKOJ-eve troskove pa ih podeli na radnike koji tamo sede(dzabe) pa ce ti sve biti jasno. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#44 |
Junior Member
|
![]()
Ogi, hvala ti na iscrpnom odgovoru. Znam da je tema ?kakljiva za svakog muzičkog stvaraoca na ovima prostorima. O ovim sa stvarima ćuti, ?to iz straha ?to iz neznanja.
Za?to sam pitanja postavio ba? tebi? Od 3500 članova ovog foruma, jedini ti si čovek, koji imenom i prezimenom stoji iza svog dela. Svi ostali su anonimusi sa nekim sme?nim nadimcima. Samo tebe znam. Hajdemo sad da re?imo neke nepoznanice (ili bar poku?amo). 1. Količina novca uplaćena Sokoju u 2006. god. U komentaru 42. dao sam link ka članku Večernjih Novosti od 15.05.07. u kome direktor Sokoja Aleksandar Kovačević pominje cifru veću od 200.000.000 din. Nezvanično, jer taj podatak nije dat na stranici Sokoja. Moram priznati da sam zatečen podatkom iznetim u komentaru 37 od strane prijatelja Master29. Kako sam ja shvatio 212.000.000 je prihod u prvih 6 meseci i jo? 211.000.000 u drugih. Ukupno mu to dođe...puno. Ako ba? veruje? Sokoju, probaj da od njih dobije? podatak o uplaćenim sredstvima. 2. Količina novca raspodeljena autorima. Iz nezvaničnih izvora - agencije za za?titu prava autora koje rade u dr?avama trulog kapitalizma autorima isplaćuju 70-80% ukupnog prihoda. Onih 20-30% im ustupaju autori kao znak zahvalnosti za dobro odrađen posao. Sokoj se članom 42. Statuta obavezao da će isplatiti 70% sredstava. Ne treba tebe, ni bilo koga drugog da bude briga koliki su im tro?kovi. Nema opravdanja ?to su im tro?kovi mnooogo veći. Neka ih smanje. Oni su du?ni da isplate 70% od prikupljenih sredstava. Pod tim uslovima si potpisao ugovor sa njima. Tvoje je da bude? sebičan i da tra?i? svoj deo. Ni?ta veći od zaslu?enog, ali ni ni?ta manji. 3. ?ta sve treba menjati, vezano za po?tovanje autorskih prava u zemlji Srbiji? Zakone, Vladu, Ministarstvo kulture, Zavod za intelektualnu svojinu, Sokoj, OFPS, RTS...Uf - malo li je? Pod menjanjem ne mislim na ru?enje institucija i ponovnu izgradnju novih. Pa i tim novima će trebati 20 godina da postanu dobre. Promena mora biti u okviru već postojećih institucija. 4. Za?to ba? Sokoj da bude prvi na listi? To je organizacija KOMPOZITORA a ne političara, mafije ili nekih trećih. To je jedina organizacija koju si lično ti ovlastio da te zastupa i samim tim ima? pravo da zna? kako ona posluje i da je kritikuje? i daje? savete za bolji i uspe?niji rad u obostranu korist. To je TVOJA organizacija. To je i jedina organizacija koju mo?e? da menja?. Tek sa jakom i dobrom organizacijom autora mo?e se menjati i sve ostalo. Samo preko jakog Sokoja mogu se menjati i zakoni i uticati na ministarstva itd. 5. Prava izvođača? Organizacija za za?titu prava izvođača ne postoji. To ?to si video na sajtu OFPSa je čista la?. Institucija koja je Sokoju i OFPSu dala pravo na rad je Zavod za intelektualnu svojinu. Organizaciji pod imenom OFPS je dato pravo da zastupa SAMO proizvođače fonograma. Sajt OFPSa je prevara, kao ?to verujem da je i cela organizacija. Pre par dana sam poslao pisamce Zavodu za intelektualnu svojinu sa vrlo interesantnim pitanjima u vezi OFPSa. Ne?to su se ućutkali, ali čim stigne odgovor - postavljam ga na forum. Tebi sam postavio pitanje o naknadi kao izvođaču zbog jednog dosta starog podatka. Naime, dok je jo? postojola BK televizija, u januaru mesecu tamo neke godine, BK je izneo podatak o isplaćenim sredstvima na ime izvođačkih prava. Zdravku Čoliću je isplaćeno 1.000.000 din., a jedina veća isplata je bila onim dvema megazvezdama ... one dve male...???.. DnB? ili slično, u svakom slučaju su se prezivale Karić i svaki čas pevale ne?to kao ...Srbijo, moja Srbijo.. E samo njima je uplaćeno oko 12.000.000 din (ako me sećanje ne vara). JOOOJJJ zabole?e ruke. Ajde nastavak neki drugi put. POZDRAV |
![]() |
![]() |
#45 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() a , ako se malo potrudis i pretrazis po forumu .... naci ces ovo http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10853 Pa ako te ne mrzi da citas ![]() Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
#46 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Pro Member
|
![]()
Toliko si dobro razradio problematiku SOKOJ-a, da skoro vise i nemas probleme. Verovatno ce oni jako brzo da odreaguju na spisak tvojih opaski, a mozda te i prime u upravni odbor zbog nesebicne borbe kao zasluznog clana. Ostalo ti je samo da nesto izdas i uspes, a posle ovoga,, to je moram priznati tricava sitnica.
Pa ces tada i sam da se registrujes punim imenim i prezimenom, a ne ovako, totalni anonimus. A mi cemo da te postavimo kao pocasnog gosta foruma, postavljacemo ti glupa i dosadna pitanja, a ti ces samozadovoljno da uzivas u svojoj tituli, bogatstvu stecenom od muzike, i lakonski odgovarati na nasa laicka pitanja. Puno pozdrava. Last edited by LACKY; 14-03-2008 at 07:07 PM. |
![]() |
![]() |
#48 | |
Banned
|
![]() Quote:
Profo-o2 Nije lepo da sudis ko je ovde anonimus a ko ne,ovde ima vrhuskih kompozitora,aranzera ljudi koji se bave producentskim polom,majstori tona dosta pravih ljudi od kojih mozes dosta nauciti.Glupo je odma s'neba pa u rebra.Moj ti je savet da pogledas Lakijev link to je samo delic ljudi koji su profesionalci u svom poslu. |
|
![]() |
![]() |
#49 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Junior Member
|
![]()
Izvinjavam se svima koji se osećaju povređenim zbog mojih reči. Zaista mi nije bila namera da nikog uvredim i da nipoda?tavam bilo čiji rad. Jednostavno, prilikom pristupa na forum, Ogijevo ime je na prvoj stranici i ...eto.
Inače, sve vi?e sam odu?evljen skupinom ljudi na forumu i zaista mislim da je, upravo zbog takvih ljudi - od struke, ovo mesto i jedino pravo mesto za ovakve teme. |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
autorska prava | SumAnuT | Razno | 0 | 28-10-2009 11:10 PM |
Autorska *prava*?! Think again... | kravadinka | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 2 | 18-05-2009 11:10 PM |
AUtorska prava! | SILENttONE | Razno | 4 | 18-01-2009 10:16 PM |
Autorska prava | Arthur | Razno | 7 | 02-11-2007 09:05 AM |
autorska prava | dzordz | Razno | 20 | 21-03-2005 07:19 AM |