Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-02-2008, 08:16 PM   #21
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: Uvoz polovne opreme - carina/porez?

Vlada Srbije je u decembru 2007. godine usvojila dopunu tog zakona po kome se polovna roba može uvoziti samo ako je neophodna u proizvodnji kao sekundarna sirovina, a ne može da se obezbedi u Srbiji.

^mislim da bi moglo da se uveze neshto, ali uz mnogo 'ebavanja..

edit: ako si se potpisao kao nosorog, nisi obrisan..

Last edited by HeatMan; 01-02-2008 at 08:18 PM.
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2008, 01:12 AM   #22
slowstar
Pro Member

Ne znam za polovnu robu, ne znam za "tonce" ali znam sledece:
Definitivno sa potvrdom udruzenja muzicara (ne nikakav "semus" to su narodnjaci) nego udruzenje muzicara JAZZ Rock i pop muzike uBircaninovoj, carine NEMA osim 1% manipulativnih troskova, a porez (PDV) moze doduse uz malo muke, da se izbegne, ako se pribavi misljenje privredne komore Srbije, da je to OSNOVNO SREDSTVO neophodno za vrsenje delatnosti, naravno sredstvo mora da odgovara opisu delatnosti, sto znaci ne moze kompozitor da kupi buldozer, ili minobacac, ali moze mixer, pa makar i kostao 2.000.000 dolara, vrednost ne postoji kao tacka ili stav.
Sto se uvoza (normalnog, uz placanje dazbina) tice, skoro i da ne postoji stvar koja ne moze da se uveze, izuzev teskog naoruzanja, i verovatno radioaktivnih elemenata, i mozda bojnih otrova. Ako imas lovu za carinu i porez, uvezi bato sta ti je god drago...
Old 03-02-2008, 09:34 PM   #23
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Ne znam za polovnu robu, ne znam za "tonce" ali znam sledece:
Definitivno sa potvrdom udruzenja muzicara (ne nikakav "semus" to su narodnjaci) nego udruzenje muzicara JAZZ Rock i pop muzike uBircaninovoj, carine NEMA osim 1% manipulativnih troskova, a porez (PDV) moze doduse uz malo muke, da se izbegne, ako se pribavi misljenje privredne komore Srbije, da je to OSNOVNO SREDSTVO neophodno za vrsenje delatnosti, naravno sredstvo mora da odgovara opisu delatnosti, sto znaci ne moze kompozitor da kupi buldozer, ili minobacac, ali moze mixer, pa makar i kostao 2.000.000 dolara, vrednost ne postoji kao tacka ili stav.
Sto se uvoza (normalnog, uz placanje dazbina) tice, skoro i da ne postoji stvar koja ne moze da se uveze, izuzev teskog naoruzanja, i verovatno radioaktivnih elemenata, i mozda bojnih otrova. Ako imas lovu za carinu i porez, uvezi bato sta ti je god drago...
Hvala na informaciji !

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2008, 08:27 AM   #24
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
nego udruzenje muzicara JAZZ Rock i pop muzike
Znaci jadni narodnjaci nemogu da uvoze instrumente kojima zaradjuju hleb nasusni?

Quote:
a porez (PDV) moze doduse uz malo muke, da se izbegne, ako se pribavi misljenje privredne komore Srbije
"malo muke" Jeftinije je da platis PDV, veruj mi.

Quote:
Sto se uvoza (normalnog, uz placanje dazbina) tice, skoro i da ne postoji stvar koja ne moze da se uveze
Da, ako je za kucnu upotrebu, ali za profesionalne instrumente traze da ides preko nekog uvoznika, a i ako se provuces, tada se carina naplacuje po jedinstvenoj stopi, sto izadje negde oko 33 - 35% sa PDVom.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2008, 10:57 AM   #25
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

kapiram da je bilo mnogo jednostavnije dovuci ovde za vreme druga tita i malo posle nego sada ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2008, 04:25 PM   #26
Sava
Member

Quote:
Originally Posted by Topaz View Post
Evo razmisljam ovih dana da nadjem nesto polovno od zvucnih modula ili semplera pa da uvezem iz Nemacke ili Amerike. Ali neznam da li ce me na carini odrati. Da li je neko radio to, ili da li neko zna kako stoje stvari po tom pitanju?
Trebalo bi da mi se posalje postom ako kupim.
Nije bitno da li je polovno ili novo, bitna je fakturna vrednost robe. Prilikom carinjenja se oformi vrednost robe u koju ulaze i transportni troškovi pa se određuje carina u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi (sl.gl. 62/2005-1. 61/2007-17) što je za gitare 1%, a za pojačala 15% na primer. Na taj iznos se izračuna pdv pa se i to plaća. Robu može, ali ne mora da prati faktura koja može ali ne mora da se prihvati. Ono što je bitno znati je da su carine povezane računarima i imaju u njima fakturne vrednosti već carinjene robe pa ako je ranije carinjena takva roba na carinsku osnovicu od 1.000 dolara (mislim na polovnu robu) neće ti priznati fakturu na 200 dolara već će cariniti na 1.000 dolara. Ponekad ti traže izvod iz banke o plaćanju pa je korisno plaćanje izvršiti iz dva dela na primer. Takođe imaju i neke kataloge koji su za njih zakon. E sada, uvek postoji neznanje ili iživljavanje carinika i naknadna mogućnost žalbe, ali da bi dokazao da si u pravu robu moraš da smestiš u carinsko skladište pa da vodiš sa njima spor koji može da potraje i dvesta puta moraš da ideš ovamo-onamo pa ljudi najčešće odustanu i plate ono što im se traži. Ne znam kakav je sada fazon sa špediterima, mislim da oni moraju da ti rade taj posao uvoza i da moraš i njima da plaćaš, ali u ovo nisam siguran. U praksi u putničkom saobraćaju kada si lično na carini obično prođeš bolje nego kada se roba šalje poštom i naknadno carini.

Što se tiče napisanog da za članove udruženja ima nekih povlastica nisam upoznat sa tim, ranije su plaćali sve kao i ostali građani.

P.S. I da dodam za ono što je čovek napisao za osnovna sredstva i za profi robu. To je tačno, ono što se okarakteriše kao profi roba ne može da uveze fizičko lice. E sada, osnovno sredstvo da, ali osnovna sredstva se odnose na firme, a koliko mi je poznato postoji samo jedan ili dva studija u Beogradu kojima je registrovana baš takva delatnost.

Last edited by Sava; 11-02-2008 at 04:50 PM.
Sava is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2008, 09:36 PM   #27
Topaz
Junior Member

Ovih dana sam pricao sa jednim carinikom koji kaze: Uvoz polovne opreme nije dozvoljen pravnim licima (radi se o uvozu velikih kolicina), ali moze s uvesti polovni sintisajzer/modul na fizicko lice.
E sad, iz prethodnog posta ispada da ako na ebay-u kupim E-MU 4XT Ultra koji se prodavao po ceni od preko 8000 Maraka, neko polubiće sa carine moze da mi ne uvazi prilozeni stampani dokaz da sam ga platio 400-500 Evra nego izmislja svoju cenu i carinu, onda sam ga stvarno ugasio.
Topaz is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2008, 09:55 PM   #28
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
izmislja svoju cenu i carinu, onda sam ga stvarno ugasio.
Zato bolje da das da ti to odradi neko ko moze da ti garantuje krajnju cenu.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2008, 12:45 PM   #29
Topaz
Junior Member

Hajde na PM neka mi neko kaze sta to znaci i kako se to radi "da dam da mi to odradi neko ko moze da mi garantuje krajnju cenu".
Topaz is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2008, 12:59 PM   #30
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Ovih dana sam pricao sa jednim carinikom koji kaze: Uvoz polovne opreme nije dozvoljen pravnim licima (radi se o uvozu velikih kolicina), ali moze s uvesti polovni sintisajzer/modul na fizicko lice.
Odredjene restrikcije postoje i vaze za DALJU PREPRODAJU prvenstveno. Mada, i to mi tanko zvuci. Pravno lice NORMALNO da ima pravo da uveze osnovno sredstvo staro i 200 godina ako mu to treba, tako da iz perspektive P.L. kao krajnjeg korisnika ova tvoja prica nema veze s mozgom.

A probaj sa eBaya da uvezes kao fizicko lice bilo sta... Za pocetak, probaj da platis fizickom licu kao fizicko lice, pa ces videti da je MISSION IMPOSSIBLE. Kao pravno lice, pare saljes svakome bez "granica", i fizickom i pravnom licu iz inostranstva. kao fizicko lice, novac mozes poslati samo firmi preko, a fizickom licu samo ako je clan uze porodice ili ako se prilozi lekarski racun kao povod transakcije. A eBay racun za sempler to svakako nije.

Ajde da ne sirimo budalastine vise, pliz!

Pozdrav.
perun is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules