Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-07-2007, 10:28 AM   #11
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Default Re: Klavir i produkcija

Quote:
Originally Posted by ANITA View Post
2. Znaš li idu li srx expanzije i u roland XP?!
Koji XP imash? Mislim da u XP seriju idu samo SRJV80 proshirenja..
MHz is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2007, 01:06 AM   #12
slowstar
Pro Member

Nazalost, tako je, ali i da nije tako ne bi imalo smisla staviti SRX 11 expanziju u neki instrument koji nema adekvatnu klavijaturu. Ja sam prvi koji tvrdi da klavirska klavijatura (Hammer mehanika) moze da bude dobra SAMO I ISKLJUCIVO kada se na njoj svira Klavir, ili elektricni klavir. za bilo koje druge namene kao sto su gudaci, duvaci, simulacije svih vrsta je kudikamo bolja tzv "Half weighted" klavijatura, ali kada zelimo da usnimimo i isproduciramo sto bolji klavir, po meni NAJBOLJA kombinacija je Roland RD 700 SX stage piano ali sa SRX 11 prosirenjem, mislim da se zove "Ultimate piano" TVRDIM, i iza toga stojim, ne pamecu, nego iskustvom, jer svasta sam radio, i jos uvek itekako adim, a svasta sam probao, i jos jednom kazem SVI VIRTUALNI KLAVIRI od koliko god giga ili terabajta koje sam probao NE IZLAZE i NE ZVUCE DOBRO u mixu. Mozda neko zna ili misli suprotno, ogradjujem se moje je misljenje, ali se dosta ljudi u poslu slaze sa mnom - uostalom, ako imate uslova probajte...
Old 03-08-2007, 09:35 PM   #13
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Ja sam prvi koji tvrdi da klavirska klavijatura (Hammer mehanika) moze da bude dobra SAMO I ISKLJUCIVO kada se na njoj svira Klavir, ili elektricni klavir. za bilo koje druge namene kao sto su gudaci, duvaci, simulacije svih vrsta je kudikamo bolja tzv "Half weighted" klavijatura
Slazem se! Ja samo dionice za klavir sviram na dig. klaviru, a sve ostale na (niti half weighted...) xp klavijaturi.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2007, 10:09 AM   #14
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Wink Re: Klavir i produkcija

Ja radim ovako (VST klaviri) :
Odsviram dionicu pa iskopiram trak u dva, tri, ... , već koliko će mi kasnije trebati.
Na trakove zakačim različite VST klavire i u miksu se igram sa ekvilajzerima i jačinama za svaki od kanala (oni eq-ovi iz nuenda/sxa) dok ne dobijem izražen i obojen zvuk kako mi paše. Često se poigram sa pre-faderima.

Parola je odvajkada, za nas bez para, bila : "snađi se!".

Last edited by alfom; 10-08-2007 at 10:10 AM. Reason: Ne znam šta u Moglijevoj paroli predstavlja *ov*o.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2007, 10:46 PM   #15
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Upravo tako Slowstar...iskreno,i prestao sam da jurim semplove jer sve je to isto djubre samo svaki put sve vece u gigabajtima...A roland je zzzzzz Ludilo...Jedino sto mi se dopalo je onaj malecki Pianoteq,matemticki klavir koji je izuzetno svirljiv(za razliku od semplova) i zvucno,najmanje zlo,cak i dopadljiv...Jesi li ga probao?
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2007, 10:41 PM   #16
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Probao sam sve od tih klavira, sto hardverskoh sto softverskih, radio sam cak nesto kratko i u jednoj prodavnici muzicke opreme pa sam svast nesto svirao i probao...

Roland je na prvo slusanje onako realan, bar sto se tice boje, ali samo se tako cini dok je zapravo u najmanju ruku mnogo sladak i plastican, dinamika je skoro nikakva, multilayer i multisempl postoji, ali ja ga ne cujem i prosto mi zvuci kao onaj najgori sa E-36 aranzera, znaci grozno!

Korg je za promenu dinamicki i frekventno mnogo izrazeniji i moze se sa njim svirati piano i forte a da se nesto i desi kad se dirke malo opterete, ali sama definicija zvuka je malo zalutala i prosto nema neku lepotu osim te sirovosti koja izlazi dobro moram priznati!

Yamaha, pa kao i Rolanda samo malo gore bar sto se tice dinamike! Takodje naizgled prijatna boja, ali daleko od realnog klavira!

Klavinova je za sada jako dobra , ali mozda malo vise zbog polozaja zvucnika i samog kvaliteta istih kao i pojacala, pa i zbog prostorije nego zbog semplova, a tu je naravno i hamer mehanika koja se podrazumeva!
ne secam se svih oznaka i modela, ali sam ih sve probao i svirao i znam ih po ceni, za sada je najbolji onaj od 3 hiljade i kusur eura, ali i dalje dosadan i predvidiv, kao i mnogo debeo za matricu!

Boesendorfer 290 na prvi pogled ekstra realana, ali dinamike nigde, multisempl i multilayer lose radi, sniman sa prostorijom koja smara i ne da se ukrotiti gde bude jos gora pri najmanjem kompresovanju istog!

The Grand je sirov, debeo i pomalo uzak u slici, ali je dosta realan u najnizoj i najvisoj oktavi pa je upotrebljiv ako kompoziija zahteva tako nesto!

Za sada i vec neko duze vreme koristim Garittan Jazz Band i tu je najbolji klavir bar sto se mene tice, zadovoljava u odredjenoj meri svaku od stavki koje su mi bitne za klavir kako u matrici tako i solo, odlicno zvuci kad se malo ukompresuje, odlicno reaguje na sve frekvencije, nije previse masan niti pretanak, bas kako treba!

Ali to sam samo ja...
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2007, 12:51 PM   #17
slowstar
Pro Member

Quote:
Originally Posted by zmaj View Post
Upravo tako Slowstar...iskreno,i prestao sam da jurim semplove jer sve je to isto djubre samo svaki put sve vece u gigabajtima...A roland je zzzzzz Ludilo...Jedino sto mi se dopalo je onaj malecki Pianoteq,matemticki klavir koji je izuzetno svirljiv(za razliku od semplova) i zvucno,najmanje zlo,cak i dopadljiv...Jesi li ga probao?
Jesam, itekako, i to je verovatno NAJSVIRLJIVIJI klavir od svih "virtuelaca" i pored svih onih grdnih gigabajta, koji izgleda nicemu ne sluze, jer bar po mom misljenju, najveci je problem interakcija izmedju unetog "inputa" to jest ruke na klavijaturu, i zvucnog rezultata, koji je bar kod tog Pianoteq-a za sada, po meni najbolji, ako se izuzmu hardware resenja - (Roland RD 700 SX sa prosirenjem, opet TVRDIM da je to daleko najbolje resenje, iako "softverasima" ta moja tvrdnja zvuci krajnje nelogicno, ali ko moze i ima pristup, neka proba, NECE SE POKAJATI!!!
Old 04-09-2007, 12:59 PM   #18
slowstar
Pro Member

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Probao sam sve od tih klavira, sto hardverskoh sto softverskih, radio sam cak nesto kratko i u jednoj prodavnici muzicke opreme pa sam svast nesto svirao i probao...

Roland je na prvo slusanje onako realan, bar sto se tice boje, ali samo se tako cini dok je zapravo u najmanju ruku mnogo sladak i plastican, dinamika je skoro nikakva, multilayer i multisempl postoji, ali ja ga ne cujem i prosto mi zvuci kao onaj najgori sa E-36 aranzera, znaci grozno!
Mora da nam se organi sluha drasticno razlikuju...koji si to Roland probao i iskritikovao?
Ja govorim o masini RD 700 SX sa klavirskim prosirenjem, a ne o nekim jeftinim "aranzercicima" od par stotina evrica, te sprave ionako ne poznajem, jer se ne bavim tom svirkom, tako da se moj komentar ne odnosi na te i takve zvuke klavira, za koje se slazem da su smesni, cak i kod moje omiljene firme, ali si me zapanjio misljenjem o KORGu, jer ta firma, ukljucujuci i OASYS, pa i M3 koji sam nedavno probao, jednostavno nije do sada napravila NI JEDAN upotrebljiv klavirski zvuk (mislim na Grand piano, a ne na elektricne kao Rhodes, fender ITD)
Znaci TVRDIM da ni na jednom KORGu (do danas) klavir NE VALJA!!!
(nisam usamljen u tom misljenju, pa zato i koristim velika slova)
Old 14-09-2007, 12:05 PM   #19
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Korg je za promenu dinamicki i frekventno mnogo izrazeniji i moze se sa njim svirati piano i forte a da se nesto i desi kad se dirke malo opterete, ali sama definicija zvuka je malo zalutala i prosto nema neku lepotu osim te sirovosti koja izlazi dobro moram priznati

Ne znam gde se ne slazemo?! Mozda kad bi pazljivo procitao moj post...
Nebitno...

Ako posle Bluthner-a koji sam u skoli svirao, koji je malo tvrd i robusan, moram da se prilagodjavam na semplove, definitivno to nece biti nesto ovako, a ne znam zasto se zestis, svako od nas ima svoju definiciju zvuka u glavi... Mislim, meni to sve zvuci plasticno, pa sad kom opanci, Tom i Jerry...
Ali slozicu se sa tobom da je u pitanju INPUT i mislim da je on daleko vazniji nego sto se smatra, isto tako se i ne moze govoriti o samom zvuku dok se ne pobudi kvalitetnom dirkom!

Last edited by kravadinka; 14-09-2007 at 12:07 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2007, 10:07 PM   #20
slowstar
Pro Member

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post

Ne znam gde se ne slazemo?! Mozda kad bi pazljivo procitao moj post...
Nebitno...

Ali slozicu se sa tobom da je u pitanju INPUT i mislim da je on daleko vazniji nego sto se smatra, isto tako se i ne moze govoriti o samom zvuku dok se ne pobudi kvalitetnom dirkom!
Nema neslaganja, samo mi je KORG koji si nahvalio uvek bio cudan, jer im je klavir bio nekako samo iz 2 sloja, jedan onako "midlast" kada sviras p ili neznije, a drugi, vestacki agresivan, kada sviras F ili "opaljujes" kako kazu.
Jeste - veoma je vazno kakva je klavijatura, a jos vaznije kako joj prilazis, moze se izvuci pazljivom artikulacijom i iskusnom pedalizacijom dosta toga, cak i iz relativno skromnih semplova, ali neko pomenu 'pianoteq' to je program ciji sam demo skinuo sa njihovog sajta, i bio ODUSEVLJEN neposrednoscu i kvalitetom klavirskog zvuka, a program je (modelovan, nije semplovan) samo 8 mb!!!!
Skini ga i probaj, neces zazaliti - a ako naletis, obavezno probaj kombinaciju Roland RD 700 SX sa SRX 11 expanzijom - PRVA LIGA, veruj mi!!!
Poz.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules