|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Naravno da treba da imas limiter na masteru ..... ali onoliko da u mixu u najjacim delovima " skine " db ili dva , a onda ga u odredjenom momentu bas stisnes .... za 7 - 8 db , da vidis sta ce da izleti u masteringu ..... pa to onda popravis u mixu . Limiter ne bi trebalo toliko da skida baseve kao sto se kod vas desava ..... Probajte ( kad " pumpate " snimak ) da to radite iz vose puta po 2 db ....... mozda pomogne .... Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
banned
|
![]() Quote:
![]() Sta li ce tek biti kad predjemo na 24 bita ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Member
|
![]() Quote:
Sa limiterom: http://www.sendspace.com/file/s6wkt2 Bez limitera: http://www.sendspace.com/file/6jmrl0 S limiterom sam dobio na visokima al izgubio na basu..
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
znam, choveche.. ali to opet ne mogu da postignem.. jbg, makar i radio istu tu pesmu, ne mogu jednostavno da skinem zvuk...
a i logichno je, realno.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Member
|
![]()
o boze , kad ja vas budem razumeo...bicu presrecan...
u chemu je radjeno ovo ?
![]() |
#17 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Member
|
![]()
Na mastrer obicno ide neki mastering kompresor ali nacin upotrebe zavisi od vrste muzike i onoga sta ti zelis da postignes.Najvaznije je ustvari koliko su kvalitetno snimljeni instrumenti, semplovi ili sta je vec snimljeno.Ako je lose snimljeno ne postoji nikakav plugin ili hardver koji to moze da ispravi.Ako nije problem u tome onda je verovatno problem u eqvilajzingu ili efektima ili nivoima tj. u mixu.
U principu kompresor je nuzno zlo ali je ipak neophodan u modernoj produkciji.U situaciji kada su snimci dobri i kada je mix uradjen dobro i naravno kada imate neku dobru hardversku masinu mozete stviti prilicno kompresora a da snimak ne pocne da "pumpa" u smislu da je neprijatno za uvo.Posto kapiram da radis u kucnoj varijanti na kompu preporucujem ti da na master stavis prvo Timeworks Mastering EQ (u njemu doteras neke nijanse u zvuku,naravno ako za tim ima potrebe,recimo ako ti fali malo visokih i sl.) pa onda Timeworks Mastering Compressor gde opet slusas recimo najglasnije mesto u pesmi tako da uspes da napravis neki kompromis-da dignes nivo snimka a da ne dodje do nezeljenih efekata prouzrokovanih kompresorom. Limiter je kompresor sa velikim odnosom kompresije (preko 1:10) i on se uglavnom koristi pri snimanju uzivo da bi se izbeglo pikovanje na snimku koji bi posle toga bio na neki nacin neupotrebljiv.U principu nije preporucljiv u mixu jel prilicno izoblicava zvuk. Pozdrav ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Member
|
![]()
hvala phil na uputama...probatcu malo da radim na taj nacin...e sad, na kick,snare, hatove, bassline itd. sam stavljao compresore, no jedan frend mi je reko da ako hocu poglasniti radim s limiterom a ne kompreosorom, ja sam kompresirao te naknadno mu nagario gaina...dobio jesam jaci sound u "konacnoj" slici...citao sam prije o tome na forumu ovdje, i postoje mnoge diskusje glede toga...
![]() |
#20 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|