Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-05-2007, 10:22 AM   #11
Max
Pro Member

Default Re: Muce me peekovi

Quote:
Originally Posted by Sasha Fishter View Post
Znaci bez limitera na master, kako da peekove sredim onda?Probal sam eq-ati sve po redu, prvo kick pa snare hats itd. i svugdje di mi pocne klipati sredujem taj instument, al mislim da to nekekako nema smisla

Naravno da treba da imas limiter na masteru ..... ali onoliko da u mixu u najjacim delovima " skine " db ili dva , a onda ga u odredjenom momentu bas stisnes .... za 7 - 8 db , da vidis sta ce da izleti u masteringu ..... pa to onda popravis u mixu . Limiter ne bi trebalo toliko da skida baseve kao sto se kod vas desava .....

Probajte ( kad " pumpate " snimak ) da to radite iz vose puta po 2 db ....... mozda pomogne ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2007, 10:25 AM   #12
cAAc
Banned

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Upravo to "naduvavanje" upropastava muziku, tu mislim narocito na chill out, i uopste "baladne" stvari. Iz straha da im numera ne zvuci tise od ostalih na airplay, velika vecina "Duva" sa wavesom L2 ili L3, ili Inflatorima i slicnim toliko, da kada se pogleda waveform, to izgleda k'o da je neko ofarbao sve u crno, to je katastrofa, dinamike nema ni u tragovima...Mislim da to nije dobar nacin, izuzev za "najcrnje" dens i DNB ili jungle, ili kako vec zovete numere. Primetio sam da kod finije Americke produkcije (Quincy Jones, Baby Face, Walter Affanasiev ) ta pojava izgleda drasticno manje izrazena, i samim tim je malo finiji opsti zvuk. Kada god se "preduva" sa master limiterima, (multi ili single band, svejedno) na kraju signal uvek malcice ili malo vise "Krlja" jer dolazi do distorzije verovatno u analognom delu, ili jos gore u DAC-u, ne znam strucno da objasnim, ali tvrdim da svi preduvani snimci, i kada se slusaju na vrhunskoj opremi i sa originala, imaju to fino doduse, ali prisutno "Krljanje" - ne znam kako da opisem taj prizvuk...
Zaboravio sam ciji je to bio intervju (davno sam citao) mislim Paradoxov gde je covek takodje pomenuo to naduvavanje muzike i da je to jedna od stvari koja ga najvise nervira ,mada naravno sve zavisi sta se radi i kako zelis da ti zvuci stvar ali cinjenica je da se najvise gubi na samoj dinamici pesme de skoro da 'tihih' ili 'laksih' delova i nema izuzev brejka(jednostavno stane ritam i lagano se uvode ostali elementi)
cAAc is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2007, 10:49 AM   #13
kejkz
banned

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Kada god se "preduva" sa master limiterima, (multi ili single band, svejedno) na kraju signal uvek malcice ili malo vise "Krlja" jer dolazi do distorzije verovatno u analognom delu, ili jos gore u DAC-u, ne znam strucno da objasnim, ali tvrdim da svi preduvani snimci, i kada se slusaju na vrhunskoj opremi i sa originala, imaju to fino doduse, ali prisutno "Krljanje" - ne znam kako da opisem taj prizvuk...
U sutini, do distorzije dolazi i u analognom i u digitalnom delu DAC-a, zavisi od toga koji je konvertor u pitanju i koliko je "vruc" master. Klip, i to cak duzi, od 3-6 pa semplova se obicno nece moci registrovati ljudskim uhom, posebno na kvalitetnoj opremi. Ova pojava se danas masovno zloupotrebljava, cak za dobijanje posebnog zvuka

Sta li ce tek biti kad predjemo na 24 bita
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2007, 12:53 PM   #14
Sasha Fishter
Member

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Limiter ne bi trebalo toliko da skida baseve kao sto se kod vas desava .....
Evo tu je bas primjer ... (180kb)

Sa limiterom:
http://www.sendspace.com/file/s6wkt2

Bez limitera:
http://www.sendspace.com/file/6jmrl0

S limiterom sam dobio na visokima al izgubio na basu..
Old 25-05-2007, 01:20 PM   #15
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

znam, choveche.. ali to opet ne mogu da postignem.. jbg, makar i radio istu tu pesmu, ne mogu jednostavno da skinem zvuk...

a i logichno je, realno..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2007, 01:54 PM   #16
-neshapesha-
Member

-neshapesha-'s Avatar

o boze , kad ja vas budem razumeo...bicu presrecan...

u chemu je radjeno ovo ?
-neshapesha- is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2007, 02:01 PM   #17
Sasha Fishter
Member

Quote:
Originally Posted by talented drummer View Post
o boze , kad ja vas budem razumeo...bicu presrecan...

u chemu je radjeno ovo ?
ako mene pitas, cubase...quotaj da znamo kome se obracas
Old 25-05-2007, 03:07 PM   #18
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Na mastrer obicno ide neki mastering kompresor ali nacin upotrebe zavisi od vrste muzike i onoga sta ti zelis da postignes.Najvaznije je ustvari koliko su kvalitetno snimljeni instrumenti, semplovi ili sta je vec snimljeno.Ako je lose snimljeno ne postoji nikakav plugin ili hardver koji to moze da ispravi.Ako nije problem u tome onda je verovatno problem u eqvilajzingu ili efektima ili nivoima tj. u mixu.
U principu kompresor je nuzno zlo ali je ipak neophodan u modernoj produkciji.U situaciji kada su snimci dobri i kada je mix uradjen dobro i naravno kada imate neku dobru hardversku masinu mozete stviti prilicno kompresora a da snimak ne pocne da "pumpa" u smislu da je neprijatno za uvo.Posto kapiram da radis u kucnoj varijanti na kompu preporucujem ti da na master stavis prvo Timeworks Mastering EQ (u njemu doteras neke nijanse u zvuku,naravno ako za tim ima potrebe,recimo ako ti fali malo visokih i sl.) pa onda Timeworks Mastering Compressor gde opet slusas recimo najglasnije mesto u pesmi tako da uspes da napravis neki kompromis-da dignes nivo snimka a da ne dodje do nezeljenih efekata prouzrokovanih kompresorom.
Limiter je kompresor sa velikim odnosom kompresije (preko 1:10) i on se uglavnom koristi pri snimanju uzivo da bi se izbeglo pikovanje na snimku koji bi posle toga bio na neki nacin neupotrebljiv.U principu nije preporucljiv u mixu jel prilicno izoblicava zvuk.
Pozdrav
phil.milmax is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2007, 03:45 PM   #19
Sasha Fishter
Member

hvala phil na uputama...probatcu malo da radim na taj nacin...e sad, na kick,snare, hatove, bassline itd. sam stavljao compresore, no jedan frend mi je reko da ako hocu poglasniti radim s limiterom a ne kompreosorom, ja sam kompresirao te naknadno mu nagario gaina...dobio jesam jaci sound u "konacnoj" slici...citao sam prije o tome na forumu ovdje, i postoje mnoge diskusje glede toga...
Old 25-05-2007, 05:08 PM   #20
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
znam, choveche.. ali to opet ne mogu da postignem.. jbg, makar i radio istu tu pesmu, ne mogu jednostavno da skinem zvuk...

a i logichno je, realno..

Uradi istu pesmu ..... a ja cu uraditi isti zvuk ..... eto resili smo .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules