Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Dragan Ivanović

Dragan Ivanović Bas Maister, Studijski muzičar, aran?er, producent (saradjivao sa Vasil. H Bendom, Mangus, Van Gogh, Ceca, ...trenutno saradjuje sa Bala?evićem, Rambom, Sergejom Ćetkovićem i Strip...snimao bas Nevernim Bebama, Zdravku Čoliću, Van Goghu, Ceci, Regini, Vladi Georgiev, trenutno aktivan i kao DJ (projekat bassystem predstavlja perc.elemente)

Thread Tools Display Modes
Old 30-12-2006, 01:43 PM   #1
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Bolji, Gori, Najbolji, Ubica...

Evo... da pokrenemo malo tu temu i voleo bih da me Bassystem ispravi ako gresim... i kaze svoje misljenje naravno...

Cesto slusam na forumu o "dobrim i losim" producentima, "dobrim i losim muzicharima", kome je koliki, ko je faca, a ko blage veze nema...

Ja mislim da je muzika puna lepih nepravilnosti, kreacije i da je takva pravila nemoguce formirati...

Banalan primer... za sebe smatram da posedujem vecu tehniku nego Roger Waters iz Pink Floyd... Jesam li ja bolji nego Roger Waters??? Ne bih rekao... Floyd je nakon raskola sa Watersom doveo nekog takticko-tehnickog ubicu... i... ????? Sta se dobilo???? Reklo bi se da je Waters najbolji moguci bassista na svetu za grupu Pink Floyd...

Moze li neko da zamisli Stonse ukoliko bi recimo izbacili Kit Richardsa i uzeli umesto njega Satriania, ili nekog drugog tehnickog ubicu? Jel' bi na taj nacin unapredili band? Ja bih pre rekao da bi ga unistili... Richards jeste gitarista za njih, neko "bolji" nije... po meni...

Jel' mozda Eric Clapton lose svira zato sto svira sporo, bluzerski, troprstaski??? Ja bih rekao da to sto svira svira odlicno, a takodje i peva odlicno, jer... da je drugacije, to ne bi bilo to...

Fenomen zvani Bob Dylan... Jel' ima raspon glasa celu oktavu? Nezna da peva? Mozda i nezna, ali... on je Bob Dylan i sa svojim pevanjem je usao u legendu...

Zanima me Draganovo misljenje, posto sam misljenja da se radi o nasem vrhunskom instrumentalisti, coveku koji je odsvirao na mnogo albuma, a koji se iskazuje i kao kreator u muzici... po meni, jedan od rekih koje nije "ubila tezga"...

Ko sto rekoh, redovno se srecem sa dogmatskim stavovima, koji su po meni nebulozni, a potpora mom misljenju su i nebulozni rezultati koje takav pristup radu daje...

Mali Jovica hoce da snimi CD, pa ide i kupi pesme od Laze koji je "do jaja" kompozitor, pa mu Laza preporuchi Prdomira, koji je loodilo aranzer, pa Prdomir angazuje Miku, Tiku i Ziku, koji OPASNO sviraju, pa onda to isproducira Joel the Zverina u studiu na Marsu...

I??? Obicno se dobije CD kojem ne mozes da nadjes neku neznam kakvu zamerku, tehnicki o.k., ali... ujedno i CD bez muzike... placenicki i sterilan album... pretpostavljam da se zna na sta mislim... totalni promasaj za velike pare, profesionalci srecni i zadovoljni, posto ima od cega da se plati kirija, racun za struju... mislim... to je otprilike moje vidjenje toga.

Rekao bih da ideja, neciji pechat, karakter... daju vise... da daju nesto sto vredi i ostane... sve se ovako, ili onako komercijalizuje, to je normalno i to je o.k., ali, poenta price je bolji vs. gori...

Tj. postoji li "muzichar za sve", a da se to uklopi u prichu i bude deo nje? Mislim da sam naveo dobre primere u prvom delu posta... jesu to retki pojedinci, ali... da nisu, to bi bila hiperprodukcija i ne bi imalo smisla...
Old 30-12-2006, 06:37 PM   #2
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Default Re: Bolji, Gori, Najbolji, Ubica...

Tema je vrlo interesantna i inspirativna, čak sam ja po malo htio to dotaći u onoj nesretnoj temi o muzici za pare...

Danas je u muzici mnogo vi?e zastupljen biznis nego umjetnost, zato se i de?avaju takve stvari, da ljudi prosto po inerciji prave muziku samo zbog zarade...zato je i sve manje ljudi poput Dilana, Ričardsa, koji su iskreno vjerovali u to ?to pjevaju, sviraju i ?ivjeli rock and roll...naravno da ?to se tiče rolingstinsa, nije muzika presudna za njihov uspjeh, nego stav, uvjerenje, imid? i sve ?to to nosi sa sobom....zato njima i nebi dobro do?ao neki virtuoz, nego čovjek koji vjeruje u poruku koju ta muzika nosi, kao i čovjek koji odsvira rif ne razmi?ljajući o intonaciji, harmoniji, zvuku...nego zato jer se dobro osjeća dok ga svira...tako ja to vidim

I Pink Floyd je takođe fenomen koji mi je danas potpuno nevjerovatan. Mo?da su oni imali sreće da kreiraju muziku u interesantnije vrijeme, ali je sigurno da to nisu radili da bi zaradili pare nego iz ljubavi prema muzici...naravno da tu dolazi do izra?aja njihova individualnost kao i sposobnost da izvuku najbolje jedan od drugoga...roger waters je bitan za pink floyd vi?e kao kompozitor nego kao basista...jer čovjek koji napravi projekat kao ?to je "The Wall" za mene je genije...I dobro je pričati o tome jer mnogi ljude pomije?aju pojmove: svaki muzičar (producent, snimatelj...) mora kao po defaultu prvo naučiti tehniku i teoriju, ali najbitnija je individualnost i kreacija...naravno da je tehnika bitna, ali ljudi obično pomisle da je dovoljno navje?bati skale ili skidati druge muzičare da bi se bio dobar...a upravo je obrnuto: ?ta će meni gitarista koji svira kao metini, lukater ili satrijani...to je potpuno bezlično i dosadno, naslu?ao sam se originala dovoljno da mi ne treba kopija...bolje da svira 3 tona, ali kad ih odsvira da osjetim da je to njegovo...

mo?e o tome dosta da se priča, evo, neka ka?e jo? neko...
bassystem is offline  
Old 30-12-2006, 07:11 PM   #3
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

mislim da je sve receno ... od domacih mogu spomenuti samo rasku ramireza koji je bio tekstualni oslonac i attakman-a produkcijski za grupu sunshine , cuo i video skoro "novi" sunshine na engleskom , totalni promasaj ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline  
Old 30-12-2006, 07:56 PM   #4
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

nemoguce je porediti stare svirace, grupe itd.
U danasnje vreme Pink Floyd, Clapton i ko vec - ne bi nikada dobili record deal! 100% garantujem!
Kao sto se sve menja - kompjuteri, (setite se ne tako davno Commodore 64 ili ZX..)
pa tako se i muzika i ukusi i lkjudi menjaju.

Ono sto je neko brljao na Woodstoku, danas bi bilo nedopustivo, ali tad je bilo ULTRA NOVO, NEOTKRIVENO, MAGICNO...toga vose nema.

A i jace droge se koriste danas....
DaBear is offline  
Old 30-12-2006, 07:58 PM   #5
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

IDEKIUS...
ovako jebeno dobar post nisi napisao već dugo! Bravo!
ANITA is offline  
Old 30-12-2006, 08:43 PM   #6
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear
U danasnje vreme Pink Floyd, Clapton i ko vec - ne bi nikada dobili record deal! 100% garantujem!
Kao sto se sve menja - kompjuteri, (setite se ne tako davno Commodore 64 ili ZX..)

Ono sto je neko brljao na Woodstoku, danas bi bilo nedopustivo, ali tad je bilo ULTRA NOVO, NEOTKRIVENO, MAGICNO...toga vose nema.

Eh... ja ne bih rekao da je u pitanju vremenska distanca... pa i danas se rade dobre stvari, ali... vreme ce pokazati... rade se uvek i inspiritivne i kreativne stvari, ali... i ono... znamo znamo vec svi sta...
Vreme tu vise dodje kao sudija, posto stvari za brzu upotrebu uvek zavrse u zaboravu.
Seca li se neko Lambade? Seca li se neko Macarene? Uvek je toga bilo i bice... Pamti li iko danas "Suada"-Plavi orkestar, "Dilija nemoj dizat graju, para ima hadzija i za sitnu raju..."... ili kako vec bese , grupu "Ruz" i jos gomilu "velikih hitova", naravno da ne... ali, npr. pesmu "Tajna veza" radio stanice emituju i danas... s' pravom... vreme je presudilo

Glupo je i porediti npr. "Shine on you crazy diamond" i "Lambada" , a velike pesme se itekako vracaju i obradjuju... Jednom dobra pesma, uvek dobra pesma...
Ne radi se tu o vremenu, vec pravih dela ima malo, a ponekad vreme samo iskristalise stvari... nije dzaba ostao i dan danas Peter Green i njegov Albatros... Svi znaju sta je to, samo neki neznaju da znaju Ostao je, jer je kompozicija velika i charobno odsvirana... Tesko da neko nikad nije cuo "Birthland" grupe Weather Report...

Ali rekao bih da je to muzika koju je neko malo iskrenije i nadahnutije pravio... da nije dosao Laza da plati Ziku, koji razvaljuje koliko je dobar, a nije skup, a Zika, posto zna sta radi, nabacio tezgu Miki i Tiki, pa kupili textove od Zivorada koje uradio "Bitnije, Mile bitnije" i tako oni napravili tezAgu, pa uradili dojajan CD...

@ Anita - Tahnk you

Last edited by idekius; 30-12-2006 at 08:48 PM.
idekius is offline  
Old 30-12-2006, 09:04 PM   #7
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
Ali rekao bih da je to muzika koju je neko malo iskrenije i nadahnutije pravio... da nije dosao Laza da plati Ziku, koji razvaljuje koliko je dobar, a nije skup, a Zika, posto zna sta radi, nabacio tezgu Miki i Tiki, pa kupili textove od Zivorada koje uradio "Bitnije, Mile bitnije" i tako oni napravili tezAgu, pa uradili dojajan CD...
Upravo tako!

Bas si nadahnut Deky.. pisi, pisi..!!! Napisi jedan clanak o tome!

Old 30-12-2006, 09:49 PM   #8
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by ANITA
Upravo tako!

Bas si nadahnut Deky.. pisi, pisi..!!! Napisi jedan clanak o tome!

idekius is offline  
Old 31-12-2006, 01:11 AM   #9
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear

ne sla?em se...muzika se mijenja ali pristup ne. A oni su tada imali vrlo ozbiljan pristup pravljenju muzike...na kraju krajeva, da sad snime "dark side..." ili "the wall" mislim da bi se ljudima to mnogo dopalo...da ne govorim koliko i dan danas moćno zvuče one njihove sint linije na prvobitnim sekvencerima...na?alost po nas, bolje nego većina general midi, digitalnih i default sintova...nekad je sve bilo masivno, danas je kratkotrajna plastika

a ja jo? uvjek i?čekujem da se nesi neki novi woodstock....da se neko pojavi sa svje?om i originalnom energijom, a ne samo prozvodi nekih izdavačkih kuća i menad?erskih plitkih ideja

eh kad bi neko izmislio neku novu distorziju ili novi moog
bassystem is offline  
Old 31-12-2006, 01:15 AM   #10
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

He, ali u nslovu si nabrojao sve oblike kvaliteta sem ono najcesceg: Najgori!
LACKY is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules