|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Trazim mikrofon za snimanje elektricnih gitara kao alternativu/kompanjona Shure-u SM57. Koje su vase preporuke za snimanje zestokih gitara s 4x12 kutije i na sto se mora paziti kod odabira mikrofona za tu namjenu (visoki spl...)? Nesto sam se zagrijao za onaj Oktavin ribbon, pisu da je zvuk svilenkast i topao, al kad bolje razmislim, za modernu zesticu to mozda i nije neki optimum...
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Ja sam uglavnom koristio sennheiser md421. Drugaciji je od sm57 i u kombinaciji moze dati fine rezultate. Sad, voleo bih i ja cuti neku preporuku, posto MD421 svakako nije 'rupa na saksiji'
![]() |
#3 |
MAO
|
![]()
vise puta (zapravo svaki put!) kada sam snimao gitare, dosta sam vremena posvecivao ovoj tematici... znam da je 421 standard za tu namenu , ali jos uvek mi se nije desilo da ga upotrebim. U A/B testiranju sa sm57Beta, uvek bi mi vise prijala shurka.. ne znam o cemu se radi, dal je posredi ukus ili sta.. doduse jos nisam snimao previse raznovrsne gitarske zanrove .. npr nikad mi nije Fender twin reverb bio u gluvacu, uglavnom Marshalli i Peavey 5150, od zanrova uglavnom nu-metal, grunge, rock. 421 nisam snimao ni u paru sa 57icom, uvek bi mi dve 57ice vise prijale nego kombinacija... just my 2 cents..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Jako me zanima razlika izmedju obicne 57-ice i beta verzije...
Koristio sam samo beta 58, ali 57 nisam imao prilike da cujem, te ne bi bilo lose da samo malo pojasnis Arture. Twin rev je odlicno pojacalo, samo je malkice preglasan, tj. ima obicaj da se "dere", ali za neke clean gitare sa reverbomm sa pojacala zvuci jako lepo, starinski. Mada ja u toj klasi jos uvek najvise volim AC 30.
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Nije li beta poboljsani SM za live primjenu (bolja izolacija, prodorniji zvuk)?
Vidim da se radi uglavnom s dinamickim mikrofonima.. Kakva je situacija s kondenzatorima? Oktavu MK-012 prikazuju kao dobar majk za vise stvari, pa tako i za el. gitare, a jos i kosta manje od 200€..
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Kondenzatorski mikrofon bi trebalo koristiti (u kombinaciji sa dinamickim) za "hvatanje" prostorije (1,5-2 m od boxa) u kojoj se snima gitara, dok je dinamicki ispred boxa, pa im onda stimas odnose i obradjujes na dva odvojena kanala. Pogledaj thread od prije dva tjedna u Gitarskoj produkciji pod nazivom "E, jel netko probao...", tamo ti je objasnjeno
![]() Last edited by FrankoPanko; 29-03-2006 at 09:20 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
sennheiser e609
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
@FrankoPanko
Znam da je to klasicni pristup, ali na stranicama Oktave govore o ozvucivanju s dva kondenzatora. Nekako sam nesretan sa zvukom SM57, pa trazim kako dobiti mozda bolji rezultat. MK-012 mi se cini stoga zanimljiv jer bi mogao u kombinaciji s Brauner Phantom AE (stigla nova zvjerka ![]() Aside from vocals, I found the MK-319 to be an excellent mic when used in conjunction with the MK-012 for miking our Marshall and Mesa/Boogie Triple Rectifier electric guitar amplifiers. I setup the MK-012 one feet away from the first 12" driver in the speaker cabinet at an angle and the MK-319 4' back in a rather lively room and I managed to pick up some really nice room ambience with both the MK-319 and MK-012 mics. Both held up to really high SPL levels and I only got them to distort when the neighbours were hammering on my wall.
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Pa sve zavisi čime si ti u stvari nezadovoljan u zvuku gitare ?to se tiče sm57? Tj, ne znam da li ti je palo na pamet da nije problem u mikrofonu već u onome ?to snima?, tj, set up-u pojačala, i gitari.
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]() ![]() ... A ako je zvuk sa pojacala cak i dobar, daj si truda pa probaj eksperimentirat sa pozicijama mikrofona jer sm57 vec pri pomaku od centimetra ili par stupnjeva nagiba daje razlicit zvuk! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Sredjivanje gitare | RokStudio | Razno | 10 | 12-10-2015 05:42 AM |
Gitare | alfom | Audio Software | 3 | 30-01-2009 02:20 AM |
Koji mikrofon za kućno snimanje klasične gitare? | silence | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 13 | 26-03-2008 03:08 PM |
Aston gitare | blags | Gitarska Produkcija | 4 | 08-02-2007 05:46 PM |