|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 |
VIP Member
|
![]()
Sto se tice ovog sto kaze Sumanut da mu je bolja stereo slika u jednoj tocci malo naprijed... i ovo sto kaze OFF da je to radi stojnih valova.
Ha, sigurno ima stojnih valova u sobi koja nije akusticki tretirana, ali ipak postoji tzv. SWEET SPOT... gdje dolazi savrsena zvucna slika (koliko to ona moze biti) iz monitora. Neki monitori imaju tu "tocku" siru, neki uzu... Mislim da treba sjest tamo gdje sve cuje bolje. A naravno i rjesavati stojne valove jeftinim rjesenjima (a dobrim). Npr. oni principi s mineralnom vunom kad se popuni drveni okvir i stavi preko tkanina i to se postavi na kriticne tocke. Bar za pocetak nesto. |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
MAO
|
![]()
elem, nisam siguran, provericu, ali mislim da je bitno da je trougao JEDNAKOKRAKI a ne jednakoSTRANICNI... tako da ne moraju obavezno da daljine od usiju budu jednake medjusobnoj udaljenosti.. i da, sirina bi bila idealna da je 0.7 od visine tog trougla (h).
Time se valjda dobija bolji ugao (mislim 45stepeni a ne 60).. Udaljenost od zida, se racuna tako sto se dve ose koje se seku u centru zvucnika pod pravim uglom (znaci 45 stepeni u odnosu na prednju ravan), e ta osa bi valjalo da je na 70cm od zida.. Ako me neko ospori, uvaticu se za knjigu , pa cu da gi citiram... i jos nesto, stojeci talas moze da prouzrokuje SLABLJENJE nekih frekvencija jer mu se vrh lako moze naci u kontra-fazi sa tom istom frekvencijom koju zvucnik salje. Takav slucaj imam u studiju u kojem radim, da se bassevi cuju najmanje u sredini sobe, cak jako nerealno malo. soba je 4x4... U svakom slucaju oni izazivaju i naglasavanje freq, kao sto ova soba bubnji pri zidovima, ali verujte mi da u centru sobe ima tolko malo basseva da je to smesno. Zato je mixer i sediste tonca pomereno nekih 50cm unapred u toj sobi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Pro Member
|
![]()
Na upustvu za moje monitore (Tannoy), pise da trougao treba da bude jednakostranicni, tj. da je razmak izmedju jednog i drugog monitora jednak razmaku izmedju monitora i glave.
![]() |
#44 |
Member
|
![]()
@Arthur
to se desava meni u sobi....znaci moram da ubijem taj stojeci talas nekako |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Pro Member
|
![]()
kod mene je sve na 1,5x1,5x,1,5 ... dakle jednakostranicni.. i prezadovoljan sam sa stereo imagingom...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
MAO
|
![]()
"..Rastojanje izmedju zvucnika pri stereofonskom slusanju ograniceno je velicinom prostorije i pomenutim zahtevom da zvucnici budu odmaknuti od bocnih zidova. Ako je razmak izmedju zvucnika oznacen sa "b", onda rastojanje slusaoca od baze zvucnika (trougla), oznaceno sa "h" treba da iznosi najmanje 0.7b a najvise 1.1b. Ispunjenjem ovog uslova obezbedjuje se da ugao slusanja iznosi od 50-70%,sto se smatra pozeljnim za postizanje pravlinog stereofonskog utiska. Pri tome rastojanje slusaoca od zadnjeg zida treba da iznosi najmanje 1m."
"...zvucnik treba postaviti na mesto koje je udaljeno najmanje 0,7m od zadnjeg i 1m od bocnog zida. Uz pretpostavku da se slusa u sedecem polozaju, zvucnik treba postaviti tako da geometrijska sredina kutije bude na visini 1.2m..." izvor: "Audio tehnika u radiju i televiziji" Mr. Blazo Guzina (ja polozio sa 10kom ![]() daklem, cini mi se da jednakostranicni moze , al nije najneophodniji... |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Pro Member
|
![]()
ja sam kreten, tj. nemam osecaj za duzinu.. nije 1.5, vec 2.5 do 3m
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
:o Sad ispade da ovi likovi sto prave tannoy nemaju pojma pa su rekli da je dosta 25 cm?
![]() |
![]() |
#49 |
Vibrator
|
![]()
zavisi da li je bas reflex napred ili pozadi..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Pro Member
|
![]()
ukoliko je pozadi?
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Razlika izmedju produkcije i pesme ?? | ugljesa | Audio Produkcija - Tehnike | 29 | 23-04-2009 11:38 AM |
Razlike izmedju HI-FI i studijskih kutija | Klon | Monitoring | 27 | 08-06-2007 05:50 PM |
..razlika izmedju softvera i hardvera.. | lesha | Razno | 17 | 22-06-2006 10:33 AM |