|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |||
mod?rateur analogue
|
![]() Quote:
1. pravilnu impedanciju - znaci nisku 2. dovoljno nizak signal, tzv. 'mikrofonski level' 3. balansirani signal sve troje radi DI BOX. transformator unutra mjenja impedanciju i istovremeno razdvaja signal na dva, jednom od njih zakrece fazu za 180 i tako stvara + i - zilu za balansiranu vezu. automatska posljedica tog procesa je i da je signal 'nizi' u svaykoj od tih zica nego sto je bio na ulazu. Quote:
Prednosti Aktivnog DI BOX-a su: 1. nesto pojacani signal u odnosu na pasivni (pa ces na preampu namjestiti nesto nize pojacanje) 2. omogucuje pasivnim gitarama (telekaster) da 'tjeraju' jako duge kablove (za live) 3. neki od njih posjeduju poseban zvuk koji moze biti pozeljan za odredjeni tip svirke, gitare itd. tako postoje tube DI kao Manley, Aquilar itd. znaci dodaju neku svoju pricu - nemoraju biti linearni. Avalon U5 nije obicni aktivni DI BOX - on je i vise od toga jer ima u sebi pravo pretpojacalo koje na izlazu daje balansirani linijski level. Po tome slicni njemu su jos TAB Funkenwerk V71DI, GT 'The Brick' i 'Ditto' oba cijevasi, mislim i Radial JDV MKIII, Demeter HD-1 tube direct. Mozda sam to trebao reci na pocetku, ali nisu svi balansirani signali isti niti medjusobno kompatibilni , ni po nivou signala a ni po impedanciji. nazivno, i jedna i druga je 'niska' ali nisu u istom podrucju. Quote:
+4dBu balansirani linijski signali - opet kartice, kompresori, jeke, eq - sve profi balansirane sprave |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
mod?rateur analogue
|
![]()
sprave poput avalona su high end pa je takva i cijena.
ali ako vec imas vec nekakvo pretpojacalo, bilo na mikseru, ili na kartici (kao sto je to sad postalo popularno na FF800, M-Audio itd) , samo ti treba DI BOX. Behringer cak nije los, bolji od DOD-a, ako pricamo o maloj lovi. ako mozes odvojiti do 150 EUR, onda BSS ili Countryman 85 - svjetski standard, nema ko ga nije koristio uzivo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
mod?rateur analogue
|
![]() Quote:
za gitaru: ja sam imao JoeMEek VC1Q, pa mi se cini da rabljeni VC3Q , bi mogao bit dosta dobar. jako mi se svidjao taj kompresor na gitari. onda imas jako praktican Platinum Tone Factory (isto se vise ne proizvodi) , preamp mu nije neki, ali dosta dobar DI ulaz. i sl. nisam bas pratio, ali ima sva sila tih prepojacala za po par sto eura. samo nemoj nista s cijevi , ako kosta ispod 500-600 EUR-a. groblje.. pravi tube pre koji radi na 250-300 V se ne moze napraviti ispod te cijene. sve drugoi koristi tzv. 'starved plate' dizajn, gdje se moze 'provuci' s jeftinijm komponentama i nizim naponom i ipak raditi s cijevi - ali je zvuk u k.. (primjer: presonus, Ultragain i sl) inace Avalon je jako skup jer makar nema pravo pojacalo za mic, vec instrumentalno pretpojacalo smanjene snage - ono je vrhunske kvalitete. ma zaboravi to - nije to toliko bitno, osim ako ti i sve ostalo u studiju , ukljucujuci konverter, gitaru i monitoring, pripada slicnoj high end klasi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Moderator
|
![]() Quote:
150EUR a zavrsava posao!
![]() |
![]() |
#15 |
Member
|
![]()
izvinjavam se sto ponovo potezem ovu temu iz mrtvih, ali nesto mi i dalje ne da mira.
elem, kao sto clusterchord rece line in ulaz "ocekuje" signal jacine -10dBu, a to je oko 245mV RMS, zar ne (ako je referentni signal 0dBu = 775mV, kao sto jeste)? sudeci po specifikacijama pasivnih dimarzio magneta koje sam nasao na netu, njhov izlaz je 250mV. ne znam da li se tu misli na RMS ili na peak value, ali pretpostavljam da je u pitanju RMS. dakle, ispada da je signal iz gitare (i to pasivne) dovoljan za line-in ulaz u karticu?? da ne govorimo o aktivnim (kao sto je na primer EMG 81), magnetima kojima je RMS oko 1V, a peak 3V. am i missing something? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
+4 "ocekuje" oko 2 V rms ako me sjecanje ne vara. Quote:
line ulaz ocekuje signal niske impedancije (tipicno 10 Kohm) a gitarski pickup vani daje signal visoke impedancije (tipicno 1 Mohm) ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
kalkulator kaze sledece: x = 1.228V (RMS) Quote:
sudeci po nivoima napona, ispada da je u slucaju consumer opreme dovoljno samo staviti DI BOX izmedju gitare i kompa, dakle bez pretPOJACALA? tako ispada zbog onog -10dBu i RMS-a mojih magneta. cak ispada da bi trebalo i da oslabim signal iz gitare ako imam aktivne magnete, zar ne? ![]() ako neko zna neki link ka strancii gde je objasnjeno ovo u vezi raznih ulaznih/izlaznih nivoa napona i impedansa (mic, line, i ostalo), bio bih vam zahvalan. narocito ako ima neka tabela tih vrednosti, to bi bilo jako korisno (a i da prestanem da vas gusim pitanjima). ![]() i jos jedno pitanje (neumoran sam ![]() ![]() pozdrav! p.s. dosta dobar tekst u vezi decibela i konverzije u napon, snagu, odnos ili sta vec se nalazi ovde: strana 1: http://emusician.com/tutorials/emusi...tified_part_2/ strana 2: http://emusician.com/tutorials/emusi...ystified_part/ |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||||
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
Quote:
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() btw, nisam bio lenj ![]() ![]() pozdrav, andreja p.s. ako je: Z(s) = R + jX ...da li je unutrasnji otpor R, a vanjski X, ili se pod tim terminima misli na nesto drugo? |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
imas na dimarzio stranici podatke o RMS-u koji daju na izlazu. Quote:
![]() al u 2 ujutro mi ne pada na pamet ![]() |
||
![]() |