Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-11-2010, 12:06 PM   #1
quake2
Banned

Default trakasi i njihova upotreba u danasnje vreme

MOD:
Donos sa posta o studijima sa trakasima, jer se tamo prica razvila, a realno ima vise veze sa ovom temom koju je postavio cika Voomighty...

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Joj, ?uti more, ja ne želim ni da se setim tih sprava. Naradio sam se na onom Dascamu MSR16 (šesn'es kanala na pola cola, isti Q kao tvoj Fosnex).

Kad se setim tog vremena, draže mi je bilo da radim na osmokanalnom Tascamu 38 i osmokanalnom Otariju (oba na pola in?a) nego na tim šesnaestokanalnim kasetofonima koji se brzo vrte. Sjebane trake na kojima su prvi i poslednji kanal po pravilu neupotrebljivi, ?iš?enje glava, štelovanje koznakavim test trakama... brrr... a opet bih rado prošao kroz sve to

Pozdrav,

Vasa
Jedno vreme sam u radiju od cetiri trakasa imao na raspolaganju samo dva,i onda...treba pustiti zaredom dvadesetak zaostalih reklama koje traju u proseku petnaestak sekundi sto znaci da imam samo toliko vremena da dok jedna ide izvadim drugu iz kutije, usniram traku,nastelujem pocetak i dignem regler (sva sreca imali smo fade start)...i tako 19 puta zaredom.A eho efekat pri usnimavanju je naravno redovno isao sa druge glave magnetofona u real time-u dok se takodje u real time-u mixaju malcice pripiti tamburasi,spiker, pevaljka i telefoni, i tako....ipak su to bila lepa vremena,sad mi se ukocila ledja i polako coravim od misa i monitora a na sat vremena snimanja obavezno posle ide dva sata editovanja,jebes poso.Nego....to su sve price,da vidimo mi,tj oni koji nisu probali,kakav se ZVUK dobija sa Fostexa e16.Snimio sam kratke fajlove da ih ne bi sakatio u MP3.Gibson u Marshal avt50 sa 4 puta 12 boxom novije proizvodnje.Na boxu c414 u MCI,sm57 u UA6176 i kao room c451 u D&R.Sve to direkt u Fostex sa plusicem od 8db a posle toga isto u MacPro sa RME adi8ds konvertorima.Znaci malo neravnopravna borba jer Fostex u analognom svetu nije toliko jak kao adi u digitalnom,trebao bi Tascam na 1inch i onda je to,to....nebitno.Na kraju sam stavio jedan od boljih tape simulatora na traku iz kompa,da se ima uvid i u to,mada mislim da su im svi ti tape simulatori pomalo zamlacivanje ako se vec kopira traka,trebalo bi napraviti konvertor koji ce da primi dvadesetak,tridesetak DB u plusu i da se pri tome ponasa kao traka i sve to lepo sabija na nulu ali....ko ce sad sa tim da se muci kada se kesh super uzima i na softu uz dobar marketing.Uglavnom evo traka spremnih da se kasnije sa njima vec nesto radi u mixu,bez ikakvih efekata....Fostex je glasniji ali sta cemo sad,ko je kompu kriv sto je glup.

Last edited by Bockie; 03-12-2010 at 01:02 AM.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 16-11-2010, 12:14 PM   #2
quake2
Banned

Default Re: Studiji sa trakasima...?

...jbg,ne moze wav da se upload-uje ovde,evo ga onda ipak mp3.
Attached Files
File Type: mp3 mac.mp3 (154.1 KB, 574 views)
File Type: mp3 Masey Tape head.mp3 (158.2 KB, 574 views)
File Type: mp3 fostex.mp3 (262.2 KB, 592 views)

Last edited by quake2; 16-11-2010 at 12:17 PM.
Old 17-11-2010, 12:57 PM   #3
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

i onda kazu da nema analogne bratije
e ajd sad nek svako kaze sta su subjektivni razlozi koriscenja doticnog medijuma, i koje su omiljene aplikacije.

Ja jes da ga nemam, ali otkidam na bass gitare snimljene na 2", neki tvrdji crunchy bubnjevi, i vokali... to sabija na tape.

...i otkud vam toliko trake? prepeglavate iste, imate lager, samo repro glava...?

poZz
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2010, 11:14 PM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ima li smisla B77...?

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2010, 11:26 AM   #5
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ima li smisla B77...?
Ima,bilo bi dobro da je B77 MK2.Ima smisla za proturati nesto kroz njega ili bounce-ovati mix na njega.Nije to bas Studer ali je sigurno mama za 90% dvokanalnih trakasa.Na njega naravno bez bojazni ide profi traka i glave mogu da giljaju i po 10 godina.Dobra strana je sto ni delovi nisu tako skupi kao za bas Studer,nadam se da ih jos uvek ima...Bilo bi dobro da ga prvo malo poslusas na nekim dobrim monitorima,prilicno je on...koji izraz da upotrebim....cist....ili ....transparentan....u odnosu na ostatak artiljerije i nije bas da ga preterano teras u crveno.Pozzzzz
Old 22-11-2010, 10:57 PM   #6
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Sad citam neke reviewe i strane reel forume,jedva sam shwapski preveo, i mogu ti reci da dosta ljudi govori da je ipak A77 bolji. Pa... B77 je eventualno nesto preciznija masina,neke prcaboce,itd, ali da je bolja half track verzija A77-ice. Ima izvesni mod. da se rese ulazi i da je... ..."trakaskiji" sound. B77 je vec savremenije pravljen,dosta integralnih kola resava neke stvari u zvucnom delu koje su kod A77 resene na solid state nacin... E jbmlg...mozda cak njega nabavim...

Kaze mi Rogina da je to sve bezveze...!

...moguce...jbg...

Ali nije ni sav popularan mjuz (pa i na svetskom trzistu) napravljen sa nekim skupljim sistemima...vec su to razni interfejsi i kartice koje svakako ne spadaju u hi-end...

Last edited by Bockie; 23-11-2010 at 12:20 AM.
Old 23-11-2010, 12:55 AM   #7
quake2
Banned

Quote:
Sad citam neke reviewe i strane reel forume,jedva sam shwapski preveo, i mogu ti reci da dosta ljudi govori da je ipak A77 bolji. Pa... B77 je eventualno nesto preciznija masina,neke prcaboce,itd, ali da je bolja half track verzija A77-ice. Ima izvesni mod. da se rese ulazi i da je... ..."trakaskiji" sound. B77 je vec savremenije pravljen,dosta integralnih kola resava neke stvari u zvucnom delu koje su kod A77 resene na solid state nacin... E jbmlg...mozda cak njega nabavim...

Kaze mi Rogina da je to sve bezveze...!

...moguce...jbg...

Ali nije ni sav popularan mjuz (pa i na svetskom trzistu) napravljen sa nekim skupljim sistemima...vec su to razni interfejsi i kartice koje svakako ne spadaju u hi-end...
Nisam radio sa A77,tako da za njega neznam nista.Za B77 ti rekoh...to je sigurno majstorski napravljena i pouzdana masina,drndao sam po njoj godinama bez ikakvih problema dan i noc,to je sto se tice konstrukcije,pouzdanosti itd.....e sada.....sto se tice zvuka ako ocekujes ONU mast,nije to bas to ali nije ni da nije mast....napisah ti da ga prvo probas.Nije bas ni da je bezveze,zavisi sa cime se poredi.Za mene je to i dalje prihvatljivija varijanta od ulaza u komp,za Roginu je to i dalje losija varijanta od A80.Prica je ista,samo je ugao gledanja drugaciji.Pozzzz
Old 23-11-2010, 01:03 AM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Znam...jbg...

Ali pazi, dobijao sam zanimljive rezultate sa Rotel dekom (obicna "kazeta"),a ovo je 8 puta siri zapis i skoro 4X veca brzina,mora da svira...!

Ma nabavljam A77 il' gotovo...!

Last edited by Bockie; 23-11-2010 at 01:13 AM.
Old 23-11-2010, 02:34 AM   #9
quake2
Banned

Quote:
Znam...jbg...

Ali pazi, dobijao sam zanimljive rezultate sa Rotel dekom (obicna "kazeta"),a ovo je 8 puta siri zapis i skoro 4X veca brzina,mora da svira...!

Ma nabavljam A77 il' gotovo...!
Mozda naletis i na A80 povoljno.Kod nas ih je bilo tri komada,u radio NS-u koliko se secam jos par itd,sigurno barem 40-tak komada u Srbiji....nije to moglo bas sve tek tako da se razgrabi i spakuje u neki studio,pre ce biti da barem pola njih skupljaju prasinu negde.Jedino sto je on za delove bio bas,bas skup....ne znam kako tu sada stoje stvari.Ali kraljevska sprava sto se dvokanalaca tice za mene je ipak c37 a to na zalost ne videh odavno.

Last edited by Bockie; 23-11-2010 at 10:10 AM.
Old 23-11-2010, 10:10 AM   #10
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Videh ja, ali je za njega u "onako" stanju trazeno 1100e...

I A80 u iole stanju nije nista puno manje...

jegi ba...to cu kad porastem...

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules