Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-09-2009, 01:39 PM   #61
IK
Member

Default Re: Adam A7 vs KRK VXT6

[quote=slowstar;257227]
Quote:
Ja sam cak apsolutni protivnik i cuvenih PMC monitora, koji imaju "dosta bassa" upravo zbog toga sto oni zahvaljujuci tzv "transmission line" sistemu sviraju ono cega NEMA, tojest, sve u njima ispod 100 hz je laz i prevara, a o tome koliko ti basovi "frfljaju" i "muljaju" i da ne govorim,
Slusao sam PMC u razlicitim rezijama i nisam stekao takav dojam. Barem ne sto se muljanja tice, iako sam kod jednog modela primjetio laganu "loudness" krivulju, no sve je bilo uzasno jasno i definirano. Posebno podrucje ispod 100 HZ. Na 2 modela koja sam imao priliku isprobati, bilo mi je nevjerojatno koliko se jasno cuju suptilni pomaci na EQ, kompresoru ili pak nekom subbass generatoru...

Sto se ova dva modela tice, ja sam za A7.
IK is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2009, 01:48 PM   #62
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Ne mozes ih koristiti "vodoravno" jer kutija nije dizajnira da bude tako pozicionirana..ukratko

Ja Adame postavljam vodoravno, kao ?to koristim i druga dva para monitora vodoravno...

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2009, 01:57 PM   #63
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ne mozes ih koristiti "vodoravno" jer kutija nije dizajnira da bude tako pozicionirana..ukratko
Ne postoji nista specificno u dizajnu zvucnika, osim fizickog polozaja tweetera i mid/woofera, sto bi unapred odredjivalo kako se odredjeni par monitora treba koristiti, svaki ce se razlikovati kada se postavi horizontalno i kada se postavi vertikalno. Kao i uvek, paznju treba obratiti na pozicioniranje zvucnika.

U sustini, "prirodan" je "vertikalan" polozaj, kada je tweeter gore, a mid/woofer dole (tako se zvucnik dizajnira). Raznih pozicioniranja ima upravo zato sto ljudi na sluh procene sta im omogucuje da ostvare bolje rezultate, ako ih ostvare, naravno.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 29-09-2009 at 02:21 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 29-09-2009, 08:19 PM   #64
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

a comb filtering?
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2009, 06:09 AM   #65
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
a comb filtering?
sta/koji/gde/kakav comb filtering?

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2009, 05:27 AM   #66
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Jos jedan glas za Krk, imam "osmice" i mogu reci da je to ultra podcenjena kutija...

Ako su u pitanju RP8, radio sam na 10-ak parova kutija do sad u zivotu, i u glavnom rezultati bili slicni, ali na RP8 sam uvek bio zbunjen, mozda je to bilo i zbog prostorije u kojoj sam radio koja je blago receno losa, ali povucen tim iskustvom ne bih uzeo RP8, sto ne znaci da su lose, samo govorim o svom iskustvu i subjektivnom dozilvljaju, ali bih voleo da cujem tu drugu V seriju, posto planiram da u skorije vreme se podnovim ili sa A7 ili V6:S. Ali s obzirom da vise volim flat zvuk sa manje bas-a mislim da ce A7 da padne i da ostane chitav
Jan is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2009, 09:21 PM   #67
milos
Pro Member

milos's Avatar

Uzeo danas A7 - hvala Leshi i Divineru sto su me danas istrpeli
U radnji kada sam slusao - VXT6 mi se cinio dosta "boomy"(mada verujem da je taj bass malo zategnutiji kada imas akusticki sredjenu prostoriju ) i manje detaljniji od Adama.Kao sto Lesha kaze, vise mozda vuce na hifi zvuk i na prvo slusanje se slazem. U Artistu je bio Dynaudio BM6a MK2 sto mi se cinio isto kao jako dobar zvucnik sa zategnutijim i prisutnijim low-endom nego sto to ima Adam .Na prvo slusanje kuci , stare dobre ploce zvuce dobro (slusam wav Jean Michel Jarre Oxygene album )- sve je nekako dobro izbalansirano i zalepljeno narocito prvi i drugi deo , vec kod cetvrtog dela cujes kako trek pocinje filtrirano pa kako se postepeno razvija, razni visoki "swooshevi " i hihats na ritam masinama se ubacuju i popunjavaju gornji spektar ali dzaba, elementi mixa se nekako separisu i mix nije dobro zalepljen kao prethodni trekovi a to se cuje...
Drugo, stereo slika na ovim monitorima je detaljna i tu nema price . Panovi,kvalitetan reverb, delay efekti - jako dobro se cuje.
Izgleda da nisam dobro pozicionirao zvucnike jer kada paniram neki hi-hat drugacije zvuci na levom i desnom zvucniku , mada kada se unesem u jedan i drugi kontam i kada menjam polozaj glave - cujem raznorazne nijanse kako se zvuk odbija od slusne skoljke i onda nekako mogu da nadjem sweetspot da podjednako zvuce...
Isto tako jedan zvucnik sam morao za 1mm da pomerim na volume knobu da bi se izjednacio sa drugim.Ne znam da li je neko imao slicna iskustva.
Moderna elektronika je vec druga prica, cuje se jasna separacija elemenata , svaki mozes da izdvojis iz mixa , za sada malo nedostaje bassa ali verujem da se drugacije cuje u akusticki sredjenoj prostoriji (sto moja nije...)
Eto, jos se navikavam na ovaj monitorski zvuk jer sam citav zivot slusao Hi-Fi
milos is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2009, 10:27 PM   #68
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

ostao je cd kod nas, javi ako treba da ti saljemo
mala ispravka, u pitanju je bio dynaudio bm5a.
drago mi je da ti se svidjaju i nemoj da brines, i kod mene kuci postoji mala razlika u jacini izmedju monitora, naravno treba vremena dok se potpuno ne razrade i dok ih ne upoznas, kao i kod ostalih.
mislim da nisi pogresio sto si njih izabrao, srednji opseg je detaljniji od krkova a to je i najvaznije.

u zdravlju te sluzili i dosta dobre muzike na njima slusao i pravio
lesha is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2009, 12:29 AM   #69
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha View Post
ostao je cd kod nas, javi ako treba da ti saljemo
mala ispravka, u pitanju je bio dynaudio bm5a.
drago mi je da ti se svidjaju i nemoj da brines, i kod mene kuci postoji mala razlika u jacini izmedju monitora, naravno treba vremena dok se potpuno ne razrade i dok ih ne upoznas, kao i kod ostalih.
mislim da nisi pogresio sto si njih izabrao, srednji opseg je detaljniji od krkova a to je i najvaznije.

u zdravlju te sluzili i dosta dobre muzike na njima slusao i pravio
Lesho koja je cena za Bm5A u Artistu?
Jan is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2009, 12:33 AM   #70
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

imas pm
lesha is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules