Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-10-2007, 10:40 PM   #1
Nemanja Filipovic
Member

Nemanja Filipovic's Avatar

Default refren

Zanima me koliku razliku izmedju refrena i strofe pravite.....ali ne melodijsku..
ona se nekako i podrazumeva...
nego koliko je podupirete aranzmanski, instrumentalno i ritmicki u odnosu na strofu..
pitam za prvenstveno u domenu popa...u roku je uglavnom iz klina u distorzije..tako da pitam:koliko vi posvecujete tome paznju(ako i u opste)...eto nadam se da nije glupo pitanje.....ali znaci mi vase misljenje...
jer dosta dugo razmisljam o tome kako neki refreni zvuce jako i bez neke narucite muzice podloge u nastavku strofe
Nemanja Filipovic is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2007, 11:47 PM   #2
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: refren

ukratko? zavisi.

duga pricha.. a razlikuje se od pesme do pesme.. od stila do stila.. chak i ako se drzish jednog zanra, nemozzesh se drzzati iste formule.. ponekad refren ispraznim skroz da bi bio "jachi".. a ponekad chak i prepunim.. iz istog razloga.. zavisi od previshe stvari.. radi po sluhu, to ce te daleko dogurati..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2007, 06:06 AM   #3
Nemanja Filipovic
Member

Hvala.......
Old 10-10-2007, 08:31 AM   #4
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Zaista se razlikuje od pjesme do pjesme, no veliku razliku čini također da li se refren nastavlja na istu harmoniju (uz adekvatne dodatke) ili se harmonija za refren mijenja (kod mene je ovo čest slučaj).

U svakom slučaju, refren bi u pravilu trebao sadr?avati u prvoj ili posljednjoj liniji naslov pjesme. Imati kvalitetu "podizanja" - on je emotivni i glazbeni klimax - i kontrast u odnosu na verse/pre-chorus/bridge.

Promatrajući svoje pjesme mogu reći da su mi refreni u odnosu na strofe:
S aspekta teksta
- manje filozofski i opisni, jasniji, jednostavniji i poruke su shvatljive većini normalnog puka
- lako pamtljivi (u većini slučajeva)

S aspekta glazbe:

- sve je podređeno stvaranju atmosfere, takva je instrumentacija...
- promjena tonaliteta (vrlo često)
- pjevna laga je vi?a, a boja opet podređena stvaranju atmosfere - mo?da se koristi tanki falset, umjesto punog glasa... mo?da upravo obrnuto...
- ima vi?e "ukrasa" (nije pravilo), ritam je drugačiji ili sna?niji

............. nastavljam kasnije... sad odoh snimiti klavir koji me izluđuje danima... Nisam svirala tjednima i ono "efekt pokvarenog metronoma" me prati
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2007, 10:08 AM   #5
Nemanja Filipovic
Member

........sa srecom
Old 10-10-2007, 11:59 AM   #6
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by ANITA View Post
S aspekta teksta
- manje filozofski i opisni, jasniji, jednostavniji i poruke su shvatljive većini normalnog puka
- lako pamtljivi (u većini slučajeva)

S aspekta glazbe:[/U]
- sve je podređeno stvaranju atmosfere, takva je instrumentacija...
- promjena tonaliteta (vrlo često)
- pjevna laga je viša, a boja opet podređena stvaranju atmosfere - možda se koristi tanki falset, umjesto punog glasa... možda upravo obrnuto...
- ima više "ukrasa" (nije pravilo), ritam je drugačiji ili snažniji
sa aspekta teksta - razume se. to je pravilo "komercijalne" muzike. da bi neko poslushao pesmu, mora da chuje refren i da mu se svidi.. a ako je sama strofa prepucana dubinski, onda mora refren da bar u nekim linijama prati "trend" postavljen strofom..

primer:

ja jesam jak na rechima, ali rechi su mi slabe,
moja gitara ne shtima, te je s tobom shtimam dzabe
ti si mi note na klaviru, al mi uvek fali jedna,
ja trazim bes u miru, ja tebe nisam vredan

refren:

ti si mi bila ochi, ti si mi bila shake
bez tebe, ko bez moci, bez imalo snage
koracham chudnom shumom pitkih kiselina
sa mirisom karmina i ukusom benzina
ti si mi bila njuh, ti si mi bila sluh
ti svet si mi bila i ti krv si mi pila
ali zelim te josh uvek isto kao prvi put! - break u refernu

shto se harmonije tiche, mora da se dodje do kulminacije slushaoca. ako ne uspe, nemash pesmu.
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 18-10-2007, 04:40 AM   #7
oliver10
Banned

Nemanja komponujem preko 15 godina i slazem se s kolegama da pesma moze da se uradi na drugaciji nacin da bi se dobili dobri rezultati pri aranziranju refrena.
Ja bih ti ipak preporucio da o refrenu prvo razmisljas kompozitorski.Znaci kao sto je Anita rekla pesme imaju dva(logicno)ulaska u refren.
Prvi kad ulazis u refren pocetnim akordom strofe i drugi naravno kada to radis nekim drugim.
Razmisljaj ovako u prvom slucaju:
Da bi refren "pukao" imas dva nacina.
1.Izmedju strofe i refrena ubaci predrefren gde bi ti se melodija spustala u odnosu na melodiju strofe tako da kad u refren udjes pocetnim akordom strofe imas dovoljan prostor za melodiju refrena a da nemoras da ga dizes tonalno(nadam se da sam se dobro izrazio)u odnosu na strofu.
2.U slucaju da ne postoji predrefren,da bi se refren razlikovao od strofe i "pucao"primoran si da melodija bude za oktavu visa od strofe.

U drugom slucaju praksa je ulazak iz molske strofe u durski refren(recimo strofa iz A-mola refren ide u C dur)
Tu ti je posao olaksan jer ce ti se tako refren mnogo lakse "odlepiti" od strofe.

S obzirom da nemam nikakvu muzicku skolu izvinjavam se ako sam nesto obajsnjavao isuvise "nepismeno",ali za dobru pesmu je potreban samo talenat,kreativnost i praksa.Pravila ces sam usput shvatiti.
Nadam se da sam bar malo pomogao.

Last edited by oliver10; 18-10-2007 at 04:43 AM.
oliver10 is offline   Reply With Quote
Old 18-10-2007, 04:26 PM   #8
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Vidis ovako-celu kompoziciju tj, pesmu moras sire da posmatras. To znaci da sam moras pre svega da sagledas formu, buducu atmosferu i karakter tvoje pesme (tuzna maglovita, agresivna itd.). E to zatim povezujes sa svim muzickim komponentama (melodijom, ritmom, harmonijom, zvucnom dinamikom, u redjem slucaju metrom)-koje ce, i u tvom slucaju, napraviti razliku izmedju strofa i refrena. Pa tako ako ritam bude izrazajniji u refrenu, ostale komponente (ne sve) bice podredjene u drugi plan itd...sto znaci da refren, koji predstavlja kulminaciju, ne mora biti „prenatrpan“ brojnim instrumentima i distorzijama da bi se uocila razlika! Hocu da kazem da refren ne mora uvek da zvuci „punije“ od strofe, samo treba biti karakteristican po nekoj od navedenih komponenata, sto ce doprineti da slusaoci bas po tome i upamte pesmu.Bitan je i tonalni plan-trebao bi pri izradi "aranzmana" vec u napred da znas tonalni i modulacioni plan(da li ce to biti modulacija tonalnim skokom, koja je prisutna u vecini pesama.ili neka druga).Takodje mozes upotrebiti tonalni kontrast izmedju tvoje strofe i refrena-strofa ti je u jednom, a refren u drugom tonalitetu-ali to se ne moze ostvariti tonalnim skokom, sto je slucaj u zadnjim refrenima pri krajevima pesama, vec nekom manje osetnom modulacijom (hromatskom ili enharmonskom) tako da slusalac cak i ne primeti promenu tonaliteta izmedju strofe i refrena. Naravno sve ovo je povezano i sa tekstom-odnos muzike i teksta. Sto se tice izbora instrumenata, trebalo bi takodje da bude povezan sa tekstom itd, itd...Nadam se da sam ti barem malo pomogao..pozz

Last edited by Nemania; 18-10-2007 at 04:32 PM.
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 18-10-2007, 04:48 PM   #9
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Ljudi, samo nastavite pisati, super ste!

Ali ne trebamo se obraćati Nemanji F. kao (jedinoj) osobi kojoj treba poučavanje. On je postavio temu kao ?to bi mogao i svatko drugi (nije svatko tko pita neznalica, već osoba koja uči.., a učiti mogu i oni koji već puno znaju)... a mi smo tu da govorimo o vlastitom mi?ljenju, načinu, znanju... i nekako je razmjena najugodnija bez ufuravanja u ulogu učitelja. Sla?ete se?
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 18-10-2007, 05:18 PM   #10
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

oooooouuuu jea!

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules