Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-03-2007, 08:05 PM   #1
relis
Senior Member

Default dojmovi...

Bio je to jedan od "onih dana", kad je sve po tvom. Naime, prosle subote otisao sam s frendom do Beca u Klangfarbe dati dusi oduska. Djevojke ostavili u Graz-u u sopingu da ne mrguju, a mi pravac Klang.
Evo dojmova o sintevima tih 5-6 sati sa odredjene distance:

Poly Evolver Keyboard - Dopao mi se sint. Ima specifican zvuk. User interface je ugodno poslozen, s lijeva nadesno kako nastaje zvuk, od waveformova do delaya i amplifiera. Imam primjedbu da nije bas preraznolik zvucno. Kao da nema prevelike razlike izmedju npr. basa i padova, samo nekoliko poteza. I da, pad moze zvucati toplo na PEK-u. Uvjerio sam se. Ali velim, sve je na istu foru. Nije to ni lose, dapace, al za onog tko ima par sinteva sa strane.

Oasis - prosvirah 10 min. Ma to je malo bolji Extreme. Ne vrijedi te pare, ak cemo o zvuku. Tko to ide kupiti na foru da ce dobiti nekoliko sinteva u jednom, sto se tice zvuka, taj je lud.

Clavinova - probao par Clavinovi, ne znam ni sam koje sve. Sto skuplje to bolje. Isto vrijedi za Kawai-e.

Radias - nakratko probao. Nisam mu dao vise sanse. Zvucao mi preumjetno. Sterilno. Ne znam vise.

SH-201 - fuj

Andromeda - vise-manje ocekivano. Dobar je sint. Jako dobar. I vrlo raznolik. Ne dopadaju mi se basevi. Previse lupaju. Nisu, onako, elasticni. Mozda je uzrok neki "bass-boost" ili sto, al ne volim to. Nije bitno. A6 mi se cini kao sint za pozadinu, kao da nije za prvu liniju, ali prati vrhunski old-school zvukovima. Dobri filteri, ali ne vrhunski. Efekti isto. Razlika izmedju waveformova i nije ponekad razluciva kako bi covjek zelio. Ali sve to ne umanjuje prvu klasu andromede. A opet, po drugoj strani, 2 i sitno tisuce eura je puno nofca. Pogotovo kad ima sinteva kao sto je...

...Korg microX - 700 eura. ljudi Bozji, kako ovo malo plastike zvuci. Ama nisam mislio da bi me Korgov zvuk mogao oduseviti (da ga bar ne poznam::, ali ovaj sint je ucinio upravo to. Par put sam ga isao iznova isprobati da provjerim dal je istina sto sam si zamislio, ali svaki put isto. Stringsevi i padovi, mmm.... Dogodilo mi se slicno sa Micron-om, al valjda sam sad malo pametniji. Po meni, microX je vrlo upotrebljiv preset-sint. Jer, tesko je to editirati. Pa i preko kompjutera, kakvo god da je sucelje, nije neki san. Jako dobri efekti.

No, i to je to. Jel? Je. Nee...

Spectralis - isprobavao sam nesto s frendom, al ga nismo uspjeli skuziti. Joj kak je ruzan sint, opce nemam volje ga svirati. Al, nasli smo nesto analognih zvukova i nije lose. VCF-ovi su vrlo ok. Ne znam puno, nemojti me nista pitati...

Fusion - ajme majko, izgleda ko igracka. Stvarno. Prije bi ga dao u Turbo Limac na prodaju nego u Klangfarbe. Ni zvukovi me nisu nesto ocarali. To bi trebao biti usporedivo sa EX5-icom?!? (duga prica, ko zna...)

Martix6 - je, imaju jednog matrixa 6 na prodaju za nevjerojatnih 800 eura. Pa sretno im bilo... Nit mi smrdi, nit mirise. Al oko 300 eura vrijedi.

I tako, to je to. Jos sam prosvrljao K2600, Triton rack, microKorg, Motif6, Fantom, al nedovoljno za ikakve impresije.

napominjem, ako vam ova moja razmisljanja uzrokuju kakve tegobe, javite se vasem lijecniku ili ljekarniku. ali nebi trebala, jer su cisto subjektivna..
relis is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2007, 08:40 PM   #2
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Re: dojmovi...

Zahvalan na utiscima posebno za PEK, posto mi je izmakao ispred nosa u Minhenu.
Sto se Radias-a tice potpuno se slazem - ni tamo ni vamo plus dosadno. PRobah Moog Voyager Electric Blue...sta reci ...tuga pregolema ostala u dusi, posebno posle cene 3300 eura!!! Nikada se nisam nesto posebno lozio na analogiju ali ovo me je oduvalo (znam da se sada stari ANALOGCI (cluster, solaris) sigurno smeju)...kao je to zategnuto i brzo, kakav atak, masnoca i sirina :o....
dok se nista od toga ne moze reci za mladjeg mu brata Phatty-ja, analogija zarad analogije, nimalo me nije impresionirao. Probah jos Virus TI, jednostavno must za sve koji vole VA sintove. Malo sturo ali dovoljno da zagolica mastu.
Ajmo ostali ...impresije o spravama koje ste probali
Old 13-03-2007, 10:00 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Super vikend

Raci mi, kako ti je izgledao EX5, kad si dosao kuci (bar AN i VL deo)?
Old 14-03-2007, 05:57 AM   #4
relis
Senior Member

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Raci mi, kako ti je izgledao EX5, kad si dosao kuci (bar AN i VL deo)?
Kao i uvijek. To je neka neraskidiva veza izmedju nas... A bas AN i VL dio najmanje upotrebljavam i volim na njoj. FDSP je puno veci igrac, koji omogucava od masne kopije Rhodes-a do ambientalnih tekstura FS1R-a.
Old 14-03-2007, 09:55 AM   #5
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Quote:
Originally Posted by relis View Post
koji omogucava od masne kopije Rhodes-a
Ovo bih voleo da chujem..jel mozesh neshto da odsvirash na tom presetu, pa da uploadujesh?
MHz is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2007, 07:24 PM   #6
relis
Senior Member

Quote:
Originally Posted by mhz View Post
Ovo bih voleo da chujem..jel mozesh neshto da odsvirash na tom presetu, pa da uploadujesh?

Evo, snimio sam neku improvizaciju na modificiranom presetu. Bez efekata. Htio bi da mi upuceni kazu koliko je to dobro, buduci da Rhodes poznajem iz bezbrojnih snimaka, ali nisam nijednog probao uzivo.

http://www.b3ta.cr3ation.co.uk/data/...5inkognito.mp3
Old 16-03-2007, 11:18 AM   #7
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
Ajmo ostali ...impresije o spravama koje ste probali
Novina kod mene je Roland JD-800 koga nedavno pazarih ovde na forumu. Prva zapazanja su oko njegove tezine. Nisam ga merio ali ispod 15 kila nije(otpale mi ruke noseci ga 50 metara). Zvuchno, JD je impresivan. Masni i predebeli bass-evi, odlichni padovi, a bogami i jako lepa reprodukcija analognih lidova. Najbolja stvar kod njega je sam editing. Svaki zvuk se moze(i ne mora) sastojati od 4 patch-a. Za svaki od patch-a postoji 128 razlicitih waveforma, koje odvojeno editujes po volji (tip: sva 4 patcha sa istim waveformom ali razlichitim attackom i reliseom daju prave "zivotinjske komade" zvukova). Efekti su pristojni, ako ne i odlichni. Velika mana mu je nedostatak arpedjatora, kao i plastika koja chini 80% ovog instrumenta. Mada, da su ga napravili od metala bilo koje vrste, bio bi "pretezak" za kupovinu ( i finansijski i fizichki).
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2007, 10:13 AM   #8
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Zvuchno, JD je impresivan.
Odlično! Sada ljepo dođi ovdje na JD demo contest:

http://acapella.harmony-central.com/....php?t=1416674

Ne brini. Ja sam jedan od ogranizatora i nema? čega da se pla?i?. Ako ti se neda raditi, mo?e? doslovno poslati white noise profuran kroz filter preko Sample and Hold LFO-a. Ovdje su ti demoi koji su poslani do danas:

http://acapella.harmony-central.com/...4#post20913754

Quote:
Svaki zvuk se moze(i ne mora) sastojati od 4 patch-a.
Ne. Na JD-u zvuk se sastoji od 4 Tone-a. ;-)

Quote:
Za svaki od patch-a postoji 128 razlicitih waveforma
Ne. Na JD-800 postoji samo 108 waveformova. (znam ih gotovo sve napamet, kao i zvuk svakog). ;-)

Quote:
Efekti su pristojni, ako ne i odlichni.
Na efektima treba dosta raditi i iz prva ne daju pre impresivne rezultate. Međutim, ako uzmemo u obzir da je to 7 međusobno neovisnih efekata u seriji (od kojih su posljedna 3 jo? paralelno vezana na prva 4) onda je jasno da ne pali "iz prve" - treba malo čitati, pa malo isprobavati.

Također, ne zaboravi kristalnu čistoću JD zvuka! Tu prije svega treba zahvaliti 44.1 kHz enginu i 44.1 kHz waveformovima, kao i činjenici da isti nisu kompresirani. Kasnije će JV i Super JV pasti na jadnih 32 kHz, a uvodi se i kompresija slična mp3-u koja dodatno sakati zvuk.

Zanimljivo je da su na XV-5080 svi waveformovi kompresirani (slično ko mp3) osim onih koji su prebačeni sa JD-a! Mislim da ti to najbolje govori koliko i sami Rolandovi devloperi / dizajneri po?tuju JD !! Dodajmo tome i podatak da su ti wavovi na 44.1 kHz dok je ostatak wavova na 32 kHz (samo je upsampliran na 44.1 zbog enginea koji je 44.1). Zato sam razmi?ljao da prodam JD po?to ga "imam" u XV-u, ali d?aba, filter nije isti. Onaj na JD je totalna analogija u high-endu.
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2007, 11:27 AM   #9
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by relis View Post
Bio je to jedan od "onih dana", kad je sve po tvom. Naime, prosle subote otisao sam s frendom do Beca u Klangfarbe
U kojem dijelu Beča je to točno i kako najlakše doći?

Ja ću sada svaki vikend biti u Beću sa biciklom (mislim, idem autom, ali furam i bicikl). Bio sam zadnji puta u 8. mjesecu prošle godine kada sam kupio D-70. Grad je fakat super, ali nisam imao vremena pogledati ga malo pobliže. Pošto ima jako puno toga za pogledati, trebati će ići barem 10 puta. A da spojim ugodno s korisnim, furam i bicikl i naravno fotić. One nove zgrade su me također oduševile (nisam bio 15 godina u Beču i mnogo toga se je promjenilo). Obzirom da mi je auto sav pun hrđe i da nebude prošao sljedeći tehnički, odlučio sam da barem onda ima neku korist do sljedećeg pregleda.

Što se dućana tiće, pretpostavljam da ima toga još, a najviše me zanimaju oni second hand muzički dućani. Tako se je i rodila ideja da idem biciklom da mogu doslovno svaki dućan u svakoj ulici detaljno proći. Ja znam da kod njih kada imaš ogrebotina po uređaju tamo ti to odmah ruši cijenu - e pa neka ima što više ogrebotina, Tomice će to da kupi!!!

Daj mi podatke o svi dućanima tamo, a ja ću ti redovito slati reporte. Zadržavam pravo prvokupa na licu mijesta ukoliko mi se navedeni artikal sviđa!!
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2007, 01:32 PM   #10
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

[QUOTE=Don Solaris;149477]Odlično! Sada ljepo dođi ovdje na JD demo contest:
Ne. Na JD-800 postoji samo 108 waveformova. (znam ih gotovo sve napamet, kao i zvuk svakog). ;-)

Na to sam i mislio, lose sam so "odrazio".
silicon science is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules