Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Zoran Vračević - Vrač

Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...)

Thread Tools Display Modes
Old 11-08-2006, 01:23 PM   #21
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Primena Master Buss kompresora

Quote:
Originally Posted by Ivan
slusao sam novu Mariju Serifovic koja je napumpana -8
A ko je napumpao?
Old 11-08-2006, 01:27 PM   #22
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
A ko je napumpao?
Old 11-08-2006, 02:06 PM   #23
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

sorry za o.t.
k-metering bi trebao da razresi loudness war.
lesha is offline  
Old 11-08-2006, 03:27 PM   #24
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha
sorry za o.t.
k-metering bi trebao da razresi loudness war.
problem je sto (koliko vidim) ljudi nisu bas odusevljeni sa njim...i malo ga ljudi koristi...

uostalom...ispravno je koristiti usi a ne oci, zar ne?
zvincic is offline  
Old 11-08-2006, 05:13 PM   #25
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by zvincic
uostalom...ispravno je koristiti usi a ne oci, zar ne?
tolerancija usiju na jacinu se menja, a ono sto vidimo - vidimo.
meni je dinamika ipak zakon.
lesha is offline  
Old 20-08-2006, 03:45 PM   #26
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

E,bas me zanima,ja nikad ne stavljam nista na masteru,doduse samo kompresujem grupe,vrlo cesto drumove ne kompresujem jer se bavim hiphopom pa koristim dosta gotovih samplova(kick,snare,cinela..),pa uvek nadjem tu boju koja mi odgovara pa ne kompresujem...Hocu da kazem da na masteru nikad ne stavljam nista i kad mi izadje stvar iz miksa obicno je oko -15,nakon toga na exportovanu stvar u lancu stavim neki eq i L3,i onda korigujem freq eq-om(ako je potrebno) i sve to napumpam limiterom do nekih -11 do -10....Da li gresim???
Jan is offline  
Old 20-08-2006, 05:20 PM   #27
Max
Pro Member

Naravno da ne ...... ako je za utehu .... prilicno je slicna situacija kod mene ..... doduse , ja mrzim pumpanje ( mislim kad se efekat pumpanja cuje ) ... doduse ne znam da li uopste postoji pojam greske .... cak i da radis potpuno naopako ????

Pozdrav
Max is offline  
Old 20-08-2006, 05:43 PM   #28
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
Naravno da ne ...... ako je za utehu .... prilicno je slicna situacija kod mene ..... doduse , ja mrzim pumpanje ( mislim kad se efekat pumpanja cuje ) ... doduse ne znam da li uopste postoji pojam greske .... cak i da radis potpuno naopako ????

Pozdrav

E,pa coolMeni je pojam masteringa jos uvek malo nejasan...ali sam skapirao da masteringom treba u glavnom da podignem nivo mixa a da pri tome mix ne izgubi smisao koji sam zeleo da postignem,i da se ne cuje izoblicavanje,ali se trudim da kad koristim limiter se ne cuje da se nesto izoblicilo,sto mi se recimo dok nisam neke stvari znao pre 2,3 godine cesto desavalo pa sam cupao kosu ....pozdrav
Jan is offline  
Old 20-08-2006, 08:14 PM   #29
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan
E,pa coolMeni je pojam masteringa jos uvek malo nejasan...ali sam skapirao da masteringom treba u glavnom da podignem nivo mixa a da pri tome mix ne izgubi smisao koji sam zeleo da postignem,i da se ne cuje izoblicavanje,ali se trudim da kad koristim limiter se ne cuje da se nesto izoblicilo,sto mi se recimo dok nisam neke stvari znao pre 2,3 godine cesto desavalo pa sam cupao kosu ....pozdrav

Ono sto je najbolje u muzici je pravilo koje glasi - nema pravila!
Neka i krci i izoblicava (kao pola hip hop pesama ionako!) ali ako radi i ako je pesam dobra, sve moze...
DaBear is offline  
Old 20-08-2006, 09:17 PM   #30
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ivan
e sad .. slusao sam novu Mariju Serifovic koja je napumpana -8 i to balada .. tako da vise nema pravila .. cini mi se da je ovo trka bez granica
Nista, od sad nam je njen album merilo, pa cemo je valjda kad tad stici!D

Malo vam je glupa prica, moram da primetim, posto pravila ne postoje, a i generalno merenjem RMS-a ne dobijamo preciznu "sliku" koliko je sta glasno. Evo, nategni ti u svojim uslovima nesto na -8 RMS, pa pusti nesto americko, naprimer, sto je -12 (ako vec merimo)... Zvucace mnogo, mnogo glasnije, a sto je bitnije- i prezentnije i shire! Nije reper samo merenje masterovanog, vec pre svega toga proces miksanja, pa i postavke elemenata i njihovih odnosa u startu... Ako je govno u startu... Ok, imaces GLASNO GOVNO i na kraju... Samo, hehe, pazljivo... Nekad se i biseri zgovnaju u "srpskim", nazalost i svetskim metodama modernog masteringa!

Prica o masteringu je dugacka prica, ali najgore je ako se svede na nivoe... Naravno da i mi nabijamo koliko mozemo, pod uslovom da se ne usere sve, ali te stvari se na kraju mere ushima, a ne statistics opcijom u SF-u.

Pre par meseci kada smo slali par pesama u Sterling Sound NY, Chris Athensu, dobili smo masterovane snimke koji su realno mogli (u nasoj reziji) da budu i glasniji... Ali ne i bolji!!! Tako da se te 2 kategorije ne mogu porediti. Nikada!

A kad si vec pomenuo Mariju Serifovic, u njenom slucaju tragican miks (a pre toga verovatno i usnimci ili postavka) ostavlja daleko "glasniji" utisak nego tih -8 dB RMS-a. A kad je vec tako... Mogli su da je nabiju i na -2!!! Stvari se ne bi drasticno promenile. G je G!!!

Pozdrav...
perun is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules