Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-08-2003, 01:58 PM   #1
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Default Aranzman i produkcija

Kako radite muziku...da li prvo aranzirate pa onda isproducirate ili radite sve odjednom...gubite li zivce kada radite muziku....jel gledate na sat stalno......pusite li u sobi u kojoj radite muziku....koliko vam je vremena potrebno za rad jedne stvari...da li malo predahnete ako se zalaufate u radu.....?????

Ovo me prvenstveno interesuje jer svako od nas ima nekih skrivenih fazona u radu muzike pa voleo bih da otkrijete bar nesto ako ne i sve...
Old 07-08-2003, 04:14 PM   #2
idekius
Mason

idekius's Avatar

Dal' pusim dok radim???? K'o turcin!!! Jos kada nesto ne ide kako treba, onako dok razmisljam duvam dim u monitor
idekius is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2003, 04:35 PM   #3
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Ja radim sve odjednom i to cesto izgleda prilicno haoticno. Po meni bi trebalo prvo praviti koncepciju pjesme onda aranzman i tek na kraju produkcijski obraditi.
Mada ne mora biti pravilo jer kako neko vec rece danas je produkcija sastavni dio citave ideje i smisla pjesme.

Sat generalno ne koristim bez kad moram...ozbiljno!

Dok radim popije se nebrojeno kafa, sokova... ispushi se po koja kutija, jede se pa tanjiri vise po monitoru i sl.

Vrijeme potrebno za neku stvar?
Pa ja se obicno uhvatim za neki detalj i onda oko njega krenem da razvijam ideju, onda se to produkcijski zakomplikuje i molim boga da ne zajebem stvar premnogo. To traje otprilike par sati.
Moram napomenuti da mi mnooogo stvari otezava nedostatak instrumenata i kvalitetnog monitoringa. Stim u vezi hocu da kazem da bi mnogo brze radio uz adekvatnu opremu i naravno znanje.
Naravno sve ce to vremenom doci na svoje, a ponajprije znanje zahvaljujuci VAMA prijatelji i kolege!

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2003, 01:22 PM   #4
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Meni muzika nastaje na pravom klaviru. To je mozda najduzi deo posla, jer sam u stanju neku temu mesecima da sviram iskljucivo na klaviru, dok je ne doteram unplugged, dakle neka slager varijanta. Tada nastane i tekst i prednost ove tehnike je ta da sve stvari mogu da sviram unplugged klavir + glas bez obzira sto je u pitanju malo tvrdji elektro industrial kada se poslusa gotova pesma.
Faza 2 je duuuga pauza, jer pesma je gotova na klaviru, kako da je sada realizujem? Vrtim u glavi aranzmane i mislim da mi je to najteza faza, jer u zavisnosti od aranzmana, jedna te ista melodija moze da bude bilo narodnjak, bilo punk ili metal..... Dakle, muku mucim oko aranzmana i tek onda dobijam ideju da li ce pesma biti balada ili agresivna.
Tu je vec uvekilo upaljen PC, pusim kao Turcin, pijem kafe i jedem samo zato sto bi mi tad cigara bolje prijala.
Aranzman je meni najzahtevnija faza. Klavir najduza faza, a poslednja faza je produkcija. Muislim da se tu uopste ne razlikujem od bilo koga. Produkcijski rad je produkcijski rad. Cisto znanje i minimum kreativnosti.
Poslednja faza: 100 puta slusam pesmu pustenu jako glasno, skacem, igram i pretvaram se da sam u diskoteci
Eto, toliko

PS. da, zaboravio sam da posle odusevljenja, ide faza mirovanja da zaboravim na stvar, pa je posle nedelju dana ponovo pustim, ako mi se i dalje svidja, to je to..... Cesto znam da sve ove faze obrnem samo za strofu.... ili samo za refren....
Old 24-09-2003, 11:00 AM   #5
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Vratio sam se na ovu temu, zato sto je to u stvari prava stvar.
Pesmu ili aranzman mozes da ukrades, da ti je odradi tudji midi file, band in a box, razni lupovi u Acid-u, ali kad je sam napravis i sam usnimis, ona ti je najmilija. Normalno, ako za sebe radis. Sreca je u sopstvenoj kreativnosti, ako to radis iz ljubavi.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2003, 08:28 AM   #6
nixylive
Member

nixylive's Avatar

Quote:
Originally Posted by rumski
Poslednja faza: 100 puta slusam pesmu pustenu jako glasno, skacem, igram i pretvaram se da sam u diskoteci
Eto, toliko
Ja to radim u sred pesme, pa mi onda pesma dosadi pa me posle mrzi da je zavrsim, nego kad se setim, za mesec dva

Ja ne pusim

A muziku preko programa preko kojeg pravim mogu da uradim za 6, 12 sati, ali najvise volim kao sto Rumski ree "da ostavim da se slegne" (a mozda i nije bas ovako reko, ali nema veze), jer posle par dana tek vidis sta ti fali u pesmi i sta bi mogao da dodas. Jedino sam najvise zadovoljan dvema pesama koje samradio. Prva, za koju sam ulozio dosta truda (2 x 7 sati ) i druga koju sam radio mesec dana, svaki dan po malo i na kraj je bas ispala, po meni, dobro.
Old 27-10-2003, 12:55 AM   #7
Galileo
Junior Member

Svako ima neki svoj nacin kreacije,stil.Meni to dodje samo,ako dodje i onda drljam dok ne isteram ideju do kraja,kampanjski.Recimo popalim se na neki festival i onda ili napravim novu pesmu ili recikliram neku iz arhive za koju mislim da bi odgovarala.Posto radim sve sam ,a sama muzika mi je u prvom planu,desava mi se da strada produkcija sto redovno izaziva naknadne minuse.Pesma je suvise kompleksan proizvod da bi je radio jedan covek tako da sam zagovornik timskog rada.Oni koji su
vec afirmisani tako i rade.Ispod jedne hit pesme je citav spisak imena.Ali manjak resursa se nekako nadoknadi viskom entuzijazma
i moze da ispadne dobra stvar.E tek onda nastaju problemi,tako da ja vas pitam ne kako napraviti pesmu,nego kako prodati pesmu?
Galileo is offline   Reply With Quote
Old 27-10-2003, 11:56 PM   #8
Talpa
Junior Member

moj nacin rada....

pa uvek razlicit. Uglavnom ili uradim prvo neki intro ili pocnem tako sto napravim ritam i posle bassliniju. posle toga sve nekako ide lako

Glavnu temu napravim na osnovu ritmike.

Stvar radim sekundu po sekundu, nikad ne uradim sablonski 5 6 minuta pa onda detaljno aranziranje. Nego sve ide istovremeno.
Po meni je tako mnogo bolje. svaku stvar radim po 6 7 sati na dan i po 3 nedelje do mesec dana. Jedan dan u nedelji posvetim experimentisanju na zvukovima efektima i sl. kombinovanje svega i svacega za dobijanje zamisljenih ideja u glavi.

naravno pusim ko turcin, soba mi nije nikad provetrena, pa me oci ponekad i zabole.

i uvek radim dve stvari istovremeno jer kad se zasitim jedne prelazim na drugu koja je drugacija i tako...
Old 28-10-2003, 12:23 AM   #9
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Vidi ga!
Dosho Talpa
Posle hiljadu poziva u toku zadnjih ko zna koliko mjeseci.
Postavi nedje neshto ljudima da chuju, ali od onih stvari koje su meni ludilo.

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2003, 09:36 AM   #10
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by Galileo
,nego kako prodati pesmu?
Poz Galileo....to je vec pitanje srece i umeca razgovora i komuniciranja sa ljudima ako si na to mislio!??!?
Ako ne...onda si mislio u produkcijskom smislu a to je cista individua i takodje sreca da li ces naleteti na coveka koji bas to treba i kojem bas takav zvuk godi...

Ja kada radim mjuz odradim loop pa ga nadovezujem posto je znate vec koja vrsta muzike u pitanju...doduse zadnjih par stvari sam odradio ispocetka
Pocinjem od melodije koja mi ulazi u usi pa kick pa ostale delove ritmova i na kraju stavim bass liniju(ovo nije uvek ovako ali uglavnom)
Kada radim ispocetka onda se skoncentrisem na pricu koju zelim da izvedem tj.aranzmaski i to moze da potraje i do nekoliko nedelja kada zavrsim aranzmanski prelazim na produkciju koju velikim delom odradim uz aranzman ali dobar deo ostavim za kasnije i naravno menjam ono sto sam odradio ranije..

Pusim kao (aj da ne bude kao turcin) Indijanac ali pokusavam da se resim i tog s****a

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules