Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-10-2014, 05:47 PM   #1
MonoMachine
Junior Member

Default Pomoc oko semplovanja

Dobio sam akai s3000xl, nazalost bez efekt boarda, ali eto, nije za bacanje. Pokusavam da ga teram da radi vise kao synth, ali saveta i trikova nikad dosta. Koristio sam fasttracker u mladosti, tako da znam kako da od jako malog sempla "isfoliram" zvuk donekle. Ima pisljivih 32 mb rama, nisam jos uvek uspeo da ga napunim do kraja

Ne jurim neke realne akusticne zvukove, vise volim da "droniram" i "pustam kojesta" u pozadini ( kako to gitaristi oslove ).

Totalno je drugaciji workflow od softverskih semplera, mada mi se desi da sednem za spravu, skuvam kafu i prodje 5 sati

Kakva bi literatura, sem sedi i eksperimentisi bila pozeljna da se bacim na citanje? Ko ima neke savete i trikove nek napise.

Za sad koristim flopi ( nekro trve kvlt crni mjetal ) planiram da stavim hdd unutra, ili ako flash emulator pojeftini to.
MonoMachine is offline   Reply With Quote
Old 18-10-2014, 09:17 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Pomoc oko semplovanja

Quote:
Originally Posted by MonoMachine View Post
Dobio sam akai s3000xl, nazalost bez efekt boarda, ali eto, nije za bacanje. Pokusavam da ga teram da radi vise kao synth, ali saveta i trikova nikad dosta. Koristio sam fasttracker u mladosti, tako da znam kako da od jako malog sempla "isfoliram" zvuk donekle. Ima pisljivih 32 mb rama, nisam jos uvek uspeo da ga napunim do kraja

Ne jurim neke realne akusticne zvukove, vise volim da "droniram" i "pustam kojesta" u pozadini ( kako to gitaristi oslove ).

Totalno je drugaciji workflow od softverskih semplera, mada mi se desi da sednem za spravu, skuvam kafu i prodje 5 sati

Kakva bi literatura, sem sedi i eksperimentisi bila pozeljna da se bacim na citanje? Ko ima neke savete i trikove nek napise.

Za sad koristim flopi ( nekro trve kvlt crni mjetal ) planiram da stavim hdd unutra, ili ako flash emulator pojeftini to.
Kad se Akai S3000 pojavio..jedva da je bilo interneta..nije bilo foruma po sistemu "kako ovo i kako ono..?" i nije bilo milion magazina i tutorijala (kao sada) za sve sto coveu padne na pamet.
Moj savet - nadji (ako vec nemas) originalni manual i provali kako sve radi. Nije neka nauka, ali ima svoj fazon rada...
Ja sam svojevremeno imao 2 x S3000CD (sa ugradjenim CD Rom -om) i Akai S-6000 i i koristio sam sva tri u isto vreme (nisam imao audio na kompu, samo MIDI) i bogami jako puno sam radio tako.
Interni i externi diskovi i vozi...
Jedan je bio samo za vokale - sve iseckano i podeljeno po dirkama ostali za bubnjeve, loops i ostale zezalice..
Jako puno muzike je uradjeno sa njim...e sad koliko je danas to bitno i korisno,pored soft samplera..?
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2014, 08:27 AM   #3
MonoMachine
Junior Member

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Jako puno muzike je uradjeno sa njim...e sad koliko je danas to bitno i korisno,pored soft samplera..?
Imam manual, planiram da ga odstampam da bude pri ruci. Sve stoji sto si i ranije rekao za soft semplere, ali recimo meni se nikad pre nije desilo da uzmem i radim vise od 5 sati bez prestanka i bez pojma o vremenu. Predpostavljam da je sve u namestanju loop points-a ako hocu da nabodem realniji synth zvuk.

Da li se mozda tripujem, ali mnogo mi lepse zvuci ako semplujem "na dole" ( Sempl note C3 rastezem samo na dole, od C3 do recimo C2, C4 do C3 i tako ).
Old 20-10-2014, 04:56 PM   #4
akordeonista
Senior Member

Cela oktava jedan sempl, zar to nije premalo?
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2014, 05:39 PM   #5
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Ako kolega rasteze jedan sempl po oktavi, moze da dobije dosta cudnu farbu
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2014, 06:02 PM   #6
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by darkstar View Post
Ako kolega rasteze jedan sempl po oktavi, moze da dobije dosta cudnu farbu
pada. u tome je i fora kod samplinga...totalno novi zvuci, seces, razvlacis itd...
ako hoces "tvrdo" naseces ga lepo, itd..eksperimenrisanje je zakon.
I na kraju opet sve zavisi od muzike koju radis - mislim nacin rada i koriscenja samplera.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2014, 06:17 PM   #7
MonoMachine
Junior Member

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
pada. u tome je i fora kod samplinga...totalno novi zvuci, seces, razvlacis itd...
ako hoces "tvrdo" naseces ga lepo, itd..eksperimenrisanje je zakon.
I na kraju opet sve zavisi od muzike koju radis - mislim nacin rada i koriscenja samplera.
Kad semplujes u 10khz http://youtu.be/2Z-i5iOCoXU

Jedan sempl po oktavi i jes malo, no "realnost" boje me ne interesira preterano. Uglavnom stavljam razlicite semplove po keyzonama, pa i ukljucim crossfade na keyzone, pustim ih da se preplicu.

Sinoc sam kacio od prijatelja pozajmljen line 6 delay i eh freeze pedalu na izlaz, mati bozija ( da prdez pustis kroz delay i freeze bio bi "milozvucan" )

Zao mi sto nema efekt board, mislim da bi bila mnogo bolja sprava nego ovako suv, al sta je tu je.
Old 20-10-2014, 06:39 PM   #8
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

To sa kacenjem pedala je mnogo ozbiljan fazon koji , dobro izveden, daje ludacke rezultate
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2014, 06:10 PM   #9
MonoMachine
Junior Member

Quote:
Originally Posted by darkstar View Post
To sa kacenjem pedala je mnogo ozbiljan fazon koji , dobro izveden, daje ludacke rezultate
Ih, da je para ne znam sta bi pre uzeo.

http://walrusaudio.com/shop/descent/

Electroharmonix Memoryman

Moogerfoogeri

Mamaaaaaaa

I ostane mi para da na buvljaku nadjem neki casio, ona crvena đubre?tina pt-1 na baterije, zvucace bolje od onih iz oglasa "legendarni aranzer", "legendarna rokc klavijatura"
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules