Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-01-2014, 01:55 PM   #1
peconi83
Junior Member

Default Oprema Za Ozbiljnog Pocetnika

Pozdrav svima sa Rumski foruma,

ovo je moj prvi post tako da ne budite prestrogi ukoliko sam izvalio neki termin. Planiram da pocnem da se bavim produkcijom elektronske muzike, pa me interesuju neke stvari posto sam nov na ovom studijskom polju. Muzika koju planiram da pravim najpribliznija je ovom zanru:

Glass Candy - Life After Sundown
Chromatics - Camera
Glass Candy - Halloween
Kavinsky - Roadgame
...

Dakle:

1. Sta mi je sve potrebno da bih mogao da pocnem da pravim ovakvu vrstu muzike? Posedujem vec jednu staru Casio klavijaturu (neupotrebljivu za digitalnu produkciju) i imam relativno solidno znanje iz muzicke teorije.

2. Da li uzeti desktop ili laptop varijantu i koju konfiguraciju tj. da bude sto vise prilagodjena obradi zvuka?

3. Planirao sam da uzmem zvucnu kartu M-AUDIO Profire 610 (300eur), da li je ona ok za ovakvu vrstu produkcije? Ako nije, koju mi drugu zvucnu kartu preporucujete?

4. Da li je MIDI kontroler AKAI MPK25 (200eur) ili MPK49 dobar izbor? Vidim da uz njega dolazi Ableton Live Lite verzija, sto bi mi odgovaralo jer zelim raditi u ovom programu koji je pre svega usmeren ka kreativnosti.

5. Sto se tice slusalica uzeo bih Sennheiser HD 25 C II (240eur)? Da li su one ok za neki studijski rad ili da trazim nesto drugo? Da li ce mi biti potrebno predpojacalo za njih?

6. Koji mi mikrofon preporucujete?

7. Da li postoje neki dobri kursevi iz muzicke produkcije (elektronska muzika)? Naleteo sam na skolu PlayMedia iz Novog Sada, vidim da tamo mladi gospodin Srdan Durden predaje AbletonLive. Da li neko ima iskustva sa tom skolom? Imao sam dodirnih tacaka sa npr Korg Kaoss proizvodima, Nintendo DX10 i drugim zezalicama tako da verujem da bih mogao brzo da savladam tu materiju, jer su mi koncepti sinteze relativno poznati. Molim vas da se ovo ne shvati kao reklama za datu skolu.

Ukoliko imate neke posebne smernice, svaki savet je dobrodosao. Unapred vam se zahvaljujem!
peconi83 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2014, 02:27 PM   #2
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Default Re: Oprema Za Ozbiljnog Pocetnika

Pozdrav i dobrodosao!

Oprema koju si nabrojao je i vise nego zadovoljavajuca za pocetak rada, sumnjam da ce se iko 'buniti' izborom, naravno, uvek neki vole vise 'ovo' ili 'ono', ali razmisljanje ti je u pravom smeru.

Sto se izbora laptopa ili desktopa tice, ovih dana je samo pitanje da li ti je potrebna mobilnost.
Toplo bih preporucio da pogledas ponudu ruDAW masina, to moze u mnogome da ti olaksa zivot i spasi vreme baceno na hardware muke u korist produkcionog rada.

Ako ti stari casio ima MIDI, mozes i njega da iskoristis kao kontroler.

Procesljaj malo teme po forumu, zaista ima mnogo materijala koji moze da olaksa izbore, a ima i puno edukativnih tema.

Ne bih zapocinjao niz o izboru mikrofona, o tome ima puno na forumu, ali, u principu trazis kondenzator velike membrane, koji ce po ceni i kvalitetu imati smisla u kontekstu ostale opreme, nacina koriscenja i akusticne sredjenosti prostorije u kojoj planiras da radis.

Kurseva ima na sve strane, svaki je dobar iz koga mozes nesto da naucis, nemam licnih iskustava sa navedenim, pa ne mogu da komentarisem preciznije.

Javljaj kako napreduje sklapanje, pa cemo bistriti eventualne probleme kako se pojavljuju!
Khan is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2014, 03:22 PM   #3
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

@peconi imas PM

Dosta pitanja a malo vremena da se odgovori na forumu.

Sent from my iPad using Tapatalk HD
Old 07-01-2014, 06:38 PM   #4
peconi83
Junior Member

Hvala vam na tako brzim odgovorima.

Pogledao sam konfiguraciju ruDAW ONE koja mi i dalje deluje veoma primamljivo jer sam i pre nekoliko godina zeleo da nabavim jednu ali splet okolnosti me je odveo u fotografiju kao medij. Zbog toga me interesuje da li su i u video editingu/obradi fotografija ruDAW masine stabilne kao i prilikom obrade zvuka?

Navodi se da su performanse bliske MacPRO masinama sto mi deluje impresivno...
Old 07-01-2014, 07:13 PM   #5
peconi83
Junior Member

Moritz, da li ste dobili moju poruku na PM? Ne znam sta se desava sa forumom, izgleda da nece da posalje privatnu poruku...
Old 07-01-2014, 07:56 PM   #6
77ari
Member

Pc ili laptop to je neva?no. Gledam sada ovaj ruDAW, ko?ta 670? za to mo?e? dobiti duplo jači pc, ako kupuje? u djelovima. Ne znam kakve su cijene kod tebe ali u HR sam ja za 700? dobio duplo jači PC, s time da sam 170? dao za grafičku karticu koja je doslovno nepotrebna za produkciju.
77ari is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2014, 08:05 PM   #7
peconi83
Junior Member

Koliko se meni cini, a mislim da je ista stvar i sa Mac masinama, nije poenta u komponentama nego pre svega u optimizaciji istih i za odredjenu oblast primene. Npr, drugari imaju Mac-ove koji su konfiguracijski relativno zaostali za danasnjim hi-end trendovima u IT industriji, ali aplikazije naprosto klize na tim masinama, bilo da su namenjene audio, video, photo obradi. I nisu menjali 5-6 godina tj. nema nikakvog iskakanja iz sistema, sve radi kao i prvog dana...

Interesuje me da li su mi potrebni monitori (aktivni zvucnici) ili mogu audio workflow da pratim samo na slusalicama?

Da li neko moze malo da proceslja po pitanjima koja sam postavio u prvom postu, i da malo prokomentarise? Cisto da vidim kakve su te komponente...
Old 07-01-2014, 11:05 PM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by 77ari View Post
Pc ili laptop to je nevažno. Gledam sada ovaj ruDAW, košta 670€ za to možeš dobiti duplo jači pc, ako kupuješ u djelovima. Ne znam kakve su cijene kod tebe ali u HR sam ja za 700€ dobio duplo jači PC, s time da sam 170€ dao za grafičku karticu koja je doslovno nepotrebna za produkciju.

77ari, jako olako daješ komentar na nešto o čemu prilično malo znaš, a pitaš sa druge strane veoma bazične stvari...

To je hrabro...

Ja sam sad u nezavidnom položaju da kao moderator "branim" kolegu koji se bavi proizvodnjom ruDAW mašina, ali , pošto sam imao prilike da vidim i čujem o tome, onda ću izneti iskustva do kojih sam došao empirijski, a ne "k'o Maksim po diviziji"...:

ruDAW mašine (pogotovo "ruDAW-one") su zapravo veoma povoljne!

Zašto? Šta se dobija za taj novac? Zašto ne bi bio prosečan surf-forum-načitani geek nabiflan gomilom informacija i on-line cenovnika i sam sastavio nešto jeftinije?

Dakle, ono što znam, jer sam bio u prostorijama gde se proizvode ruDAW mašine i koristio par istih inače ovako, je da su sve komponente u njima BIRANE!
Šta to znači?
To znači da nije čovek kupio 100 matičnih ploča, procesora, memorija i ostalog i kao na traci Henrija Forda - sastavljao kompjutere!

Ne!

Svaka komponenta prođe TEST!

Svaki komad bilo čega od komponenti varira u performansama. Svaki procesor ili ram ili bilo šta, bez obzira na istu oznaku radi drugačije! Kao i sa mikrofonima, kao i sa kolima, kao i sa bilo čim...
I svaki komad se ispita, pa tek kad zadovolji određene vrednosti biva ugrađen.

Zatim, nakon ugradnje hardvera i proizvodnje mašine, se pristupa softverskoj kalibraciji svega ugrađenog, da se izvuku što povoljnije performanse. Koji softver, verzije, kako kalibrisani, kako rade itd...

To je veliko znanje, iskustvo i krvav ljudski rad, na koji se na brdovitom Balkanu jako lako popiša!
Jer se ovuda glupost nikada nije propisno kažnjavala, to i sam vidiš iz svakodnevnog života, na vestima i tako...

Zatim ide izbor napajanja, hlađenja, ventilatora, akustička obrada unutar samog kućišta...itd....da bi jedini način da bez ukuljučenog monitora znaš da takav računar radi, bio da proveriš power diodu, jer gotovo da ne emituje zvuk...

Dakle GOTOV komad opreme za rad, nasetovan, našrafljen do maksimuma! Upališ, radiš. + imaš garanciju, podršku, sve.

Duboko verujem, da bi ruDAW propisno "istresao iz gaća" dosta skuplje računare na bilo kom iole relevantnom uporednom testu...što sam i imao prilike da vidim.

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2014, 08:09 PM   #9
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Da stigle su poruke

Sent from my iPad using Tapatalk HD
Old 08-01-2014, 07:39 PM   #10
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by peconi83 View Post
Dakle:

1. Sta mi je sve potrebno da bih mogao da pocnem da pravim ovakvu vrstu muzike? Posedujem vec jednu staru Casio klavijaturu (neupotrebljivu za digitalnu produkciju) i imam relativno solidno znanje iz muzicke teorije.
Dovoljno za pocetak

Quote:
2. Da li uzeti desktop ili laptop varijantu i koju konfiguraciju tj. da bude sto vise prilagodjena obradi zvuka?
Svaki danasnji komp will do the job. Sta podrazumevas pod "obradom zvuka"? Svejedno, danasnje konfiguracije su prilicno mocne za ono sto ti treba.

Quote:
3. Planirao sam da uzmem zvucnu kartu M-AUDIO Profire 610 (300eur), da li je ona ok za ovakvu vrstu produkcije? Ako nije, koju mi drugu zvucnu kartu preporucujete?
Ok je, muzicka karta nema veze sa 'vrstom produkcije', niti ima namenskih audio interfejsa koji su za hip hop, rock, itd

Quote:
4. Da li je MIDI kontroler AKAI MPK25 (200eur) ili MPK49 dobar izbor? Vidim da uz njega dolazi Ableton Live Lite verzija, sto bi mi odgovaralo jer zelim raditi u ovom programu koji je pre svega usmeren ka kreativnosti.
Dobar je taj AKAI

Quote:
5. Sto se tice slusalica uzeo bih Sennheiser HD 25 C II (240eur)? Da li su one ok za neki studijski rad ili da trazim nesto drugo? Da li ce mi biti potrebno predpojacalo za njih?
Ne fali im nista, ali planiraj i monitoring kao krucijalnu stvar, pored naravno usmerenosti ka pravljenju muzike

Quote:
6. Koji mi mikrofon preporucujete?
Zavisi od toga sta hoces da snimas, dosta siroko pitanje - mic je vezan za izvor tj. da li ce odgovarati kombinacijski sa onim sta hoces da snimas. "Ne radi" svaki mikrofon na svacijem glasu npr., mada ni tu ne treba preterivati s nekom perfekcijom

Pozz
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules