|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
imam neku vezu za ?elik pa mi hitno treba pomo?. Kupio sam dve ?eli?ne grede (kvadratne) 10x10 oko 90 cm visoke. Zvu?nici su Adam A7x stoje na Sonitus Aponno A7 spu?vi (19x32cm)
e sad me zanima me koliko treba biti velika gornja ploha, a koliko donja. vjerojatno donja treba malo ve?a zbog stabilnosti? i kolko bi debele morale biti te plohe? hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
I ja sam hteo ranije tako nesto da pravim, kada sam otisao u radnju da kupim materijal i rekao za sta mi treba,covek koji radi u toj radnji i koji je igrom slucaja audiofil, samo mi je rekao "kupi gotove stalke". Kasnije sam skapirao da je bio u pravu. Postoji tu mnogo faktora,tako da ako si u mogucnosti kupi fabricke, nisu skupi,kad vec drzis monitore na njima. Pozdrav
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
pa cini mi se da bi idealno bilo da su te grede okruglog promera, ali posto si vec uzeo kvadratne , nista radi sa njima...
ovde imas nekoliko tema gde su ljudi pravili stalkove, imas i u eomsy-evom treadu on je to bas lepo uradio... u sustini trebas da ih ucinis da budu sto masivniji iz razloga da bi ta masivnost u odredjenoj meri smanjila pokretanje tj reakciju na pomeranje zvucnika (zargonski da ne drmusaju ![]() to bi najbolje mogao uspeti time sto bi te cevi posle obrade napunio suvim sitnim peskom koji bi nekako debelo zgusnuo, nabio unutra, kako god, i time napunio cevi, dobio bi i na tezini i smanjilo bi se zvonjenje. a i isto dosta bitno je da te ploce koje idu budu malo deblje (ako nadjes do reda velicine 1 cm bilo bi super) i da budu ravne, ne-izvitoperene da tako kazem da ne bi kasnije doslo do klackanja kad ih stavis na pod... sad velicina zavisno koliki su monitori, mozes da osnova bude malo veca, a da gornja ploca bude odprilike kolika je zvucna kutija... ja u sustini nisam neki ljubitelj tih spuzvi, sundjera itd, svasta sam probao da stavljam ispod kutija, i najbolji mi utisak odaje kad nema nicega vec kad kutija legne direktno na plocu...time mozda dobijas i realniji prenos niskih frekvencija na pod i sobu... i naravno pozicioniranje monitora je tu najbitnije, jer adami kao sto se zna imaju malo izrazeniji ribon tweeter pa mozda po meni imaju malo uzi sweet spot pa tacno mozes da pogodis kad su usmereni direktno u uvo...tako da ti ne bude prenisko ili previsoko, prvo pogledaj izmeri kad sedis u kojoj bi visini trebao da dodje taj tweeter od kutije pa onda seci ili ostavljaj te metalne profile na odredjenu duzinu... i okaci neku sliku da vidimo kako ide projekat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Izrada 1 Izrada 2 Kitanje Lakiranje Završno 1 Završno 2 Eto, ja sam radio stalke za "obične" A7-ce, makar mi je stalak predviđen za 8-ce, al' nema se ito ... jel ... Ja sam ispod svojih zvučnika ia samih stalaka stavio tvrde gumice ( npr. one koje dolaze iza vratiju da ne udara kvaka po zidu, makar su moje sa vagona koje bi služile kao distanceri za nešto, nemam pojma što, odnosno brijem da su malo tvrđe). P.S. Plohe sam stavljao od 6 mm ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Znači , tviter treba biti u visinu u?iju kada je na stalku, a ti sjedi? u sweet spotu ... Ako stavlja? ?to ispod stalka, ta visina ti se mjenja, tako isto i sa spu?vom ... Ali nju nemoj stavljati ispod stalaka jel nikakve svrhe .. te?ina stalka će ju spljo?titi ...
Ne ku?im te ?to radi? tolike drame kolika bi ploča trebala biti ... glavno je da ti zvučnik stane na nju i da je to dovoljno čvrsto i te?ko da se nigdje ne ziba i ne miče ... Za?to se onda bakće? sa izradom??? Ona nimalo nije jednostavna ... Pijesak treba su?iti nabijati, sve variti, brusiti varove sa posebnim brusom (a ne kutnom brusilicom), pa lakiranje ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
super je to sve samo me zanima kolika bi trebala biti ta gornja ploha zna?i promjer. s obzirom da je ta spu?va 19x32cm. da ju napravim malo ve?u?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Sent from Predator's phone |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pomoc oko izrade kucnog studija | infracta | Dizajn i konstrukcija studija | 10 | 04-05-2014 08:43 PM |
PVC stalci za zvu?nike - pomo | loscolorados | Dizajn i konstrukcija studija | 3 | 27-07-2013 08:14 AM |
Oblaganje vune kod izrade panela, apsorbera ili bas trapova | beboplu | Dizajn i konstrukcija studija | 3 | 28-06-2012 08:49 PM |
Pedalboard kucne izrade? | stanceyu | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 8 | 23-10-2007 06:02 PM |
Pomo? ..pomo?...Pomo | idvi | Computer Hardware | 4 | 02-08-2004 05:56 AM |