|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Evo jos nekoliko zapazanja, kad se vec zanimam VST-om ovih dana...
Interesantno je kako se ponasa Diva v1.1.1, dakle kad ukljucim multithreading VST performance ocekivano padne, ali se pojavljuje krckanje prilikom otvaranja prozora itd. Izgleda da multithreading jednostavno nije dobro uradjen na toj verziji, postoji 1.2 beta - to je jos gore, 1.2.1 je valjda solidna ali je nisam jos nabavio. S obzirom da je Diva prilicno zahtevan VSTi, bitno je ukljuciti multit. a mozda i smanjiti real-time kvalitet na draft, medjutim onda ce usputno surfovanje i druge aktivnosti malo da remete zvucni dozivljaj. Zavisi kakve ko zivce ima. Npr. Lush-101 mozda JOS VISE opterecuje CPU, ali nema krckanja. Sve se to odnosi na i7-3820 CPU na kojem radim. Zasto bi audio performance bio gori s manjim tj. ravnomernijim angazovanjem procesora? Nema logike ali tako je. I tako, nisam ja konzervativan pa sad da zalim za XP-jem, ali nekako mi se cini da je bio stabilniji od sedmice. Ovde stalno otkrivam neke nove besmislice. Npr. Waves LinEq Broadband cesto koristim na master-u, nisam smeo ni da ga pipnem na Waves v8, tek sad kad sam stavio v9 prestao je da obara Cubase ako promenim bilo koji parametar. U stvari, pao je jednom i posle toga, ali barem ne pada svaki put. Zapravo, nije to "instant crash" vec se Cubase zaglavi prilikom zatvaranja projekta ili programa... Veoma cudno. Pa onda, Hypersonic mi napravi gadan crash posle kojeg ne funkcionise ni End process, ni Taskkill, nista. Ili restart, ili cekas 15 min. da Cubase crkne u pozadini. Ali ne mogu da otkrijem "pattern". Uglavnom se otvori bez problema, ali ponekad prsne. Svaki put je to bilo ako Hypersonic ucitam odmah nakon otvaranja template-a, ali to zaista nista ne mora da znaci. Reci cu da je sve OK onog dana kad mi Cubase nijednom ne pukne, i kad ga svaki put normalno zatvorim. Ne secam se da sam imao toliko nestabilnosti na XP-ju. Mozda je sve to "psiholoski", ali ne secam se. Inace, neki preporucuju da se prvo ugasi projekat, pa saceka malo, pa onda ugasi Cubase. Dakle sve da se radi s odgovarajucim razmacima, malim pauzama, bez jurnjave. I meni s cini da to ponekad doprinosi stabilnosti! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Superoperater
|
![]()
To krckanje ima veze sa bufferom. Lush koristi manji bafer, pa se ne javlja krckanje sa određenom veličinom asio buffera. Probaj povećati buffer na kartici, pa onda proveri. Takođe, svaki OS treba malo optimizovati, pa i taj 7. Ne mnogo, ali ako zeza, znači da ga nešto j...
Većina stvari koje si naveo ovde, a i u drugim postovima, rezultat je tvog slabog snalaženja u sistemu, a ne nestabilnosti sistema. C5 se identično ponaša i na XPu što se tiče rutiranja kanala. Loš plagin zabada Cubase i u XPu... Takođe mislim da se Orange Vocoder može odabrati kao destination za novu MIDI traku, NAKON što ga ubaciš na insert za audio traku koju želiš da vokodiraš... Da je 7 toliko loš, niko ne bi mogao da otvori pomenute pluginove. Apsolutno nema veze da li je w7 ili XP u pitanju, C5 ume da crkne, ali ne toliko, koliko ti tvrdiš... Uostalom, ako ti je xp draži, niko te ne tera na 7.
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Potpisujem sve sto je rekao psionic, i da nadodam - na svom Windows 7 sistemu, nisam dozivio da nijedan plugin zakuca procesor/Cubase ili bilo sta slicno - sve 32-bitne pluginove vozim preko JBridge-a, ukljucujuci i problematicne (Hypersonic, hallion, itd). Waves-ovi SVI rade ko sat. Sto se tice C5, on je na Xp-u znao da poludi, i znalo se desiti da se srusi ko kula od karata kako od pluginova tako tako i zbog nekih nebuloznih stvari(kod mene je C5 rusio sidechain lanac). Sve u svemu, treba malo truda oko podesavanja, i to je to.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Jeste nesto s buffer-om, ali povecavanje buffer-a na Audiophile driver-u ne pomaze kod Dive... Probao sam to odmah... Ako se koriste druge aplikacije paralelno (ljubitelj sam multitasking-a) onda je, u stvari, pozeljnije da se iskljuci multithreading na Divi - bice veci CPU usage ali stabilnije.
Valjda tu mora da se eksperimentise, nije razlika samo u clock-u, buffer-u, itd. nego u citavoj arhitekturi procesora i svaki plugin ce razlicito da se ponasa na razlicitim procesorima. Orange Vocoder sigurno ne dobija MIDI na C5 i jace, poslednja verzija na kojem to radi je SX3. Ali radice preko wrapper-a. Nadam se nekom ce biti od koristi ono moje resenje ![]() Kad se sve sabere, zadovoljan sam, i naravno da je bilo plugin-ova koji su pucali na XP-ju samo sto sam ja njih jos odavno izbacio iz upotrebe, a sad moram da napravim blacklist za sedmicu ![]() Nisam ocekivao da ce Hypersonic da me zeza, ne koristim ga bas cesto ali volim da lepo radi. Mozda AiR-ov emulator nije toliko testiran na sedmici. Najuzasnije je to sto i ljudi sa "nenarodnim" verzijama prijavljuju iste ili slicne probleme. Tu bih stvarno odlepio, da potrosim toliko novca i onda mesec-dva otkrivam bug-ove? @SkyNet - znaci ti imas 64-bitni Cubase? i JBridge ti radi bez problema? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Da, 64-bitni Windows 7, 64-bitni Cubase 6.5, kupio JBridge, sve podesio i sve radi bez ikakvih problema. Otvorim Cubase, Wave Lab, Mozzilu, Skype, Winamp, sve radi svoje, uz max. zauzece procesora koje sam postigao - 18%, uz neke projekte koji mi progutaju po 10 GB ram-a. Multitasking na djelu.
![]() EDIT: blackliste nemam, jer jednostavno, sta instaliram, to i radi ![]() Last edited by Sky Net; 25-06-2013 at 12:31 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Znaci da skupim 500$ za C7 i sta ostane kusura za JBridge, i ima sve da radi k'o sat
![]() U principu, najvise padova su mi napravili plugin-ovi na master-u... Pogotovo na projektima koji imaju bilo kakve veze sa starim racunarom. Ovo za Hypersonic sam tek sinoc provalio. Mozda tu ima neki project setting, nesto sto ga zbunjuje, sta znam. Videcu. Za sad je instalacija najnovijih verzija znatno poboljsala stvari. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Member
|
![]()
Odlicno!!! Bas tako nesto sam trazio. Koja verzija je najbolja? Vidim ima 2.6, kompletna preko 1GB. Da li moze da instalira samo VST plugin?
Inace ovo je crash report Hypersonic-a: Quote:
![]() Quote:
Isprobacu sad Hypersonic i preko onog Xlutop Chainer-a, pre nego sto stavim Energy XT. Last edited by frag; 25-06-2013 at 03:18 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Superoperater
|
![]()
Ma nemam pojma sta znace te brojke...
![]() Znam samo da to ne treba tako, meni i HyperSonic i Hal3.5 i Groove Agent rade kao sat. Samo mi HS kao sto rekoh brljavi sejvovanje preseta ako ubacim u prvi njegov kanal nesto - zameni ga default presetom... Za ovo drugo - imas PM.
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
OK, EnergyXT je sredjen.
Testirao sam Hypersonic preko Xlutop Chainer-a, i za sad nijedan crash! Moze biti da je u pitanju neka nebuloza sa Window management-om, i sl. Npr. kod nekih ljudi VAZ zahteva "programersku" modifikaciju nacina otvaranja prozora u VST-u (pomenuo sam na drugoj temi), zato sto default setting pravi crash u Cubase-u. Sasavo je, ali barem postoji resenje. Mental note to myself: ako naidjes na plugin koji puca a ne postoji novija verzija, otvaraj ga preko wrapper-a ![]() JBridge mi za sad nije potreban, uglavnom koristim real-time synth-ove tj. ne koristim cesto sample-ovane instrumente. Najvazniji mi je CPU. 4GB memorije mi je dovoljno za poneki Omnisphere, Nexus, Kontakt, i hrpu VA synth-ova ![]() Naredjam sve sto mi padne na pamet i Cubase5.exe ne prelazi 1,5GB... Ali kapiram da ako budem pozeleo akusticne bubnjeve, vrhunski klavir i gitare da tu mora Kontakt 5 + JBridge 1.5... Inace, isprobao sam malo Win8 i zapravo mislim da je odlican, interface je jednostavniji bez ovih Aero igracki s kojim ja sad trosim dragocene resurse ![]() Inace, da li Cubase 5 audio kanale (hocu reci, sve sto se nalazi u Pool-u) ucitava u RAM? Meni se cini da ne, vec da skoro sve vuce s HDD-a? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Definitivno, Cubase puca zbog prozora.
Zaboravio sam da registrujem jedan mali plugin, prvo je oborio Cubase, a kad sam ga otvorio preko wrapper-a normalno je izbacio prozor za registraciju. Mislim da je takodje neka starija verzija u pitanju. Eto, pa ako se nekom to desi, najbrze resenje je wrapper. A onda potraziti noviju verziju, jer to najcesce stabilizuje situaciju... Sad je sve mnogo tj. neuporedivo bolje nego pre nekoliko dana. Otpilike znam sta smem, a sta ne smem ![]() Preostalo mi je jos da sacekam noviju verziju Dive. Mislim da sam u pravu za multithreading, jer neobicno je da plugin krcka onda kad MANJE trosi CPU. S mojim i7-3820 ne bi smelo nista da krcka cak ni s Divom. Nadam se da ce U-he to malo bolje da odradi s obzirom da synth zvuci sjajno i cuda mogu da se iz njega izvuku. Inace, imam cak instaliran i ReBirth, i radi bez problema preko ReWire-a u C5 ![]() Vreme je da oborim rekord bez restart-a i gasenja Cubase-a ![]() Tu su me recimo zezali Intel-ovi SSD driver-i. Najnovija verzija ima GUI ali je nestabilna, izbaci BSOD nakon duzeg rada, ja lepo stavim staru i mogu mesec dana bez restart-a (mislim, nisam jos probao, ali verovatno moze ako se nista novo ne instalira). Dakle, nije bas uvek najnovije ujedno i najbolje! |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
U-he Diva | DADDY Z | Audio Software | 17 | 14-03-2013 09:57 PM |
W7 ili ne?to drugo nenormalno zeza... | Igor | Audio Software | 32 | 06-03-2012 06:46 PM |
5.1 problem... ili nesto drugo | K!b0r9 | Audio Software | 3 | 06-09-2010 01:04 PM |
HD recorder ili nesto drugo? | goran ns | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 9 | 04-12-2007 11:29 AM |