Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-08-2011, 08:41 PM   #1
mekonin
Member

Default Mekoninov future studio

Da ne otvaram novu temu, nisam uspeo nigde da pronadjem na sajtu nista o akustickim problemima koje bi mogle da stvaraju keramicke plocice na podu buduceg studija.
Planiram da adaptiram prostor koji ima pod i deo jednog zida u plocicama, znam da je najbolje imati parket na podu, stoga ne znam da li da pokusavam da tretiram prostoriju sa plocicama ili da ih poskidam. Nameravam da izradim modularne apsorbere od kamene vune i eventualno difuzore.

Hvala na odgovoru.
mekonin is offline   Reply With Quote
Old 24-08-2011, 09:52 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Control room problem s podom

Quote:
Originally Posted by mekonin View Post
Da ne otvaram novu temu, nisam uspeo nigde da pronadjem na sajtu nista o akustickim problemima koje bi mogle da stvaraju keramicke plocice na podu buduceg studija.
Planiram da adaptiram prostor koji ima pod i deo jednog zida u plocicama, znam da je najbolje imati parket na podu, stoga ne znam da li da pokusavam da tretiram prostoriju sa plocicama ili da ih poskidam. Nameravam da izradim modularne apsorbere od kamene vune i eventualno difuzore.

Hvala na odgovoru.
Nisam nikada radio studio koji je imao plocice na podu, ali ako gledamo teoretski, plocice su tvrde i reflektivne, sto je i zadatak poda u studiju, tako da verujem da ne bi trebalo biti problema, ne bi to tretirao nikakvim tepisima i itisonima, ostavio bih ga kakav jeste i uradio ozbiljan bass tretman (modularan ili ne), pod ne bi pravio probleme.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2011, 09:50 AM   #3
mekonin
Member

Hvala puno na odgovoru.
Inace, plocice nisu samo na podu, vec prekrivaju i veci deo jednog zida.

Prostorija nije pravilnog oblika, tako da nemam mnogo ideja odakle da krenem sa akustickim tretmanom, da li bi bilo u redu da otvorim novu temu?

Imam uradjen 3D model prostorije u Google Sketchup, moze se skinuti sa ovog linka:
http://www.sendspace.com/file/v4ttw4
kome nije tesko, molim da skine i da baci pogled.
Old 25-08-2011, 09:59 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Hvala puno na odgovoru.
Inace, plocice nisu samo na podu, vec prekrivaju i veci deo jednog zida.
Napravi ozbiljan tretman zidova... veoma reflektivan mora biti samo pod, ostalo mora biti reflektivno iznad otprilike 1kHz, a ispod toga treba da prelazi u absorptivno
Quote:
Prostorija nije pravilnog oblika, tako da nemam mnogo ideja odakle da krenem sa akustickim tretmanom, da li bi bilo u redu da otvorim novu temu?
Naprotiv, bilo bi pozeljno... otvoricu ga ja.
Quote:
Imam uradjen 3D model prostorije u Google Sketchup, moze se skinuti sa ovog linka:
http://www.sendspace.com/file/v4ttw4
kome nije tesko, molim da skine i da baci pogled.
Pogledao sam i prilozio sliku da se lakse vidi.
Attached Images

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 25-08-2011, 10:12 AM   #5
mekonin
Member

Hvala jos jednom!

Ono sto mi se prvo namece kao ocigledan problem jeste kako resiti problem simetrije prostorije? Pada mi na pamet pregradjivanje prednjeg zida ispred stepenista kao i ovog kosog dela koji podrzava stepeniste, na cemu bih dobio koliko toliko simetricni prostor ali bih i izgubio dosta na njemu.

Drugi problem je sto se tice rasporeda zvucnika, jedini zid koji je neprekinut je donji zid, medjutim zid iza zvucnika bi bio nemoguc za tretiranje zbog prozora i vrata, osim ako ne pregradim taj deo kao sto sam pomenuo gore.
Old 25-08-2011, 10:19 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Mekoninov future studio

da, malo je komplikovano, jos je i prostorija prilicno niska, ali sto rece neko na belosvetskom forumu... sredjuj prostoriju koju imas a ne onu koju nemas...

ajd' nek i ostali nesto kazu...

Old 25-08-2011, 10:27 AM   #7
mekonin
Member

Evo doradjenog modela, uocio sam gresku kod levog zida:

http://www.sendspace.com/file/wy5x37

Na zidovima uz plafon takodje ima i dosta cevi, ne znam koliko to moze da utice na akustiku, ali njih nisam umeo da odradim u alatu, zato evo fotke:

Napomena: da bi se otvorio fajl potrebno je imati instaliran Google Sketchup, jako jednostavan i koristan program, meni je bilo potrebno par sati za ceo model.
Zakacio bih JPGove modela ali je tesko zbog nepravilnosti prostorije,stvoriti dobru predstavu o njoj preko JPG, moje misljenje.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules