Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-04-2011, 01:38 AM   #1
Yankee22mc
Junior Member

Yankee22mc's Avatar

Default Moze li realno?

Zdravo, uclanio sam se na ovaj forum nadajuci se da cu da naucim nesto pametno i naucio sam ali polovina nije primenjiva. Npr ovde niko od vas ne navodi svoje konkretne primere sta je od VST-a koristio za produkciju pa kojim redosledom i te stvari. Nego svi pricaju nepovezano ili kruze kao kisa oko Nisa.

Stvar je u tome da sam radio produkciju na dosta Rep pesama i da je sve do sad islo dobro ali naisao sam na takvu prepreku gde se od mene zahteva da na masivnu matricu (kad to kazem mislim da ima dosta basa i da je gitara dosta istaknuta, s tim da je sve to na nivou isproducirano i lepo zvuci) nasnimim svoj vers i isproduciram.

I sad pitanje: Da li neko od vas moze da mi da neku svoju osnovnu produkciju ili nesto sto radi u konkretno ovom slucaju mada moze i nesto nevezano za ovakav slucaj cisto da se proba? hvala vam unapred
Old 25-04-2011, 11:44 PM   #2
nikolaivanic
Senior Member

Default Re: Moze li realno?

Podelis matricu u 3 frekventna opsega (srednji ti je onaj gd pevas), naravno sve stereo a onda na taj srednji stavis kompresor koji ima side chain vezu sa tvojim kanalom za pevanje. Kada pevas, malo ce se smanjiti jacina matrice u opsegu glasa i ostaviti prostor za isti... uz jos malo eq.. dodatne kompresije..
moz da valja)))
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2011, 12:08 AM   #3
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Totalno je pogrešno kako razmišljaš, i onda slijedom toga i to tvoje pitanje koji VST i kojim redom! Ti bi htio brzi odgovor da bez puno razmišljanja dobiješ maksimalan rezultat.
E to ti košta! Za to odeš lijepo u neki studio, platiš čovjeku koji zna ono što se tebi ne da sad učiti i on to napravi na brzinu. S maksimalnim rezultatom naravno!
A ako želiš nešto naučiti onda kopaj po internetu, čitaj sve te dosadne teorije i gubi sate na to. Problemčić je to što da bi izdržao sva ta čitanja, trebalo bi i da te zanima to što čitaš. No dobro... Nakon što sve pročitaš čega se uspiješ dokopati, onda opet otvori ove sve priče tu na Rumskom. I onda će ti ta kiša oko Niša biti puno povezanija!

A usput, ovo što ti je nikolaivanic napisao je samo vrh sante leda od svega što bi trebao napraviti i više manje je kiša oko Niša za ono što tebi treba.

U dalmaciji imaju jednu super poslovicu - "ko ne plati kurvu plati doktora". To ti ovdje vrijedi. Ili nauči sam to napraviti ili plati da ti to netko ko zna napravi.
Nema popisa i redoslijeda pluginova!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2011, 02:20 PM   #4
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
ki?a oko Ni?a
Aman ljudi, ne kaze se "kao kisa oko Nisa" nego "kao kisa oko Kragujevca"... mada bolje se rimuje sa Nisom...

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2011, 03:04 PM   #5
nikolaivanic
Senior Member

Pogledaj da li neki od vst multiband kompresora ima side chain opciju po kanalima. Ubacis taj compr u kanal matrice i na njegov side chain u srednjim freq dovedes signal vokala. to smanjuje jacinu istih fq za vreme pevanja. Naravno miksujes to sve sa vokalom pa dalje obrada.
to je instant varijanta mog prvog predloga...
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2011, 10:35 PM   #6
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

he he ..to sad, nalepiti vokal na "gotovu" matricu ,nece ici lako.
Cak i preko, kad nekome salju "beats" , posalju im kanale, da mogu lepo da umiksuju vokale....inace ce biti borba za mesto u matrici...(pogotovu sto kazes da tu ima nekih gitara, koje su inace frekventno manje vise u istom rangu sa vokalima..)
Good luck..
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2011, 02:48 AM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

kažu da ne postoji glupo pitanje samo glupi odgovor.. a vidim da je poplava prvih ipak uspela da prouzrokuje poplavu i ovih drugih na ovom forumu.. enivej, sidechainovanje matrice da bi vokal legao je, samo po sebi, rešenje dostojanstveno karaoke produkcije. Ne da je to vrh ledenog brega, nego je igla na vrhu brega, i to ako je breg veličine grenlanda. Ovo napominjem samo zbog ostalih početnika koji čitaju ovakve topike. Suština je u onom što je napisao Shot.
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules