|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Sa vise udaljenijih mikrofona dobivam razlicite teksture i kada se one spoje
dobivam punocu bubnja. 4 overhead-a, prvi par normalka kod cinela, drugi par udaljeniji, a jedan jos mono signal full udaljen. Room mic ali mono, da tuče u čelo. Inace u studijima, gledam, svi smatraju da treba srezat kanale kada neki instrument ne svira, a bas s takvim trakama (floor tom mic sto hvata ostalo) dobivam ono sto mi cini bubanj kompletnim. Punoca, ali na neki nacin nagomila se nepotrebnih frekvi. Valjda zbog standarda moderne produkcije se sve sto je vi?ak miče. A ovako, sa vise overhead-a se ne dobiva prljavost nego body+legs+refleksija+tekstura+zgusnutost. Jos plus kako ih blendati i sa kojim razlicitim mikrofonima snimati i kroz sta i kako ih procesirat, uff... (a ja mislio da je bubanj nepun zbog digitalije) ![]() Ima tko vlastitih, tudjih primjera? Iskustava? Sto mislite? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MAO
|
![]()
ja se već duže vreme igram sa sličnim pristupom, i imam različite rezultate, muke i uspehe, i nisam siguran da sam još uvek ovladao u potpunostima svim tim nijansama. Al uglavnom počinjem od klasičnog A-B stereo par-a na jednom stalku iznad glave bubnjara, pa sa još nekoliko close majkova na preklopima činela ili na mestima udaranja u iste (u zavisnosti od toga koliko ih ima
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
SuperModerator
|
![]()
to je super fora.
ali - evo recimo mixao sam neki rock band davno koji su imali tako gomilu majkova, tripli overhead i dva para rooma. i dosta toga je zavrsilo u kanti. jer - ako hoces da lepo snimis room, moras da imas dobar room ![]() ![]() ![]() ...tako da - moze i treba, ali samo ako ima smisla, tj. ako doprinosi soundu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
tačno tako. i imam dobar room
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
Dosta ljudi to re?e van ručno (ili samo postavi gate) jer akumuliranje tog curenja mo?e stvoriti kaos. A kaos se stvara kada nisu dobro postavljeni mikrofoni. Siguran sam da 99% ljudi ne obrača ba? nikakvu pa?nju na fazne odnose između pojedinih mikrofona. Ako se mikrofoni postave tako da se između recimo overheada i room mikrofona ne poni?tavaju ključne frekvencije, onda i to trpanje curenja u miksu nije lo?e. Za to treba koristiti korelator faza kada se postavljaju mikrofoni. Kasnije se ne mo?e (ili mo?e al jako te?ko i uz nusprodukte) to popraviti. Ja to recimo radim tako da sve gledam u odnosu na snare - da mi direktni snare mikrofon i oba overheada budu maksimalno u fazi, zatim da su overheadi međusobno u fazi, pa da je hihat u odnosu na snare u fazi i onda room da je u odnosu na snare u fazi i da je u odnosu na overhead (slu?am crasheve) u fazi. Ako se to sve poklopi onda snimka ispada super. Sve se mo?e do krvi utopit u kompresorima, al čak i kad kompresor izvuče na povr?inu sve ono "blato" to ne zvuči lo?e. Postavio sam si dva lcd monitora u re?iji, ali nisu jedan do drugoga. Onaj drugi mi stoji na 90 stupnjeva od mix pozicije i to zato ?to se tako vidi u njega kroz staklo iz sobe za snimanje. Onda razvalim preko cijelog ekrana Pinguin Audio meter koji ima veliki korelator u sebi tako da ga vidim kroz staklo. I onda dok bubnjar lupa snare pomalo mičem mikrofone gledajući u korelator na monitoru. Na?alost, rijetko bubnjari imaju vremena radit sound check u studiju du?e od sat vremena, a za ovo treba barem sat vremena (najvi?e ode na mijenjanje mikrofona, razvlačenje kablova, stalke i slična manualna sranja)... Obično se bend skupi u studiju i svi stvaraju nadrkanu atmosferu pa netko prije ili kasnije krene ne?to ispitivat i krenu pitanja "a kad ćemo snimat"...
![]() |
![]() |
#7 |
MAO
|
![]()
ajd samo malko detaljnije opiši kako tačno meriš tu korelaciju? ja imam digicheck RME i on ima isto nekih fazo-metara koje koristim u mixu, al ne kontam kako da podesim i šta da kuda rutiram da bi video šta je u fazi sa čim. Sad mi pade na pamet da već na probnom wave recordingu mogu po peakovima otprilike to i videti, al me baš zanima još konkretniji metod.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
SuperModerator
|
![]()
pa mislim da ne moras nista da patchujes i meris.
nego - pocni sa svim reglerima dole, i kako sta dodajes u mix, gledaj da je u fazi. ili vozi pojedinacno.. znaci ustvari metering je fokusiran na master buss. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ovako to ide...
Prvo i osnovno, potreban je korelator faza a ne osciloskop faza. Korelator je onaj koji ima horizontalnu liniju gdje neka točkica/kockica poskakuje lijevo desno. On prikazuje kad su signali u fazi pozitivni a kad nisu. Ako indikator ode sasvim desno, to znači da su lijevi i desni kanal potpuno sukladni u fazama, da nema nikakvog faznog pomaka - ili kako se to narodski ka?e "u fazi". Pozicija totalno lijevo znači da su potpuno obrnutih faza. Svaki put kad indikator ode u lijevu stranu znači da se u mono zbrajanju dogoditi neko poni?tavanje. Ne mora se cijeli signal poni?titi ali neke frekvencije se sigurno hoće. (samo na apsolutno lijevoj točci se kompletni signali poni?tavaju). ?to vi?e indikator ode od sredine u lijevo to je veći postotak poni?tavanja. Kad je indikator na sredini, recimo da je okej ali mo?e biti opasno. Sve od sredine na desno je super. E sad. Kad spojim snare direktni mikrofon, pustim ga u slu?anju i paniram na lijevo. Neki drugi signal (overhead recimo) pustim i paniram desno. Namjestim da samo ta dva kanala (panirana!) korelator gleda i to je to. Jednostavno mutiram sve osim tih kanala i navrnem pan potove. I tako jedan po jedan. Svakako treba bit da se poklope snare i overhead kanali, i oba overheada. Bubnjar mlati samo snare cijelo vrijeme (i nije bitno da ga nabije - mo?e nje?no da po?tedi u?i). Kad vozi? mikrofon lijevo desno shvati? da se na udaljenostima od par centimetara situacija mijenja drastično! Treba gledati samo da indikator na korelatoru bude prete?no desno. On ima tendenciju na druge elemente (posebno na kick) odletiti i u lijevo al nekako nađe? poziciju gdje najmanje dira u lijevo (i to da samo dira, da ne ulazi puno). Ova fora isto jako jako dobro radi kada se stavlja vi?e mikrofona na gitarska pojačala. Iako, za pojačala postoji jo? bolji trik s mobitelom i pink noise-om koji vam jo? neću odati...
![]() |
#10 |
MAO
|
![]()
pretpostavljao sam da je ovakva stvar, al nisam hteo pretpostavljati :P Hvala na pojašnjenju, ima puno smisla
![]() . uzmeš slušalice i odeš ispred pojačala. U slušalice pustiš zbir kanala oba mikrofona koja kačiš na pojačalo, ali tako da je jednom obrnuta faza. Na pojačalo samo, pustiš white noise i onda pomeraš mikrofone dok se zvuk sa njih ne poništi što je više moguće. Kad nađeš tu poziciju, ostaviš tako, i vratiš fazu na mikrofonu i, što bi Bob rekao - "It should sound great then" |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mihailo Tomanović - Čarolija (Overheads Dance rmx) - novi singl - chekirajte :) | balthazaar | Promocija radova | 8 | 09-12-2010 04:08 AM |
Overheads mikrofoni! | radsoul | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 32 | 05-10-2006 05:13 PM |
Double enjoy | Eon | Promocija radova | 17 | 23-11-2004 02:21 PM |