Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-01-2011, 09:09 PM   #1
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju?

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
E tu je, brale, poceo problem...
Kad sam rekao laik - mislio sam na laika za elektrotehniku. Primetio sam da se ovde cak i potencira da onaj ko radi sa spravama moze da nema pojma o elektronici, cak ne mora ni da ima veze sa elektro strukom. Cak se i u skolama tipa SAE, koliko primecujem, zaobilazi ta elektronika u sirokom luku. A svako ko je bar procitao neko stivo na temu, zna o cemu je rec kada kazem nelinearnost... A onaj ko bi da radi na raznim SSLovima 1176icama i cudima, a nema pojma o elektronici, nije laik - nego egzibicionista

izvinjavam se za offtopik, necu vise.

Last edited by psionic; 19-01-2011 at 09:12 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 10:22 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: 1176

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
......Cak se i u skolama tipa SAE, koliko primecujem, zaobilazi ta elektronika u sirokom luku.
Naravno
Quote:
A svako ko je bar procitao neko stivo na temu, zna o cemu je rec kada kazem nelinearnost...
Nelinarnost se prilicno lako simulira digitalno,...
Producentu i mixin inzenjeru nije vazno sta znaci tacno pojam nelinearnost i ma koliko se trudio da na OVOM forumu to proglasavas preterano znacajnim ja cu se pobuniti iako razumem odlicno o cemu zelis da pricas...

Producentu i mixing inzenjeru je jako bitno da CUJE (SVOJIM) usima posledice bilo kakvih pojava u hardveru i softveru i da uz pomoc toga, ali i svojim ukusom, senzibilitetom, mastom, muzikalnoscu i ko zna s cim jos... napravi dobru pesmu... poznavanje elektronike, digitalne ili anelogne ali i racunarstva, programiranja, matematike, elektrotehnike.... mu, ama bas nista, nece pomoci na, konkretno, tom putu.
Quote:
A onaj ko bi da radi na raznim SSLovima 1176icama i cudima, a nema pojma o elektronici, nije laik - nego egzibicionista
preterao si.. ajde da razumem da covek ima svoje misljenje, ali da toliko ignorise ocigledne cinjenice pa izvlaci ovakve karakterizacije, prelazi granice (mog shvatanja) pristojnosti.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 19-01-2011 at 10:42 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2011, 12:01 AM   #3
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Producentu i mixing inzenjeru je jako bitno da CUJE (SVOJIM) usima posledice bilo kakvih pojava u hardveru i softveru i da uz pomoc toga, ali i svojim ukusom, senzibilitetom, mastom, muzikalnoscu i ko zna s cim jos... napravi dobru pesmu... poznavanje elektronike, digitalne ili anelogne ali i racunarstva, programiranja, matematike, elektrotehnike.... mu, ama bas nista, nece pomoci na, konkretno, tom putu.
To je tvoje subjektivno misljenje. Ja ne mislim tako. Znanje kako sprava radi moze dosta pomoci onome ko radi sa njom - da je pravilno upotrebi - za pocetak. Ne mislim na neko fakultetsko znanje, ali svakako, neka osnova ne bi skodila - naprotiv. Narocito kada su starinske analogne sprave u pitanju... Po mom misljenju.

Quote:
Originally Posted by boggy
preterao si.. ajde da razumem da covek ima svoje misljenje, ali da toliko ignorise ocigledne cinjenice pa izvlaci ovakve karakterizacije, prelazi granice (mog shvatanja) pristojnosti.
Kriterjum za pristojnost ti je prilicno visok... Ne znam sta je ocigledno, meni je ocigledno upravo suprotno. Mozes da se ne slazes, niko ne brani... Stojim iza toga sto sam rekao.

Svedok sam - tako sam i nasao posao - tome, kada ljudi, koji pojma nemaju o tehnici (muzicari npr), krenu da sami srljaju u svet zvuka, kako brzo budu zatrpani gomilom tehnickih sitnica, koje su meni smesne, iako sam na skromnom nivou tehnickog znanja.
Shvatam tvoju ranije iznesenu, moglo bi se reci - razocaranost - nasim sirokim sveobuhvatnim obrazovanjem, ali ponavljam, ne mora da zna da NAPRAVI efekat, samo bar neko osnovno znanje o tome sta se desava unutar kutije.

Gomila ljudi se ovde npr pojavljuje koji se bave npr miksovanjem a ne zna sta je faza, sta je perioda... Onda krenu u nekakvo ispravljanje subjektivno stecenih impresija da nesto ne valja i tako dalje... ne znajuci gde da traze gresku niti da li je ima. Ne znaju da postoji nesto sto se zove konra-faza na primer. A to je elementarno. Pa jos onda uzmu analognu traku i snimaju preko nje ?

Ovoj raspravi svakako nije mesto ovde, jos jedno izvinjenje Nikisi. Moja greska sto sam zapoceo... Ovde uvek ima neko da kaze nesto totalno suprotno protivnom.

Last edited by psionic; 20-01-2011 at 12:11 AM.
Old 20-01-2011, 12:10 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Ja licno ne poznajem ni jednog ko je vican, iskusan i sposoban sto se miksanja i obrade zvuka tice a da ga uopste interersuje konstrukcija i nacin kako sprave rade... vise stotina puta sam zapocinjao da objasnim makar i najmanju sitnicu i dobio samo "spustenu roletnu" od svih prisutnih slusaoca.
Znaci.. ponovicu ... njih to ne zanima niti treba da ih zanima... pricam iz svog iskustva zato sto samo imam to iskustvo... a ne necije tudje niti spekulisem (nagadjam).

A definitivno ne mislim da je pristojno nazivati nekoga ko, bez znanja o konstrukciji i funkcionisanju SSL miksera, radi na njemu, "egzibicionistom", pogotovo sto ih takvih ima neuporedivo vise i to je normalno (za takve je mikser i pravljen!)... ma sta ti mislio o tome... i niko ti ne brani da mislis sta god zelis, jedino pripazi na kvalifikacije koje ispaljujes bez preteranog udubljivanja.

pozdrav

bogi

p.s. btw... teoretsko razumevanje STA je kontra-faza i kako nastaje nece ni jednom producentu niti mixing inzenjeru pomoci da NA SLUH proceni KAD se desila kontra faza u miksu ako to nije naucio da detektuje na sluh. Znaci poducices ih necemu sto im nece nista pomoci da detektuju "na sluh"... pa zasto bi ih onda poducavao tome?

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 20-01-2011 at 12:43 AM.
Old 20-01-2011, 05:04 AM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Pa jos onda uzmu analognu traku i snimaju preko nje ?
Da, preko digitalnih kablova verovatno...

Jos se ovde svasta novo moze nauciti.

Ne razumem samo zasto to ljudima smeta, sto su tako ostrasceni, kao da vredjam partiju na vlasti...?
Dobro, ti nemoj tako , radi kako ti hoces i vozi dalje...
Evo, poslusao sam na promociji radova sta radis i skroz te kapiram...

Quote:
Tako da to sto si naucio o fazama i shiftovanju trekova na vremenskoj osi... pretpostavljam da jako mali broj ljudi zna, ali i da onima koji to ne znaju, preterano ne smeta da rade svoj posao i zaradjuju kintu...

E da, cika Boggy, nije to neka ezotericna tema, i ja sam nekoliko puta o tome ovde isto pisao, cika Arthur je u pravu. Mislim (bar bi trebalo) da dosta ljudi to zna. Jos davno smo o tome slusali na jednom Taktonsu, neki lik iz Studera je upravo prezentujuci novi uredjaj, pricao bas o ovome... Relativno banalno, ali veoma dobro kad je zvuk u pitanju!

Poz'

Last edited by Bockie; 20-01-2011 at 05:23 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2011, 02:04 PM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Da, preko digitalnih kablova verovatno...

Jos se ovde svasta novo moze nauciti.

Ne razumem samo zasto to ljudima smeta, sto su tako ostrasceni, kao da vredjam partiju na vlasti...?
Dobro, ti nemoj tako , radi kako ti hoces i vozi dalje...
Evo, poslusao sam na promociji radova sta radis i skroz te kapiram...
Ostrascen ? Ja ? Neko drugi je ovde (ocigledno) pristrasan u opisivanju svojih alatki za rad

Nisam rekao ni da analogija valja - niti da ne valja. Cemu citat te recenice ? Neko ko je tehnicki nepismen, mozda i uzme opticki kabl ! Taj neki ce da zove servisera da bi mu pomogao da poveze trake i to je to...

Sto se tice onoga sto sam rekao za snimanje preko trake, rekao sam da takav neki laik za et ne moze da uzme pa da eksperimentise sa trakom npr, da tvrdi kako je superiorna u odnosu na bilo sta drugo, nemajuci pojma sta drugo i kako radi... Na osnovu subjektivnih zapazanja, jedino. Po mom misljenju, naravno.

Nadao sam se da ce tema biti obrisana, jer sam kasnije i sam shvatio da se ide ka tome da svako radi svoj posao, da ne bude svestrano obrazovan. Sta cu kad poticem iz komunizma Drugo, mogla bi se i otvoriti tema, o tome gde se na primer zavrseni SAEovac koji zna samo da smiksa pesmu moze zaposliti kod nas, a da nije kod sebe u studiju...

Last edited by psionic; 20-01-2011 at 02:51 PM.
Old 20-01-2011, 03:25 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
............
E da, cika Boggy, nije to neka ezotericna tema, i ja sam nekoliko puta o tome ovde isto pisao, cika Arthur je u pravu. Mislim (bar bi trebalo) da dosta ljudi to zna. Jos davno smo o tome slusali na jednom Taktonsu, neki lik iz Studera je upravo prezentujuci novi uredjaj, pricao bas o ovome... Relativno banalno, ali veoma dobro kad je zvuk u pitanju!
.............'
Eto ti ga sad... ja pricam o SAE, odnosno o nekom redovnom skolovanju... a ti ga udari po seminarima i profesionalnim usavrsavanjima... ajd malo da ne brkamo loncice.

Niko vam ne brani da se profesionalno usavrsavate kakvim hocete kursevima i seminarima i u kom god zelite smeru... mozete i jos dva fakulteta da zavrsite ako LICNO mislite da vam to moze pomoci u muzickoj produkciji... ja stvarno nemam problem sa tim... ali... da ponovim... ovde je kritikovana neka "osnovna" skola za audio produkciju koja nema nista o elektronici, kablovima, digitalnim filtrima, FFT, korelaciji, furijeovoj transformaciji, elektronskim komponentama, cevima, tranzistorima, transformatorima, magnetofonskim glavama i magnetofonskim trakama, konstrukcijama mikrofonskih predpojacavaca, kompresora, ekvilajzera, limitera, zvucnickih kutija,,... ok... dosta!

Poneki znacajan detalj vam se moze servirati, izvadjeno iz konteksta, da vam zagolica mastu (kao sto si napisao) i to je sve.. ali cela bulumenta stvari, istovarena, ce vam zamaskirati sustinu... kako to obicno urade u programu i planu u nasim skolama te ljudi koji po prirodi tesko razlikuju drvo od sume (ne mali broj) imaju poveliki problem da se snadju makar pasivno znanje i imali.

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 20-01-2011 at 03:32 PM.
Old 20-01-2011, 03:47 PM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju?

Cika Boggy, samo sam rekao da ima smisla ona pricica o vremenskoj sinhronizaciji kanala, nista vise. Ako je o tome bila rec, a ja tako shvatio.Nisam se osvrtao na SAE i ostalo, ako sam negde 'omasio, sorry...

Psionic...
Sta da ti kazem,matori, ti si lepsi, bolji, mega kralj i superiorniji si u svakom pogledu od svih ovde!
Mozda je to Maybelline...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2011, 04:12 PM   #9
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju?

Quote:
Psionic...
Sta da ti kazem,matori, ti si lepsi, bolji, mega kralj i superiorniji si u svakom pogledu od svih ovde!
Mozda je to Maybelline...
Ne razumem sta je pisac hteo da kaze... ? Mada sminka svasta moze da napravi... I od babe - devojku

Last edited by psionic; 20-01-2011 at 04:19 PM.
Old 20-01-2011, 05:14 PM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Cika Boggy, samo sam rekao da ima smisla ona pricica o vremenskoj sinhronizaciji kanala, nista vise. Ako je o tome bila rec, a ja tako shvatio.Nisam se osvrtao na SAE i ostalo, ako sam negde 'omasio, sorry...
.......
O SAE je inicijalno bilo reci ... na pocetku threada.... zasto redovno nemaju elektroniku i sta sve ne znam u svom programu... pa sam pokusao da objasnim zasto je to tako... Ovo sto si ti naveo je SAMO jedan detalj koji da bi se odgovorilo na pitanje "zasto?" mora biti osnovan... odnosno sa osnovom... a ta osnova i te kako oduzima i vremena i novca za skolovanje..... a ovako... ako se to samo "grune" na nekom seminaru bez objasnjenja "zasto?" i bez podloge u drugim oblastima... tako moze na seminaru... a u skoli ne.

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules