|
Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-) |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Ljudi koji su prosli pored magnetofona...
...jeste li primetili abnormalnu razliku, na dobosu-u posebno...? Koji plug moze ovo...? Pitam zaista iz znatizelje, da ustedim vreme (mada ga imam), pa molim ko je probao, uporedjivao i dobio priblizan rezultat da opise... Evo se igram , i originalni (DAW) usnimak ima ultra attack, i bas nikakav , tupav sustain, te se dobije samo vrlo kratak punch, bez "tela", dok isto to "preko trake" izgubi toliki punch, ali dobije litrazu... Nemojte mi zameriti, ali sve u domenu "analog vs digital" ce biti obrisano, molim prakticna iskustva...!
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Ne bas totalni offtopic.
S obzirom da nisam nikad radio sa trakom, a cesto gazim svim zivim saturatorima narocito drums, danas sam se igrao sa novim toneboosters (ex Jeroen Breebart) plugin-ovima i njegov tape emu TB Ferox radi interesantno, na danasnjem miksu sam ga koristio, ne znam koliko blizu originalne trake, ali drugacije malko od ostalih saturatora. Eto kao predlog da se cisto poigras ![]() Nadam se da mi ne zameras sto sam uskocio na temu ![]() EDIT: Ukakio sam se kako im desser recimo radi http://www.toneboosters.com/tb-ferox/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Muka mi je od idijotskih komentara, pa sam malo "naostren" bio u startu, za zalutale u "analogiju"... ![]() Thanks za info... ![]() Trudicu se da probam... 'Ajmo dalje...
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 07-01-2011 at 04:25 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Bockie, ne može niti jedan plugin.
Taj plugin se još nije rodio. Jer ionako tu se radi o snimanju i dobivaš zvuk trake a ti kad snimaš u DAW ne dobivaš ništa. Naravno, sve dosta ovisi o levelima na kojima printaš. Više levela na traku više saturacije trake-zaobljeniji atak i tijelo. Za dobiti crunch i onaj udarac u pleksus od snare-a 15 ips je uvijek bio trik. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Hmmm...
Onda verovatno ili ne resavaju , ili je fora sa preampom dobiti nesto... ![]() Tnx! Aj da cujemo jos iskustava...
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Evo jedno moje iskustvo;
Imam neki bubanj snimljen u DAW-u. 4 kanala - 2OH, sner i kick - sve skupa stereo smiksano. Zvu?i skroz ok, ?ak i relativno mekano za digitaliju, ali bili su lampa?ki preampi i "vintage" mikrofoni u igri. E sad, prije par dana nabavili smo Soundcraft Delta 200 mikser i pustili ta 4 kanala kroz njega. To je takva osjetna razlika, da to nije istina. Iz miksera smo i?li u mono Nagra magnetofon i snimili sa dosta jakim signalom. Trebao bi sad tu traku baciti u digitaliju da se ?uje razlika prije/poslije, ali meni i frednu zvu?i kao 2 razli?ite snimke - dakle zvuk je puno otvoreniji, bubanj ima puno bolji sustain i op?enito puno vi?e "muda". Na? setup je trenutno focusrite saffire pro 40 - 8 kanalna kartica i preko nje ili sa njenim ili sa lampa?kim preampima snimamo na komp. Nakon toga iza?emo u soundcraft, miksamo OTB na traku. Trenutno je Nagra, pa je mono (kaj za na?u retro muziku i nije bed), ali u planu je nabavka Studera C37 stereo, pa ?e onda biti na njega, i onda nazad u komp na mastering. Eto koristimo najbolje iz oba svijeta. I stvarno se jako ?uje razlika. BTW Big Bockie, ako nije tajna, taj Studer od 1100 eura, jel jo? na prodaju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Pre dva dana sam snimao bubanj kroz digi001. Naravno, taj ultra attack na dobo?u je glavni problem. Mora se re?avati pomuću nekog plug-ina, ali očigledno je najbitnije u startu imati ?to bolji snimak. Bilo bi lepo da nam neko ko je to malo du?e isprobavao da par saveta oko najboljeg pozicioniranja mikrofona (kod mene je SM58 na dobo?u) i gaina na preampu. Jačina udarca dosta utiče na odnos attacka i sustaina u digitalnom snimanju. ?to je udarac jači taj odnos je sve gori, tj. sustain je tanji, tako da, paradoksalno, slabiji udarac daje "te?i" snimak. "Vintage warmer" i sl. pluginovi po ovome ?to sam isprobavao takođe dosta bolje rade kod tih snimaka gde je udarac u dobo? slabiji. Kod jakih samo jo? vi?e ističu onaj "plonk" zvuk.
![]() |
#8 |
MAO
|
![]()
čovek mora znati kako valja zviznuti svoj doboš. Svaki doboš drugačije reaguje na snagu udarca. Čovek koji ga svira mora ga dobro poznavati, što uključuje hiljade sati udaranja istog. Ostalo je lako - 57ica ili sl, za početak uperena u mesto udaranja. Ako je tanko, menjaš ugao ka i bliže ivici doboša. Traka tu neće ništa preterano promeniti, ako udarac ne budi "body" doboša.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Totalno tacno! Sve ovo, pa tek onda traka. Evo se patim, lik je mlohavo svirao, pa mi nista ne pomaze... "Ne, ne , tako treba, to je fazon, znam ja.." ...a lepo sam rekao "covece, udri to, nemoj guditi na bubnju..."
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 13-01-2011 at 12:15 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
ma kakav revox, magneto!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
psytrance traka, polugotova =) | nunuk_t2L | Promocija radova | 9 | 29-07-2010 11:41 AM |
Studijska traka od 2 inca | DzoniPFC | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 7 | 29-06-2010 10:22 AM |
Mix traka - pitanje? | akordeonista | Audio Produkcija - Tehnike | 12 | 18-10-2008 01:52 AM |
Export traka u Cubase-u? | HeatMan | Audio Software | 58 | 16-05-2007 12:29 AM |
Cubase Traka | Brka | Audio Software | 7 | 17-05-2006 11:19 AM |