|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
posto nemam bas neku opremu za kalibraciju i mjerenja, zanima me sto bi se dobilo kad bi se uzeli neki obicni linijski zvucnici i proucio se njihov frequency response, te na temelju njega, na sam kraj lanca, tj. na master outputu postavio graficki eq koji bi bio podesen obrnuto od frequency responsa zvucnika (dakle, ako zvucnik ima -8db-a na 270hz, na eq-u se podesi +8db-a itd.)? da li bi se dobio flat response ili bi zvucnik idalje imao "farbanje"? naravno, ovdje ne racunam na akustiku sobe, vec samo zvucnik.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]()
... onda je najbolje da ni ne pokusavas.
Quote:
DA. zato sto ravan ili ne ravan odziv ne utice na "farbanje"... zvucnici sa znatno neravnim odzivo najcesce zvuce toliko irelevantno da se niko koloracijama (farbanje) ne bavi. Moras da racunas na akustiku sobe zato sto slusas zvucnik u sobi... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
je, mora se racunat akustika sobe u stvarnim uvjetima, al ja to vise onako, hipotetski, diskusije radi, razmisljam o tome.
![]() recimo da smo postavili zvucnik u gluhu sobu, postavili graficki eq za ispravke na kraj lanca, o kakvim koloracijama bi se onda radilo u frequency responseu? posto si rekao da bi i dalje bilo farbanja, da li to znaci da losi zvucnici dodaju svoje harmonike u sam signal i na taj nacin farbaju zvuk? mislim, jasno mi je da kad pocnem terat duboke u slab zvucnik da on krene distorzirat, aj recimo da je sve u realnim granicama onoga sto zvucnik moze reporoducirat pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||
Moderator
|
![]() Quote:
Potpuno si nepripremljeno otvorio "shaht" sa "fekalijama"... ali dobro idemo dalje... Quote:
pojava je vezana za sve akusticke sisteme i zvucnike i sobe i neko "popularno" objasnjenje mozes naci u tekstu koji sam prilozio u "Zasto ne mozemo sve akusticke probleme resavati EQ-om?" Quote:
ima tu svacega jos do, na kraju, koloracija koje unose materijali od kojih su membrane zvucnika pravljene... papir, polipropilen, aluminijum, magnezijum, kevlar, nomex, fiberglass.... bez preteranog uticaja na frekventnu karakteristiku i izoblicenja, izvezban sluh nepogresivo moze "prepoznati" polipropilensku membranu u zvucniku vezanih ociju. Verujem da je to potpis koji nastaje od rezonancija membrane usled razlika u mehanickim karakteristikama materijala.... ne u smislu intenziteta, nego u smislu kombinacije intenziteta ... nesto kao otisak prsta... svaki je slican ali se svi razlikuju.... tako nesto. Quote:
pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 30-11-2010 at 11:34 AM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
hvala na linku, iako se on odnosi na akustiku citavog sustava (zvucnik i soba), dosta je poucan
![]() doduse, koliko sam ja razumio ponasanje sustava, do faze dolazi zbog refleksija/akustike sobe, a ne od samog zvucnika..ili sam krivo razumio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
slusamo muziku ITB.... razumes ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Test zvucnika! | dvuckovic | Promocija radova | 29 | 25-03-2009 12:32 PM |
Brum iz zvucnika | Milosguitar | Computer Hardware | 12 | 02-02-2009 09:21 PM |
zidni nosac zvucnika | hofmann | Dizajn i konstrukcija studija | 8 | 22-10-2008 11:11 PM |
Usporedba gitarskih zvucnika | Koshpa | Gitarska Produkcija | 14 | 18-10-2008 12:56 PM |
Uparivanje zvucnika i pojacala | OFF | Monitoring | 4 | 13-02-2006 02:12 AM |