|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav!
U mogućnosti sam da iznajmim jedan lokal koji se na ?alost nalazi u donjem delu jedne zgrade, a iznad su stanovi. Lokal ?elim da preuredim u studio za komponovanje i ve?banje. Radi se o KLASIČNOJ akustičnoj muzici (dakle bez ikakvih pojačala, bez bubnjeva itd) i isključivo bi se svirali violina ili klavir. Interesuje me na koji način i koliko je potrebno da bi se izolovao takav jedan lokal, kako bi bio u mogucnosti da radim čak i noću po potrebi. Lokal ima jednu manu, a to je ?to ima veći prozor (kao izlog - ustvari ne znam da li je to neka mana), međutim ja bih rado da zadr?im prozor i eventualno dogradim jedan dodatni prozor iznutra koji bi imao funkciju izolacije, kako bi bilo dovoljno svetla u lokalu. Imate li iskustava sa ovakvim lokalima i sa klasičnom muzikom? Hvala puno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Imate li iskustava sa ovakvim lokalima i sa klasičnom muzikom?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() shalim se...ali super ti je rechenica....zvuchi nestvarno ![]() plashim se da cjesh sa klavirom imati ozbiljan posao(on ide dosta nisko frekventno i samim tim nosi puno energije koja prolazi kroz zidove)...oko violine mislim da nije tolika frka ona je u frekventnom spektru koji se dosta lako kontrolishe pri tom govorim o izolaciji-nikako o kvalitetu zvuka koji cjesh dobiti... kvadratura je takodje vazhna,visina plafona...materijal od koga su sachinjeni zidovi itd...akustika prostora i izolacija prostora su dve posebne zhivotinje koje sa lepim ulaganjem,spojene,mogu dati super rezultate !
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]() ![]() Ma ne, nego pregledao sam forum i vidim da ljudi uglavnom pricaju o pravljenju studija za snimanje, gde je uglavnom u pitanju popularna muzika, pa pretpostavljam sa jacim zvukom (pojacalima bubnjevima.... itd) plus dodatni deo za tonmajstora, sto meni ne treba. Ali shvatam, izolacija je izolacija a prostor je prostor! ![]() ![]() Nego ja sam laik, ako lupim nesto samo javite!!! No kako bilo, brinu me dakle tri stvari: 1. Izolacija povrsine koja je prozor (stakleni izlog) 2. Dovoljna izolacija za ovu svrhu i otprilike cena 3. Smanjenje povrsine prostora usled izolacije. Visina nije problem, s obzirom da je u pitanju radnja visina stropa je oko 4 metra. Povrsina prostorije o kojoj se radi jeste oko 20 kvm. Ulaz je direkt sa ulice. Stakleni izlog oko 7 kvm. Jedan mi je ovde (Stokholm) pricao o ceni i to o sistemu "soba u sobi" - pretpostavljam da je to adekvatna izolacija. Cenu on navodi oko 15 000 e, mada mislim da to nije bas normalno.... ili? Last edited by octoechos; 04-02-2010 at 10:40 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Toliko ljudi ima klavir u stanu, pa ne prave zvučnu izolaciju. Mislim da ne bi trebalo da bude problem za kom?ije, ako se svira u dogovoreno vreme.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
chovek je napisao i nocju...zato sam potegao izolaciju...
shto se prozora tiche ako je duplo ili jache staklo sa vakumom onda si u principu super...soba u sobi je ludilo u tim uslovima pogotovo jer nisi vlasnik...ja bih plafon spustio i narokao ga poprilichno min. vunom a mozhesh i one rupichaste gips ploche da nabavish i napravish sebi zvezdano nebo...one super rade...to bi trebalo da umanji prolaz zvuka u zgradu ali sada mi svashta pada na pamet...ako je grejni sistem povezan sa zgradom mozhda i to napravi sranje...shta znam ima ovde mnogo upucjenijih...ali mislim da rok studio ima pravo...ako izbacish tu nocjnu varijantu mnogo je izvodljivije...
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
hmm, da bitno je da moze da se svira i pod uslovima kada se spava.
Pogotovo su svedske babe koje zive u tom delu grada veoma iritantne i zale se za svaku sitnicu. Da ne govorim koliko je tesko da se nadje ikakav lokal... E sada, idem sutra da dobro pregledam kako tacno izgleda. Znaci bitne su sve veze sa ostatkom zgrade, grejanje, ventilacija itd. Osim sto nisam vlasnik, da li je soba u sobi ludilo i zbog necega drugog? Koje su cene okvirno? |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Test mix - kanali za vezbanje... | Bockie | Audio Produkcija - Tehnike | 670 | 09-04-2015 01:11 PM |