Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-04-2009, 03:49 PM   #1
lirikzg
Junior Member

Default Obrada vokala

Naime, radi se o hip hop vokalima... Radim u Nuendu...Znam da ne postoji nikakva šablona za obradu vokala, ali zamolio bi vas par savjeta u vezi obrade navedenih...
uz to, imam i par pitanja:
1.) Dali je potrebno normalizirati vokale i na koliko ako su pretihi ?
2.) Pošto imam kompresor u sklopu preampa, moram li i softverom naknadno kompresirati vokale, ili se to odnosi samo na mastering kompletnog projekta?
3.) Stavlja li se limiter na vokale zasebno, ili tek posljednji na cijelu pjesmu?
4.) Postoji li neki raspored, normalize, kompresor pa limiter ukoliko se svi koriste za obradu navedenoga?

Sva pomoć i savjeti su dobrodošli,
Unaprijed Hvala

Last edited by lirikzg; 07-04-2009 at 04:25 PM.
lirikzg is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2009, 04:42 PM   #2
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Default Re: Obrada vokala

Quote:
Originally Posted by lirikzg View Post
Naime, radi se o hip hop vokalima... Radim u Nuendu...Znam da ne postoji nikakva ?ablona za obradu vokala, ali zamolio bi vas par savjeta u vezi obrade navedenih...
2.) Po?to imam kompresor u sklopu preampa, moram li i softverom naknadno kompresirati vokale, ili se to odnosi samo na mastering kompletnog projekta?
3.) Stavlja li se limiter na vokale zasebno, ili tek posljednji na cijelu pjesmu?
4.) Postoji li neki raspored, normalize, kompresor pa limiter ukoliko se svi koriste za obradu navedenoga?

Sva pomoć i savjeti su dobrodo?li,
Unaprijed Hvala
Nemoj normalizirati, kompresor prema potrebi, nemoj koristiti limiter

Znam da ce neki iskusniji kolege reci da banaliziram ali tak ce ti najvjerovatnije ok zvucati.
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2009, 05:03 PM   #3
lirikzg
Junior Member

znaci, normalize i limiter ne diram u obradi vokala?
cesto mi je vokal pretih u odnosu na podlogu, da ga onda obicnim gainom povisim?
i jos jedno pitanje, htio bi izvuc vokal ispred beata, da vokal podize pjesmu ,a ne da zvuci priguseno u pozadini...
Old 07-04-2009, 05:54 PM   #4
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Hmh, e to je jedna od najzeznutijih stvari - pogoditi dobar omjer vokala i sveg ostalog. Morat ces se igrati dok ne skuzis bar donekle, tu je u igri compressor, eq, reverb i delay (ako ih koristis) maskiraju li drugi instrumenti vokal itd.
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2009, 09:47 AM   #5
lirikzg
Junior Member

cesto mi je vokal pretih u odnosu na podlogu, da ga onda obicnim gainom povisim?
Old 08-04-2009, 10:45 AM   #6
DzoniPFC
Pro Member

Ili prosto smanjis matricu/podlogu dok snimas da mozes sebe da cujes na slushkama a posle kad radis mastering ispeglaj sve lepo, compresorom diges input i to je to
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2009, 07:00 PM   #7
benn gunn
Junior Member

benn gunn's Avatar

[QUOTE=lirikzg;241615]Naime, radi se o hip hop vokalima... Radim u Nuendu...Znam da ne postoji nikakva ?ablona za obradu vokala, ali zamolio bi vas par savjeta u vezi obrade navedenih...

Mozes...samo ako su 24 bitni...pazi na sum.
Na koliko ti treba...zavisi o pjesmi, ako trebas istaknute vokale, na vise...i obratno.

2.) Po?to imam kompresor u sklopu preampa, moram li i softverom naknadno kompresirati vokale, ili se to odnosi samo na mastering kompletnog projekta?

kompresiras po potrebi...kod inputa da maknes peakove, dalje u miksu koliko i za sta trebas...
Za hip hop ja koristim digitechov lampaski preamp/comp/limit/eq, koji radi opako...malo jace stisnem i puknem glasno u komp

Kako ko...
Ja volim barem malo limitirat na ulazu...

Isto na kraju...koliko mislis da treba...

Ne...sve se razlicito ponasa ovisno o rasporedu...

Uglavnom, mixanje i produkcija su kreativan proces gdje ti je svaka nova stvar novi izazov...
Kada ti prestane biti izazov, izadji iz posla

Pozdrav
Old 03-11-2009, 02:04 PM   #8
Ada
Junior Member

Ada's Avatar

Nova sam ovdje pa se nemojte rugati ukoliko su moja pitanja smije?na.

1. Je li kompresor nu?an? Redovito me pojede i stanji na visinama i to mi stvarno ide na ?ivce. Postoji li način da se sačuvaju sve kvalitete glasa bez obzira na kompresor?
2. Volim kad je vokal "nekoliko koraka" ispred glazbe, tj. ?elim ga čuti jasno i glasno, u svim njegovim dimenzijama; i krik, i ?apat, i sav tekst. No često se susrećem s "majstorima" koji ga izjednačavaju s drugim instrumentima jer, kao, "nije u redu da je vokal iznad benda". Za?to onda pjevači popularne glazbe imaju tu privilegiju? Drugim riječima, je li neko nepisano pravilo da je u drugim ?anrovima glas samo "dio mozaika" ili mi samo poku?avaju reći da sam lo?a?
3. Za?to se mnogi groze reverba? Ja ga do?ivljavam kao "must have", bar u malim količinama.
4. Za?to je "prirodni" chorus bolji od kompjuterskog chorus efekta? Znam da je nemoguće dobiti identičnu frazu jer su stvari neponovljive i ponekad stvarno zna "pikati za uho" kad se ne podudaraju vibrata, boje, izgovor... Za?to onda mnogi ?ele tako snimati?
5. Ako "studijsko peglanje" čini čuda, za?to mnogi pjevači u?ivo zvuče puno bolje nego na snimkama?

Hvala na čitanju i odgovorima.
Ada is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2009, 02:20 PM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

1. U većini moderne muzike, da, kompresija vokala je neophodna. To što tebe muči je najverovatnije loše poznavanje tehnika kompresije, i pre svega zapravo, loš kompresor. Kvalitet kompresora se upravo prema tome i gleda - kako se ponaša pri radu, da li istanjuje ili ne, da li uopšte čuješ njegov rad.

2. Zavisi od žanra. Čak i u crnom hiphop-r'n'b je dosta česta pojava da je ritmička osnova - kick i snare/clap/rimshot dosta ispred cele matrice a bogami i vokala. U gitarskim žanrovima nije retko uvlačenje vokala u matricu ne bi li gitare i bubnjevi izlazili kao "veći". I da, itekako utiče i to kakav je sam vokal, koliko je dobra boja, intonacija, koliko je dobro snimljen. Meni se neretko dešava da neke "majstore" mimo svoje volje i žanrovske orijentacije moram da sakrijem. A opet, dešava se da me vuče i da ih dižem ukoliko su zaiste impresivni performansi.

3. Reverb u nekom obliku i određenoj meri i jeste "must have", opet, u većini moderne muzike. Takođe na prijatnost korišćenja istog umnogome utiče veština izbora i podešavanja parametara, kao i sam kvalitet reverba. Odatle priča o "reverbima kojih ima a ne čuju se"

4. Ako misliš na duplex pevanje, ne radi se samo o chorus efektu, moj neki utisak je da sam duplex nosi nekako više energije i masivnosti glasa, naročito ako je dobro otpevan. Plus ja obožavam da duplexe ne držim u centru panorame nego ih malko raširim po panorami

5. ovo mi je prilično nepoznata pojava. Uglavnom zaista peglanje čini čuda, dok mnogi od njih ne umeju vola da ubodu. Oni koji uživo zvuče dobro, na snimku mogu da zvuče lošije i to isključivo u domenu nekog glumačkog tripa koji je uživo prisutniji pred publikom nego u zatvorenoj sobi. Mada je ovo užasno retka pojava. Uglavnom uživo ljudi zvuče lošije. Naročito popularni primeri su Madonna i Anthony Kiedis (pevač Red Hot Chilli Peppersa)
No ne sumnjam da Beyonce, ili matora Whitney zvuče dobro uživo.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2009, 02:25 PM   #10
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Uh, posto vidim dosta pausalnih ocena , cak stvari vezanih za bitazu i drugih floskula,vreme je da reagujem i probam da pomognem...:

Neko rece 24 bita ne znam sta.. Glupost! Pa sta,oni koji koriste recimo fantasticne 16 bitne AKAI snimace,ne mogu da rade vokale!??!

- Prvi i osnovni korak (kad vas vec mrzi da listate rumski) je izbor i postavka mikrofona. Mrzi me da dubim o tome,nadjite po rumskom,utvrdite empirijski sta je najbolje...

- Usnimavanje vokala,kada je rec o snimanju na racunaru, se ne mora obavljati po principu da mora da se vokal "uteruje" u crveno! Dovoljno je da pri podesavanju nivoa zamolite pevca da izgovori nesto intenzitetom najglasnijeg dela pevanja koje treba da se snimi i tada podesite ulazni nivo u DAW na oko -10 do -7db.

Postoje dalje razne tehnike,pravila ne postoje, ali nikada nisam voleo da - da bi vokal "seo" u matricu koristim regler, ili-ti gain... To se radi najvise ekvilajzerom i delimicno kompresorom. pricamo o nekim tehnikama vezanim za home recording,cisto da kolege ovde ne bi dizale dzevu... Elem, FREKVENCIJE, ucite frekvencije,sve mora imati svoje mesto u kompoziciji! Dakle "napravite mesta" za vokal kada snimate/aranzirate matrice,ne moze da se peva preko necega sto je u pevacevom frekventnom registru i "kolje" se sa istim... Imajte na umu neka opsta ne pisana pravila, da vokal ima (naravno uopsteno govoreci) krucis,srz ili meso (narodnjacki receno) na nekoliko frekvencija! Obratite paznju na izmedju 5 i 7KHz...! Tu mora da "izadje", sve se ostalo,manje - vise da upakovati... Dakle 200 - 400Hz i 5-7KHz su kljucni za vecinu vokala...

Kompresija na vokalu moze uglavnom biti i veoma jaka,zavisi od produkcije i pesme,ali zahteva kvalitetne efekte koji svojim radom nece pokvariti i zamuljati vokal. Dakle ekvilazer pa kompresija nikako gain pa kolji matricu...
Gain se dira veoma retko,kada se menja ukupna slika vokala,a sve ostalo se minca i domincava....

Vezba,vezba....

P.S.
Bravo cika Arthure!

Last edited by Bockie; 03-11-2009 at 02:31 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules