Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-03-2009, 01:59 AM   #1
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Default Terenski snimac ?

Pozdrav,

Trazim idealni terenski snimac.Radio sam sa Edirolom r-4,i moram priznati da imam odlicno iskustvo sa njim,sve sto je trebalo uradio je.

Doslo je vreme da uzmem jedan snimac za sebe,pa me zanima,ima li ko neku preporuku u toj klasi (recimo oko 1000 eura),a da nije varijanta laptop+zvucna,to me ne zanima.

Vidim da na thomannu ima jeftinijih edirola,ali nemaju hard disk,nego idu na kartice,a to mi se nesto ne svidja,sta ga znam...nekako sam skeptican prema tome,radije bih da to cudo ima svoj hard disk ... pri tom misim da je 40 gb (ako se secam) koje r4 ima sasvim dovljno za moje potrebe.

Radi se o dnevnim terenskim potrebama,eventualno ce se mozda desiti da se radi 2 dana bez prisustva kompa na koji bi se prebacilo sve.

Nemam nikakva iskustva u ovoj oblasti,edirol je jedino na cemu sam do sada radio,pa ako imate bolju firmu/savet/znate sta je prava stvar slobodno vicite.

Hvala
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2009, 07:29 AM   #2
goran ns
Member

Default Re: Terenski snimac ?

Ostani i dalje pri Edirolu!
I nemoj bezati od memorije, jer ona nije mana vec prednost!
goran ns is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2009, 08:13 AM   #3
conn
Junior Member

conn's Avatar

Imam slobodnog Korga D16XD 8 mic preamp, 16 linijskih ulaza, 8 adat in/out. 2 SPDIF, hard disk 40gb, Sony CD rezac. Kako smo blizu cene o kojoj razmisljas najbolje je da svratis do mene i probas kako radi sprava.
conn is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2009, 01:10 AM   #4
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by conn View Post
Imam slobodnog Korga D16XD 8 mic preamp, 16 linijskih ulaza, 8 adat in/out. 2 SPDIF, hard disk 40gb, Sony CD rezac. Kako smo blizu cene o kojoj razmisljas najbolje je da svratis do mene i probas kako radi sprava.
I to sve radi na baterije?
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2009, 03:31 AM   #5
analog
Senior Member

analog's Avatar

Ja imam R44 nekih pola godine i prezadovoljan sam kako se pokazao do sada. To ?to nema HDD je prednost jer nema dodatne (krhke) mehanike u sebi. Jo? ako se pre njega stavi neki dodatni terenski mikser za predpojačanje dobiju se vrhunski rezultati. Duplo je manji od R4.

Jedan moj profesor koristi R4 + SQN mikser.. Ka?e da mu je Edirol radio bez gre?ke i na velikim hladnoćama i na velikim vrućinama. Poenta je samo ne gasiti snimač ako je napolju hladno.

Timecode verujem da ti ne treba, jer ne verujem da će? često biti u situaciji da snima? u sistemu kamera, a za d?abe ti poskupljuje kupovinu (i to značajno). Ako ti ba? tad nekada zatreba TC, iznajmi snimač koji ga ima. Isplativije je tako. Ili čak, ako ne namerava? da koristi? snimač osim na tom filmu koji te čeka, iznajmi ga. Mislim da je cena za R4 oko tridesetak eura za dan. Vidi sa produkcijom filma.

-Ne znam koliko ima? iskustva sa filmom, pa mi ne zameri ako ovo već zna?:
Obavezno nabavi dobar suspenzor i cepelin za mic (ako snima? eksterijer) inače d?aba ti sva kupovina i oprema

moja dva dinara
pozz
analog is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2009, 10:34 AM   #6
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Quote:
Originally Posted by analog View Post
Ja imam R44 nekih pola godine i prezadovoljan sam kako se pokazao do sada. To ?to nema HDD je prednost jer nema dodatne (krhke) mehanike u sebi. Jo? ako se pre njega stavi neki dodatni terenski mikser za predpojačanje dobiju se vrhunski rezultati. Duplo je manji od R4.

Jedan moj profesor koristi R4 + SQN mikser.. Ka?e da mu je Edirol radio bez gre?ke i na velikim hladnoćama i na velikim vrućinama. Poenta je samo ne gasiti snimač ako je napolju hladno.

Timecode verujem da ti ne treba, jer ne verujem da će? često biti u situaciji da snima? u sistemu kamera, a za d?abe ti poskupljuje kupovinu (i to značajno). Ako ti ba? tad nekada zatreba TC, iznajmi snimač koji ga ima. Isplativije je tako. Ili čak, ako ne namerava? da koristi? snimač osim na tom filmu koji te čeka, iznajmi ga. Mislim da je cena za R4 oko tridesetak eura za dan. Vidi sa produkcijom filma.

-Ne znam koliko ima? iskustva sa filmom, pa mi ne zameri ako ovo već zna?:
Obavezno nabavi dobar suspenzor i cepelin za mic (ako snima? eksterijer) inače d?aba ti sva kupovina i oprema

moja dva dinara
pozz
Cao Analog,hvala za odgovor.
Eto kao vlasnik te sprave,da li bi nam demistifikovao,da li r 44 ima odvojena 4 fantoma na sebi (po slici bih rekao da ima).
Jos jedna stvar me zanima...da li ti mozes da namestis rezim u kome recimo od 4 ubodena mikrofona,snimas samo mikrofon na ulazu broj 3?znaci samo mono snimak treceg kanala,iako svi mikrofoni rade,i svi su fantomi ukljuceni?

Pretpostavljam da usb veza radi isto kao na r4 ?

Da li ti se ikad desio problem sa karticama?ikad?

Hvala za savet za cepelin,nazalost naucio sam ga vec na hard way

Hvala na odgovorima.
Old 18-03-2009, 08:21 AM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
I to sve radi na baterije?
Pa mo?e da se ve?e na alternator od Jugića. Neće? valjda bez auta na teren? Posle Z-noiseom skine? brum od motora i sve super.
Old 17-03-2009, 08:17 AM   #8
Rasta
Member

http://www.d-mpro.com/users/folder.a...9&Tab=Overview

ovo je fora:
http://www.hhb.co.uk/flashmic/index.php?ReferID=int
Rasta is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2009, 01:49 PM   #9
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Haha ovo sa mikrofonom je genijalno
Old 17-03-2009, 09:34 AM   #10
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by darkstar View Post
Pozdrav,

Trazim idealni terenski snimac.Radio sam sa Edirolom r-4,i moram priznati da imam odlicno iskustvo sa njim,sve sto je trebalo uradio je.

Doslo je vreme da uzmem jedan snimac za sebe,pa me zanima,ima li ko neku preporuku u toj klasi (recimo oko 1000 eura),a da nije varijanta laptop+zvucna,to me ne zanima.

Vidim da na thomannu ima jeftinijih edirola,ali nemaju hard disk,nego idu na kartice,a to mi se nesto ne svidja,sta ga znam...nekako sam skeptican prema tome,radije bih da to cudo ima svoj hard disk ... pri tom misim da je 40 gb (ako se secam) koje r4 ima sasvim dovljno za moje potrebe.

Radi se o dnevnim terenskim potrebama,eventualno ce se mozda desiti da se radi 2 dana bez prisustva kompa na koji bi se prebacilo sve.

Nemam nikakva iskustva u ovoj oblasti,edirol je jedino na cemu sam do sada radio,pa ako imate bolju firmu/savet/znate sta je prava stvar slobodno vicite.

Hvala
Darkstar,

imam poprilicno iskustva sa terenskim snimacima.. Memorijske kartice su pouzdanije od hard diskova. Vazno je takodje sta u tvom slucaju podrazumeva terensko snimanje, da li je to snimanje filma, muzike u zatvorenom, kombinacija jednog i drugog itd... Ako radim na filmu, nije retkost da se snima i na -10 ili +40, da se ceo dan provede na kisi, snegu itd... U ovakvim slucajevima na plac ne krecem bez Fostexa, HHB-a, NAGRE ili Sound Devices-a a uz to i backup snimac! Ove sprave su napravljene da traju godinama, da funkcionisu u najekstremnijim uslovima, ne kvare se, pouzdane su... zato i kostaju koliko kostaju! Edirol je recimo jeftina alternativa gore navedenim spravama.

Ako snimas u zatvorenom, muziku, nekoliko mikrofona itd...onda mislim da je mnogo lakse izabrati uredjaj jer uslovi nisu toliko zahtevni... Sa takvim uredjajima imam manje iskustva jer ja uvek sa sobom vucem minimum stari Fostex PD 4 (snima na DAT kasetice) koji me nikada nije izneverio a moze se sada vec relativno jeftino kupiti (nekoliko stotina dolara).....

Pozdrav...
Color is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Posting Rules