|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
moderator
|
![]()
Dodjoh na ideju da u ovom threadu, ako zelite, podelimo neke tekstove pesama (domacih/stranih ,kako god vam odgovara) koje su ostavile utisak na nas, ili ih samo smatramo dobrim i inspirativnim. Mozda cak neke koje smatramo nedostiznima za nase vestine pisanja.
Eto, tako, za pocetak moje ponovne aktivnosti u ovoj zapustenoj sekciji, da mozda krenemo sa zalivanjem inspiracije za pisanje tako sto cemo da diskutujemo o onome sta nam se dopada i zasto, razmenjujemo utiske, misljenja i ideje.I mozda otkrijemo neke nove lepe i jake pesme u preporukama. Ima li zainteresovanih? Pozz svima
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
DA SAM JA NETKO
tekst : Maja Perfiljeva muzika : Hrvoje Hegedušić snimili : Indexi Da sam ja netko, pozvao bih sve dječake, dao bih im igračke i pustio ih da se cijeli dan igraju i jure. Radili bi divne stvari, prekratki bi bili dani voljeli bi svoje škole đaci da sam ja netko. REF: Svim majkama bih izbrisao bore, učinio da očevi ih vole, davnu ljubav da im vrate, i da mirno žive svoje sate, da sam ja netko. Ne bi, ne bi ljudi život proklinjali, sve bi ruže ženi poklanjali, kako bi se živjelo i kako bi se voljelo, i kako bi dobro bilo, kako bi se živjelo i kako bi se voljelo i kako bi dobro bilo da sam ja netko. - *** - op. alfom : iako je ovaj tekst duboko u suprotnosti sa mojim shvatanjima i poimanjima života (o čemu je ovdje zabrana za pisanje i razgovor), od djetinjstva ga pamtim i znam ; smatram ga za reprezentanta vrhunskog književnog pisanja tekstova za izražaj u popularnoj muzici. Maju Perfiljevu smatram za 'najvećeg' (najkvalitetnijeg) pisca tekstova popularne muzike. A zašto? Slijedi i ovo od nje : BALADA text : Maja Perfiljeva izvode : Indexi Idi sad druze moj Ljubav i pozdrav mi odnesi mojoj ti Putu mom tu je kraj Umoran ovde ja cu stati, zelim mir Kad ne bude mene Kad me skriju paprati, travke i sas Kad ne bude mene Ljubit cu je pjesmama svojim i tad O reci mi njoj Da je tako prolazno sve Kao ptica let Samo nju, da, volio sam ja Jer je za me bila sav svijet Crveni moj cvijet Idi sad druze moj Ljubav i pjesmu mi ponesi mojoj ti Dalje sad mogu sam Pocinak ovdje ja cu naci, idi ti Kad ne bude mene Kada dodju drugi djecaci ko ja Kad ne bude mene Reci da cu ostati sa njom i tad O reci mi njoj Da je tako prolazno sve Kao ptica let Samo nju, da, volio sam ja Jer je za me bila sav svijet Crveni moj cvijet Idi sad druze moj Ljubav i pjesmu mi ponesi mojoj ti Dalje sad mogu sam Pocinak ovdje ja cu naci, idi ti Kad ne bude mene Kada dodju drugi djecaci ko ja Kad ne bude mene Reci da cu ostati sa njom i tad O reci mi njoj Da je tako prolazno sve Kao ptica let O reci mi njoj Da je tako prolazno sve Kao ptica let Kao ptica let - *** - I ovo : Text : Maja Perfiljeva Snimili Indexi - http://www.youtube.com/watch?v=C6Jnk2H8qOw Svijet u kojem zivim Čudan svijet je oko nas Slika ista svaki dan Tu na uglu tom Stoji starac sam Niko njega ne gleda svi žure nekud znam Da! takav je život, život nas. Jedan čovjek i jedna žena Na peronu sreće stoje još Čekaju voz što doći neće Pa da krenu putem sreće te. Živim život svoj - to je Sve što sada imam ja. Čudan svijet je oko nas Slika ista svaki dan Volio si nju Čitav život svoj S drugim tad je otišla, bez jedne riječi znam Da! takav je život, život naš. Život taj što pripada tebi To je sve što imaš na svijetu tom Život taj što pripada tebi To je sve sto imaš na svijetu tom! Živim život svoj, to je Sve što sada imam ja... - *** - Tu su još neki : Anđele (B.Đ.Čorba), Ne lomite mi bagrenje (Đ.B.) i još podosta njih. Ali, i drugi će učestvovati u ovom threadu, pa za početak, od mene puna kapa. Last edited by alfom; 03-03-2009 at 08:16 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Riblja Corba - Kada padne noc (Upomoc)
Ja zivim na slepom koloseku prosli su svi moji vozovi cito sam danasnje novine ni su izvuceni mojih lozovi Sunce izlazi i zalazi sve je kao i obicno kada o tebi ne razmisljam stvarno se osecam odlicno Ref. Al' kada padne noc ja zovem upomoc jer tebe nema tu svaki novi dan ko smrt je dosadan jer tebe nema tu Nisam dripac ni probisvet i ni zbog ceg nije me stid imam svoj mali svet i oko njega kineski zid Sunce izlazi i zalazi sve je kao i obicno kada o tebi ne razmisljam stvarno se osecam odlicno Ref. 2x |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Zdravko Colic - Ti si mi u krvi
Pogledom me milujes k'o da me dodirujes i svaki put kao da je prvi Ja stalno mislim prestat ce iz cista mira nestace al' pozuda ne prestaje ti si mi u krvi Toliko dugih godina uzimanja, davanja ostajem posljednji i prvi Zbog tebe sanjam Cigane i smisljam slatke prevare al' djavo se ne predaje ti si mi u krvi Ref. Ako te odvedu Cigani cergari ili te ukradu strasni Haremski cuvari ako te odvedu ja cu da poludim bez tebe ne umijem vise jutrom da se budim Ako te odvedu sve ce da se srusi pamti me k'o prijatelja cuvaj me u dusi i onda kad mislis da je prekasno za snove, za sve Toliko dugih godina uzimanja, davanja ostajem posljednji i prvi Zbog tebe sanjam Cigane i smisljam slatke prevare al' djavo se ne predaje ti si mi u krvi Ref. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Godine k'o srne
nestaju u bijegu uspomene sad su poljupci u snijegu, poljupci u snijegu Godine i snovi rijeka koja tece to je sve sto imam od tebe i srece, od tebe i srece Ref. 3x Dao sam ti dusu srce sam ti dao nista vise nemam al' mi nije zao |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Under the Bridgje - RHCP
Sometimes I feel like I don't have a partner Sometimes I feel like my only friend Is the city I live in, the city of angels Lonely as I am, together we cry I drive on her streets 'cause she's my companion I walk through her hills cause she knows who I am She sees my good deeds and she kisses me windy I'll never worry, now that is a lie I don't ever wanna feel like I did that day Take me to the place I love, take me all the way I don't ever wanna feel like I did that day Take me to the place I love, take me all the way It's hard to believe that there's nobody out there It's hard to believe that I'm all alone At least I have her love, the city she loves me Lonely as I am, together we cry I don't ever wanna feel like I did that day Take me to the place I love, take me all the way I don't ever wanna feel like I did that day Take me to the place I love, take me all the way Under the bridge downtown Is where I drew some blood Under the bridge downtown I could not get enough Under the bridge downtown Forgot about my love Under the bridge downtown I gave my life away Xavier Naidoo - "Dieser Weg" Album: "Telegramm f?r X" (2005) ![]() Also ging ich diese Stra?e lang Und die Stra?e f?hrte zum Meer Das Lied, das du am letzten Abend sangst Das spielte nun in mir Nur ein paar Schritte und dann war ich da Mit dem Schl?ssel zu dieser T?r Dieser Weg wird kein leichter sein Dieser Weg wird steinig und schwer Nicht mit vielem wirst du dir einig sein Doch dieses Leben bietet so viel mehr Es war nur ein kleiner Augenblick Einen Moment war ich nicht da Danach ging ich einen kleinen Schritt Und dann wurde es mir klar Dieser Weg wird kein leichter sein Dieser Weg wird steinig und schwer Nicht mit vielem wirst du dir einig sein Doch dieses Leben bietet so viel mehr Manche treten dich Manche lieben dich Manche geben sich f?r dich auf Manche segnen dich Setz dein Segel nicht wenn der Wind das Meer aufbraust Manche treten dich Manche lieben dich Manche geben sich f?r dich auf Manche segnen dich Setz dein Segel nicht wenn der Wind das Meer aufbraust Dieser Weg wird kein leichter sein Dieser Weg wird steinig und schwer Nicht mit vielem wirst du dir einig sein Doch dieses Leben bietet so viel mehr Dieser Weg wird kein leichter sein Dieser Weg wird steinig und schwer Nicht mit vielem wirst du dir einig sein Doch dieses Leben bietet so viel mehr Dieser Weg wird kein leichter sein Dieser Weg wird steinig und schwer Nicht mit vielem wirst du dir einig sein Doch dieses Leben bietet so viel mehr Dieser weg Dieser Weg ist steinig und schwer Nicht mit vielem wirst du dir einig sein Doch dieses Leben bietet so viel mehr Dieser Weg Xavier ima jos mnogo dobrih tekstova al? za pocetak ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
sepultura
Pain makes me stronger Everyday Life in chaos You gotta deal with it
![]() |
#8 |
moderator
|
![]()
A song to you
I've been so many places in my life and time I've sung a lot of songs Made some bad rhymes I've acted out my life in stages With ten thousand people watching But we're alone now and I'm singing this song to you I know your image of me is what I hope to be I've treated you unkindly But darlin' can't you see There's no one more important to me Can't you see through me 'Cause we're alone now and I'm singing this song to you You taught me precious secrets of the true love witholding nothing You came out in front and I was hiding But now I'm so much better And if my words don't come together Listen to the melody 'cause my love is in there hiding I love you in a place where there's no space or time I love you for my life You are a friend of mine And when my life is over, remember when we were together We were alone and I was singing this song to you... We were alone, And I was singing this song To you. (By Donny Hathaway) Veoma jednostavno napisana,bez ukrasa,bez ikakvih metafora, jedna od meni najdrazih pesama svih vremena...Ponekad najmanje reci nose najvece emocije. Mislim da je ova pesma legendarnog D.Hathaway-a pravi primer za 'less is more'.
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Pop/rock:
Beatles- Yesterday, Eleanor Rigby (genijalnost u samo dvije minute) Lennon- Imagine (bezvremenska) Billy Joel- Leningrad (socijalno-politicka) Jazz/blues (standardi): Gershwin Ira (Sarah Vaughan)- Someone to watch over me Ray Charles- Georgia on my mind, You don't know me Cole Porter (Ella Fitzgerald) - Ev'ry time we say goodbye (kad je cujem uhvati me neka cudna sjeta i zal za proslim vremenom) Standardi kojima ne znam autore: Misty (Johnny Mathis, Sarah Vaughan), Mona lisa (Nat King Cole)... jednostavno genijalne, At last (Etta James)... Domace (ex YU): Parni valjak- Kada me dotakne Arsen Dedic- Kuca pored mora Bijelo dugme- Lose vino Gibonni- Tempera Lista je svakako duza, ali sam napisao one pjesme kojih sam se prvih sjetio. @ Eeva r&b Pozdrav i pridruzujem listi odlicnu "A song to you" (imam ju na albumu Natalie Cole) Last edited by FrankoPanko; 04-03-2009 at 05:26 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Tekstovi aranzmani za pesme | STUDIOTON | Pricaonica | 6 | 30-10-2009 08:19 AM |
Gde je granica neukusa u tekstovima pesama? | alek019 | Promocija radova | 111 | 16-10-2009 09:25 AM |
Keyboard setup-i poznatih | darkstar | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 9 | 15-01-2008 12:06 AM |
Akordi, tekstovi itd. | Mogli | Tutorijali | 1 | 09-01-2006 03:42 PM |