Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-12-2008, 12:26 AM   #1
newbieOP
Member

Default Upit iskusnijim kolegama...

Evo me sa nekoliko pitanja, ne baš jednostavnih, ali nadam se da ćete skužiti što želim...

Dakle, za koji mjesec mislim si osposobiti prostor za snimanje, dakle, napraviti si studio. Što se tiče izbora materijala i na koje stvari moram paziti pri izgradnji na forumu sam našao stvarno puno korisnih savjeta koje ću svakako poslušati...

Imam veliku želju da u tom studiju složim band i da mogu snimati i live svirku u studiju ( više instrumenata odjednom) pa se pitam koja mi je oprema potrebna, a da sve ima neku razumnu cijenu... naime, dosad sam radio samo sa midijem i sve nadosnimavao, a sada bih volio u studio ''posložiti '' band i svirati, baš kao što se nekad radilo...

Za to treba i dobar fireface pa Vas i tu molim za savjet... trenutno imam ESI ESP 1010 koja me već nekoliko godina jako dobro služi...

Raspravljao sam sa jako puno koelga što je bolje i nikako da sam odvagnem- da se opredjelim za analogiju ili digitaliju?

Naime, mislio sam kupiti digitalni Tascamov mikser ( DM 3200 ili DM4800) , sa pripadajućom karticom , pa mislim da bih s time imao pokriven problem višekanalnog snimanja... dakle, rješena je i kartica i mikser...
Kada sam nekima rekao za tu ideju, rekli su mi da za te pare ( cca 5500€) mogu složiti puno bolju analognu opremu, dakle, neki stariji kvalitetan analogni mikser, dobar interface i još poneku spravu koja će mi dobro doći 8 jeka, kompresor... )
Isto tako , pitam se da li ima razlike u zvuku, da li ti današnji digitalci imaju onu ''toplinu'' koja je specifična za analogne miksere?

Isto tako ne smijem zaboraviti ni na mikrofone, koje isto tako moram kupiti...

Da privedem ovu svoju priču kraju , u početku mogu uložiti nekih 6-7€...
Ako ima koja dobra duša da me savjetuje što i kako, bio bih jako zahvalan...
Imam žarku želju napredovati u ovom poslu i snimati razne vrste glazbe, a teško zarađeni novac želim potrošiti najbolje što mogu...

Molim Vas, ako nije problem, da mi navedete prednosti i mane onoga što preporučate...
Evo, a sad navalite sa savjetima...
newbieOP is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 01:13 AM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Upit iskusnijim kolegama...

mislim da ti je bestbuy da kupiš mackie onyx 1640 sa sve FW karticom (optional), imaćeš 16 jako finih preampa, i direktno snimanje svih 16 kanala u komp. Doduše, u snimak ne ulaze eventualno insertovani efekti i ekvalajzeri, ali to mu je jedina mana. Sve ostalo jako fino radi, a možeš ga nositi i na live nastupe.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 02:10 AM   #3
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

shta ce ti da ti snima efekte? bolje da je suvo..

inache +1.

poz
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 09:32 AM   #4
mandrak
Senior Member

mandrak's Avatar

Ako hočeš varijantu analognog miksera pogledaj http://www.thomann.de/gb/search_dir....midas&x=7&y=11 u varijanti koja ti odgovara tj. koliko trebaš kanala pa onda izlaze iz toga u http://www.thomann.de/gb/search_dir....ae3e0a0&sw=rme ff800 ili 400 koji ti služi kao kartica i converteri, stereo compresor DRAWMER 1968 ME http://www.thomann.de/gb/search_dir....0a0&sw=drawmer

za početak uzmeš kurzweil rumour fx za otprilike 500 eura a ostalo u mikrofone za drum npr. snare -shure 57 standard, kick-audix d6 za moderniji sound, stereo par akg 414 za overe i mislim da si već na 6-7 kila eura.
Ovo ti je varijanta sve novo i pod garancijom i naravno više para a druga je varijanta e-bay i lagano u bidanje i tu možeš proći i dosta jeftinije za iste komponente ili nešto kvalitetnije za iste pare.
Ovo je samo moj prijedlog i u svakom slučaju ne mora biti tvoj ali eto ako več pitaš,
i slažem se za mackie onyx sigurno za te pare odličan izbor.
Sretan slalom

Last edited by mandrak; 11-12-2008 at 10:20 AM.
mandrak is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 11:08 AM   #5
newbieOP
Member

Hvala na odgovorima... zar se ne isplati onda uzeti Tascam DM3200 i za cca 3500? imam sve navedeno? Niste komentirali tu spravu...
newbieOP is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 05:49 PM   #6
slowstar
Pro Member

Quote:
Originally Posted by newbieOP View Post
Hvala na odgovorima... zar se ne isplati onda uzeti Tascam DM3200 i za cca 3500? imam sve navedeno? Niste komentirali tu spravu...
Izgleda da niko ne zeli da komentarise gore navedenu spravu, ljudi su u pravu sto nece, a ti sam oceni zasto...
Srecan lov, ja nista ne preporucujem, osim da mislim da je bolje da zive instrumente snimas ANALOGNIM mixerom, iz koga bi isao u dobar AD/DA konverter, mislim da je FF800 veoma dobra varijanta.
Mislim da takodje treba da pripazis KOJI racunar i koji OS koristis, ne smem da "konkretizujem" nista, posto su ovde jako osetljivi na odabir platforme, (kompjutera) pogotovo onu koju ja zastupam. Ne biraj po ceni nego po pouzdanosti i kvalitetu, jel' tako?

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules