|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
moderator
|
![]()
Ovo je tekst sa interneta koji sam prevela jer ste me zamolili, i sa cijim se sadrzajem slazem.
Tice se pisanja pesama koje imate nameru da prezentujete publici,i nadate se njihovom uspehu. Ps. nisam bas mnogo vremena ulozila u ovo,pa ako ima greski u prevodu izvinjavam se ![]() Pozz
![]() ![]() "There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards." Last edited by Eeva_r&b; 26-10-2008 at 11:30 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
moderator
|
![]()
POCETAK PESME
Jedna od stvari koje najcesce previdimo kad je u pitanju pisanje JAKIH PESAMA, je toliko jednostavna da cete pomisliti da je glupost. Ipak je toliko vazna da mi nije jasno zasto tekstopisci i 'ucitelji' vise ne insistiraju na tome. A to je - UVEK pocnite svoje pesme 'jako'. Zvuci previse prosto da bi se i moglo nazvati savetom.Pretpostavljam da smatrate da to svi znaju.A da li je zaista tako? Od 100 pesama koje cujem, 97 ce ih imati 'mlake' prve rime. Zamislite sledece,konacno je vas red! Najavljuju ime vas i vase pesme,i kliknu 'play'. SVE USI SU NA VASOJ PESMI. I...posto niste imali 'jak', obecavajuci start,sva paznja ce isceznuti dok vasa pesma curi iz zvucnika kao topli majonez. Malo,ili nimalo efekta.Do vremena kada vas tekst konacno dolazi do izrazaja bice prekasno.Publika vas je vec strpala u kategoriju 'blede kopije' sa mnogim drugima. Pravilo vazi i za pisanje melodija.Uvek pocnite jako i upecatljivo. Pocetak vase pesme treba biti jednako interesantan kao i ostatak. Naravno,vas cilj nije da pocetak svake pesme pretvorite u nesto epicno. Ponekad pesma zahteva prijatan i lagan pocetak.Kako god,prijatno i lagano nije isto sto i dosadno i neprivlacno. Ovo je ono na sta ja verujem da treba da ciljate u svakoj prvoj rimi: Vasa prva rima treba da zaintrigira,izaziva, obeca slusaocu da je ostatak vredan slusanja. Setite se da je pisanje pesama obostrana komunikacija. Slusalac mora vasoj pesmi pokloniti vreme da je dozivi. Ako ne napravite (i odrzite) obecanje na samom pocetku, odluka ce biti da se zaobidje vasa pesma.Stoga, ucinite ovo jednostavnim u svojoj glavi: Nacinite obecanje u prvih nekoliko sekundi,zatim ga odrzite u ostatku pesme.
![]() |
#3 |
moderator
|
![]()
UCINITE PORUKU JEDNOSTAVNOM
Pisite reci koje dopiru do ljudi! Koja je poenta imati najslozeniji,najpromisljeniji,najdublji poetican tekst,ako se niko sa njim ne moze poistovetiti? Ako zelite da imate pesmu koja ce dopirati do ljudi,ucinite tekst jednostavnim.Cak i najiskusniji tekstopisci ce se vracati na ovo pravilo iznova i iznova - ODRZI TEKST JEDNOSTAVNIM. Ovo nikako ne znaci da treba da pisete ocigledne 'catch fraze'.Ono sto zapravo znaci je, NEMOJTE DA DOZVOLITE DA TEKST POSTANE PREVISE KOMPLIKOVAN tako da niko ne razume sta zapravo pokusavate da kazete! Iako se zasigurno ne protivim upotrebi metafora i poredjenja, ne treba upotrebljavati iskljucivo njih. Nema potrebe za preterivanjem, metafore i poredjenja su poput nakita,a previse nakita izgleda neukusno zar ne? Zapamtite,ne pisete pesme za profesore knjizevnosti. Pisete pesme koje ce svet cuti,i poistovetiti se s njima. STVARANJE MELODIJA Kada ljudi napisu melodiju za koju misle da je odlicna,mnogi drugi smatraju da vec zvuci kao neka druga vec postojeca pesma. Ovo je veoma cesto. Ono sto morate shvatiti je - SVE PESME su RECIKLIRANE MELODIJE. Svaka pesma ima bar neki segment melodije koji je isti kao od neke druge. Tako da,ne brinite ako se osecate kao da vam pesma zvuci poput neke druge. Sasvim je normalno. Ono sto je vazno znati je, da ako je vasa melodija poznata,to je DOBRA STVAR.NE PRICAM O KRADJAMA I PLAGIJATIMA OVDE.Pricam o delu/delovima vase melodije koji zvuce kao neka druga pesma. Zasto je ovo dobra stvar?Zato sto znaci da ce se ljudi poistovetiti sa melodijom jos vise.Zelece da slusaju vasu pesmu bas zbog toga sto im zvuci poznato. Zapamtite,vecina ljudi nisu tekstopisci,zato su sanse da ce prepoznati cime su vase melodije inspirisane veoma male. A sta i ako ipak prepoznaju? Pa...na posletku,kao celina,bice to vase reci,vas zvuk - VASA PESMA ,u svakom slucaju. Jos jednom,naglasicu OVO NIJE O KRADJI TUDJIH MELODIJA. Ovo je o stvaranju svojih melodija koje zvuce poznato svetu. To su dve razlicite stvari.
![]() |
#4 |
moderator
|
![]()
LOGICKE PRAZNINE MOGU UBITI VASU PESMU
Za razliku od poezije, gde se dela mogu citati iznova sve dok se ne protumace, u ovom slucaju pesme nadolaze na slusaoca ,rima po rima. I ako slusaoci nalete na velike rupe u logici teksta, ili zbunjujuce delove,cesto ce prestati da slusaju i pocece da resavaju misteriju. Umedjuvremenu, pesma samo nastavlja da dopire iz zvucnika kao kolona teretnih kola.I cim se nagomilaju...slusalac frustriran odustaje. Ove 'rupe' cesto nastaju jer VI kao pisac vec znate pricu u svojoj glavi.Ali SLUSALAC zna samo ono sto mu SAOPSTITE u pesmi. Neiskusni tekstopisci cesto izostavljaju stvari nesvesno. Ponekad, ova 'praznina' se nalazi u samom pocetku...pesma pocinje i slusaoci su odmah izgubljeni.Ako ih ne usmerite,jednostavno ce vas iskljuciti. Desavalo se da novi pisci ovo argumentuju tako sto 'ne zele mnogo da otkrivaju'...zele da izostave bitne detalje i informacije radi utiska 'misterije'. Kao sto smo naucili u proslom savetu, slusaoci VOLE iznenadjenja. Ali ne vole da budu zbunjeni. TEKST TREBA BITI KONVERZACIONALAN Svaki deo teksta treba zvucati prirodno i spontano,kao da ga zaista osoba izgovara. (Daleko od toga da KONVERZACIONALAN znaci isto sto i NEPISMEN i PROST). Ovde pre svega govorim o izboru izraza kojim se sluzite u tekstovima. Ako recenice koje vas tekst sadrzi nisu konstruisane onako kako bi bile u razgovoru s nekim,prepravite ih,i uvidecete sa rezultatom da vas tekst sada vise 'dise'. Npr,kada ste povredjeni u stvarnom zivotu,vas ton je retko formalan. Zasto ga primenjivati u pisanju? Jos jednom,metafore i poredjenja svakako mogu ostati. Ali isto kao sto u prici sa nekim necete preterivati s njima,nema potrebe da to cinite i u tekstu.Metafore i poredjenja sluze da osveze tekst,i naprave kontrast.A ako ih u tekstu ima previse,one ga zagusuju.
![]() |
#5 |
moderator
|
![]()
PISITE SAMI SA SOBOM
Naravno,ne mozete sebi biti tim tekstopisaca,ali postoji nacin da pisete sami sa sobom. Ovo je tehnika koju koristimo nesvesno. Da li ste ikad poceli da pisete tekst i niste zavrsili? Da li ste poceli da pisete melodiju i onda je samo ostavili? Naravno da jeste,i ja sam takodje,u mnogim prilikama. Cesto su ove nedovrsene ideje ostavljene u svesci ili snimljene negde nikad vise da budu vidjene.Upravo ovde saradnja sa samima sobom pocinje. Obicno se jedva secamo na cemu smo tada radili,i ovo je upravo razlog zasto se ovim idejama treba vratiti.Toliko vremena je proslo da cete imati utisak da pisete na osnovu tudje ideje. Imacete prednost u dobijanju perspektive koju niste imali prvi put kada ste pisali. Bice vam jasno zasto niste dovrsili ideju uopste.Sada cete biti u mogucnosti da uvidite mane i greske koje ste potpuno preskocili tada,bice ociglednije i jasnije.
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
svaka cast na trudu!
korisno(a mnogi "renomirani" " tekstopisci" bi mogli malo da "procesljaju" ovo stivo) poz Last edited by milanCHE; 26-10-2008 at 11:46 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Interesuje me sta mislite o ovom tekstu, molim za sugestije:
Sad kada tebe ja sam nasla Suncu vratio se sjaj Noci stobom zivot znace Ti si moga oka plam Ti si ljubav, ti si radost Sve sto zelela sam ja Ti me vodis putem zvezda Cuvas me od svakog zla Grlis svaku rec sto tebi Dusa moja u snu da Ja te volim, dok mi pricas Sreca ostace uz nas refren Moj si brod sto morem plovi Divlja reka sto zedj gasi Ti si gnezdo moje duse Spavaj mirno sad u njoj Moja zora sto se radja Ono sve sto sanjam ja Ti si gnezdo moje duse Spavaj mirno sad u njoj |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Sla?em se! Vremenski odmak od vlastitog djela je često puta itekako bitan, makar to bilo samo i nekoliko dana
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Oliver Mandic
Osloni se na mene Kad dodju teski dani i napuste te svi napisi dve-tri reci, znacu gde si ti pomoci cu ti tad ko prijatelj i brat znaj, i u dobru i u zlu bicu tu Kad budu s tobom grubi i nanesu ti bol ti nemoj da se plasis, ja oseticu to i najbolje sto znam, ucinicu tome kraj znaj, i u dobru i u zlu bicu tu Ref. 2x Osloni se na mene sad ti, veruj mi sve dajem ti svoju rec znaj, i u dobru i u zlu ja bicu tu da te tesim i nasmesim A kada nadjes mir kraj nekog drugog ti povuci cu se tad i srecan bicu ja podelicu s tobom sve i cuvacu tvoj mir ali stati necu ja na tvoj put znaj, i u dobru i u zlu bicu tu Ref. 2x Bicu tu, veruj mi, veruj sve veruj mi, osloni se na mene ti bicu tu, veruj mi, veruj sve i u dobru i zlu ja bicu tu, veruj mi Veruj mi, osloni se na mene ti bicu tu, veruj mi, veruj sve i u dobru i zlu ja bicu tu, veruj mi veruj mi, osloni se na mene ti |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
pa neznam,sbe je od prvog posta prelepo napisano, hvala na svim savetima! mislim da svako ima neki svoj stil i nacin na koji pise, ja npr pisem muziku i text istovremeno,bez planiranja,bez preteranog mucenja,neko kako ide na ruku. kao sto je Eeva rekla,ponekad to ostavim,pa za mesec dana obradim svoju pesmu
![]() desava mi se i da npr uradim u napadu inspiracije refren,pa posle mucim muku sa strofom,jer se treba vratiti unazad u pricu,ali tu pada cista logika. neznam zasto,ali pristalica sam i kratkih i drugih strofa, bolje da ne kacim svoje stihove,namaze ce me neko ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Melodija Menge? | koca | Gitarska Produkcija | 23 | 21-10-2013 02:02 PM |
Program za pisanje nota EDU | OFF | Audio Software | 4 | 20-10-2009 11:14 PM |
ITB super saveti !! | DaBear | Audio Produkcija - Tehnike | 17 | 12-09-2009 12:10 AM |
"sugestivno sviranje" ili melodija koju ste vec negde culi | alavuk | Audio Produkcija - Tehnike | 19 | 17-11-2006 10:31 PM |